Jak v těhotenství vyšetřují zlomeninu, naštípnutí?

berunkab
7. říj 2011

Nemáte někdo prosím zkušenost jak je to když máte podezření na zlomeninu, naštípnutí ruky a jsem těhotná? Na RTG mě poslat nemůžou, tak jak to vyšetřují? Díky

hojda
7. říj 2011

Stalo se mi to v 6. týdnu a normálně mě poslali na rentgen. Měla jsem zástěru a věděli to, že jsem těhu. Ptala jsem na na to i primářky v Gennetu a jen nad tím mávla rukou. Jinak je možnost to zjistit taky ultrazvukem, ale nevím jestli se to vůbec v praxi dělá. Ruku jsem měla nakonec jen naraženou.

tamarila
7. říj 2011

Tak jsem se na to ptala, a je to tak, že pokud je podezření na zlomeninu či naštípnutí tak je ruka preventivně znehybněna (sádra, dlaha) po dobu nutnou ke srůstu zlomeniny. V případě že se později prokáže že je vše OK a o zlomeninu se nejednalo, je možné dlahu kdykoliv sundat. Problém nastává u komplikovaných zlomenin kde je podezření že by končetina nemusela srůst čistě - třeba je kost roztříštěná. V tomto případě je nutný operační zákrok, a provede se bez předchozího rentgenu, operovalo by se stejně i tak. Pouze v nejnutnějších případech se po konzultaci s rentgenologem přistupuje k rentgenu, přičemž je celé tělo kromě postižené končetiny zabaleno do protiradiačního materiálu a záření je nastaveno na nejnižší možnou míru. Tolik můj známý lékař 🙂 Doufám že jsem ti pomohla a že nejde o nic vážného a postačí dlaha a klid na ruku ,o)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru