icon

Jak vybrat jméno pro chlapečka bez konfliktu s partnerem?

anonym055
18. led 2025

Ahoj, jdu si sem pro radu ohledně jména pro chlapečka.
Čekáme druhé miminko a víme, že se jedná o chlapečka.. máme s manželem obrovskou radost, šle problém nastává se jménem. Manžel vybral jméno. Vybrané jméno je celkem netradiční.. Nejprve jsem si myslela, že to bere jako srandu a v před porodem vybereme “opravdové jméno”, když jsem mu řekla, že se mi jméno nelíbí a určitě ho nedáme naše chlapečkovi.. byl z toho dost přepadlý a smutný a na výběr jména úplně rezignoval.. nechce se teď zapojit, prý ať si jméno vyberu sama.. ze co řekne stejně nevybereme, tak jeho názor nemá váhu... já chtěla vybrat jméno, na kterém se shodneme oba dva.. je pravda, že u první dcery mi manžel ustoupil a vybrali jsme jméno, které se více líbilo mně.. teď mě má reakce na manželovo jméno pro chlapečka mrzí a přemýšlím, jestli tedy tentokrát nemám ustoupit já a zvolit jeho vybrané jméno.. čím víc nad tím přemýšlím , říkám si, že každé jméno bude hezké..
co byste udělali? Ustoupili byste? Nebo byste vybrali jméno samotné bez manžela ?

Strana
z3
reeeza
18. led 2025

No promiň ale chová se dětinsky a manipuluje s tebou. Má právo na pocity zklamání. Ale odmítat se zapojit do další diskuze o jménu už je manipulace. Chce aby sis přišla špatně proto, že se ti nelíbí jím vybrané jméno. Což se mu bohužel daří. Ty máš ale přece právo na názor a nesouhlas!! Takže za mě chce to se obrnět proti téhle manipulaci a snažit se o komunikaci. Přece tě nemůže nutit, abys pojmenovala vaše dítě jménem, které se ti nelíbí 🤷‍♀️

Nevím, jak to máte u jména pro holčičku, jestli se mu aspoň trochu líbilo, nebo sis prosadila svou i přesto, že jemu se jméno nelíbilo. V tom může být také kámen úrazu.

A nebo proto, že se jedná o syna, tak si výběr jména automaticky víc nárokuje on jako otec??( ti chlapi🤦‍♀️ někteří)...

Každopádně já jsem pro otevřenou diskuzi, ne urážení a manipulaci. S tím by u mě narazil a nepochodil by. Možná mu skus nastavit hranice, že tohle prostě nebude fungovat..

PS Co kdyby měl malý 2 jména a to manželem vybrané, by bylo druhé???
PS Prozradíš o jaké jméno se jedná??? 😉😁

zmrzlinka
18. led 2025

A jaké je to jméno?U nás manžel chtěl pro dceru Elišku a žádná debata nepřipadala v úvahu.Ja jsem Elišku moc.nechtela kvůli tomu,že je to hodně dávané jméno.Chtela jsem něco netradičního.
Ale když viděla,že je to pro něj důležité,tak jsem na změně jména netrvala.V porodnici byli hned tři ,tak to mne trochu vykolejilo.Ale.venvesnici žádnou nemáme a ani ve školce a ani teď ve škole žádná druhá Eliška s ní ve třídě není.

hennrietta
18. led 2025

Já ustoupila. Syn má jméno po manželovi. Je to u nich tradice a syn je asi 5. v řadě. Mně se dávání jmen po rodičích nelíbí a přijde mi to nepraktické. Ale tak nějak jsem si během těhotenství zvykla a i po porodu to bylo už takový přirozený.

1pomnenka
18. led 2025

Nevím, co je netradiční jméno. Pokud se ti nelíbí a nechceš ho dát, nech manžela ještě chvíli trucovat a pak vyberte jiné jméno. Pokud stále nebude chtít vybírat jiné, budeš muset vybrat sama. Buď vyberete jméno společně nebo ho nakonec vybereš sama.

ajdy01
18. led 2025

@anonym055 no určitě bych kvůli tak dětinské reakci manžela neustupovala nevím kolik máte ještě času ale nechala bych si to sednout a probrala to později znova..

gruyerre
18. led 2025

@anonym055 jméno, které by se mi nelíbilo, bych dítěti nedala, ani kdyby se můj manžel choval jako trucovité batole a psychicky mě vydíral.

anonym055
autor
18. led 2025

@reeeza jde o jméno Mojmír… ze začátku jsem to brala jako srandu, ale časem se ukázalo, ze toto jméno myslí vážně.. ani nevím, jak bych mu doma říkala jakože nějakou zdrobnělinu (mojma, mojmírek, mojí..) jsem taky pro tradiční jména, jenom si toto jméno nedokážu představit u našeho chlapečka.. navrhovala jsem mu různá jména.. ke všem má výhrady některé opodstatněné.. u dcery jsme měli vybraná dvě jména, jedno se líbilo více manželovi a druhé vice mne, ale ani jedno nám vyloženě nevadilo.. nakonec jsme vybrali to jméno, které se líbilo více mne.. čekala jsem, ze u syna budeme mít stejný postup.. zatím jsem výběr nějak nehrotila, protože bylo času dost.. ale jak se termín blíží a i registrace do porodnice, tak už bych to měla rada vyřešené.. no asi tomu dám ještě nějaký čas a snad společně vybereme.. sama vybrat jméno nechci.. je to naše společné dítě, proto chci vybrat jméno s manželem , aby nebyl ani jeden ukřivděný..
na manželovi názoru mi opravdu záleží a ráda bych tentokrát vyšla vstříc jemu, když u dcery vyšel vstříc on mne.. jen kdyby trval na nějakém jiném jméně i kdyby po něm nebo po jeho otci, to by mi vůbec nevadilo 😁

alubif
18. led 2025

Neustoupila bych, stejně tek bych neustoupila kdyby chtěla chlap jméno po něm nebo po někom z rodiny. Buď se dohodneme na jméně oba nebo když navrhl ať teda vybereš ty, tak to udělej. Chová se jako děcko. U nás jsme měli každý absolutně jinou představu o jméně a nakonec se dohodli na jediném, které nám ani jednomu nedělalo problém.

cherie24
18. led 2025

@anonym055 u dcery jsme vybrali jméno ani ne týden před porodem. Několikrát došlo i na takovou menší hádku, nakonec jsme se bavili o třech jménech a dopadlo to tak, že jsem prostě jedno jméno zapsala do papíru do porodnice a muž ani nevěděl jaké. Jemu se to jméno moc nelíbilo, ale vybrala jsem podle sebe. S tím, že dohoda byla taky taková, že pro chlapečka vybírá on. 😀 Ale nedala bych jméno, které se mi vůbec nelíbí. Jako muž má v tomto případě právo rozhodovat spíš on, ale jméno, které je tobě vyloženě proti srsti určitě ne. Asi bych mu normálně řekla, ať se přestane chovat jako malý smrad a domluvíte se na jménu, že mu ustoupíš, ale ne na toto jméno.

galatea_a
18. led 2025

Jestliže je ti to jméno proti srsti, tak ho určitě nedávej. Manželovi řekni, ať navrhne něco jinýho. Jak by vůbec tomu Mojmírovi říkal? Mirek? Tak dejte rovnou Mirek, Miroslav apod.

anonym055
autor
18. led 2025

@cherie24 mluvíme teď o jménu doma hodně často.. i jsme seděli u kalendáře a četli jména.. ale prostě když navrhnu nějaké jméno, tak je mu to jedno.. nerekne vysloveně ne, ale ani ano.. stojí si pouze za tim jeho jménem.. až si říkám, jestli mě tímhle nezkouší 😁 jakože jestli jsem schopna mu dat důvěru a pak by zvolil jiné jméno.. 😁😁

reeeza
18. led 2025

@anonym055 No já souhlasím s holkama, že bych prostě neustoupila, pokud se mi jméno příčí. I přes veškerou dobrou vůli se ti jméno příčí, s tím těžko něco naděláš 🤷‍♀️ A nenechala bych se se k tomu dotlačit ani žádnými nátlakovými manipulačními technikami manžela, ať už by byli sebepropracovanější..Později bys mu to akorát vyčítala 🤷‍♀️ dotlačit tě do toho prostě není dobré řešení..
Jde o tvého/ vašeho syna. Budete mu tak říkat celý život. Z logiky věci by ani jednomu z rodičů nemělo jméno pro potomka vadit.
Zkusila bych to manželovi vysvětlit. Ať to nebere jako útok na jeho osobu nebo že nerespektuješ jeho názor, ale že tě prostě nemůže dotlačit do něčeho co se ti I při tvé dobré kvůli příčí a stůj si za tím..

Mě se třeba odjakživa líbilo pro holky Berta. No vůbec to u partnera neprošlo a I když mě to mrzí, ani by mě nenapadlo ho do toho jakkoliv nutit natož se urážet.

Jinak mě osobně se Mojmír líbí, sama ho mám v top 10ce 😁 Říkala bych mu Mója, Mojínek, Mojušek nebo prostě Miroušek.
Ale chápu že se ti nelíbí, je to původní staroslovanské jméno, ne každému se líbí.

reeeza
18. led 2025

@anonym055 No jednoduše zkouší tvé nervy a čeká až bouchneš a svolíš. Celkem nepropracovaná jednoduchá manipulace kterou děti používají už ve školce 😅😂
Přestala bych se tolik angažovat a prostě bych s ním domluvila, že přes víkend zkusíte každý přijít se 3- 10 top jmény 🙂 V neděli večer si o tom můžete promluvit 🙂

Vy chcete tedy tradiční české nebo staročeské staroslovanské jméno? Třeba ti s tím můžeme pomoct, najít náhradu za Mojmíra 😁😉

aedoss
18. led 2025

Tak mu zkus navrhnout, ať napíše třeba 5 jmen. To není ani moc, ani málo. A třeba se na něčem shodnete. Mně Mojmír přijde super jméno. 👍 U našeho prvního syna muž přišel se jménem vcelku normálním, ale nejel přes to vlak, že chce tohle jméno. Přiznám se, jmeno mi nevadilo, ale můn favorit to taky nebyl. Být to jen podle mě, tak se jmenuje jinak. Je pravda, že jsem si chvilku po porodu na oslovení miminka jménem zvykala a nešlo mi přes pusu a chvilku jsem si říkala, jestli jsem neměla víc bojovat za ty, co se líbily mě. Ale sedlo si to a je to v pohodě. Zase kdyby to bylo obráceně, tak by tě třeba tak mrzelo, že tvoje nejvíc chtěné jméno manžel nechce.

1pomnenka
18. led 2025

Jméno Mojmír bych nedala, nedivím se ti. Všichni mu totiž budou říkat Míro, Mirku a to by mi hodně vadilo. Svátek má 10. února.

piggy123
18. led 2025

Manžel chtěl netradiční jméno po dědovi, já chtěla jinačí. Syn má nakonec jména dvě.

anonym055
autor
18. led 2025

@aedoss no musím mi zkusit, jestli nenavrhne další jména.. ale zatím to nevypadá.. hádky zatím nemáme.. spis se u výběru smějeme.. jsem za jeho povahu rada, ale už by to měl začít brát vážně a trochu spolupracovat 😁 a ne mi říkat, ze je mu to jedno a ať vyberu sama, ze on už jméno, které se mu líbí řekl.. jinak ano jsme spíše pro tradiční jména.. ve výběru z mě strany je i Jaroslav, Bedřich, Oldřich, Přemysl.. ale ta se zase nelíbí manželovi.. takže u chlapce prostě nemůžeme najít jméno, které by se líbilo oboum 🤦🏻‍♀️ no budeme muset hledat dál a jít nějakou cestou kompromisu.. opravdu nechci, zvolit jméno, které se nebude jednomu z nás líbit.. ale asi u toho přijdu o nervy 😁😁 u dcery to bylo daleko jednodušší

zmrzlinka
18. led 2025

Jméno Mojmír bych nedala.Jednou Ti syn poděkuje.

hennrietta
18. led 2025

@zmrzlinka Jednoho znám (kolega z práce) a teda nevypadá, že by mu to nějak extra vadilo. 🤷‍♀️

monaluza
18. led 2025

@anonym055 Já nedokážu objektivně odpovědět na podstatu dotazu, jelikož jednoho sedmiletého Mojmíra zrovna máme doma 😄. Takže ho mohu leda hájit, protože nám se líbí, hodí se k příjmení, svátek má dost daleko od narozenin a ještě ve stejném měsíci jako druhý syn Matěj (jo, jsme doma všichni od M), jeho dědeček byl Rostislav, tak je v rodině další slovanský kníže 😉. Pro nás je tedy tohle jméno naprosto ideální... Variant má taky spoustu (Mojdík, Mojda, Mojša atd. a když zlobí, tak Miruna 😉) a mezi všemi těmi Tadeáši a Sebastiány je to příjemná změna. Sám je s ním v pohodě, říká že si ho všichni hned zapamatují, když je jediný (i když cca před rokem či dvěma měl taky období, kdy říkal, že by se radši jmenoval Kuba jako jeho nejlepší kamarád 🙃).

Obecně záleží o tom, jak si manželem dokážete komunikovat, jednou můžete řešit u mnohem závažnější věci, než je "jen" jméno pro dítě... Jestli on ustoupil minule, možná je čas nechat zase jednou rozhodnout jeho? A nebo počkejte, až se malý narodí, třeba hned na první pohled uvidíte, jestli je to jasný Mojmír a nebo ne 😂.

anonym055
autor
18. led 2025

@monaluza ano přesně to jsou me myšlenkové pochody, ze tentokrát bych mela o něco ustoupit já, jelikož u dcery ustoupil on.. nevím, co mi na jménu nesedí nejspíš to, ze si nedovedu představit, jak bychom mu říkali 😁😊 psala jste i hezké varianty jména.. no doufám, ze najdeme jméno, které by se líbilo hned oboum 😁 na porodní sál určitě čekat nebudeme a abych si vybrala pro syna jméno sama a jemu to pouze oznámila to také určitě dělat nebudu.. vždy se na všem domlouváme a rozhodujeme společně, tak to musíme zvládnout i u jména pro syna 😊😁
Jinak jste asi jediná maminka, o které vím, že mají doma Mojmíra. Spíš mi přišlo, že už se toto jméno nedává 😊🍀 věřím, že ať vybereme jakékoliv jméno, ze synovi nebude vadit.

habiba_ketta
18. led 2025

Mojmír je hezké jméno 😊

monaluza
18. led 2025

@anonym055 Samozřejmě že to nebyl můj životní sen, že bych měla už od malinka vybrané jméno a říkala tak panence 😁. Při brouzdání kalendářem jsem na něj narazila v sekci jmen od M, plácla to jen tak z legrace, ale pak už jsme nacházeli jen samá pozitiva a už jsme u toho jména zůstali.

Jo a víte že se tak jmenoval princ ve staré Popelce? 😉 Já na to přišla asi předloni....

martinka0209
18. led 2025

@anonym055 ať vybere pár jmen on a ty z toho seznamu vybereš,které se tobě líbí nejvíce,u mojí sestry to tak bylo manželovi dala šanci ať napíše jména,které se mu nejvíce líbí a ona vybrala , které bylo nejlepší,nebo když se měl narodit brácha ,tak jsme losovali ze tří jmen a nakonec to byl Tomáš 😉 a když stim nebude souhlasit tak ho výběr ty a jenom mu to řekni.

podaji
18. led 2025

Mě se líbí jak tady lítají názory že se manžel chová dětinsky, ale...za žádných okolností neustupuj a dup dup dup...Já bych to nechala. Jméno mít ani nemusíte, treba se nakonec bude jmenovat Hugo az ho v te porodnici oba uvidíte😁 nech ho byt at maj Mojmira, ty si nech svoje a kdyz se ted nedohodnete "nechte" to synovi

majca16
18. led 2025

Na jednu stranu bych věděla, že mám ustoupit, když u prvního ustoupil on, ale na druhou stranu by se musela jednat o normální jméno. A to pardon ale Mojmír mi v dnešní době nepřijde jako normální jméno. Představil si manžel co bude syn zažívat ve škole, v práci a všude kde se bude představovat? Ano všechna jména hezká, ale hodně záleží na době

svha
18. led 2025

Nenech sebou manipulovat, chce to diskuzi. Křestní jméno není vše. Sedí s příjmením??
Mojmír je pěkné jméno, ale když se ti nelíbí....
Chtěla bych vědět, proč ho chce, proč si ho vybral.
U nás jsme u druhého dítka vytiskli seznam klučičích jmen a udělali jsme anketu, já - manžel - dcera. Syn dostal kompromis.

gruyerre
18. led 2025

@majca16 kde žiješ, že se tam kvůli jménům lidé posmívají? Ve škole? Dokonce v práci? Opravdu jsi někdy něco takového zažila u dospělých lidí? Posměšky kvůli jménům jsem zažila naposledy, když jsem byla dítě. Teď už se to neděje, neobvyklé jméno má každé čtvrté dítě.

ahyt
18. led 2025

A ja jsem celej zivot tak trochu submisivni ac to navenek vubec nevypada a ustoupila bych.

michaela666
18. led 2025

Jediná přístupná možnost by z mé strany byly dvě jména. Nicméně je dost smutné, že nechce přistoupit na žádnou jinou možnost a rovnou s tebou manipuluje.
Osobně nemám ráda zdrobněliny a prznění jmen, takže třeba Moji/ Moja/ Mojin nebo Mojínek ( jak říkají známí svému 2 letému synovi) mi přijde šílené. Oslovení Mojmír, u malého Mojmírek není nic, nad čím by se někdo pozastavil.

Strana
z3