icon

Jak zvládnout neštovice u dcery před porodem?

luciichell
25. led 2025

Zdravím🍀mám 9 dní do termínu porodu,dnes jsme dcerku odvezli k babičce,kde bude cca 12 dnů, než se miminko vydá na svět...🙃 Dozvěděli jsme se ale, že tam kde žije babička jsou děcka co mají neštovice,a je to tam vše prolezlé 🤔 dceři je 5,a neštovice ještě neměla,tak ráda bych,aby už je měla za sebou. Ale teď úplně nevím,jak s tím případně naložit,kdyby je náhodou chytla...🤔😐 Já je měla,ale nevím jak je to pak dál s novorozeným miminkem,nebo zda by bylo lepší nechat dcerku déle u babičky než by ji případné neštovice zmizely?😐 Ale to vím jistě, že určitě nevydrží, navíc už takto to bude na nás všechny dlouhé 😏😞 neřešil někdo podobnou situaci?

mia_von_prag
25. led 2025

Prvních 3-6 měsíců by měl mit novorozenec imunitu od matky. Pokudsi je prekonala, melo by mít protilátky

cherie24
25. led 2025

@luciichell starší dcera je přitáhla domů, když měla mladší 4 měsíce. Měla všeho všudy ani ne 8 maličkých pupínků a jinak jí vůbec nic nebylo. Žádné teploty, škrábání, únava. Doktorka říkala, že má ještě imunitu z těhotenství ode mě a že se to ani jako nemoc nepočítá. Tak bych předpokládala, že to bude u novorozence stejné, ale raději bych zavolala na dětské pro ověření. 🙂

merope
25. led 2025

@cherie24 Problém je, že to pak může i dostat opakovaně, protože si neudělá pořádnou imunitu a děti do 1 roku končí v nemocnici mnohem častěji než ty starší (obrací se to pak zase u dospělých).

@luciichell Osobně bych v dané situaci naočkovala proti neštovicím a doufala, že i ta jedna dávka zajistí, že je hned tak nechytne.

cherie24
25. led 2025

@merope ale očkování proti neštovicím v dětském věku není celoživotní. Takže zde bych brala v potaz i to, že teď se sice vyhne problému, ale v dospělosti může dcera neštovice prodělat a v dospělosti nemají neštovice pěkný průběh. Obzvlášť u ženské v době těhotenství je to sakra průšvih. Tohle je očkování, které řeší akorát aktuální problém, když se neštovice rodičům nehodí. Po prodělání nemoci bude mít starší celoživotní imunitu a miminko by to nemělo chytit, případně to prodělá ještě jednou jako starší. Když mají miminka protilátky v prvních měsících od matky, je lepší aby to dotáhla starší teď, než za půl roku, kdy už bude kojenec bez protilátek.

cherie24
25. led 2025

@merope a když si člověk přečte příbalový leták, tak účinnost po jedné dávce je jen 80%, při 2 dávkách 93% přičemž dítě musí pro druhou dávku splňovat věk a účinnost je cca 10 let, pak už nikdo neví, jestli je nebo není chráněný. Navíc pokud se dítě setkalo s nemocným a očkování proběhne za delší dobu než pár dní, tak očkování nepomůže a může průběh nemoci ještě zhoršit. Stejně jako jakékoli jiné očkování to má svá rizika a pokud platí to, že se novorozenec rodí s protilátkami, tak negativa očkování zde mnohonásobně převyšují pozitiva.

titina12
26. led 2025

Asi lepší se poradit s pediatrem ;)

merope
26. led 2025

@cherie24 On je problém, že u neštovic se nejedná o celoživotní imunitu, ale o to, že virus prostě už je v těle a občas se dost "nehezky" začne projevovat při jakémkoli oslabení imunity, jen už se znovu neprojeví klasickým výsevem pupínků, ale typicky pásovým oparem.

Já si dělala dost průzkum, když jsem řešila problematiku neštovic u syna, jen teda než jsem vše posháněla a rozhodla se očkovat, tak byl pořád nachlazený a pak to zrovna řádilo tady, tak je dostal.

Ale zrovna koukám, jak je to přesně s novorozenci a pro @luciichell je tu článek - https://infektologie.cz/DPVaricGrav18.htm - tzn. kdyby to starší dcera přece jenom dostala, tak by novorozenec mohl být chráněný a zjevně u donošených dětí ta rizika nejsou zase tak vělká (zvláště pokud dostane preventivně lék v článku zmíněný).

Možná je na místě i upozornit, že prodělání neštovic "odpálí" imunitu na cca půl roku - varovala mě i pediatrička a ano, i to léto po neštovicích bylo šílené, protože syn pořád nachlazený. Po kojeneckém věku asi nejnáročnější období. Neumím si představit mít doma kojence a k tomu starší dítě, které bude následujícího půl roku tahat domů každou infekci, kterou málem i na dálku potká.

Jinak k tomu očkování je to dobře shrnuto např. zde - https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2022/... - jsou tam zmíněny i ty pásové opary, já když si dělala na toto téma analýzu mezi známými, tak jsem potkala i lidi, co mají pásový opar opakovaně každý rok. A i ti, co ho měli jen jednou či párkrát mi tvrdili, že pokud je možnost očkování, která před pásovým oparem ochrání, určitě by do toho šli.

cherie24
26. led 2025

@merope to pak ale tohle očkování znamená, že člověk musí chodit na přeočkování celý život ne?
Když tohle je těžké, věřím, že lidé, co trpí na pásové opary si musí hodně zkoušet, ale většina z nás neštovice prodělá a na pásový opar trpí jen pár z nás. Spoustě lidem se v době oslabení spouští různé nemoce nebo nepříjemnosti, ať už to je alergie, kvasinky nebo opary a nelze se na to předem připravit. Ani to očkování není 100% a nikdo předem neví, jestli se tím člověk ochránil nebo ne.

merope
26. led 2025

@cherie24 Statistiky tvrdí, že pásový opar dostane někdy za život cca 15-20% lidí, co neštovice prodělali. Jen většinou až po 50 letech věku. A jen pár lidí je mívá každý rok, spíše třeba jen 2-3x za život (ale i ti, co to měli jen jednou tvrdili, že kdyby na to bylo očkování, rádi si to odpustí, ti, co to mají každoročně, jsou z toho spíše nešťastní). Mimochodem "dobrý spouštěč" je, pokud senioři s tím, že už neštovice prodělali, jdou hlídat dítě s neštovicemi.

Zda to je málo nebo moc, to už je asi věc každého. Blbý je, že v tomto opravdu rodič rozhoduje za dítě. Ale ne nadarmo je dost států, kde je očkování proti neštovicím v povinných očkováních (mimochodem - to je asi základní "antivax" hnutí v USA - proti očkování proti neštovicím všech, kdo to do věku 12 let neprodělali).

aktakd
26. led 2025

@luciichell Vzala bych babičku k vám 🙂
Miminko by mělo mít protilátky od matky, ale já osobně bych tomu naproti nešla a babičku bych si vzala k sobě domů - předpokládám že jde o hlídání v době porodu?
A nebo babičku poprosit ať dceru nebere nikam do dětského kolektivu.

alice180
26. led 2025

No, ale ty protilátky asi těžko budou stačit. Souhlasím s navrhen @aktakd udělala bych to stejně.

vikysek0987
27. led 2025

Neštovice jsem jako malá prodělala a přesto je můj syn(dva měsíce)chytil ani nevím kde.