icon

Jaké je správné zkrácení jména Mikuláš? Miki nebo Miky?

esmeralda11
11. čer 2022

Ahoj. Mám dilema😀 Máme Mikuláška a pořád se mě někdo ptá, jestli se zkráceně píše Miki nebo Miky. A já upřímně sama nevim😀 My používáme tak nějak automaticky Miki (stejně jako třeba Viki, Niki, Teri...), jak to máte vy, co taky máte doma Mikuláše?

acttivia
11. čer 2022

@esmeralda11 Já používám Miki a přítel zase Miky. Takže ti asi nepomůžu 🙂

misicka1988
11. čer 2022

@esmeralda11 To je jako u nás - Viki x Viky 😃 My používáme Viky - protože se nám to víc líbí. Ale obojí je možné, načetla jsem si to 🙂

jasminek2012
11. čer 2022

Tak já bych řekla, že logicky Miky, když k je tvrdá souhláska 🤔 já mám Viktora a píšeme Viky.

uzivatelkapetra
11. čer 2022

Můj strýc je celý život nazýván Mikim a tak stejně i jeho vnuk, Miki. Jsme z MS kraje, v Čechách si umím představit, že říkají Miky, více by mi to k nim sedělo🙂

malinkata
11. čer 2022

Já chci dát jméno Mikuláš a asi budu psát Miky.
To je dilema tedy, to mě vůbec nenapadlo řešit. Dobrý postřeh

lesniskritci
11. čer 2022

Náš Lukáš je odjakživa Luki 😇🤗 a Kryštof zase Kiki (to vymyslely samy děti, vůbec se mi to dřív nezamlouvalo, ale je moc hezké, když mu tak svým stylem říkají). 😉

zrzeckas
11. čer 2022

Záleží na tobě

esmeralda11
autor
11. čer 2022

@jasminek2012
@malinkata
no já našla k odvozeninám jmen v Příručce jazyka českého: "Psaní s ‑i tedy považujeme za základní, a to bez ohledu na způsob tvoření a v některých případech i navzdory tomu, že koncovému ‑i předchází pravopisně tvrdá souhláska.
Předchází‑li koncovému ‑i tvrdá souhláska, nemůžeme označit za chybné ani podoby s ‑y." Pokud obojetná souhláska, pak by se mělo psát i/y podle výslovnosti (Rudy, Vendy, oslovení Hani, Vlasti...).
Takže u Miki/yho si může člověk vybrat. Tak teď aspoň až se mě zas bude někdo ptát, tak můžu říct, ať si vybere😀👍

kackacka37
17. čer 2022

Máme Mikuláše a píšu ho s tvrdým 🙂, tak nějak mi po tom k měkké i nejde...Ale tedy díky..viz výše, že vím ,že chyba není ani s měkkým i.