Jaký test na VVV?

barumat
13. říj 2015

Ahoj, jsem na prahu 11.tt a měla jsem v plánu objednat se na kombinovaný test, ale pak mi přišla zpráva tady od koníka, a v ní odkaz, kde jsem našla srovnání různých jiných testů (https://www.modrykonik.cz/prenatalni-screening-...) a teď se mi zdá nejlepší tzv. integrovaný test. Tak nevím, na penězích mi nesejde, chci mít co největší jistotu, že je mrně v pořádku... 😒 Máte, prosím, už někdo zkušenost s integrovaným testem, případně máte už informaci od lékaře, proč je lepší ten nebo onen test? Ta tabulka (viz odkaz) hovoří jasně ve prospěch int.t., ale třeba jsou i jiné faktory, které v tabulce nejsou zohledněny. Díky moc.

barumat
autor
13. říj 2015

Tak jsem googlila a zjistila, že integrovaný test vlastně znamená, že se udělá kombinovaný test v I. trimestru, a jeho výsledky se pak integrují s výsledky z dalšího testu v II. trimestru, jestli jsem to pochopila správně, tak z triple testu. Ještě existuje na podobném systému tzv. sekvenční test a hlavní NEvýhody zde:
"Proč nabízíme kombinovaný test a ne test integrovaný nebo sekvenční?
Integrovaný test je stanovení rizika genetické vady na podkladě věku těhotné, biochemického testu v I.trimestru (PAPP-A a beta-hCG) a změření nuchální translucence (NT) a biochemického testu v II.trimestru (uE3 a AFP). Při integrovaném testu pacientce nesdělíme výsledek vyšetření po provedení screeningu v I.trimestru, ale až po integraci rizika vzešlého z tohoto testu s rizikem z biochemie II.trimestru. Integrovaný test má vyšší senzitivitu než kombinovaný test, zachytí nejvíce plodů s trisomií 21 při stejné falešné pozitivitě. Jeho zásadní nevýhodou je však to, že po provedení kombinovaného testu v I.trimestru (biochemie I.trimestru (PAPP-A a beta-hCG) a změření nuchální translucence (NT) ) nesmíme podat pacientce žádnou informaci o našem nálezu, což je v praxi velmi obtížné až neproveditelné.
Sekvenční test je stanovení rizika genetické vady na podkladě stejných markerů jako u integrovaného testu. Rozdíl je jen v tom, že po provedení kombinovaného testu sdělíme pacientce výsledek testu. Při jeho pozitivitě pacientku konzultuje genetik (návrh invazivního vyšetření karyotypu). Pacientky s negativním kombinovaným testem následně podstoupí biochemický screening ve druhém trimestru tak, jak je u nás prováděn v současnosti (beta-hCG, uE3, AFP). Při pozitivním výsledku opět následuje genetická konzultace s návrhem invazivního vyšetření. Výsledky sekvenčních, integrovaných i biochemických testů nezřídka sdělují těhotným telefonicky různí zdravotničtí pracovníci a dochází tímto způsobem jak k průtahům před konečným stanovením diagnozy, tak k velké psychické zátěži.
Integrovaný screening nedoporučujeme vzhledem k výše zmíněnému problému s nemožností sdělit výsledek kombinovaného testu. Sekvenční screening považujeme za nejméně šťastný vzhledem vysoké falešné pozitivitě (teoreticky téměř 10%, prakticky však pravděpodobně vyšší) s následkem dalšího nárůstu počtu invazivních výkonů. Sekvenční test má také nejhorší poměr výkon-cena: má nejvyšší náklady, které nejsou vyváženy přínosem."
Jestli to teda chápu dobře, tak nejlepší výspedky jsou z int. t., ale výsledky se pacientka dozví až v 16. tt a je to tedy nápor na psychiku a zřejmě to taky zmenšuje možnosti, co s těhotenstvím provést a jak...? 😕

anina32
13. říj 2015

Integrovaný test jsou vlastně dva testy v jednom, a sice tebou jmenovaný kombinovaný test, který je spíše známý jako screening v prvním trimestru a pak triple test. Má vlastní zkušenost pár let stará, synovi už jsou tři roky: Podstoupila jsem kombinovaný test, výsledek 1:60 Downův syndrom, takže genetika, odběr choriových klků nedoporučen kvůli mé nadváze, čekání na amniocentézu. Mezitím odběr krve na triple testy, výsledek tripletestů miminko je v pořádku, výsledek integrovaného testu, čili spojení výsledků z kombinovaného testu a tripletestu: miminko je v pořádku. Realita: zdravý kluk nyní už tříletý 😉 Takže za mě určitě integrovaný test. Hodně se mluví o tom že triple testy bývají falešně pozitivní, ale v mém případě vyšly správně, falešně vyšel ten kombinovaný test, integrovaný test je další krok dopředu ve kterém se spojí výsledky obou testů a měl by tudíž vyjít nejsprávněji.

anina32
13. říj 2015

@barumat Mě řekli už v někdy ve 12 týdnu že máme asi Downa a následovalo šest týdnů čekání na odběr plodovky a výsledky integrovaného, takže myslím že by bylo lepší nevědět a zbytečně se těch šest týdnů nenervovat, bylo to peklo 😔

barumat
autor
13. říj 2015

Tak to tak vypadá, že se hlavně zeptám, jestli mi můžou říct výsledky kombinovanýho testu před tím, než provedou ten triple test a složí výsledky do integráče. Pokud ne, bude to váhání mezi kt a it, asi si pak nechám poradit přímo od doktora. 😒

barumat
autor
13. říj 2015

@anina32 Každopádně díky moc za informace! A gratuluju k zdravýmu prckovi 🙂

papalinka
13. říj 2015

@barumat taky jsem byla na integrovaném testu a normálně mi výsledky prvotrimestrálního screeningu řekli. Protože byly špatné, tak jsem nechtěla odběr plodovky, ale chtěla jsem udělat ten integrovaný test. Ten mi vyšel dobře. Vlastně jsem to měla stejné jako @anina32 .
První test mi dělali tady u nás v kraji a ten druhý s integrací výsledků z obou testů v Praze v Gennetu.

amabilis
13. říj 2015

@barumat Popravdě jsem musela hodně přemýšlet, na co se vlastně ptáš, než mi došlo, že asi dumáš nad tím, co ti udělá tvůj gynekolog, případně co si máš zajistit sama. Z mého pohledu je nejlepší se objednat do nějakého prenatálního centra (já třeba chodila do gennetu v Praze) a poprosit o prv. screening a pak se vlastně domlouvat dál. Já znám jen gennet, tak popíšu, jak to chodí v něm. Objednáš se na krev na cca od 10tt a pak kolem 12tt na první velký UTZ, kde se právě dávají dohromady výsledky krve i ultrazvuku. Zkompletuje ti to ten, co provádí ultrazvuk a probere všechna rizika, případně odešle do genetické poradny. Na UTZ se propočítají i rizika postižení nejen podle krve a toho, co vidí na utz (nosní kůstka, šíjové projasnění...), ale započítá se tam i riziko tvého věku apod. Vše se tam řeší přes recepci, takže se hned objednáš i na druhý UTZ na 20tt, který se kombinuje právě s tripple testy a už záleží na tobě, jestli zajdeš na krev tam a nebo si ji necháš odebrat u svého gynekologa a jen jim pošle výsledky a opět se to zkompletuje při tom UTZ, kde už se kontroluje velikost a vyvinutí orgánů. Jinak pokud by se v tom 12tt na UTZ zjistilo, že je nějaké riziko, tak pak probírají další možnosti, ať už je to odebírání choriových klků, amniocentéza a nebo prenascan (ten se platí, je to neinvazivní vyšetření). Kupříkladu u prvního dítěte mi sami řekli, že odběr plodové vody není potřeba, že stačí udělat ten UTZ ve 20tt. Při druhém těhotenství to bylo vše OK a při třetím mi na genetickém pohovoru doporučila odběr PV vzhledem k věku, ale já se na UTZ s doktorem shodla na tom, že to není potřeba. Že kombinované riziko je sice vysoké, ale je to způsobené právě koeficientem věku, ale že je vysoká pravděpodobnost, že to bude v pořádku. Mám tři zdravé děti a na odběru plodové vody jsem nikdy nebyla.
Jinak většinou se ta vyšetření platí. Já ho měla poprvé zdarma kvůli rizikovému prostředí, ve kterém jsem se na začátku těhotenství pohybovala, u druhého dítěte jsem si to celé platila a při třetím jsem to měla opět zdarma v rámci zdravotního pojištění vzhledem k věku (35+).

barumat
autor
13. říj 2015

@amabilis Díky za vyčerpávající odpověď. Mně šlo tedy spíš o to, jestli jít jen na kombinovanej test a na integrovanej (tj. triple test a spojení výsledků s výsledky z kombinovaného) se vyprdnout v případě, že KT vyjde v pořádku. Je tam přeci jen těch asi deset procent, co to neodchytne. A na jedněch stránkách jsem se dočetla, že se prostě dělá buď jen KT (čili to asi desetiprocentní riziko, že si to vad "nevšimne"), nebo IT (výborný výsledky) ale s tím, že výsledky z té první části (KT) se pacientce říct nesmí. Asi se na to už vyprdnu a dořeším to s gynekologem, sice moc sdílnej není, ale snad v tomhle bude víc.

amabilis
13. říj 2015

Já se přiznám, že nerozumím tomu, co píšeš. Respektive asi tomu rozumím špatně. Gynekolog jako takový většinou nic takového nedělá (ten dělá odběry jen na triple testy) a pokud už jdeš někam do prenatálního centra, tak ti udělají buď jeden nebo druhý nebo oba podle toho, co si zaplatíš (případně podle výsledků). Při obojím je to pak krev + UTZ, akorát jednou v prvním trimestru a podruhé v druhém trimestru. Pokud bys chtěla udělat to v prvním trimestru, máš nejvyšší čas a právě z toho prvního ty výsledky vypovídají nejvíc, protože kromě krve je tam právě důležitý ten ultrazvuk, kde se zjišťuje šíjové projasnění a přítomnost popřípadě velikost nosní kůstky. Když pak chceš jít na to druhé, opět se kombinuje odebrání krve s ultrazvukem. Triple testy se dělají až v 16tt, to už je na ten prvotní screening pozdě, takže kombinovat se to dá pouze jen s dalším UTZ dejme tomu v tom 20tt, ale tam už se teď zjišťují jiné parametry, než v tom 12tt.
Prostě obávám se, že si příliš nerozumíme 😅

barumat
autor
13. říj 2015

@amabilis No, to je asi celkem fuk, prostě mi nejde ani tak o to, co to obnáší, ani o to, kdo co konkrétně dělá, jen o to, jestli jít jen na kombinovaný test (kolegyni vyšel dobře a na jiném už pak nad rámec hrazených vyšetření nebyla, ale je tam 10 % šance, že jim nějaká vada unikne), nebo na integrovaný (s tím, že jsem ale někde četla, že pokud rovnou řekneš, že chceš IT, tak ti výsledky toho prvního screeningu v rámci KT neřeknou, prý nesmí), nebo se prostě objednat na kombinovaný, a pak následně zvlášť na integrovaný. Navíc jsem četla, že některá pracoviště ten integrovaný vůbec nedělají, takže nevím, jestli pak třeba na jednom pracovišti můžou vzít výsledky z jiného, bla bla. Asi to už prostě dořeším s doktorem, ale úplně primárně mi šlo o to, abych se dozvěděla výsledky z KT hned, a nezavřela si tím možnost ty výsledky použít a udělat s triple testem ještě to vyhodnocení na integrovaný test...

amabilis
13. říj 2015

@barumat Dle mého jdeš prostě nejdřív na kombinovaný test a potom teprve na ten integrovaný, pokud chceš. Takže nejdřív se dávají dohromady výsledky z toho kombinovaného (ještě v tom 12tt) a pak, když chceš, jdeš ještě na ten integrovaný, který je ale v pozdějším stádiu, tak se zkompletují výsledky z té první části pulus z další krve a dalšího ultrazvuku. Pokud tam jdeš ale později, tak prostě ty první výsledkz mít ani nemůžou. To je to, co tu řeším 😅 Jako jestli se řídíš tou tabulkou, co je uvedena v tom článku, tak to přece může být v každé prenatální poradně trošku jinak, zrovna teď jsem to hledala na stránkách gennetu, jak je to tedy u nich a oni tomu říkají Sekvenční prenatální screeningový test, když se koukneš do tabulky, tak tam to vypadá, že u sekvenčního testu se odebírá pouze krev, ale když si přečteš na stránkách gennnetu, co to obnáší u nich, je to kombinace kombinovaného a integrovaného. To je to, o čem tu mluvím, že pořád nechápu jak to myslíš 😅
http://www.gennet.cz/genetika/screening-vrozeny...

cituji:
Sekvenční prenatální screeningový test:

Protokol sekvenčního screeningu Downova syndromu a dalších vad v pěti krocích:

Při první návštěvě prenatální poradny je matka informována o možnosti screeningu vrozených vad. Ultrazvukem je zjištěna délka těhotenství. Matky nad 35 let v termínu porodu jsou doporučeny ke genetické konzultaci.

V 10. týdnu je odebrána krev matky k vyšetření hodnot těhotenského plasmatického proteinu A (PAPP-A) a volné beta podjednotky choriového gonadotropinu (FB-hCG).

Ve 12. týdnu je ultrazvukem změřeno šíjové projasnění (nuchální translucence – NT) a zjištěna přítomnost nosní kosti (NB) plodu. V případě potřeby jsou vyšetřeny další ultrazvukové znaky plodu (například průtoky v cévách matky a plodu).

Výsledky krevních testů z 10. týdnu a ultrazvukového vyšetření se zkombinují a je zjištěno riziko vrozené vady. Matky s pozitivním kombinovaným výsledkem jsou odeslány ke konzultaci do centra prenatální diagnostiky kde je jim nabídnut optimální postup.
Očekáváme, že 2% vyšetřených budou mít pozitivní kombinovaný výsledek.

V 14. – 17. týdnu je u ostatních matek proveden druhý odběr krve a vyšetřen alfafetoprotein (AFP) a choriový gonadotropin (T-hCG) a nekonjugovaný estriol (uE3). Pro výpočet rizika vrozené vady plodu jsou užity (integrovány) výsledky dosud provedených testů (tzn. PAPP-A, NT, NB z 10. a 12. týdnu a AFP, T-hCG,uE3 z druhého odběru krve).
Očekáváme, že další 2% vyšetřených budou mít pozitivní integrovaný výsledek screningu a budou odeslány do centra prenatální diagnostiky.

Ve 20. týdnu je screening ukončen ultrazvukovým vyšetřením zaměřeným podle dosavadního průběhu těhotenství.

barumat
autor
13. říj 2015

No, už se dobíráme. Já právě nevím, kam mě pošle, a tak nějak koukám, že to má každý to pracoviště jinak. Na jednom jsem se dočetla doslova "integrovaný test neděláme, protože při něm nemůžeme pacientce říct výsledky první části - kombinovaného testu - až do výsledků triple testu a jejich vyhodnocení dohromady". Což samozřejmě nechci. Pokud to jde, jít na kombinovaný, pak na triple test a nechat si z nich udělat ještě poskládat výsledky integrovanýho testu, což je vlastně to, co se tady píše, je to přesně to, co jsem chtěla. Bála jsem se, že si budu muset vybrat buď to (jen kombinovaný), nebo ono (all-inclusive, ale výsledky až po triple testu). Teď už mám jen dojem, že jsme s gynekologem trošku prošvihli ten první odběr krve :-/

anina32
13. říj 2015

@barumat Nemusíš čekat kam tě kdo pošle, na tyhle testy se můžeš objednat sama kam budeš chtít 😉

papalinka
14. říj 2015

@barumat vyprdni se, co kde psali na internetu, taky jsem to četla, že se nesmí sdělit výsledek kombinovaného, ale píšeme ti tu všechny, že v Gennetu Praha, to dělají jinak. Napřed víš výsledek KT a pak pokud chceš nebo je třeba ti udělají IT. Tak se prostě objednej do toho Gennetu, svému dr. řekni, že chceš jít tam. A myslím, že jste ještě nic neprošvihli, ale už to řeš co nejdřív.

amabilis
14. říj 2015

@barumat Neprošvihla, oni tě objednají na hned, takže to ještě stíháš. Nejpozdější možný termín je asi 13tt (tak aby to bylo jakž takž objektivní, ale už je to na hranici). Mně poprvé tu krev brali taky pozdě a hned mi ten den dělali i UTZ, aby se to stíhalo a pak to teprve kompletovali s výsledkama zpětně. Můj gynekolog na to totiž automaticky neposílá, takže poprvé jsem si to "vydupala" a u dalšího dítěte už jsem to vůbec s gynekologem neřešila a rovnou se tam objednala sama a zaplatila si to. Za ten klid mi to opravdu stálo.
Jinak koukám, že jsi z Prahy, tak to bych se vůbec nerozpakovala a volala tam rovnou hned teď 😀

amabilis
14. říj 2015

@barumat Ještě jsem chtěla říct, že i když ti tvůj gynekolog dá žádanku, tak záleží jen na tobě, kam s tou žádankou půjdeš. Porodnici si taky vybíráš sama, tohle je podobné.

anina32
14. říj 2015

Jen doplním že to jde i bez žádanky, já třeba žádnou neměla, sama jsem se objednala, svému gynekologovi jsem pak jen přinesla výsledky a žádný problém s tím nebyl.

amabilis
14. říj 2015

@anina32 Tak pokud jí chce gynekolog dát žádanku, byla by hloupá, aby ji nepřijala 😀

anina32
14. říj 2015

@amabilis Asi jsem mimo, ale jaká je výhoda v tom že máš žádanku, když si test stejně platíš sama?

amabilis
14. říj 2015

@anina32 Když máš žádanku, tak si to právě sama neplatíš.

barumat
autor
14. říj 2015

Hm, tak po mně žádanku chtějí i když si to budu platit. Momentálně se můj gynekolog telefonicky hádá s nemocnicí. 😒

amabilis
14. říj 2015

@barumat No nejspíš se chystáš do Podolí. Jestli ti můžu poradit, vyprdni se na to. Švagrová tam s tím měla taky problémy. Pokud si to máš platit, tak jdi radši do toho gennetu, kde ti to aspoň udělají celé se všemi výsledky.

barumat
autor
14. říj 2015

@amabilis V gennetu mě poslali do háje, že jsem měla volat před měsícem, max. v sedmém týdnu 😎 Objednala jsem se do Krče a uvidíme, zítra budu volat gynekologovi, co vyhádal.

amabilis
14. říj 2015

@barumat Asi mají nátřesk. Tak hlavně, že jsi to vyřešila. Držím palce.

barumat
autor
14. říj 2015

@amabilis Popravdě se začínám dostávat do stavu (nesnáším zdlouhavé zařizování, telefonování, přemlouvání a nucení kohokoliv k čemukoliv), že ještě troška obstrukcí a zapustím nohy do země jako mlékárenská kobyla a nejdu nikam. A to jsem si ten test vymyslela já. Začínám si v duchu říkat, že i kdybych porodila třínohý morče, tak za tyhle štrapáce mi to snad nestojí. Ale snad je to jen takový chvilkový znechucení a přejde to 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru