icon

Je jízda na koni v těhotenství bezpečná?

baruv01
21. lis 2024

Ahoj koňařky 🙂 Jsem ve 12tt a od doby, co jsem zjistila, že jsem těhotná, jsem na koni neseděla. Jelikož pomalu začínám 2. trimestr, ráda bych se na svém koníkovi 1x za týden svezla... a to pouze krok na 30 min max. Riziko pádu je samozřejmé, ale za 10 let, co mám svého koně, jsem nespadla (je to velký kliďas a učitel), ale nikdy neříkej nikdy... 🙂 Ale spíš, zda ten pohyb kroku koně miminku neublíží? 🙂 Samozřejmě, kdyby mi to nebylo nepříjemné, přestala bych. Máte prosím zkušenosti? Děkuji moc 🙂

1pomnenka
21. lis 2024

Miminku to neublíží, jde o riziko, kdyby kůň klopýtl, uklouzl a ty zůstala po ním. Rozhodnutí je vždy na tobě.

kitty_cat34
21. lis 2024

Já jsem to raději neriskovala… 9 měsíců se dá vydržet… kdyby se něco stalo, tak bych si to neodpustila :/

mourovatakocka
21. lis 2024

@baruv01 Mně kdysi doktorka řekla, že můžu samozřejmě v těhotenství dělat cokoliv chci (tehdy mi šlo o kolečkové brusle) - ale že stačí blbě spadnout a je vymalováno, takže můžu co chci, ale musím zvážit, jestli mi ten daný sport nebo ta činnost za to stojí. Jsou ženské, co si raději ani nečichnou k sushi a jsou ženské, co s argumentem, že to není nemoc, ještě týden před porodem skáčou s padákem. Ty znáš svého koně, jezdit nejspíš umíš dobře, ale je na tobě, jestli můžeš případně dát ruku do ohně, že se nelekne nějakého blbce s rachejtlí apod. O pohyb koně bych se fakt nebála, ale co jsem kdysi jezdila, tak si matně pamatuju, že se prostě občas padá.

journals
21. lis 2024

Dělat můžeš úplně cokoliv. Jen potom jde o tvoje svědomí, jestli ti to za to stojí 🤷🏻‍♀️
Já jsem jezdit přestala, znala jsem cenu svého těhotenství a nestálo mi to za to. Na to jsem u koní asi až moc dlouho, abych si dovolila dát ruku do ohně za zvíře. Těch klidných které se NIKDY neleknou jsem už pár zažila… navíc, obzvlášť v tomhle počasí bych se víc bála uklouznutí, zakopnutí… to je hned. A kůň může být sebespolehlivější 😏 navíc jestli jsi doteď byla zvyklá pravidelně jezdit, co s koněm udělá to když bude pořád stát? Jít pod sedlo na 30 min v kroku je prd práce… nepoleze mu to ho hlavy?

baruv01
autor
21. lis 2024

@journals věřím, že nepoleze 🙂 Pracuji s ním převážně ze země teď, procházky na ruce. Napadlo mě se právě jen svést kolem stáje na 20 min 🙂

ina10
21. lis 2024

@baruv01 chápu tě a asi moc neporadím, já během (i před těhot.) sportovla až moc (2-3x týdně krav maga, 1xtýdně plavání, 1-2x týdně fitnes) až jsem si vysportovala krvácející hematomy a zákaz sportu do 2.trimestru - pak jsem už jen plavala. Ono jde třeba u koní o pád, ale spadnout můžeš i ze schodu, že.

mecaira
21. lis 2024

taky jsem neriskovala a to mam koně kliďase. Kdyby z nebe padaly bomby, tak se nehne… Jinže člověk prostě nikdy neví. Stačilo mi i když jsem ho držela na vodítku a zatáhnul , že někam jde. Už i jen to mi bylo dost nepřijemné.

zuzkasim
21. lis 2024

Já patřím mezi ty, pro které není těhotenství nemoc. Pokud jsem se cítila dobře, tak jsem lyžovala, bruslila, vše opatrně, s mírou. Spadnout se dá skutečně i ze schodů (což se mi třeba při prvním těhotenství stalo a mám pravděpodobně z toho naštíplý obratel, zatímco miminku se vůbec nic nestalo). Ale třeba jízda na kole mi nedělala dobře, to mi příjemné nebylo. Samotná procházka na koni riziko pro plod určitě není a pád? To fakt stačí blbě stoupnout kdekoliv. Ber to jako názor, dobře vím, že jsem v tomhle docela free.

journals
21. lis 2024

@zuzkasim jenže tady jde o to, že mnohé situace ty ovlivnit můžeš, ale je potřeba počítat s tím, že kůň je živý (myslící, jednající) tvor, ne kolo 😣 nepostřehla jsem jestli jezdíš (?), ale asi ne, protože srovnávat koně s kolem a lyžováním je velmi mimo, pardon 🙈

journals
21. lis 2024

@baruv01 ok, já jsem nikdy nezažila typ koně co nepotřeboval pravidelnou práci, tak si to dost dobře neumím představit. Po pár týdnech na ruce byli všichni jak děla 🚀 😬 v zimě obzvlášť

tinaprofi
21. lis 2024

To zalezi i na tom, jak moc spolehliveho kone mas... Ja jezdila do 8 mesice. Kun neni debil, pokud ho tak nekdo nevychoval 🙂)

zuzkasim
21. lis 2024

@journals Koně nejsou hloupí a pokud ho zakladatelka zná a věří mu, není to jako krotit nového. Nejezdím pravidelně. A u lyžování nebo bruslení je právě to riziko v ostatních, aby to do tebe někdo nenapálil, protože sebe a své schopnosti ohlídáš, proto jsem se odvážila to srovnávat. Je to fakt na každém, rozumím rozdílu ve vnímání každé z nás, byl to jen můj názor, zodpovědnost máme každá svou.

journals
21. lis 2024

@tinaprofi některé pudy nepřechováš 🤷🏻‍♀️ pořád je to zvíře… většinou to debil není, ale asi jsem u koní už dost dlouho na to, abych mohla s jistotou tvrdit že kůň není přece debil 😣 navíc jak jsem psala výš, nemusí se leknout, může mu to jen obyčejně ujet nebo zakopnout a to prostě neovlivníš 😏

journals
21. lis 2024

@zuzkasim ehm… víš co dokáže zvíře (a i to nejlíp vychované a přiježděné) které stojí pár týdnů? Jestli jsi rekreák co se jde projít 2x za rok pak chápu, zkušenosti nemáš 🤷🏻‍♀️ co myslíš tím krocením nového koně nevím 😶

exbordelar
21. lis 2024

Doporucuji ridit se vlastnim pocitem, svymi schopnostmi a zkusenostmi. V dobre vire jsi zalozila diskuzi, ale tahle otazka je natolik traskava, ze se dozvis diametralne odlisne odpovedi, a jedine, co si z toho odneses, je jeste vetsi pocit nejistoty. Pro jednu skupinu budes bud silene nezodpovedna matka, pro druhou naopak prehnane uzkostna matka.
Co muzu poradit z vlastni zkusenosti - na kone sedat zdrave sebevedoma, aby ti duveroval, vedel, kdo je tady panem a nedelal zbytecne kraviny. Jakekoliv psychicke rozruseni konici vyciti a nekteri jsou pak pekni zaskodnici 😁
Uz tady podobna diskuze nedavno byla. Nekdo je schopny jezdit jeste v den porodu, nekdo s uderem zjisteni tehotenstvi na kone sedne az po sestinedeli.
A ted si z toho neco vem 😂

drep
21. lis 2024

Já jsem měla takovou vysíračku, jezdila jsem jen v prvním trimestru, pak jsem se ani tak nebála, jako mi ten pohyb prostě najednou nebyl vůbec příjemný, bolela mě prsa a tak jsem to odpískala a jezdila mi na kobyle kolegyně

baruv01
autor
Autor odpověď smazal
tinaprofi
22. lis 2024

@journals nic jsme se noveho nedozvedeli, jenom, ze mas potrebu vsem napsat, ze uz par let kydas kone.. Gratuluju

journals
22. lis 2024

@tinaprofi Gratuluju, opět jsi ukázala jak milá umíš být. Jdi si léčit své sebevědomí jinam. Na hosty jsi taky jako servírka tak milá, nebo to jen tady? Tobě bych naopak tu relaxační vyjížďku doporučila, bodla by ti 😘
Představ si, že koně kydat nemusím, na to ve sportovní stáji máme několik stájníků.

tereza0111
22. lis 2024

Hele, ted mam trochu trauma, ale v poslednich 14 dnech jsem ve staji 3x videla sanitku a 1x vrtulnik a to jsem tam jenom na 3 hodky odpoledne a jeste ne kazdy den... A jedno z toho byla fakt hodna, skolni kobyla babca. Ale lekl se jiny kun, pri panickem uprku do ni vrazil a to uz teda v klidu nedala ani ona. Je ziminka, to se beha dobre, fouka a pulce koni v tomhle obdobi hrabe.
Je to zvire, muze to byt klidas nejvetsi, ale neco se podela, me by to za to nestalo. Vsak co ti to da vlastne? Pohyb pro kone nebo nejake udrzeni kondice to stejne nebude, to udelas vic prace na ruce. Kontakt s konem mas take i bez toho jezdeni

mecaira
23. lis 2024

@tereza0111 naprosto souhlasim. Člověk prostě nikdy neví. A argument “můžeš spadnout i na schodech”
Ano, ja v tehotenstvi na schodech spadla a i když vím, že jsem šla pomalu, tak si vyčitam, že jsem nešla opatrněji. Přeci jen to riziko na koni je a tak nevim proč se tomu dobrovolně vystavovat. Je to zvíře s mozkem, s pudy sebezáchovy a né nežive schody…

lennus
23. lis 2024

@baruv01 V prvním těhotenství jsem zkusila brusle a necítila jsem se, naopak na kole v klidném tempu ano a moc jsem si to užila, dej na svůj pocit. 😉

lennus
23. lis 2024

@zuzkasim Vidíš, máme to naopak, jsem sice dobrý bruslař, ale na těch jsem se necítila a na kole ano. Lyžař nejsem excelentni, tam bych se bála, ale vím, že jsou některé ženy skvělé lyžařky a dají to i v těhotenství. Ale dokud jsem nebyla vyloženě riziková ve svém 4. těhotenství, kdy jsem nakonec porodila potřetí své druhé dítě a první donošené, taky jsem přistupovala k těhotenství, že to není nemoc, úzkostlivá nejsem.