Jméno Damien a svátek. Jak ho slavíte?
Dal jste někdo jméno Damien i přesto, že není v českém kalendáři? Damián se mi nelíbí tolik jako Damien ale nevím kdy teda slavit svátek
Stejně ho budou všichni psát Damián a ty budeš muset upozorňovat, že tam nemá Á, ale E 😅.
A kdo mu bude říkat Damiene? Nikdo, každý to zkomolí na Damiana 😁
Našla jsem, že Damien slaví svátek 27.9.
Debilní je dát děcku jméno, které budou všichni komolit 🙏🏻😂
a není fuk jestli Damián nebo Damien, akorát budeš všude upozorňovat, že je DAMIEN? svátek má jak překvapivě stejně jako Damián tedy 27.9. stačí použít google, jinak až tolik netradiční jméno to není, znám Damiánů/Damienů hned několik...
Jen tak mimochodem, obě naše děti mají jména, které nejsou v českém kalendáři, musí však být dohledatelné v knize = Jak se bude vaše dítě jmenovat? = od paní Knappové 😉
@tulipdona Třeba já i manžel 😁
@tulipdona když je to tak debilní otázka, proč jste sem proboha lezla a odpovídala teda? 😀 Ano otázka pár sekund na Google, ale já se hlavně ptala těch co doma Damiena/Damiána mají a to především protože NENI v kalendáři. Tak kdy to slaví, jestli toho 27.6 nebo v tom listopadu, dokonce jsem našla údajně svátek v prosinci.
🙈
@ellyem ženský vy máte problémy 🙂 jestli někdo řekne Damienovi Damiáne, mi fakt nepřijde žádný komolení jména. Nebo vám doma říkají jen jménem jaký je napsaný v rodným liště, nikdo to nijak nezmění? 🙂
@veruuu_kubesovic no nebojte se, že jsem ten Google nepoužila,ale krom toho ze 27.9 slaví svátek Jonáš v českém kalendáři nýbrž Damien ani Damián, tak jsem se zeptala zde. A myslím si, že tady na koniku je spoustu jiných a daleko horších dotazů, než kdy maminky Damienů slaví svátek 🙂 já fakt nevím proč má každej za obrazovkou pocit, že jeho výkřik do tmy je důležitej napsat, když neřekne nic novyho
@odula viďte.. Já tady u těch komentářů taky žasnu. Jakoby nebylo spoustu jiných jmen, který jde opravdu zkomolit a že jich přibývá.. A o příjmení k některým jménům ani nemluvím 🙈😂
Na Damie/ana jsem zcela bez nazoru, ale analogie k nam - libi se mi jmeno Viky, nelibi ViktoriE, tak je mala ViktroriA. Trochu snazsi, protoze je to tak jako tak Viki, kdyz se nekde uvadi jmeno (doktori, urady, skola), tak vzdy upozornuji (ted uz ona sama i), ze je s A na konci. Vsichni mu budou rikat tak, jak on bude zvykly ze mu rikate vy a jak se mu bude libit..
A svatek bude samozrejme slavit na variantu s jinym pismenem nu
@tereza0111 Děkuju za hezký komentář 😊 tady to bude taky Dami jako Dami. A zrovna Damien je i při výslovnosti hezky slyšet, že neříkám Damián. Jen mě zajímalo kdy maminy chlapečků se stejným jménem slaví svátek, protože google sice najde, že slaví svátek na Jonáše, no ale v kalendáři už to tak není, tak jestli to nebyl třeba problém na matrice 😊 ale děkuji, pro holčičku jsme také měli vybrané Viky 😊
podobná diskuze tady už byla, i když chápu, že se ti nechtělo prohlížet archiv, jestli už nějakou maminku nenapadlo se o to zajímat 🙂
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/kdy-spravne-oslavit-svatek-jmenem-damien/
já jsem šáhla po té verzi francouzského kalendáře proto, že jsem měla v živé paměti hledání svátku našeho syna 🙂, jehož jméno zmizelo z českého kalendáře v tom roce, co se narodil 🙂 no, takže...
ale mám dojem, že i francouzský kalendář má dvě varianty svátků Damiena (21.2. a 26.9.) a s přihlédnutím k tomuto, bych zvolila jednodušší cestu a tedy slavit svátek v září.
ale snad se najde maminka, která ti přímo na tvou otázku z osobní zkušenosti odpoví.
Mame doma Damiana (s kratkym a) a myslim, ze na letosek uz se dostal do diaru a pristi rok i do stolnich kalendaru jedne firmy, co vyrabi velkou cast kalendaru na trhu. Bude tam toho 27. 9.
Jinak trochu mimo tema, ale neexistuje zadny zakon mebo vyhlaska na to, kdo kdy ma svatek. Urcuje se to dle uzu a vice mene se u jmen, ktera se do kalendare pridavaji nove, muze stat, ze kazda firma vyrabejici kalendare si tam da to jmeno na jiny den (napr. u Damiana vim, ze historicky v ceskem kalendari byl, ale nekdy za komunistu byl vyskrtnut, protoze jmeno nebylo dlouhodobe pouzovano. A bylo tam prave 27. 9. Ale muze se stat, ze nekdo jiny bude vychazet z data ze zahranicniho kalendare).
kámoška má Damiána 🙂 a moc hezké je to...říká mu Dami, Damiánku, Damo :D

Podle všeho slaví stejně jako damian 27.9. Zas tak neobvyklý není. ;) a moc pěkný !! https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Damián