Kdo určí termín nástupu na mateřskou?

kaii
3. kvě 2018

Dobré ráno,
jsem prvorodička a všechno je pro mě úplně nové. Nějaké věci už mám pozjišťované, ale jedno mi furt vrtá hlavou :D. Nástup na mateřskou je 6-8 týdnů před porodem, ale přesný termín mi určí kdo? :D Lékař, v práci nebo já sama?

petulles
3. kvě 2018

Ahojky, taky jsem prvorodička a to samý, zjišťuji co se dá 🙂 Nástup určuje lékař 😉

lachtanice86
3. kvě 2018

@kaii nástup si určuješ sama

pavca1982
3. kvě 2018

můžeš si vybrat jestli 6 nebo 8 a sepíše to gynekolog

thalia
3. kvě 2018

Určuješ sama, doporučuju (z finančního důvodu) jít 6 týdnů, pokud nejsou komplikace.

barchen
3. kvě 2018

@kaii Ty sama, kterykoliv den v tom intervalu. Obvykle to nema vliv na nic, obcas je fajn se nad tim zamyslet a propocitat, jestli ty dva tydny nebudou hrat roli napr. pri vraceni dani na manzelku.

marketa11112
3. kvě 2018

Jak uz se psalo..urcis si sama dle sebe, svych pocitu, zdravotniho stavu a pod. ..ja sla na materskou z nemocenske 6 tydnu pred terminem...ale muzes jit kdykoli v rozmezi 6-8 tydnu...takze treba 7 tydnu a dva dny...cim pozdeji, tim lepe financne

barchen
3. kvě 2018

@marketa11112 @thalia. Ono to neplati vzdy, cim pozdeji, tim financne lepe. Kdyz kvuli 4000 tis. z PPM nedosahnete na rocni slevu na manzelku ve vysi 24000 tis. v tak to nepotesi. Samozrejme, kdyz nejsou manzele, tak je to jedno.

black_susi
3. kvě 2018

@barchen To mě zajímá, ta sleva na manželku se dostává za jakých podmínek? Co bych si měla ohlídat, když bychom náhodou měli nárok? Jsem taky poprvé těhotná a zjišťuju co a jak.

petulles
3. kvě 2018

Teda tak já myslela že doktor 😕😀 Tak pardon 🙂

thalia
3. kvě 2018

@barchen vidíš, přitom já sama tohle u druhého řešila 🙂). Ale když bych šla dřív, tak bych neměla nárok na plnou dovolenou za ten rok, takže to bylo nakonec vcelku jedno.

thalia
3. kvě 2018

@black_susi manžel/ka musí mít hrubý příjem menší než 68 tis. / kalendářní rok. Počítá se výplata, nemocenská, ppm. Rp se nepočítá.

black_susi
3. kvě 2018

@thalia Chápu, díky, takže prostě abych příští rok neměla na ppm víc než 68 000 🙂 Ještě jedna věc, kterou za boha nemůžu dohledat, má na výši ppm vliv nemocenská, nevíš náhodou? V podstatě od první kontroly jsem na nemocenské až do mateřské, což by mělo být zhruba začátek nebo půlka října.

anavi29
3. kvě 2018

Dobrý den, mě to určil lékař... nastoupila jsem 6 týdnu před termínem porodu určeným z prvotrimestralniho scriningu( dle MS jsem měla termín později). Byla jsem na nemocenské, takže bylo výhodnější těch 6 týdnu. Pokud bych pracovala, měla jsem fyzicky náročnou práci, tak bych si řekla 8. týdnu před termínem...

anavi29
3. kvě 2018

Vliv na ppm nemocenské nemá. Já jsem také od začátku byla na nemocenské...

ajja87
3. kvě 2018

Taky si nemyslím, že šest týdnů je výhodnější,kdybych šla osm nemuseli jsme teď přijít o těch 24000 na danich.Jinak mě lékař dal vybrat odkdy chci jít na mateřskou a dle toho vypsal papir.

barchen
3. kvě 2018

@black_susi Tvuj prijem nesmi byt vyssi nez 68tis za rok. Pocita se tam vydelek, PPM a take proplacena nebo cerpana dovolena. U prvniho jsem nastoupila 8 tydnu predem, jelikoz par dni PPM a dovolena se mi preklopilo do noveho roku a u druheho opacne, 6 tydnu, prestup z RD na MD, je to ke konci roku, takze PPM musim mit co nejnizsi, abych neprekrocila tu hranici. Vratky na danich je to jedine, co si muzeme uplatnit a jsem za to rada.

barchen
3. kvě 2018

@thalia Mne se dovolena nekratila a pocitala jsem to na korunu presne, kolik se mi prehupne do noveho roku. No vyslo to jen tak tak. Jsem si rikala, ze na rodicaku si odpocinu od cisel a tabulek a houby, delam nam obema dane, hlidam zakony, novely, resim pojisteni a k tomu jeste pocitam, jestli mi stat neco vrati, nebo ne.😁

bartakova_veronika
3. kvě 2018

jak píšou ostatní .. určujete si to sama v rozmezí 8 - 6 týdnů před porodem .... mě osobně sestřička napsala do průkazky nejpozdější nástup na mateřskou, je ale opravdu lepší jít až 6 týdnů před porodem, takže v posledním možném dni ... já osobně jsem nakonec nebyla ani 4 týdny na mateřské, protože se malá o 16 dní narodila dříve plánovaným císařským řezem .... ale MD jsem si užíla pouze první dva týdny, neboť pak jsem nastoupila do porodnice na pozorování a užívala si jí už potom s malou 3 týdny po propuštění z porodnice .... teď už mi nedávno skončila a jsem už na RD 🙂

martaskaaa
3. kvě 2018

Me se ani nikdo neptal kdy chci nastoupit. Kdyz mi sestra davala poprve prukazku, tak podle ms urcila TP a od toho napočítala 6tydnu a napsala do prukazky. Ted se mi TP trochu posunul dozadu o 4dny... ale termin nastupu asi zůstává už stejny

betelgeuzz
3. kvě 2018

Někdy ten nástup napíše lékař, ale není to správně. Žena může nastoupit kdykoliv mezi 6 a 8 týdny před porodem, je to jen na ní. A v průkazce to nemá význam, datum nástupu se vyplňuje na žádost o PPM.

martaskaaa
3. kvě 2018

@betelgeuzz a ten konecny verdikt kdy nastoupim se tedy dozvim kdy? Kdyz ten v prukazce nema význam...ja mam v prukazce 10.srpna dle MS

betelgeuzz
3. kvě 2018

@martaskaaa ten si máš určit sama v rozmezí 6 - 8 týdnů před porodem. Takže si to spočítej od TP a zkontroluj, jestli je pro tebe výhodnější jít dřív,nebo později. Nebo se možná budeš cítit unavená a budeš chtít jít těch 8 týdnů před. A až ti bude dr dávat papíry na PPM tak mu řekni, že tam chceš ten termín.

marketa11112
3. kvě 2018

@barchen ju, to je pravda..

martaskaaa
3. kvě 2018

@betelgeuzz ja mam kazdou KO jiny termin 😂 nejdriv 21. pak 23. A ted zas 24.9. Kdyz mam zatim napsane 10.8. tak bych to klidne teda mohla nechat od 1.8. at nenacinam novy mesic. Ja si totiz planovala vzit ještě předtím nejakou dovcu, tak bych ji nepotřebovala aspon tolik. To si o ten papir mohu rict kdykoliv? A ten pak davam ucetni?Ted jsem 20tt. Diky za info

betelgeuzz
3. kvě 2018

@martaskaaa to je rozdíl pár dnů, to se neřeší. Většinou se všichni řídí tím termínem z UZV v 12 tt. Jestli je nějak určeno, kdy se ten papír dává, nevím, já ho dostala tak, abych ho odevzdala v práci a šla jsem 8 týdnů před.

jitka0a
3. kvě 2018

@kaii Určíš si to sama jak budeš chtít a jak se budeš cítit. Já jsem šla 7 týden před porodem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru