icon

Kolik procent fetální frakce je při Prenascanu běžné?

barul
4. pro 2022

Ahojky,

holky vy, co jste si nechávaly dělat Prenascan nebo jiný podobný test, který vám zároveň ukázal hodnotu fetální frakce - kolik % jste prosím měly? Vím, že se může stát, že je ta hodnota příliš nízká a odběr se pak musí opakovat. Je tu ale naopak někdo, kdo tu hodnotu měl třeba více jak 15 % ? 🙂. Četla jsem, že se průměrně při jednočetném těhu v 1.trimestru ta hodnota pohybuje kolem 10 %. Já byla na odběrech ve 14+0. Jsem hrozný plašan v těhotenství a vyděsí mě i toto….Moc děkuju ❤️

glorfindel
4. pro 2022

@barul já byla na Trisomy testu a měla jsem podíl fetální frakce 8 %. Jsem obézní a varovali mě, že v takovém případě se může stát, že podíl bude moc malý a test se nebude dát vyhodnotit. Přesto jsme do toho šli, a naštěstí to vyšlo i s rezervou. Pokud máš normální váhu, tak se nestresuj 🙂

glorfindel
4. pro 2022

Teď jsem si pořádně přečetla dotaz. 😀 No nicméně i tak, podíl fetální frakce by u mě mohl být klidně poloviční, než jaký byl, a bylo by ta hodnota v pořádku, tak bych se vysokym číslem nestresovala.

barul
autor
4. pro 2022

@glorfindel moc děkuji za odpověď 😊. Já mám váhu normální, BMI taky v normě. Měla jsem při prvním screeningu ale vyšší volné hCG, hodnotu papp-a jsem měla dobrou, screening negativní, ale i tak jsem radši šla na Prenascan a dopadl dobře. Jen ta vyšší fetální frakce no…🙈. Nikdo mi na to procento nic neřekl, ale chtěla jsem se ujistit, že v tom nejsem sama…🙂