Která těhu je doma? Jak si těch 9 měsíců doma krátíte?
Zdravím,
Čím si tak krátíte chvíle doma celé dny, když už máte ženské domácí práce hotové?
@rubika Já dělala 12ctky nepřetržitý provoz, na vtřikovně plastů, takže si kolikrát ten smrad dokážete představit a to opravdu není v těhu to nejlepší. Je to fakt. 🙂 on i ten třísm. provoz dá zabrat.
@luciezachatova Já jsem byla na neschopence od ledna, kdy jsem onemocněla a pak už mne doktor nechtěl poslat zpátky mezi dětský kolektiv a i já jsem se už necítila. Začala jsem doma víc vařit, péct, brouzdala jsem po internetu a hledala si informace o látkových plenkách a nošení dětí v šátku,... protože tady bylo hoooodně sněhu, procházky mi zrovna nevycházela, ale hned, jak to slezlo a zmizel i led, chodím zase na prochajdy se psy, připravuju věci pro prcka atd.
@elveren Také si chci pesana pořídit, dneska zrovna to vidím na pěknou procházku, zima není, je příjemně.
@luscinnia mluvíte mi z duše ...
@luciezachatova chodím se rozčilovat denně do práce, aby i vám mohl stát vyplatit nemocenskou,takže vám neporadím
@luciezachatova Se psem bych počkala až po miminku, protože pak se vaše časové možnosti výrazně zmenší a pes půjde stranou. Kámoška teď velmi rozhodnutí mít psa lituje, protože ať bylo hnusně, pěkně, neuvěřitelná zima apod. tak holt musela ven miminko nemiminko. A v šestinedělí jí to taky zrovna moc nepomohlo. Pokud teda nemáte dům se zahradou, kde by pejsek byl 🙂
@luciezachatova No... psa bych teda teď nepořizovala. Ti moji jsou už starší (7 a 4 roky). Vím, že s madší možná nějaký ten problém bude, ale se starším ne, toho děti mohou tahat za uši, ocas, strakat mu hlavu do tlamy a je mu to šumák 🙂 Ovšem pokud teď pořídíte psa - a je jedno, jestli štěně nebo staršího - nevíte, jak za devět měsíců bude reagovat na dítě. Bude zrovna v pubertě a jankovatět. Do toho malé dítě... Se psem bych já osobně teda počkala alespoň do prvních narozenin dítěte.
@luciezachatova No to verim, ze vas nechali doma.
Ja sem u prvniho tehu delala v konzervatorske laboratori, takze denne v rukach materialy ze stredovekych žump, kosti zvirat i lidske ze hrbitovu a samozrejme chemikalie.
Po te co kolega cosi chytil z moroveho hrbitova me dr nechala doma. Asi ve tretim mesici.
A ikdyz sem byla doma v relativni pohode, stejne jsem v patem mesici skoncila nekolik tydnu ka kapackach s hrozicim potratem a v osmem mesici zas na tri tydny s hrozicim predcasnym porodem.
Tak jsem vlastne druhou pulku tehu prolezela u filmu, knizky nebo internetu.
@elveren Tož máte pravdu, na psa zatím nespěcháme, ale zahrádku menší máme.
Kvůli miminku je to nejlepší nápad počkat.
@luciezachatova Určitě 🙂 Ono je pak i švanda pozorovat, kdy už lidské mládě dělá "hlouposti" a přidá se k tomu i psí mládě 🙂 Až budete štěndo pořizovat, určitě u toho mějte i dítě a nechte je spolu. Pomůže vidět nejlépe oba rodiče a taky vidět jejich reakci na dítě ;)
já těhu už nejsme mám dvouletýho syna , ale na neschopnce jsem byla prakticky celé těhotentví. Ze začátku mi bylo zle a prospla sjem i půl dne. Hodně jsem koukala na seriály, filmy a četla si (až ke konci mateřské jsem si našla koníček a to šití a zpětně mě mrzí že jsem se dotoho nedala dřív - i když koho by to napadlo, ž enemehlo jaká se dá na šití 🙂 ) Později jsem chodila na procházky - buď sama nebo se psem. Ale kolem 7m mě po delší chůzi začalo tvrdnout břicho a dost mě píchalo takže pohyb byl také omezený 😀.
Hodně jsem procházela internet a zjišťovala co koupit . Během toho jsme se stěhovali takže o činnosti jsme měla postaráno.
já třeba bych prospala ze začátku taky klidně celý den, a jakmile jsem přišla spala jsem třeba hodinu a půl u tv a pak šla v 9 spát,ale že bych šla kvůli tomu na rizikáč to fakt ne.
myslím si, že být doma celou dobu(pokud človek nema nebezpecnou) práci musí být otravný a dlouhý.
něco jiného,když jsou zdravotní problémy
Neni-li prace vhodna, ma vas zamestnavatel preradit na jinou. Nejdriv jste psala, ze jste se nechtela rozcilovat v praci. Je mi jasny, ze s kazdym mym prispevkem bude nebezpecnost vasi prace narustat.
Takto jen zbytecne vskutku tahate penize ze systemu, kde jsou pro potrebne. Jinde pak budou chybet. Nemate pravdu, tyka se me to, byt nijak citelne. Asi bych vas mohla i ignorovat. Ale treba vam to aspon trosku dojde, ze to neni az takova sranda.
Ahoj holky,přidávám se do diskuze 🙂 také jsem doma od 5tt,nejprve několik dni v nemocnici,kde při podezření na mimodelozni tehu mi dělali laparoskopii bricha..hrozny stres a bolesti..takže po propuštění jsem tyden ležela v posteli..pak už jsem se cítila dobre,ale MUDr mě pustit nechtěla do práce..nakonec krvacim téměř každý druhy den,nezjistila jsem úplně příčinu,někdy je to v klidové fázi,někdy po procházce..doma se už celkem nudim,ale vypadá to,ze budu doma až do konce..nedokážu si najít moc činnost,která by mě zabavila na delší dobu...maluji obrazy,chodím ven se psem,poklidim,uvarim,kouknu chvilku na TV a vlastně to je tak vše..tehotenstvi jsem si představovala úplně jinak..jak si ho budu užívat,bude to skvělý a krásný..zatím znám jen bolest,stres,krev a tím jak jsem doma,tak tloustnu jako prase.
@luscinnia a co takhle tahani penez pro potrebne spoluobcany, kteri jsou po dokonceni povinne dochazky v invalidnim duchodu nebo ihned tehotni, svych deti se vzdaji, ty si preberou jejich rodice atd.? Zamestnavatel nemusi prelozit tehotnou na jinou bezpecnejsi pozici. Pokud pracuju napriklad ve skladu, jezdim s jesterkou a s pocitacem to neumim, tak asi zamestnavatel nebude chtit riskovat chyby v objednavkach, protoze da nastavajici matku na vhodnejsi pozici ;)
@luscinnia Ach jo, vždycky se v podobné diskuzi objeví někdo jako vy, kdo je strašně napeklený, že si někdo dovolí být doma. Opravdu si myslíte, že to paní chytne za nos a řekne si, jejda, já jsem ale strašná osoba, šup šup zítra valím zpět do práce? Ale no tak, pokud to lékař schválí, tak vaše příspěvky s tím stejně nic nezmůžou a hlavně je to každého věc! Nikdo se neptal na názor: Myslíte si, že je fér zůstat doma? Paní chtěla jen vědět, jak se zabavit, toť vše, tak by bylo fajn se toho držet...
Pracovala jsem až do konce, ale pokud by to ohrožovalo syna, vyprdnu se na to. To je stále spousta odsuzování, ale zodpovědnost vůči dítěti by měla být na 1. místě... myslím, že stát vyhodí peníze za horší věci, než je budoucí maminka na nemocenské, která jinak pracuje, pracovat bude a vychová dalšího daňového poplatníka.
@ttm hmm, tak tedy jsem už starší osoba, myslím, že jsem za život potkala, hodně maminek, ale nezažila jsem jedinou, které by zaměstnavatel vyplácel 100% platu.. ale zažila jsem jich mnoho na rizikovce. Jaká jsou kritéria pro vhodnost práce? Pokud je např. malý obchodník s jednou prodejnou, kde se na krátký a dlouhý týden střídá s prodavačku, která se stara o přejímku zboží, doplňování( nošení těžkých beden ) - takže práce pro těhotnou celkem nevhodná.. to to má podnikatel asi zabalit, nebo tam prodávat sám, protože živit další prodavačku je asi už celkem slušný zásah ( také jsme měli soukromý vesnický obchod a znám marže na vesnických prodejnách ) a tím by to pro něj bylo likvidační.. na rovinu, pokud by se opravdu tvrdě vymáhala tato možnost, bála bych se zaměstnat jakoukoli žensku ( pokud by nebyla v přechodu ) v jiném oboru než kancelářské bezstresové profese..
@luciezachatova nečítala som to celé, ale čo scrapbooking, háčkovanie alebo šitie? 🙂
@luciezachatova alebo kurzy cudzieho jazyka online...?
Ahojte, jsem doma téměř od začátku těhotenství. První trimestr byl hrozný, to jsem jenom zvracela a spala. Pak se to výrazně zlepšilo, že jsem přemýšlela o návratu do práce na částečný úvazek. Ale ani jeden z doktorů mi to nedoporučil, takže se valím doma 🙂 chodím na procházky, jógu, čtu a užívám si ten klid, který s miminkem asi nezažiju 🙂
Začala jsem zastávat názor, že pokud se některá z těhulek na práci necítí a má možnost zůstat na nemocenské, tak by toho měla využít. V naší zemi je spousta lidí, kteří systém vysávají permanentně a nikdo to neřeší. Tak proč se zbytečně stresovat a ohrožovat miminko, stejně pak po mateřské se většina z nás vrátí do práce a zůstane tam až do důchodu (pokud nějaký důchod vůbec dostanem 😀)
@slimacikmia To radsi "doucovani" doma nez online kurz. Je spousta studentu jazyku nebo ucitelu, kteri doucuji. Jazykem je treba komunikovat, mluvit, reagovat a to online kurzy moc neposkytujou, do toho bych nesla...
@g_m nooo, tak to asi každý podľa seba, sú kurzy, kde sa komunikuje cez skype, ale samozrejme, ak sa človek potrebuje "rozhovoriť", niet nad osobný kontakt.
Tak a teď do me! Já byla doma od 7tt, bylo me zle, ale v praci bych to vydržela. Proste jsem už nechtěla. Od 19ti jsem makala. Každy mesic na vyplatnici daně přes 12.000. Nikdy neschopenka. Vycházky me byly úplně ukradené. Chtěla jsem už byt jen doma a odpočinout si. Bylo to super. Chodila jsem na procházky, dělala výzdobu domácnosti, pekla, pletla a užívala si. Takze mile moralistky, klidně si trhněte 😂😂😂😒
Ja teda doma nebyla cele tehotenstvi, ale az posledni tri mesice, ale uzila jsem si to maximalne, hodne jsem spala, cetla, prochazkovala se psem, hackovala, chodila plavat, bylo to strasne fajn. Asi posledni opravdove prazdniny na hooooodne dlouhou dobu😃

@luscinnia nevim presne co pani dela, myslim ze ani vy to netusite. Kazdopadne je to vec lekare zda posle pacientku na rizikove tehotenstvi.
Nekolikrat jsem ve fabrice a u pasu delala, trismenny provoz. Normy vysrubovane tak ze si sotva dojdete na zachod a uz nestihate plan... Ne vsecky pozice jsou pro tehotne vhodne. Takze chapu ze nekdo muze byt doma i z jineho duvodu nez ze zdravotnich problemu.
Chapu i to, ze kdyz nekdo chodi do prace a pak ma byt nekolik mesicu doma, pta se ostatnich jak travi cele dny oni. Proc vlastne ne?