icon

Mám důvod jít na neschopenku?

shannondrake
20. zář 2016

Pracuji sice v lékárně, ale v nemocnici ve skladu léků. Denně taháme těžké bedny s léky, věcně lozíme po zemi nebo po štaflích, celý den na nohou, někdy jsem ráda, že se stihnu najíst. Vzhledem k mým 48 kg jsem často ko i netěhotná. Teď jsem zjistila, že jsem ve 4 tt. Zatím mi nic moc není, ale jak se věcně ohýbám, tak se mi z toho začíná dělat špatně. Myslíte, že taková práce je důvod k neschopence?

Strana
z7
fallingstars
30. zář 2016

@caverina To bude dobrej time management 😜😄

fallingstars
30. zář 2016

@caverina Jinak na elitu národa si nehraju, ale co fakt nemam ráda, je škatulkování 😉 A pak taky takovej ten pohled "jen já to mám na světě nejtěžší". Moje práce má samozřejmě i pár nepopíratelných výhod, ale ohradila jsem se proti tomu, že lidi v kanclu pijou kávičky a kdo nedělá rukama, nedělá a priori nic. Každá práce má svoje a žádá si něco jiného.

A co kdo dělá ve svém volném čase je snad každého věc 😉. To bychom tu v téhle logice taky mohly rozebírat, kde vzala zakladatelka energii na položení dotazu a následnou diskuzi, když byla z té práce tak vyšťavená, anebo vůbec obecně, jak si ženský na mateřský najdou čas chodit sem, když jsou zároveň schopný říkat, že nic nestíhaj 😄 (A teď záměrně zobecňuju.)

caverina
30. zář 2016

@fallingstars to už je jedno...mě jen pobavil vás příspěvek..

alexah89
30. zář 2016

tyhle dotazy opravdu nechapu.. jsem na PN cca od 6. mesice, spatne jaterni testy, podezreni na HELLP syndrom, zanety ledvin.. od zacatku PN (kdyz mi teda srazili horecky :D ) trvam na tom, ze pokud nemusim lezet, ze chci do prace. uschopnit me samozrejme nechteji. doma tlucu hlavou do zdi, nudim se.. "nemam" penize, diky PN prichazim o dost penez (samozrejme nejsem na to sama a ani nejak vylozene blbe, ale chtela jsem si treba dal sporit, coz jsem musela ted predcasne vyskrtnout). cekam na vychazky (je to fakt nekonecny a to uz kazdy mesic mam umytou lednicku, zbytecne uz vyprano a vyzehleno na prcka..) atd atd... takze bud rada, ze muzes do prace....

urtica
30. zář 2016

@fallingstars Ale i tvrzení, že každý, kdo jde na neschopenku a nemá k tomu pádný (co to je?) důvod, je vyžírka - i to je svým způsobem škatulkování.
Tím důvodem můžou být totiž i mimoškatulkové problémy - šikana v práci v kombinaci s tím, že se nedaří nalézt si jinou (ano, teď je lepší doba, ale ještě dva, tři roky zpátky to byla s prací fakt velká bída i pro velmi kvalifikované).
Ad nevolnosti - tohle je taky dost individuální, někdo je ze železa a dokáže jet na plný full i přes přestávky na zvracení, někdo to prostě nedává.
No, a konkrétně u mě byl třeba ten problém, že vedu skupinky malých dětí a odbíhat od 4-5 letých dětí za které mám zodpovědnost, na desetiminutové pobyty na WC, je fakt o průser (nicméně, jak jsem psala na začátku, snažila jsem se vydržet a v 8tt jsem potratila).
Každý je jinak stavěný fyzicky a psychicky, jinak to snáší, každý má tu dělící čáru jinde.

Jinak souhlasím s tím, že v kanclu to může bejt hodně náročný, u nás to bylo v podstatě to samý - práce o víkendech, doma, přesčasy, často nebyl čas ani si doběhnout na WC...ale práce mě bavila, tak mi to tak moc nevadilo.
Umím si představit, že pokud by snaha o mateřství a těhotenství probíhala trochu jinak, normálně bych v této práci pokračovala a bylo by to rozhodně příjemnější než neschopenka. Na druhou stranu, to co jsem dělala předtím - tahání těžkých přístrojů po kopcích od rána do večera, za jakéhokoliv počasí - to bych nedala. Vlastně bych to ani nezkoušela, nestálo by mi to za to.

fallingstars
30. zář 2016

@urtica Tak pro mě je pádný důvod pro neschopenku zdravotní. Pokud se tím řeší jiné problémy v práci, beru to prostě jako zneužívání. To se zase můžeme bavit o tom, že dokud se lidi nezačnou ozývat a šikanu, apod., nebudou řešit, nic moc se v tomhle ohledu nezmění. Bohužel ve svém okolí vidím spíše chování typu "dneska mě šéf fakt už naštval, tak se jim tam na to vy... a jdu na neschopenku". A to mi dobrý úplně nepřijde...a pak se ty ženský diví, že tam na ně nečekají s úplně otevřenou náručí...
Ten systém má určitě mezery a bohužel toho určitě zaměstnavatelé zneužívají, jen v tomhle konkrétním případě mi to prostě nepřipadá jako nefér chování z jejich strany.
Ale každopádně jsem ráda, že tohle řešit nemusím, a doufám, že budu mít štěstí a jednak bude samozřejmě vše v pořádku a pak mi taky bude tak dobře (jen s hladem, kterej me budí ve tři ráno 😄), že budu moct chodit do práce až do konce.

caverina
30. zář 2016

@urtica to je to co mám celou dobu na mysli.....je to neumím tak srozumitelné napsat☺někoho položí teplota 37.5 a někdo má přes 38 a ještě dokáže fungovat...když jsem byla poprvé tehotna tak jsem si o nemocenskou pozadala hned,protože jsme dělala v pasové výrobě,která byla fyzický dost těžká a žádná lehčí práce tam doopravdy nebyla....a že by mi můj německý zaměstnavatel dál 100 procent o tom dost pochybuju.....ale bohužel jsem ve 12 týdnu potratila..když se to podařilo po druhe tak mi nemocenskou bez ptani vypsal doktor....je to doopravdy hodne individualni.....tady je taky spoustu maminek ktere rikaji jak to nestihaji a tak....me to problem nedelalo...postarala jsem se o dite,o domacnost,parkrat za tyden jsem jela pomoct otci s maminkou,protoze byla nechodici a dost nemocna...a to mi bylo uz pres 34 takze zadna velka mladice😃a taky o těch maminkach neřeknu ze jsou jen line,protoze když jsem to zvládla já tak proč ne ony....

@urtica

urtica
30. zář 2016

@caverina Jj, tak nějak...já už to "to já bych nikdy..." moc neužívám, párkrát se mi to vrátilo.

caverina
30. zář 2016

@urtica já neříkám ze je správně jít na nemocenskou s každou blbostí....ale když to prostě někdy jinak nejde tak se nedá nic dělat...a tady to odsuzování mi fakt přijde někdy moc....stačí přece napsat ze oni by kvůli tomu na neschopenky nesli a ne hned nadávat do linych,vycuranych flakacu...

urtica
30. zář 2016

@caverina Jasný. Podle mě se to většině s aspoň trochu normální prací ani nevyplatí.

caverina
30. zář 2016

@urtica jasne..taky jsem mela minimalne o 4000 mene,ktere by se mi samozrejme vic nez hodily,vychazky 6 hodin takze tezka nuda....a jestli mě někdo kvůli tomu pomlouval jsem vůbec neresila ..chtela jsem donosit zdravé dítě..

kristynabayer
30. zář 2016

@caverina jenže to, že člověk bude sedět doma na zadku automaticky neznamená, že dítě bude zdravé, stejně jako neznamená, že když někdo nepůjde od 4tt na neschopenku, tak že potratí.

urtica
30. zář 2016

@kristynabayer To určitě ne. Jak psala @caverina i já - obě jsme zůstaly doma až ve 2. těhotenství - po potratu. To je prostě tak blbá a nepříjemná zkušenost, že už si to člověk fakt nechce zopakovat a nechce nic riskovat (a nic si vyčítat). Doktoři to pak většinou nabízejí sami, zvlášť pokud ženská není nejmladší.
No a nošení těžkých věcí je u těhotných, tuším dle ZP, přímo zakázáno.

kristynabayer
30. zář 2016

@urtica ano, bremena nad 15kg tusim... o tom vubec nepolemizuju. Akorat jsi to asi nesikovne formulovala "zustala jsem radsi doma, chtela jsem donosit zdrave dite" a ja jen napsala, ze ani to neni zaruka... veeeelmi doporucuji precist tento clanek: http://m.bartak-alexandr.webnode.cz/news/proc-s...

caverina
30. zář 2016

@kristynabayer fakt jsem dělala dost fyzicky náročnou práci,ale to si nestezuju, určitě jsou horší náročnější práce...ale po prvním potratu jsem nechtěla nic riskovat a ani můj gynekolog....a fakt jsem nebyla nejmladší...bylo mi skoro 34 a navíc po operaci štítné zlaze

gepe
30. zář 2016

@caverina @urtica rok a pul - behem nej 2 potraty a treti tehotenstvi ukonceni v 2trim, zadna neschopenka. A bylo mi vic nez zminujete u vas.
Kdyby mela jit napr na neschopenku v tehotenstvi po potratu kterakoli zenska, ktera potrati jeste v 1.trimestru a to vcetne biochemickeho tehotenstvi, tak podle me cca 70% zen urcite je uz doma s vychazkami. 😕
@kristynabayer ano, to ze bude doma clovek s nohama nahore bez zdravotnich problemu neznamena, ze se plod udrzi, ci bude tehotenstvi v poradku a prosperujici. 😔

urtica
30. zář 2016

@kristynabayer to myslim psala @caverina.
Jinak, těchto článků jsem přečetla spoustu a věř, že když se to opravdu stane, moc Ti to nepomůže. Člověk si o tom může přečíst leccos, ale skutečnou příčinu stejně nezná a nikdy se ji nedozví. Zůstanou je pochybnosti (které se tu a tam vynořují dodnes, přestože mám zdravou a úžasnou holčičku).
Gynekologové všeobecně tvrdí, že stres při potrácení nehraje roli, já s tím tak docela nesouhlasím. Jak to změřili? Jeden zdroj třeba tvrdí, že úzkostné ženy častěji předčasně rodí, mívají častěji komplikovaný porod...pokud může stres vyvolat předčasný porod, proč by nemohl vyvolat potrat? Navíc ve druhém těhotenství jsem sama zažila situaci, kdy mi dr. fatálně chybně diagnostikovala zdravý plod jako molární těhotenství a poslala mě do nemocnice rovnou na revizi. Několik hodin po obdržení této, naštěstí chybné, informace, jsem začla krvácet - dg. hrozící potrat. V tomto případě nemám vůbec pochybnosti o tom, co krvácení způsobilo. Jinak záruky samozřejmě neexistují nikdy, ani když je miminko na světě, to máš pravdu. Zdravím, strelenka z beremka.

urtica
30. zář 2016

@gepe Já už k tomu asi nemám co říct, opakovala bych se, je to furt dokola a nemá to smysl. Ty jsi udělala to, co jsi považovala za správné - dobře pro Tebe, já zas to, co jsem považovala za správné já.

xpila
30. zář 2016

@caverina A to si představ, ze moje pozice je jedna jediná v ČR, což je očividně pro tebe nepochopitelné 😀 Ale to je jedno, to uz jsme někde jinde.

@fallingstars Pokud nepočítám na jaře čerpání dovolené místo pobytu v nemocnici, tak fakt jeden den. Mame dost složitou personální situaci a nemam ani na koho svoji praci delegovat, je dost specifická. Ale na Vánoce si volno vezmu 😉

komive
30. zář 2016

@urtica pardon za hrozný OT, ale jestli si dobře pamatuju, tak jsi měla moc pěkný šaty! 🙂

mishel89
30. zář 2016

To musíte vědět vy...ale podle mě je ještě brzy na neschopenku...každá to máme jinak,záleží na co se cítíte...důležité je prý mít pohodu a nemít stres.....já osobně od pondělí nastupuji na neschopenku, protože dělám v práci s chemikáliemi a to mi nedělá vůbec dobře..bývá mi dost v práci zle. Dokonce doktor říkal,že je to nebezpečné...stejně mě konci za 2 měsíce smlouva,tak jsem u poslechla a zůstanu doma..nabízel mi to od začátku..ale chtěla jsem ještě vydržet ..jinak bych v práci zůstala...jsem totiž takový menší workoholik. Tedka mě doktoři musí i hlídat protože jsem byla na operaci se štítnou zlazou a jsem bez ní..

caverina
30. zář 2016

@gepe to je celkem vaše věc....a taky jsem psala ze jsem po operaci štítné žlázy...doživotní budu zobat hormony v lécích..v těhotenství jsem byla u doktora víc než často..každý měsíc gynekologie,každý měsíc endokrinologie..hold jsem nebyla tak odvážna jako vy a naštěstí ani mi lekari☺

gepe
30. zář 2016

@urtica vzdyt ja to jen konstatovala ze sveho pohledu a taky zkusenosti cloveka co nepotratil pouze jednou, ale vicekrat. A to nezminuju, ze ano pracuji hlavou, avsak ne kaficka, cigarka a vysmech ostatnim do obliceje. Jj, uz bylo receno vse k tematu tazatelky.
@xpila jak kdyby jsi psala o me praci 😀

caverina
30. zář 2016

@xpila a vis,ze jsem ani nic jineho necekala?😆

urtica
30. zář 2016

@gepe Nic o kafíčkách a cigárkách jsem neříkala.
@komive Potkaly jsme se 🙂? Ano, šaty jsem tam dávala, krajkové s tříčtvrtečním rukávem.

gepe
30. zář 2016

@caverina viz ma odpoved pro urtica. 🙂 vy dve jste zacaly zminku o neschopence po prvnim potratu. Ja pouze konstatovala. A vypisovat sve nejake zdravotni problemy, medikaci apod aj nebudu. Ja mam lekare dobre. Hezky zbytek vikendu, nemam potrebu si tady "honit triko" a mj. je to uz stejne mimo tema. 🙂
@urtica ach jo 🙂 to bylo konstatovani k praci hlavou. Take hezky vikend.
Chytejte si za slovo a sudte nekoho jineho, me to uz nebavi 🙂

komive
30. zář 2016

@urtica napíšu do IP 🙂

caverina
30. zář 2016

@gepe podle mě si to triko tady honite ...jaký jste pracant a nepostradatelna i přes všechno čím jste si prosla

sisstin
30. zář 2016

Tak zrovna @xpila vi fakt vse a byt vic takovych lidi v kanclu a na uradech, tak ta informovanost lidi vypada podstatne lip 🙂

caverina
30. zář 2016

@sisstin ja netvrdím ze není ve své práci dobrá..jen me dokáže překvapit jak dokáže lehce někoho odsoudit za to co udelal nebo chce udelat

Strana
z7