Může příliš mnoho sportu v těhotenství škodit?

janis
24. bře 2006

Pročítala jsem snad všechny diskuze a nikde se neprobíralo téma "sport v těhotenství". Myslíte, že může příliš mnoho sportu v těhotenství škodit nebo naopak prospívat? Já chodím 3x týdně do posilovny, ale snažíme se s manželem o děťátko, a nevím, jestli cvičení ve fitku nemůže bránit početí a pak případnému těhostenství. Máte s tím některá zkušenost? Já osobně myslím, že sport není nikdy na škodu, ale jistá si v tomto případě nejsem, občas se při cvičení přetáhnu víc než bych měla a to by myslím mohlo miminku uškodit. Předem děkuji za Vaše názory.

marinka
24. bře 2006

Janis, já taky chodím do posilovny a snažíme se o miminko.. Četla jsem, že by žena měla pouze ubrat cviky na břicho a mírně zátěž tak, aby prostě nejela " nadoraz". Měla by si všímat svých pocitů a pokud by jí nebylo dobře, pobolívalo ji břicho apod., tak by samozřejmě měla ubrat, ale pokud se cítí fit, tak není třeba s cvičením přestávat. Samozřejmě v porkočilém stádiu už je to něco jiného.. Na početí to určitě nemůže mít žádný vliv, spíš pozitivní, protože tělo je zdravé a připravené na miminko. S početím mají spíš problémy obézní ženy, sportovkyně určitě ne!

leniik1
24. bře 2006

To máš pravdu, ale třeba takový aerobik je úplně zakázán- to natřásání není vůbec vhodné pro těhotenství.Nejlepší je plavání.Ale holky- pokud chcete otěhotnět tak rozhodně nějak nepřeceňujte to posilování- někdy může dojít i ke spontánnímu potratu- první tři měsíce a poslední tři je to dost rizikové.Ten druhý trimestr je nejvhodnější pro ¨cvičení ale spíš posílit svaly k přípravě na porod.Nic drastického- je dobré cvičení ve vodě pro těhotné.Já bych první tři měsíce opravdu moc neriskovala.Chodila jsem na aerobik a pak když jsme dělali děťátko tak jsem raděj přestala.

ladida.l
24. bře 2006

Já jsem zase slyšela (od pana doktora Peterky - embryologa), že velmi nebezpečná je jízda na kole, protože v prvním trimestru je velmi vysoké riziko potratu.

leniik1
24. bře 2006

Přesně- to je úplně zakázané.

leniik1
24. bře 2006

Taky je fajn gymnastický míč na něm se dá dobře cvičit a odlehčit břicho i záda.

matlova
24. bře 2006

marinka: Já jsem se setkala s názorem, že není dobré pro ženu v době plánování moc sportovat. Prý snad endorfiny či jak se ten hormon jmenuje, co tělo vylučuje u sportu tak může zabraňovat růstu vajíček, ale nejsem lékař tak za případné chyby se omlouvám.... 😉 😉

leniik1
24. bře 2006

Je lepší sportovat před těhotenstvím a během početí to nehrotit když vše bude do 3.měsíce ok a bude se maminka dobře cítit tak cvičit jen dokud je jí to příjemné.A nic ji nebolí.Tak jako se zdravou životosprávou- už před těhotenstvím je lepší mít ten dobrý start pro dítě.

honzina
24. bře 2006

V těhu se nesmí jezdit na kole? Fakt? To jsem ještě nikdy neslyšela... 😕

leniik1
24. bře 2006

honzi: Ano nesmí - kvůli nárazům na dělohu.Vem si že najedeš na šutr a je potrat.No prostě kvli těm otřesům už hodně holek potratilo.

mobina
24. bře 2006

Všechno má svá pro a proti. Pokud je na sebe žena opatrnější a cvičení přizpůsobí svému stavu, je to určitě lepší, ale 100% se poradit s doktorem 😉
HLavně pokud se začne cítit zle nepřepínat se a raději toho nechat.

Pár rad z odborného portálu:
Plavání

Pohyb ve vodě doporučují odborníci budoucím maminkám asi nejčastěji. Ve vodě se uvolníte, nadlehčíte své tělo, plavání pomáhá i při bolestech zad a svalovém napětí. Jediným problémem může být kvalita vody – vysoký obsah chlóru nebo naopak jeho nedostatek a následná infekce mohou plod poškodit. Ve většině bazénů je kvalita vody sledována, máte-li pochybnosti, obraťte se na místní hygienickou stanici.

Jóga

Řada jogínských cviků má na těhotenství výborný vliv. Cvičit jógu, zejména v těhotenství, je však nejlepší pod dohledem cvičitele – poradí Vám, které cviky jsou vhodné a které nikoli. Existují také kurzy jógy pro těhotné (tzv. gravidjóga, viz níže), záleží na Vaší pokročilosti a náročnosti. Jste-li ovšem zkušenou jogínkou, určitě si poradíte.

Aerobic

Pokud jste před otěhotněním cvičila aerobic a jste zdravá, pokračujte v něm. Dávejte si pouze pozor na poskoky a prudké výpady. S přibývajícím těhotenstvím postupně snižujte frekvenci pohybů. Až Vám cvičení přestane vyhovovat, vyzkoušejte něco jiného. Vhodný je také vodní aerobic.

Posilování

Jste-li zvyklá posilovat a nemáte-li žádné problémy, choďte do posilovny i nadále. Poraďte se však s trenérem a změňte skladbu posilovacích cviků, abyste nezatěžovala bříško. Snižte zátěž a zvyšte počet cviků. Nejvhodnější jsou cviky vsedě.

Jízda na kole

Výlety na kole Vám v těhotenství rozhodně prospějí. Nejezděte však v terénu ani na frekventovaných silnicích a buďte velmi opatrná, abyste nespadla. Při nepříznivém počasí se lépe oblečte anebo neriskujte nachlazení a projížďku raději odložte.

Gravidjóga

Toto cvičení má základ v systému jóga a je individuálně přizpůsobené schopnostem a možnostem každé ženy. Jeho cílem je učit ženu, jak zvládat stresující vlivy okolního prostředí, dosáhnout vnitřní harmonie, odolnosti a pohody.

Cvičení na balonech

Fit ball neboli cvičení na balonech je velmi příjemné a uspokojí i náročnější sportovkyně. Balon skvěle tlumí jakýkoli náraz, pomáhá nadlehčit právě neprocvičované části těla a posiluje i drobné svaly, které nejsou běžně zaměstnány. Udržuje a prohlubuje kondici budoucí maminky.

Břišní tance pro těhotné

Něžný tanec v pomalém rytmu skvěle připraví ženu k porodu. Přirozeně ladné, krouživé a houpavé pohyby v těhotenství pomáhají miminku lépe sestoupit porodními cestami. Tanec navíc příznivě působí na sexuální problémy a psychiku ženy.

Nevhodné sportovní aktivity

Není těžké si uvědomit, která sportovní disciplína je pro těhotnou ženu a její dítě riziková nebo přímo nebezpečná. V těhotenství bychom se měli vyhnout:

prudkým nárazům, důrazným výskokům, tvrdým dopadům, frekventovaným poskokům a výpadům
rizikům pádu a poranění břicha
častému a dlouhodobému zadržování dechu
Mezi sportovní disciplíny nevhodné pro budoucí maminky tedy patří:

jízda na koni
vytrvalostní běh
volejbal a některé další kolektivní hry
lyžování
snowboarding
extrémní sporty
sportovní potápění (ani s kyslíkovou bombou)

honzina
24. bře 2006

No ale v příspěvku Mobiny jízdu na kole skoro doporučují... a včil babo raď...
Asi jak se kdo cítí, že? A určitě by neměla jezdit kros, to je jasný... 🙂

mobina
24. bře 2006

Honzi asi bych to opravdu nechala na tvém momentálním stavu a po poradě s doktorem.
Já už ťěď vím,že si v průběhu na volejbal ani nesáhnu ☹ No ale hlavně aby bylo mimi zdravé. A když se mi bude stýskat, půjdu jim to pískat 😀

herminka
24. bře 2006

Taky by mě zajímalo, jak je to ve skutečnosti s tím kolem, ale až to bude aktuální poptám se doktora 😉 Ale selským rozumem bych řekla, že se nic nemá přehánět, když si potřebuješ zajet na nákup, prosím, ale na nějaké "riskantní toulky po jevišti" 😀 to asi není...

ladida.l
24. bře 2006

Já taky přesně nevím, jak je to s tím kolem, jen nám to prostě říkal Dr. Peterka v rámci výuky embryologie a teratologie na VŠ, mě to tehdy docela zarazilo, protože já jezdím na kole skoro pořád, zvlášť v létě.. Zkusím se podívat do knížky co napsal "Aby se narodilo zdravé", zda tam o tom něco nepíše 😕

honzina
24. bře 2006

Herminko, souhlasím s tebou - taky si myslím, že se nic nemá přehánět. A až to bude aktuální, tak se na to pro jistotu zeptám i své doktorky. A možná se taky kolu raději vyhnu... 😅 Těžko říct, co se mnou ty hormony udělají... 😀 😉

myska
24. bře 2006

Holky, já jsem si koupila knížku Fit maminka od Lucky Výborné a tam se píše to stejný, co psala mobina. a k tom kolu, píše tam, že dobrý je jezdit místo v terénu, tak jít na spining (teď nevím, jak se to píše 😔 ) pro těhotný, ale celkově to kolo doporučuje, ale hlavně doporučeje ty balony.

berenika
24. bře 2006

Moje svagrova, kdyz byla tehotna, tak hodne sportovala a jezdila na kole (ale jen jak ji to bylo prijemne), a pak meli s malym spoustu problemu. Od predcasneho porodu po omotani pupecni snury (to bylo to kolo). Takze bych to neprehanela.

simona.w
Autor odpověď smazal
Zobraz
tyna
14. srp 2006

Oživuju tuto diskuzi, protože by mě zajímalo jestli je tu nějaká těhulka, která chodí na aerobik, já bych teď chtěla zase začít, ale nevim zda to bude pro mimi dobrý, nebudou mu vadit ty otřesy ?? děkuji za odpověď.

lanka
14. srp 2006

Týna - těhotenství není nemoc. Nebála bych se pokud jsi už dřív něměla nějaký problém. Ale nechceš pro jistotu počkat než se dostaneš do druhého trimestru a pomine riziko samovolného potratu? Možná by bylo prozatím něco klidnějšího lepší.

tyna
14. srp 2006

lanka..tak to je právě to z čeho mám strach abych tim hopsáním samovolně nepotratila, radši počkám až co mi poradí doktorka za týden jdu na kontrolu, teď už to s pohybem stejně nevytrhnu, chtěla bych chodit na nějaký cvičení pro těhule, ale tady nic neni ☹

tyna
15. srp 2006

tak jsem se včera byla informovat v jednom centru pohybu a jediný cvičení které mají pro těhulky je gravidjóga, prý posilují pánevní dno a učí se dýchat aby porod byl snadnější a po porodu se matka dala rychle dohromady, ale doporučují ji až od ukončeného 4 měsíce a po domluvě s lékařem. Tak si ještě dva měsíce musim počkat,ale určitě jí vyzkoušim 😉

vero
15. srp 2006

Teď jste mě docela rozhodili s tou jízdou na kole. 😨 Je to můj nejoblíbenější sport během letních měsíců. Až to bude aktuální, budu se muset taky zeptat doktora, jaký má na to názor. 😒

slonik
14. zář 2006

chtěla bych se zeptat, když se nedoporučuje jízda na kole z důvodu pádu a otřesů, je možné ji nahradit spinningem? Díky za odpověď.

skafandrik
14. zář 2006

tyno, vím, že ve studiu JaA v Plzni něco takového bylo, ale možná je to zrovna to, o čem mluvíš. A v tom samém studiu pak taky (jako i jinde) cvičí na balonech amyslím, že tam by ty otřesy byly zmírněny právě tím velkým balonem. My to jednou cvičily na kurzu v rámci jedné hodiny a byl to pro mě zas úplně jiný druh pohybu, který jsem do té doby neznala. Možná bys to mohla vyzkoušet, ale nejsem cvičitelka a ani doktorka, tak zas nemůžu s určitostí říct, že je to vhodné. Spíš to ber jako nápad. A pak taky existují videokazety nebo DVD, podle kterých bys mohla cvičit sama, ale třeba já na samostatné cvičení moc nejsem. A taky bys mohla zkusit jen rychlou chůzi třeba 30 minut (to je možná akorát na to obejít vesnici) - pořád lepší než nic.

vero
15. zář 2006

Sloniku, rotoped se doporučuje. Ale nejsem si jistá, jestli zrovna klasický spinning je ideální, když tam potíš krev. Asi nejlepší je cvičení na rotopedu svým tempem. 😉

ivuska15
15. zář 2006

Ptala jsem se lekare na sport hned, kdyz mi potvrdil tehotenstvi. Rikal, ze vse s mirou a podle toho jak se budu citit, ze mam hlavne vynechat "skakave" sporty (aerobic, squash). Kolo muzu, ale ne v terenu a jizdu "na kyslikovy dluh". I v knizce o tehotenstvi, kterou mam, se pise, ze sport ma uzasny vliv na to, jak se potom maminka citi. Vcera jsem byla po praci na kole a myslim, ze podle toho, jaky ozdravny pocit mi to prineslo, jsem nemohla udelat nic lepsiho 😀

kaktus
15. zář 2006

Ahoj holky,
a basket pri snazeni? Co myslite? 🙂 Mam do toho jit "naplno"?

paula
15. zář 2006

Holky davejte pozor na micove sporty. Nemely byste v tehotenstvi skakat. A je tam take nebezpeci, ze dostanete micem do bricha. Jedna moje kamaradka takhle pri volejbale potratila (v 1.mesici) a byla z toho hodne nestastna.

kaktus
15. zář 2006

paula:
Je mi jasny, ze az budu tehotna tak se basketu docasne uplne vzdam. Ale nevim jestli se ho mam vzdat i ted pri snazeni...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru