Může se fuet s plísní jíst v těhotenství?
Holky cpu se tady fuetem a až teď mi došlo jestli se vůbec v těhotenství muže nebo je tam ta plíseň ? Myslíte ze je to problém ?? Ach jooo vůbec mi to nedošlo 🙈 jsem 13tt
@i_vet2
fuet je jenom suseny ne?pokud jo tak by se nemel,neni to tepelne opracovane maso.
No nemělo by se to. Riziko listeriozy a toxoplazmosy. Ale to riziko je malý. Já tohle radši nejím, ale zase jsem tuhle omylem snědla uzenou makrelu. Prostě je těžký 9 měsíců neudělat žádnou chybu.
Praaave vůbec mi nedošlo ze by se to nebo ono nemělo 🙈😂 jim na co mám chutě no a prave nevím jestli je sušený nebo tepelné zpracovány to mě ani nenapadlo po pravdě řešit nebo zjišťovat 🙈😂
Už ho cpát nebudu akorát mám s nim ty jednohubky sakra 😂😂
@i_vet2 Měla sem jak hermelin, tak par kousku sushi s lososem a prcek je zatím v poradku 🙏🏻
@i_vet2
kdyz jsme u te brokolice tak pozor na ty balene salatove mixy,je v nich dost salmonely.
@zelenaesmolda moc děkuji za upozornění.
@gramar Ona to je obecně nedostatečně umytá zelenina. Možná ale zase v nějakých státech. Já se dostala ke statistikám z USA. Jednu dobu ve Francii vedly plísňové sýry, protože je dělají/dělali z nepasterovaného mléka.
Čili - nedostatečně umytá zelenina a nepasterované mléko - to je hlavní zdroj listeriózy (ještě tam bylo něco na druhém místě, plísňové byly až na třetím, ale to si nepamatuji a knížka byla z knihovny - psala to nějaká američanka, co jako těhotná statistička zjišťovala, které z "tohle smíš a tohle nesmíš" jsou vlastně fámy a co realita a já to četla v 2018).
A když nepasterované vadí a pasterované už ne, tak zjevně i var bude tu listeriózu ničit - takže brokolicová polévka bude v pořádku.
U syrového masa je tuším ještě něco jiného než listerióza.
@merope Myslím že to třetí o čem mluvíš budou uzené nebo syrové ryby, a nebo paštiky.
Jinak já žiju ve Francii a sýry fakt musím hodně hlídat. Z nepasterovaného mléka se můžou, ale jen ty tvrdé. Jak jsou měkčí a nebo s plísní (a to i ty plisňové z pasterovaného) tak se nesmí.
Ale ještě víc se tady řeší toxoplazmoza. Každá těhotná chodí každý měsíc na krevní test na toxoplazmozu. A tu právě můžeš dostat ze špatně umytý zeleniny a neuvařenýho masa. Takže žádný krvavý stejky, tataráky ale ani různý ty sušený šunky, salámy a právě ten fuet taky ne. Jim hodně syrový zeleniny a meju fakt důkladně. Taky by se kvůli tý toxoplazmoze třeba mělo na zahradě vždycky pracovat jen v rukavicích.
@bigbig No, právěže co jsem četla, tak listerióza na plísňových sýrech z pasterovaného mlíka v podstatě není. Ale ano, v Francii se to hlídat musí opravdu dobře. Tady na trhu snad není plísňový sýr z nepasterovaného mléka (zato jsem zjistila, že sem-tam kupuji nepasterované mléko z farmy 🙂 - že je nepasterované jsem zjistila snad až po porodu).
Toxoplazmózu u nás nikdo moc neřeší a tuším to neřeší ani v té Americe. U ní je teda problém, pokud to člověk chytne nově v těhotenství.
@merope Jojo, s tou toxou ji hlavně nesmíš chytit v těhotenství. Když už jí máš před tak nevadí. Tady se kontrolujou protilátky na toxu před těhotenstvím a nebo hned po otěhotnění a pokud jsi negativní, tak musíš co měsíc na test.
Jinak tady říkaj z těch plísňový sýrů nejíst tu kůru. Ale myslím že riziko je malý. Mě to teda nedá a když mám chuť na plísňáč, zapeču si ho v troubě.
@bigbig Tak zapíct v troubě by mělo být v pohodě (tepelná úprava). Stran dávání pryč plísně mi to přijde už k ničemu - pokud v tom ta listerióza bude, tak pochybuji, že by byla jen v kůrce. Já pak (po přečtení knížky) jedla plísňový sýry normálně, jen jsem si hlídala, aby byly fakt čerstvý a kupovala jsem v běžném supermarketu, nikoli od farmářů (kde ta jistota pasterizace už není).

@i_vet2 Myslim, ze se vubec nic nestane. Jestli toho teda nesnis denne na kila. 😉