Můžu si dopřát v 1. trimestru horkou koupel?

julyrose
6. led 2017

Tento tyden jsem zjistila, ze jsem tehotna. Podle vypoctu jsem v 6.tydnu presneji 5+4. K lekari jsem objednana za 13.dni.
A me by zajimalo jestli si muzu dopravat horkou koupel, ktera me neskutecne uklidnuje a uvolnuje...dokazi ve vane stravit hodiny. U me je to i jedna z moznosti jak mirnit migrenu bez leku.
Muzu i nadale se takhle rochnit nebo ne?

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
marcela2222
6. led 2017

Tu teplotu ze začátku raději asi omezit.. dávat tak do těch 37 stupňů maximálně, později pak můžeš asi trochu zvýšit. Já jsem si teda už od začátku dávala horkou protože jí miluju a naštěstí se miminku nic nestalo, ale u každého to může být jinak... Ale také se říká, že když je to příjemné tobě, tak i miminku...

pt1981
6. led 2017

Ahoj, mne nebyly koupele doporuceny vubec a horke uz vubec ne... Taky je zboznuju a uzivam si jich, ale pres tehotenstvi jsem je proste vynechala... V lete jsem se koupat chodila, ale jen ddo bazenu, kde bylo cviceni pro tehotny. Ja jsem spis takova, ze radeji vynecham neco, o cem si nejsem jista, jestli by miminku nemohlo ublizit, nez abych si jednou neco vycitala...

sikope
6. led 2017

Ahoj, ja se teda koupu zatim celou dobu tehotenstvi..nedokazala jsem si to proste odeprit. Nejdriv jsem si davala min horkou vodu, ale to nesplnovalo moje ocekavani od koupele. Tak si te vody davam min a nechavam bricho vystrceny ven :D jestli to k necemu je, netusim, ale mam takhle lepsi pocit, ze mladyho nevarim.

j.a.n.i
6. led 2017

Koupala jsem naprosto stejně jako před těhotenstvím, příroda není blbá a pokud v té vodě neuvařím sebe, tak ani to co bydlí uvnitř mě a má tam teplotu vyšší než 37.

aleenka1234
6. led 2017

@julyrose ja mam stejný problém ;) každý den jsem nalezena tak na hodku ve vaně. Vodu mám teplou, ne nějak moc horkou, ale rochnim se v teple vodě. Měla jsem to u každého těhotenství, prostě ten relax ve vaně, čtu si nebo projíždí Fb atd.

absintka19
6. led 2017

@julyrose rochnim se v horke porad a holcicka je zdrava 🙂

julyrose
autor
7. led 2017

Moc dekuji za reakce...uz se tesim az se dnes nalozim 🙂

medulinek
7. led 2017

Zrovna vxera mi potratila kamaradka a vycita si horkou koupel,den po ni ji bolelo bricho,pak prislo spineni,krvaceni a potrat. Teplo muze zpusobit odlouceni sliznice,proto se uz 5eplota ve 38st shazuje leky. Ale pokud ri to ritiko za to stoji,proc ne.

keksikova1
7. led 2017

@medulinek zcela souhlasím, teplota koupele by neměla byt nad 37st,vyšší teplota ohrožuje plod. Me to za to nestoji,to si radsi pár mesicu počkám..

absintka19
7. led 2017

Par mytu 🙂

prostejina
7. led 2017

Rozhodne nedavat horkou koupel. Max do těch 39. Jinak to vážně ohrožuje miminko. Já se do teplý vany nalozila az při kontrakcuch, do ty doby jsem to vydržela bez vany, a to jsem člověk, co si napouští vodu nad 40 stupňů, min je pro me ledová. Za ten risk vana fakt nestojí 😉

keksikova1
7. led 2017

@absintka19 V odstavci o vodě je zmínena horka voda,o infekci opravdu nejde. Vysoká teplota je teratogenni,to je vedecky fakt (stejne jako některý infekce, léky, dalsi chemický latky). A spoléhat se na takovýhle články, no nevím teda..a to ze nedojde k potratu/poškození u par zen neznamená, že je to všeobecne v pohodě. Podle me je to jako přecházet magistrálu na červenou. 100x se nic nestane a jednou je pozde..

crown
7. led 2017

@keksikova1 Přesně tak,ale ať si každá jedná podle vlastního vědomí a svědomí. Já osobně bych si tohle pak nechtěla vyčítat...a to jsem taky milovník teplé koupele,ale teď si ji klidně odpouštím teda...

absintka19
7. led 2017

@keksikova1 myslim ze zbytecne prehanite, to by tehotna nemela delat nic, jist nic, pit nic...ale at si kazdy udela po svem, ja verim lekarum a kdyz rekla nevadi tak tomu vic rozumi nez laici tady...kdo se boji at si ji nedava, ale tyto myty a myty typu nezvedat ruce omota se snura...jsoz fakt blabol

keksikova1
7. led 2017

@crown je to jedna z věcí, na kterou se strasne tesim po porodu,v jenom teplý vodě je mi zima,takže koupele proste vynechávám..no co,sprcha proste musí stačit, vždyť je to jen dočasne.. 😊

keksikova1
7. led 2017

@absintka19 no vtipný je,ze ja jsem taky lékař, omotani šňůry atd jsou samozrejme nesmysly. Ale i v tom článku, co jsi uvedla je psáno, že horka voda ne. Vysoká teplota plod muze poskodit. Proc myslíš, že si mas vzít paralen pri teplotě nad 37.9?

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
keksikova1
7. led 2017

Tepelná zátěž
Mnohé experimentální práce s různými druhy savců dospěly k závěru, že teplo má teratogenní účinky a že zvláště citlivý je centrální nervový systém [13]. Další články pojednávaly o teratogenní roli tepla u lidí, a to nejen ve formě horečky, ale také ve formě horké koupele a saunování. Práce Milunského z roku 1992 prokázala na souboru 23 941 žen, že tepelná zátěž ve formě horké koupele, saunování nebo horečky během prvního trimestru gravidity má vztah ke zvýšenému riziku vzniku defektů neurální trubice [9].

Citace z článku "Teratogenní rizika v graviditě" Prim. MUDr. Vladimíra Gregora (Oddělení lékařské genetiky
Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha)

Teratogenní = poškozující plod

Pro zájemce poslu odkaz na celý článek,jsou tam zmíneny i efekty v 2.trimestru a další teratogeny.

absintka19
7. led 2017

@keksikova1 co je horka voda? Je to individualni, ja i 32 stupnu povazuji za horkou-vyjadreni horka voda je jen o pocitu a kazdy to ma jinak 🙂 muj manzel je jako ledovy medved takze jemu i 30 pripada jako horka 🙂

keksikova1
7. led 2017

@absintka19 tak ted to budem okecavat? 😀 je to nad 37st,jakmile ti teplem zčervená kuze,už jsi to přehnala. .

absintka19
7. led 2017

@keksikova1 je mi uplne jedno co si myslis, napsala jsem jak to citim a jak to delam ja a nestydim se za to. Hezky den.

keksikova1
7. led 2017

@absintka19 hele me to je taky jedno,jak ty to delas,ja jen predkladam fakta 😉

medulinek
7. led 2017

ja to beru ciste selkym rozumem,pokud mi doktorka rekne telota do 38st je telu prospesna a bojuje s infekci,ale pri 38st si vemte panadol,beru to tak,ze nad 38 uz proste vhodna neni.

kackacka37
7. led 2017

Ano každý podle sveho svědomí, v prvnim trimestru jsem si myslim vanu nedala a jestli tak tech 37 v druhym si pamatuju ze jsem se naložila a brzy vylezla pac sebou prcek zacal mrskat a mela jsem pocit , ze se mu to nelíbí, ted si nekdy dam tak tech 38 stupnu, a bricho mam venku diky maly vaně.Horkou bych hlavne na zacatku neriskovala😉

julyrose
autor
7. led 2017

No nic, hold se naucim sprchovat 😀
Miminko je uz dlouho vytouzene, takze si necham radeji zajit chut.
Jen by mne zajimalo, pokud trpite migrenama, jak to resite. Ja je mivam hodne silne, casto i se zvracenim, tak se toho ted obavam. Klasicke prasky mi nezabiraji, pomaha mi jediny aulin a to jeste musim vzit hned abych to zmirnila, jak to popr. resit v tehotenstvi?

kackacka37
7. led 2017

@julyrose tak to neporadim, to neznam, ale třeba vubec nepřijdou 😉

dandaa
7. led 2017

V prnim trimestru jsem teplou koupel omezila ,ale teď ve druhém si ji dopravam pravidelně.Jak řekl můj lékař vše s rozumem takže teplota je taková aby se z toho nemlzilo zrcadlo.Dřív jsem měla v koupelně jak v sauně :D

selova
7. led 2017

@keksikova1 doporučení je teplotu do 38,5°C nesrážet. Teplota má svůj význam, přece. Samozřejmě, že každý organismus se s teplotou dokáže vypořádat jinak. Ideálně to dělat individuálně. Sledovat pacienta a podle stavu podat antipyretika. To, že někdo napíše, že je lékař, evidentně ještě vůbec nic neznamená. Nejvíc nesmyslů, které jsou podávány jako fakta a ty nejlepší rady, se většinou dozvím na nejrůznějších diskuzích.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru