Neschopenka v těhotenství?

lussy123
6. kvě 2016

Pracuji jako servirka a jsem 12h na nohou. Ted jsem v 7.tydnu a ptala jsem se svoji lekarky zda by mi nemohla napsat treba od 12.tydne neschopenku, protoze uz ted kazdy den zvracim a je mi mizerne natoz byt 12h v praci , taham tezke bedny s flaskama atd a bohuzel jsem na smene sama takze mi nikdo nepomuze. Lekarka mi sdelila, ze mi jen tak nemocenskou napsat nemuze, ze zadne rizikove tehotenstvi nemam, ale teda nevim jak budu s briskem obsluhovat cely den lidi :(
Mate to nejaka take tak? A co vam do neschopenky napsal lekar , pokud vam ji v takovem pripade napsal ? Moc dekuji

broucziyk
6. kvě 2016

já teda čekám dvojky což je samo od sebe rizikové, ale dr mi hnedka nabízel neschopenku a to dělám v kanclu ale ve stresu...žádný důvod se tam nepíše jen od kdy a jak chceš vycházky....teď jsem v 25tt první týden na neschopence a je to fakt úleva

nelinecka1
6. kvě 2016

Ahoj,ja jsem taky delala servirku,sla jsem nejak kolem 13 tt na nemocenskou. Mi ji teda dr napsala bez problemu,kdyz jsem ji o to pozadala.A jsem za to hrozne rada😊Kdyz tak zkus obvodni,vim,ze to tak nektere holky resily. Jinak ja tam mam napsane dohled nad prvnim tehotenstvim

fykyska
6. kvě 2016

Lekař pro někoho bohužel , opravdu nemusí a neměl by vystavovat neschopenku když nemá důvod. Předčasný porod, předchozí potraty, umrtí plodu, špatná rodinná anamnéza, krvácení, vícečetné těhu atp
Důvod nepíše píše kod diagnozy
V první řadě je důležité řešit tento problém přes zaměstnavatele oznámit mu těhotenství a pokud je práce nevhodná zaměstnavatel má dle zákoníku práce povinnost převést na jinou práci v případě, že jste pozbyla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě způsobilost konat uvedenou práci. Nevím jak teď ale dřív i šlo že pokud žena chtěla pracovat zaměstnavatel ji nemohl umožnit přechod ,,jinam,, vzhledem k jejímu stavu tak žena mohla být doma za plný plat.. Když prostě neměl místo - ale nevím jak je tomu teď.
Neschopenka je velké omezení bohužel pro ní nestačí že je ženě špatně .. To totiž není diagnoza pokud se nejedná o hyperesis gravodarum nebo hyperemesis maligna atp..

Držím palce

azalka123
6. kvě 2016

ja jsem se v práci nachladila, a bála jsem se o malí...tak jsem šla k obvodnímu a jak jsem řekla že jsem těhotná v 5tt napsala mi hned neschopenku, ale bez vycházek.. jdi za obvodním lékařem

andreaandrejka
6. kvě 2016

Ja dostala neschopenku hned na zacatku,ale ja krvacela takze jsem na vybranou nemela. Kazdy dr.je jiny. Nektery ji nabidne hned a ani neni duvod,nektery ji nenapise ani na zadost. V zasade je pravda,ze pokud tehotenstvi neni rizikove,neni duvod neschopenku psat. Kamaradka to vyresila tim,ze sla na obvodni a ta ji neschopenku napsala na bolave zada. Otazkou je,jestli mas vstricneho obvodaka a jestli ti vyhovi.

slecnajohanna
6. kvě 2016

já jsem na neschopence víceméně od začátku těhotenství a to právě kvůli zvracení. doktorka neměla problém mi ji napsat a nechat mě na ní. myslela jsem, že to bude dočasný a vrátím se do práce, až mi bude dobře - bohužel nevolnosti neustoupily a zvracím každý den, takže jsem celou dobu doma.
pokud ti tvůj gynekolog kvůli nevolnostem neschopenku napsat nechce, šla bych k jinému. přijde mi padlý na hlavu, abys dělala 12h šichty, ještě k tomu zvracela, tahala přepravky a doktor tě nechce nechat doma...

lith
6. kvě 2016

Pokud delas praci nevhodnou pro tehotnou musi te zamestnavatel preradit na jinou pozici a nebo necht doma z stejny plat. Pokud o to pozadas. Lekat opravdu neni povinen a zmocnen vypsan nemocenskou nekomu kdo je zdravy a ma nevhodnou praci. To totiz upravuje zakonik prace! Takze mas dve moznosti, bud se nechat omezit vychazkami a klesnout s platem a nebo se trochu poprat o svoje prava.
Viz zde
§ 153 Převedení na jinou práci
(1) Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí obdobně o matkách do konce devátého měsíce po porodu a ženách, které kojí.
(3) Dosahuje-li žena při práci, na níž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku, než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.

eri399
7. kvě 2016

Ahoj, měla jsem to stejně, gynekolog dělal ofuky tak jsem ho obešla. Domluvila jsem se s obvodní a ta mi napsala neschopenku na záda ;) Jesli je s vaším aspon nějaká řeč a vysvětlíte situaci, určitě ji napíše.

sindyi
21. kvě 2016

Zaměstnavatel je sice povinen podle zákona nechat tě doma za plat, pokud tě nemůže přeřadit na jinou vhodnou pozici, ale kde to tak funguje? Možná ve velkých firmách nebo ve státní správě. Já pracuji v malé firmě a zaměstnavatel by finančně neutáhl platit mi plat a zároveň platit i mému nástupci. V malých firmách navíc ani většinou není kam těhotnou přeřadit.

skrabule
21. kvě 2016

Ahoj, změnila bych gynekologa. Ty sama víš nejlíp, jak se cítíš a jak náročnou práci máš. Já jsem doma od sedmého týdne k vůli nevolnostem. Teď už je mně dobře, ale do práce se prostě nevrátím. Pracovala jsem na pobočce deseti hodinové směny. Každý den byl se zákazníky nějaký konflikt, takže se určitě už nervovat nehodlám. Pokud se na to necitis, tak změn doktora nebo zajdi k obvoďákovi. Ten ti může neschopenku taky vystavit.

madinina
24. kvě 2016

Ahoj holky, ja jsem taky na nemocenske od cca 12 tydne. Byla jsem hospitalizovana a mam hypermesis gravidarum takze neustale zvraceni.hodne jsem zhubla, do ted nemam svou vahu pred otehotnenim. V praci neustaly stres na prepazce, navic kolegove nejsou z tech, co by měli pro cloveka pochopeni. Nemocenskou mam vedenou u obvodni lekarky. Stale zvracim... A ma obvodni lekarka mi rekla, ze mi necha nemocenskou pouze do konce kvetna. Moc to nechapu, jak o to muze rozhodovat, kdyz gynekolog s mym stavem neni moc spokojen a ja si neumim predstavit byt zase cely den v tom silenem stresu, navic ve 21 tydnu bych se vratila dle ni do prace a pak za 12 tydnu nástup na materskou. Napadlo me, prevest si tu nemocenskou ke gynekologovi. Nemate nekdo zkusenost? A poslal Vas vubec nekdy lekar v pulce tehu zpet do prace?

santte
13. čer 2016

Ahoj holky, chtěla bych se připojit. O mimi se snažíme 2,5roku, mám za sebou 3x inseminaci a teď jsem podstoupila umělé oplodnění, od embryotransferu jsem byla na neschopence, abych měla klid. Před týdnem jsem měla výsledek hcg hodnotu 376, sestra potvrdila, že jsem tehotná, pak jsem si po 14ti dnech dala ukončit neschopenku. Mám se objednat do caru za 14 dnů, asi je to ještě brzo, ale cítím se v pohodě, sem tam mě pichne ve vaječníku, předtím jsem měla bolesti jako před mensesem (nevím jestli je to v pořádku - nemám zkušenosti). Dělám na obchodním oddělení, máme open space , u nás je to jako na burze, telefonáty, plnění, hluk, schůzky a pod., zase se mi stresy vracejí a opět už i doma v posteli myslím na práci. Myslíte, že by mě můj gynekolog nechal na neschopence alespoň 2 měsíce. Co mu mám říct?

sarkab4
21. kvě 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem na neschopence a konci my pracovní smlouva budu i potom dostávat penize? a jak se to resi Děkuji

marta_kovar
21. kvě 2020

@sarkab4 Dobrý den, měla by jste normálně dostávat i nadále nemocenskou. Předpokládám, že jste doma už déle takže vám to platí stát a tak to bude i nadále. Jen je třeba se registrovat na úřad práce jako nezaměstnaná. 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru