Očkování proti černému kašli v těhotenství. Co doporučujete?
Dobre rano, rada bych se zeptala,co si myslite o ockovani proti cernemu kasli v tehotenstvi? Momentalne jsem 31.tt. Kazdy rika neco jineho. Jeste me napadlo,ze bych si nechala nabrat protilatky. Nabizela (spis nutila) vam ho take gynekolozka? Moc dekuji za odpovedi.
Má nikdo nic nenabízel a očkovat bych se nenechala, i když jsem ráda, že jsem se rozhodovat nemusela.
@zdenkaxy Mně ho celkem intenzivně nabízeli přímo v rizikové poradně v porodnici. Já ho ze zdravotních důvodů nemohla, ale lze vyřešit tak, že se nechá naočkovat nejbližší okolí, které bude s miminkem v prvních týdnech v blízkém kontaktu, tak se nechal naočkovat tatínek a prarodiče.
Byla jsem ockovana. Cilem je predat hlavne co nejvice protilatek miminku a ochranit ho, nez si vybuduje svou imunitu. Protilatky v tele velice rychle klesaji a ockovanim v 2/3 trimestru se dostane docela jich dost k miminku a v prvnich mesicich ho ochrani pred touto nemoci, ktera se postupne navraci. Pomuze predejit umrti novorozencu, pokud se infikuje (kazdy rok asi 5-10). Kontrolovali jsme i ockovani manzela a prarodicu.
@zdenkaxy Já měla dlooouho prošlou tetanovku a sama doktorka řekla, že lepší bude počkat nejen po těhu, ale i na dobu, kdy nebude mimino nonstop u prsa. Nešla bych do žádného očkování během těhotenství a byla bych opatrná i prvních pár měsíců kojení.
@mourovatakocka coz je legracni, kdyz ten tetanus ockuji ve tretim mesici. To je tak absurdni 🤦🏻♀️
Já měla propadlou tetanovku, takže mi lékařka nabízela právě kombinovanou vakcínu i s černým kašlem. A po pravdě zněla dost "berte kombinaci, nebo počkejte". Nakonec jsme se rozhodli počkat i s tím tetanem až cca po roce dítěte (to už pak samozřejmě čistou tetanovku). Těhotenství se sice vyvíjelo dobře, jediný problém byl těhotenská cukrovka, ale rozhodně nebylo "na pohodu" - byla jsem utahaná jak štěně a imunita dost pokulhávala (chytla jsme každou rýmičku, co šla kolem a ponechala si jí třeba 3 týdny), tak jsme se shodly, že to očkováním dráždit nebudeme.
Taky mi obvodní doktorka nabízela přeočkování na tetanovku kombinovanou vakcínou. Ptala jsem se na to přímo v Centru genetiky v Budějovicích dr. Čutky a ten na mě koukal jako blázen. Že by to vůbec nedoporučil a že se diví, že nad tím obvodní doktorka vůbec uvažovala. Že to není pořádně prozkoumaný, protože se to očkuje málo. Takže jsem se nenechala očkovat.
Jednoznačně NE. Nikdy bych si v těhotenství nenechala píchnout nějakou vakcínu.
Ty jo to slyším prvně.. Mě v žádném těhotenství doktor nenabizel očkování proti černému kašli. 🤔
@xnikax1 Není to úplně novinka https://www.nzip.cz/clanek/30-ockovani-tehotnyc...
V Anglii/Britanii se standartne ockuji tehotne proti cernemu kasli.Po 20tt myslim.
Byla jsem 3x tehotna a gynekolozka mi to nenabidla ani jednou, ja jsem spis proti ockovani v tehotenstvi.
Nenechala, ani po očku není jistota, že si tělo vytvoří protilátky.. bohužel osobní zkušenost s černým kašlem..
Zdravím vás holky , za mě ...ať si každý činní se svým tělem ,jak se mu zlíbí , ale ať se poté nediví následkům . Ne všichni doktoři a ne vždy přiznají , následky po očkováních , že to je přímý důsledek , vždy je pro ně jednodušší říct ,že nesouvisí ...taky z toho mají pěkné peníze ,za každý úkon ,za každý bodanec. Vím ,že většina z vás tomu nechce věřit , ale farmamafie nepotřebuje zdravé lidi , potřebuje vyrábět a udržovat lidi nemocné . Za mě ...žádné očkování sobě , ženichovi a dětem .
SZU doporucuje nechat se ockovat : https://www.nzip.cz/doc/cerny-kasel-tehotne-zen...

@zdenkaxy můj doktor mi ho taky nabízel, a taky jsem se zatím nerozhodla..očkováni v těhotenství, nevím nevím. Zároveň náhoda je blbec a pro novorozence by byl cerny kašel smrtelny..ale nevím. Zatím se spis přikláním k tomu ze se očkovat nenechám, ale ještě mám čas se rozmyslet. Jsem 28tt a říkal ze to očkují nejlepe nejpozdeji 3-4 týdny před porodem, aby se ještě stihly vytvořit protilátky miminku.