Omega 3 - lze i bez jódu?

daasqua
25. pro 2017

Ahoj holky, všude se píše, jak je omega 3 a jód důležité pro správný vývoj (hlavně duševní) mimča. Obojí bych ráda trochu více jedla, ale mám problém, že mám od začátku těhotenství zvýšenou aktivitu štítné žlázy a beru naopak léky na potlačení (v dětství jsem měla pravý opak, jsou to pro mě záhady). Mořské ryby tedy ani nemůžu, protože by to bylo jedno proti druhému. Takže mi teď vrtá hlavou, zda naopak mimču těmi léky neškodím a zda můžu aspoň omegu 3 někde nezískat, když už holt ten jód ne.
Našla jsem si třeba, že je hodně omega 3 ve lněných semínkách a lněném oleji, ale ten se prý doporučuje až třeba od 34 tt. Nebude škodit, když si budu dávat i předtím? Občas si vezmu někde nějaký všelijaký oříšek, ale nic ve velkém. Preparáty omegy 3 jsou víceméně rybí olej, takže podle mého tam bude i jód (který bych si ráda dala, ale nemůžu :-/). Měla jste to některá podobně nebo nezkoumaly jste i alternativní způsoby omega 3 či jiných vitamínů? Díky.

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
Zobraz
daasqua
autor
26. pro 2017

Díky, možná ho taky zkusím, i když hodně různých vitamínů mám vedle (i listovku) a beru tak nějak, kdy se mi zachce, nechci to přehánět, jím pestře... ale s tou omegou 3 mi to právě vrtá hlavou, že tu bych asi měla jíst dost. A je fakt, že pokud je tady nějak vyjmut pryč jód, tak by omega 3 měla být pro mě v pohodě...

bayt
26. pro 2017

@daasqua tak jez chia semínka a nebo lněné semínko

lenkas1982
26. pro 2017

Omega 3 z rostlinných zdrojů tělo nedokáže tak dobře využít. Semínka a ořechy jsou určitě prospěšné, ale zrovna jako zdroj omega 3 nic moc. Nejlepší zdroj je rybí tuk. Já používám od Reflex Nutrition (kapsle), mají velmi dobrý poměr cena/obsah DHA/EPA. Nebo Mollers rozlévané jsou taky dobré, ten dáváme dceři. Nejsem si vědoma, že by to obsahovalo jód, aspoň se to teda nikde neuvádí ani jsem nikdy nikde nezaznamenala varování v souvislosti se štítnou žlázou.

lenkas1982
26. pro 2017

Jinak ať budeš kupovat Omega 3 jakékoliv, koukej vždy na obsah DHA a EPA, dost se to u různých výrobků liší. Některé výrobky, které mají velkou reklamu (třeba OmegaMarine) mají za vysokou cenu nízký obsah. A určitě nekupovat takové, které obsahují i omega 6, těch máme naopak nadbytek, tomu se vyvarovat.

bayt
26. pro 2017

@lenkas1982 Každý rybí olej obsahuje jód.

daasqua
autor
26. pro 2017

@bayt Taky jsem se právě ptala jedné lékarnice, zda je v rybím tuku (a přípravcích omega 3) jód a říkala, že se mu nedá v takovýchto přípravcích vyhnout... asi ho tam někdy nemusí být mnoho, ale člověk neví, zda to neuškodí. Zkusím se zeptat ještě některé a potom zavolat endokrinologovi, až se vrátí z dovolené (dlouho tam teď není), zda to můžu. Lněné semínko občas chroupu, ale taky to nechci přehánět, protože se doporučuje až od 34 tt... a ostatní semínky či ořechy to mají právě o dost méně.
Moc nevím, zda to funguje tak, že když mám zvýšenou aktivitu, že má tělo jódu dostatek, či zda to vůbec nesouvisí a jedná se jen o "protilátky hormů ŠZ" a tělo teoreticky na jód může i strádat, když ho člověk nejí...

lenkas1982
26. pro 2017

@bayt Ok, přiznám se, že jsem to nevěděla. Narazila jsem na přípravky omega 3+jód, takže to ve mně vyvolalo dojem, že to není automatické.

normalnimatka
26. pro 2017

@daasqua no lněný semínko klidně jez, to určitě není ničemu na škodu. takhle se doporučuje hlavně kvůli přípravě na porod. ale dá se užívat i jako prevence před zácpou, a takhle ho užíváš klidně celý těhotenství.

lenkas1982
26. pro 2017

@bayt
@daasqua
Tak jsem sondovala v jedné skupině, kopíruju odpověď člověka, který se podle mě ve výživě a doplňcích velmi dobře vyzná.
"Ano, všechny přípravky obsahující omega 3 obsahují i jod. Nejvíce ho najdeš v oleji z tresčích jater. Ale u klasické omega 3 je množství opravdu minimální - stejně tak je i dalších XYZ potravin, které normálně jíš ale množství jodu je v nich natolik minimální, že nejsou problematické pro osoby s disbalancí T3/4. Podle mnoha organizací je dokonce omega 3 suplementace v takovém stavu doporučovaná. Suplementace kvalitní omega 3 je možná dokonce i u osob které mají alergii na jod. Takže kvalitních výrobků bych se určitě nebál... Pro klid na duši klidně kontaktuj výrobce ohledně přesného množství jodu na kapsli. "

daasqua
autor
26. pro 2017

@lenkas1982 Zajímavé, díky za zjištění. Vyberu si nějaké přípravky (podle DHA/EPA hodnot, jak jsi doporučovala) a zajdu do lékárny, co mi na to povědí. Nyní mám ŠZ v normě, ale beru ty léky (sice jen tak 1-2 tablety za den), takže člověk ani neodhadne, zda opravdu musí jíst prášky a jinak by se to zase zbláznilo, či zda už je to stabilizované a možná by se daly omezit či zrušit. Zatím čekám na svého endokrinologa, tomu zavolám někdy po 10.1.2018, takže zatím je beru, jak doporučil (ale on je případ, že si nevšimne, že má u mě napsané těhu, a myslí, že jsem netěhu, zapomněla jsem mu to před vánoci, když jsem mu volala ohledně výsledků, zdůraznit... už jednou na to zapomněl a potom mi změnil dávkování, když jsem mu to zdůraznila).
Mořské ryby pro jistotu nejím, ale kdyby bylo omega 3 jen s pidiminimem jódu, nebylo by to špatné 😎

bayt
26. pro 2017

@daasqua A z jakého důvodu by se semínko mohlo až takhle od pozdě? To jsem nikdy neslyšela.

lenkas1982
26. pro 2017

@daasqua Jinak omega 3 není důležitá jen pro vývoj plodu, ale i pro tebe, takže i po porodu klidně ber dál. Ono je to dobré vidět v širších souvislostech stravování. Důležitý je celkový tukový profil v naší stravě, tj. jestli máme nějak přiměřeně zastoupené nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Vyvarovat se transmastných kyselin (průmyslově ztužované rostlinné tuky, přepalované oleje). A z těch nenasycených mastných kyselin poměr omega 6 a omega 3. Platí, že jako vnitrozemci s naším současným stylem stravování máme dost zoufalý poměr (nadbytek omega 6 a nedostatek omega 3), což má negativní zdravotní dopady. Takže doporučuju si zjistit, které potraviny/výrobky jsou bohaté na omega 6 a spíš je omezovat.

daasqua
autor
27. pro 2017

@lenkas1982 Jasný, díky. Já právě předtím Omega 3 tobolky docela brala (mno, tak 1-2x za týden , jak si člověk vzpomene 😀) a obecně málo používám doma tuky (maximálně olivový na saláty), ale tím, jak mi zjistili v 5tt zvýšenou aktivitu štítné žlázy, tak jsem radši přestala. A ano, omega 6 má člověk správně mít málo (ale jsou skoro všude, i o ořechů člověk musí koukat, zda mají víc omega 3 než omega 6).

daasqua
autor
27. pro 2017

@bayt Lněné semínko prý hlavně připravuje organismum na porod (uvolňuje porodní cesty, svaly...) a všude, když jsem si ho googlovala, jsem našla až od 32-34tt. Předtím asi taky nevadí, pokud se nepřehání... ale když bych jím chtěla suplovat rybí tuk, asi bych to "přeháněla" a to nevím, co by to dělalo...

bayt
27. pro 2017

@daasqua Já si nemyslím že uvolňuje porodní cesty, spíš se bere kvůli tomu slizu, jakože to pak líp klouže (myšleno dítě ven na svět) :D Nevím jestli je to prokázané, ale tak se to říká. Podle mě ti dvě lžíce denně určitě neublíží, já takhle jím oříškové směsi od začátku, sypu si ho hodně spolu s chia semínky.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru