Přestat kouřit ze dne na den u silnější kuřačky
Ahojte, jsem úplně zmatená z diskuzí o tom, jak je špatné pro těhotnou závislou kuřačku přestat kouřit ze dne na den. Že to může vyvolat spontánní potrat, že je to špatné pro dítě ta stresová situace jako je absťák. Chtěla bych se zeptat kuřeček, jaké doporučení vám dal doktor a jak jste to zvládly. Přestat hned nebo postupně. Díky
Ahoj holky, přidám svou zkušenost s tím, jak přestat kouřit v těhotenství.
Že jsem těhotná jsem zjistila až týden po zpoždění měsíčků, do té doby jsem si vesele kouřila. Pak přišlo překvápko a teď, co s tím.
Co čert nechtěl, chutnalo mi to ještě víc než před tím a ta touha po tom byla naprosto šílená. Na ulici jsem chodila za kouřícími a nasávala tu vůni 😀- Tou dobou jsem kouřila tak 12 - 16 cigaret za den. Docela hodně. Pár dní jsem spekulovala, co udělám, nakonec jsem to snížila během dalších tří dnů na 6 kusů. Věděla jsem ale, že kouřit nechci vůbec. Ta představa, že se mi narodí dítě a dostane hned nikotinovou náplast mě děsila a to rozhodlo (+ příjemný bonus v podobě uspořených peněz).
Šla jsem do centra pro závislé na tabáku, měla jsem štěstí na moc milou doktorku. Hodinu jsme si povídaly, probraly jsme to a odešla jsem odtamtud namotivovaná a odhodlaná. Už prý jen to, že jsem to stáhla na 6, je super. Tou dobou už jsem mohla vyplivnout plíce, jak se mi čistily. Cestou domů jsem se stavila v lékárně a koupila jsem si nikotinový sprej. Nejen, že je dobrý, ale opravdu tu touhu zažene. Cílem bylo substituovat postupně cigaretu za cigaretou sprejem. Vůbec jsem nevěřila, že se mi to povede. Ale prostě jednou ráno si počkáte tu hodinu, než si zapálíte, druhé nahradíte, třetí si dáte, čtvrté nahradíte... A za tři dny už jste na 1 cigaretě a 4 stříknutích!!! (1 stříknutí = jedna cigareta, někdy je ale prý potřeba stříknout dvakrát)
Cca od začátku 11 tt jsem čistá (kromě: po asi dvou dnech abstinence jsem "selhala" a dala jsem si, ovšem mohla jsem vyplivnout plíce a necítila jsem se pak vůbec dobře, okamžitě se mi zhoršila nálada - dříve se mi po cigaretě zlepšovala, pak jsem selhala ještě jednou). Chuť někdy je, ale už ne ta strašná, kdy člověk nemyslí na nic jiného. Pomalu se to ztrácí. Teď jsem ve 14tt, nekouřím 19. den.
Moje rady:
- musíš být odhodlaná přestat - když ne pro sebe (což je lepší, pak se k tomu tak snadno nevrátíš), tak pro to malé, které nemůže za tvé poklesky,
- nečti ty články o tom, co to dělá embryu / plodu - co doktor, to názor (udělá se ti z toho akorát špatně a budeš si jít muset dát cigáro) a všichni se shodují snad jen na nízké porodní váze - to už ale nebude tvůj problém
- dočetla jsem se, že přestat v prvním trimestru sníží rizika na rizika nekuřačky - super, to motivuje,
- vyhledej odborníka, pomůže ti,
- čistý nikotin je lepší než nikotin + dalších 70 látek, které tě dusí - lepší je si stříknout nebo si dát náplast, než cigáro po selhání a výčitky k tomu navíc,
- každý přestává nějakým tempem - někdo ze dne na den, někdo postupným omezováním, je to individuální - podle mě neexistuje správný postup, člověk si to musí nastavit sám, jak to cítí a také se s tím zlozvykem rozloučit,
- takže nejsi slabá, když to nezvládneš hned po //, jsi dobrá máma už jen tím, že se snažíš to omezit - spousta žen se na to vykašle a kouří dál svou dávku 😢,
- založ si kasičku a za rok si kup něco hezkého - čas od času jukni do trafiky, o kolik to zase zdražili a o to víc dávej do prasátka 🙂,
- vyhýbej se kuřákům, je to pak mnohem snazší.
Kuřačkou jsem byla déle, než nekuřačkou. Ten pocit nekuřáka si už konečně začínám užívat. Penízky v prasátku se pomalinku ale jistě množí a už po třech týdnech vidím, kolik jsem vyhazovala. Ale už nemusím. Cigaretu už nepotřebuji. Kdyby to na mě přišlo, mám sprej v kabelce, většinou ale postačí tic tac 😀.
A už si nikdy nezapaluj - prý jen jedna cigareta tě může vrátit zpět.

Ahojte zienky ja som bola tuha fajciarka no ked sa objavili 2 // tak som stym sekla z hodiny na hodinu. Do dneska bolo vsetko v pohode na cigaretu mi neprisla ani chut no dbeska je to strasne mam taku chut ze koniec odolavam ale neviem ci to vydrzim. ☹