První ultrazvuk až ve 12. týdnu těhotenství?

schwarzova4
29. zář 2014

Ahojte holky,chtěla jsem se poptat,dnes jsem si šla potvrdit těhu k dr,a jsem za 2dny v 8 týdnu.Dr mě prohlídla,řekla,je tam,ale když jsem se ptala na UZ řekla,že teď nic není vidět a že to je jen k ,,vidění,, a na 1 půjdu až ve 12týdnu.Mě se to zdá dlouho,většinou okolo 8týdne na něj pošlou kvůli srdíčku a vyvrácení mimoděl.Co když to nebude ok,pak na to přijdou až v tom 12?Vím,že jsou povinné 3 za celé těhu ale zarazilo mě to..Na první kontrolu jako krev atd mám jít příští týden a to mi prý vypíše i průkazku.Přemýšlím,že si zavolám k jiné jestli by mi ho pro kontrolu neudělali.Co myslíte??

zmrz_lina
29. zář 2014

První UTZ mi kvůli komplikacím dělali v nemocnici na přelomu 5. a 6. týdne, tam se potvrdilo, že se nejedná o mimoděložní těhotenství. Poté další UTZ byl na kontrole u mého gynekologa po propuštění, pak za 3 týdny kvůli potvrzení srdíčka a pak ve 13+5 při prvotrim. screeningu. Myslím, že dělat první utz ve 12. týdnu je dost nezodpovědné ze strany lékařky, minimálně kvůli potvrzení srdíčka by ho udělat měla.

radushka1
29. zář 2014

@schwarzova4 Jak ve 12 tt ? A jak ví, že je mimčo v pořádku ... srdíčko bije? , nepřeji ti to, ale co kdyby jsi měla zamlklé těhotenství, to ti pak nebudou moci udělat revizi (nebo šup šup v tom týdnu), co mimoděložní těhu, je to děsně nebezpečné, tam jde o dny ne o týdny ... A jak ti může vypsat průkazku, když neví, jestli je mimčo oki? Vyměň lékaře a rychle, už toto vypovídá o tom, že něco není v pořádku.

luciebx
29. zář 2014

nekteri dr vazne delaji utz az ve 12tt... ale asi bych si nechala vydupat jedno driv..

kitabu
29. zář 2014

Já měla 1.utz opravdu až ve 12.tt. Podle mně též záleží na vyšetřeních, co Ti dr. udělala při prohlídce (poslech srdce miminka, přeměření a prohmatání podbřišku atd.)

schwarzova4
autor
29. zář 2014

Holky,děkuju všem za názory!S dr jsem byla doposud spokojená,ale tohle mě zarazilo.Prohlídka proběhla ,jen, prohmatáním břicha+zevnitř,jako při klas.kontrole.Nemám z toho dobrý pocit,a to jsem si říkala,že mám dobrou dr 😒 Právě jsem někde četla,že opravdu až ve 12týdnu,a že mimoděl.většinou pozná sama maminka,ale to už je v nejhorším ☹Poslech srdíčka nedělala,a člověk fakt neví,co je v něm.Beru to tak,že ve 12týdnu už to je opravdu takové mimi a při pomyšlení,že tam půjdu a bude něco špatně,když ho poprvé uvidim..není to dobrý pocit ☹Průkazku by prý vypsala po té 1.kontrole ale bez UZ!..achjo,zkusím zavolat jinam

schwarzova4
autor
29. zář 2014

@kitabu Pokud by mi udělali teď jeden pro potvrzení a pak až ve 12týdnu tak bych to vůbec neřešila a byla bych v poho :-/

lrg
29. zář 2014

@schwarzova4 To je teda těžkej old school. Já byla poprvé v obou těhotenství v 6.tt a už jsme viděli krásně srdíčko jak bije, takže tvrdit, že v 8.tt by nebylo nic vidět je teda na pováženou. Mně v 8.tt zjistili krvácení v děloze, které neprosáklo, takže jsem vůbec netušila, že je nějaký problém. Okamžitě mi nasadili léky a klidový režim. Kdybych to nevěděla, nijak extra bych se nešetřila a bůhví jak by to dopadlo.
Tohle není běžný a raději bych zkusila jít jinam.

schwarzova4
autor
29. zář 2014

@lrg Na netu se člověk dočte leccos, ale v 99% pošlou doktoři na UZ hned, pro kontrolu, někdy se tedy stane, když je to brzy, že pošlou až za 2 týdny, ale pošlou snad vždy. Mě přijde trochu divný, už jen to, že mi ,,potvrdila,, jen dle pohmatu a data poslední MS.Přesně jak píšete, o problému. Člověk to sám poznat nemusí, že je něco špatně a copak.. Ještě teda musím podotknout, to mě zarazilo vůbec, že se paní doktroka zajímala až moc o to, zda budeme mít svatbu a ať nedělám nic velkého, že nám to stejně každý pomluví a to sem seděla s doslova otevřenou pusou.. Pak mi teda řekla všeobecně co a jak, ohledně těhu, ale jinak nic.. Až ten příští týden, kdy bude první kontrola.Já nevím, možná si paní dr myslí, že jsem s prominutím blbá a nevím nic... Občas jsem zaskákla k jinému, který byl jako náhrada za paní dr, a to byl starší pan doktor, ale byl fajn.Kamarádku právě hned v 7 týdnu poslal na UZ, tak mu zítra zavolám, zda-by na mě nekouknul a nepotvrdil mi to dle UZ, abych byla v klidu. Příští týden bych šla k paní dr, na tu kontrolu a uvidím, co mi řekne, ale pokud se mi něco jenom malinko nebude líbit, hledám jinou... Nechci si tím zkazit první těhotenství a hlavně chci zodpovědného lékaře..

lrg
29. zář 2014

@schwarzova4 Tak přece je mnohem jednodušší, pokud by nebylo něco v pořádku, vyřešit to co nejdříve, než už v tom krajním termínu. Rozhodně je postup tvojí doktorky nestandardní si myslím a pokud máš tu možnost jít jinam, určitě to zkus. Sama moje gyn vždycky říká, přijďte kdykoli, když budete mít špatný pocit, lepší přijít 10x zbytečně něž jednou něco zanedbat. A po té mojí čerstvé zkušenosti s tím krvácení jsem fakt vděčná, že se u nás na tu prenatální péči tak dbá.

schwarzova4
autor
30. zář 2014

@lrg Asi ano,zarazilo mě to.Zkusím se poptat jinde.Nevíte,jak je to s přestupem?Jakoby skrze kartu?To mi dají jen výpis a originál pošlou na pojišťovnu,nebo to je jinak?Děkuju moc!Jinak si též myslím,že je lepší případné něco odhalit na počátku..

ivular
30. zář 2014

@schwarzova4 Já jsem byla v tom 12. týdnu už na třetím UTZ. Poprve v 6+3 ještě nebylo vydět srdíčko a zárodek byl celkově měnší než by odpovídalo ovulaci (což by pohmatově nezjistila), tak jsem byla ještě 9+3, jestli se vše vyvíjí jak má.
Je sice pravděpodobné, že u drtivé většiny maminek by bylo vše ok, i kdyby šly poprve na utz až v tom 12. týdnu, ale pak je přece jen malá část maminek, kde by pozdní zjištění problému byl opravdu průšvih ☹

jija
30. zář 2014

@schwarzova4 ja jsem mela prvni utz v 5.tydnu a v 7.tydnu jsem uz u obou tehotentstvi mela srdicko tak nevim co pani doktorka myslela tim, ze by nic nevidela?

schwarzova4
autor
30. zář 2014

@ivular Přesně tak...

chita
30. zář 2014

@schwarzova4
Pravda je, že i v nemocnici mi dělali UTZ v 5 týdnu, aby vyloučili mimoděložní těhotenství a pak odeslána ke svému lékaři znova na kontrolu v 8tt na potvrzení srdíčka.
No já bych to ještě nazvala jinak, dost záleží i na tom, zda má člověk jen doktora , kde nic neplatí a nebo doktora kde si za služby připlácí. Já mám soukromého doktora, standadní roční paušál stojí 2000 Kč. Pak je těhotenský paušál a ten je 5500 Kč,ale mám plný servis.
První UTZ v 5 týdnu, další 8 týdnu, další bude s prvními odběry, pak I . screening a dálé vždy při další kontrole, vždy dostanu fotku, a během těhotenství mám i 3D a 4D UTZ pak již zdarma. Vždy když mám problém stačí zavolat a přijít, vždy vyhoví a udělá kontrolní UTZ, hold někdy je pro klid lepší si připlatit.

schwarzova4
autor
30. zář 2014

@jija Paní doktorka si zřejmě myslela, že jsem opravdu hloupá a nic nevím :( To víte že vím, že se první dělá pro potvrzení srdíčka.. Jak jsem už psala, kdyby mě poslala teď a pak až ve 12 týdnu, nepípnu, nejsem zastáncem toho, že bych musela na UZ každý týden.. O to víc mě mrzí, že jsem si do této doby myslela, jak mám perfektní lékařku, vždy byla milá i sestřička a nikdy jsem neměla problém... Už jsem si tipla na dva gynekology, na které jsem četla dobré recenze, tak si zkusím zavolat o radu, za to člověk nic nedá a jak se říká líná huba holý neštěstí.. Víte co, prostě máte poprvé vidět mimíska, ještě za takovou dobu a pak aby mi tam řekli, všechno špatně a honem honem, jakto že jste nebyla už dříve... tak mě klepne. Nic takového si nepřipouštím a myslím pozitivně, ale toto mě dost srazilo na kolena... Holky písnu Vám odpol, zkusím obvolat jiné lékaře tak se poptám a dám vědět 🙂 Děkuji všem za odpověďi!! 🙂

schwarzova4
autor
30. zář 2014

@chita Ahoj, tak s tím já nemám problém... Přesně jak popisuješ, tak stejně tak jsem přešla k soukrmému zubaři, který se opravdu stará. A hold, když mi dělá zoubky tak si zaplatím okolo 1000 korun za bílou plombu. Ale profesionální a milý přísup, ordinace moderně vybavena, vše bez bolesti, kdykoliv s bolestí můžu přijet prostě perfekt.. Tady u nás nevím, jestli jsou vůbec nějací soukromníci.. Paní doktorce platím akorát regulační poplatek 30,- .. Takže vcelku nic..

jija
30. zář 2014

@schwarzova4 ja nemyslela ze byste byla hloupa vy, spis pani doktorka nebo mozna ze je spis slepa, je teda fakt, ze moji kamaradku zval doktor jako tehotnou az v 10.tydnu na potvrzeni, ale to bylo pred 8 lety a jeste se nedelal prvotrimestralni screening jenom tripltesty

vercik83
30. zář 2014

Na uz v 8 tydnu uz videla kde je,jinak by ti nerikala,ze tam je,to uz urcite videla ze je plod v deloze.srdicko by uz melo byt,mali dobry uz,tak ji jeste zavolej pokud jsi se ji pri kontrole nezeptala...treba ji krivdite

lrg
30. zář 2014

Já teda nemám soukromého a péče je skvělá, je to spíš o lidech. Jestli je paní doktorka stará škola, nebo nevím. Nejlepší asi budeš mít, až si vybereš jiného doktora zeptat se ho, jak máš postupovat. Někdy si to vykomunikují samy navzájem a nemusíš se o nic starat.

zuzka3112
30. zář 2014

Já byla v rozmezí 5-9 týdne u svého gynekologa, on sám mi pro kontrolu dělal ultrazvuk (má svůj v ordinaci), sledoval i srdíčko a na základě těchto kontrol mi teprv byla vystavena průkazka. První ultrazvuk ve 12 týdnu je běžný, jedná se ale o větší vyšetření-screening... Přijde mi divné, že ti do té doby nezkontroluje sama srdíčko...navíc já se objednávala na srceening s tím, že jsem byla na krev a ostatní odběry cca 3 týdny předtím, abych věděla krevní skupinu a ostatní výsledky, které se zaznamenávají do průkazky, kdyby byl nějaký problém při tom první velkém ultrazvuku....

kvakuska
30. zář 2014

@zmrz_lina jak vůbec mohli našim maminkám vypisovat průkazku, když jim neudělali za celé těhu ani jeden ultrazvuk?!? 😕

zmrz_lina
30. zář 2014

@kvakuska porovnáváš neporovnatelné. Jak vůbec mohly ženy v pravěku rodit? Já neříkám, že UTZ na každé návštěvě je super, můj dr. ho nedělá na každé poradně ani bych to nechtěla, ale neudělat UTZ pro potvrzení těhotenství v děloze a srdeční akce je podle mého názoru ze strany lékaře nezodpovědné.

vercaafilip
30. zář 2014

a co kdybys zajela na pohotovost že tě pobolívá břicho at udělaj utz jestli je vše ok??? 🙂 Mě dělal první UTZ v Motole na pohotovosti.. lehce jsem špinila... to jsem byla 5 +3 pak moje dr 6+6 pak zae na pohotovosti 8+6 to si mě tam nechal.... pak zas 9+4 pak ve 12 týdnu..... pak 15 týden... a ted jdu zítra 19 týden.... Když si nejsem jistá sjedu na pohotovost tam tě ujistěj že je ok 🙂 a máš to hned bez objednání 😀 😀 😀

nolies
30. zář 2014

Taky bych pro klid zajela na pohotovost. Nebo si zaplatila UZ na nějaké klinice.

saminomimino
30. zář 2014

Mně doktorka vždy těhu vidí poprvé kol 6 tt,vyšetřuje pohmatem a vaginální sondou,zhodnotí zda je plod v děloze a zda už není srdeční akce,ta většinou není,pak mám další kontrolu za 3 týdny ,to obvykle jen tak v 9tt a to už je srdeční akce i vodět krásně plod,pak mám kontroly po 4 týdnech ve 12tt už jsme objednaná na prvotrimestrální screening na vyloučení vyvojových vad.
Rozhodně se mi postup lékaře zdá podivný,měl by tě z kraje ohlídat víc...sice lékaři nerady pacienty vidí brzy pak se často dělají předčasé závěry ale myslím že v 10tt je první prohlídka ideál,když jde vše dobře,je vidět plod i srdeční akce

schwarzova4
autor
30. zář 2014

@vercik83 Ona mě prohlídla ručně bez UZ, ten u sebe nemá a řekla je tam... Když jsem se zeptala, jestli mě na něj pošle, řekla mi že až ve 12 týdnu, takže jí určitě nekřivdím..

helcenka
30. zář 2014

@chita
@schwarzova4
já mám doktora, který mi dělal UTZ každou kontrolu - kontrola byla každé 3 týdny, a za žádný UTZ jsem nikdy nic neplatila, fotky jsem měla zadarmo ani za 4D UTZ jsem u něj nic neplatila. Když jsem měla jakýkoli problém, domluvili jsme se po telefonu a popřípadě jsem šla na kontrolu dříve než po těch 3 týdnech, což se opravdu vyplatilo, protože se mi ukázal hematom a musela jsem mít 14 dní klidový režim, než se vstřebal.
Takže jsem naprosto spokojená, dokonce se mnou pak miminko odrodil, dal mi svůj telefon, termín jsem měla na Velikonoce, tak říkal, že bude na telefonu, kdyby něco. Jsem za něj fakt ráda.
První UTZ ve 12. týdnu se mi zdá dost pozdě, protože dnes je spousta zamlklých těhu, které by se takhle daly dřív odhalit, což je pro fyzický, ale i psychický stav mnohem lepší.

schwarzova4
autor
30. zář 2014

Holky, děkuji všem za zkušenosti a názory! 🙂 Tak Vám tedy povím, co se během dneška všechno odehrálo, bude to trochu na delší povídání, ale snad semnou budete mít trpělivost, fakt mi pomáhá, že mi sem píšete své rady a názory 🙂 Tak ráno jsem si zavolala k jinému dr, ke kterému jsem byla občas jako u záskoku. Zeptala jsem se skrze UZ, a on mi řekl ať přijedu, že mi ho udělá. Tak jsem tam mastila, lidí jak nahnojíno... 🙂 No pak doktor mě prohlédl normálně, pak tedy vnitřním UZ a potvrdil, že miminko je v děloze a snad byla i srdeční akce, už se to tam ,,hýbalo,, 🙂 Pak se ptal tak všeobecně ohledně nemocí v rodině atd. No a doporučil mi tedy návštěvu do GENETU, že to doporučuje všem pacientkám pro jistotu, když je ta možnost, takže mi tam vypsal žádanku a abych si tam zavolala. Následně se mě sestra ptala, jestli nechci zaregistrovat a chodit tam a já v tom stavu jsem řekla že tedy ano. Ale.. Ihned mi vypsali těhotenskou průkazku, což jsem zase tak trochu čučela, ale říkala jsem si, že aspoň se starají.. A měla bych přijít za 3 týdny, už na krev s močí atd... No postup u mé dr byl, že jsem měla přijít na toto první vyšetření na krev atd příští týden a následně potom by mi vypsala průkazku. Shodou okolností kolegyně v práci chodí ke stejně dr, jako já (ta co chtěla UZ až ve 12tt) a tak jsem se jí poptala jak to měla ona, má už doma 3 leté dítko.. No a prý vzhledem k tomu, že přecházela od jiného, u kterého zjistila těhu tak ten jí pro potvrzení udělal UZ hned, ale u té ,,naší,, paní dr, jí už pak opravdu dělala až ve 12 týdnu.Říkala, že pokud je žena zdravá a nemá problémy tak to tak prostě dělá téměř vždy a že jí to nějak nevadilo (kolegyňce).S tím, že na ten genet ani neposílá, pokud ty krevní výsledky-nevím jestli už je to ten první screening-dopadnou dobře a není tam nic špatného. No já také vůbec nejsem zastáncem UZ každý týden, to bych také ani nechtěla.. Jen mě to holky mrzí, nevím, jestli mám zůstat nebo ne, přeci jen je každý doktor jiný... Původně jsem si právě myslela, že mi udělá jen UZ a zatím zůstanu u mé dr.. Je to takové zvláštní, chodím k ní už přes 7 let a mimíska jsem tedy už viděla, že je tam kde má být, tak nevím jestli to zrušit u nového dr, nebo u té původní, jsem z toho celá taková pomatená. Paní doktorka není nijak špatná, ale toto mě zarazilo.. Jinak kolegyně, co k ní chodí, mi tedy řekla, že dle prohmatu a prohlídky pozná jestli je v děloze nebo ne, že ona sama kolegyně měla mimoděl a dr jí tehdy řekla, že tam nic není, pak byla na UZ a tam jí to potvrdili.. No možná teď vypadám jako že nevím co chci, ale doufám, že mě alespoň některé chápete, když máte svoji dr rády, celou dobu bez problémů, váhám, jestli jsem se třeba neunáhlila a jen kvůli UZ bych jí odepsala.. Na UZ mlžu na pohotovost kdykoliv, kdybych se necítila, že, jak už psala @vercaafilip 🙂

vercik83
30. zář 2014

@schwarzova4 aha,jsem to spatne pochopila.tak to je blbost,aby to poznala pohmatem. Sla bych jeste jinam. Jee,ted docitam ze uzs byla.no hlavne ze je vse v poradku.

vercaafilip
30. zář 2014

@schwarzova4 nevim, pohmatem to podle mě nepozná dokud neni větší... mě vyšetřil pohmaten na té pohotovosti v Motole a já se hned ptala jestli je to ok??? a Dr odpověděl, to nevim uděláme utz a uvidíme.... podle mě 3 mm mimouše pohmatem jako moc nepozná.... určitě bych nevydržela 3 utz za celé těhu.... dá se předejít spoustu komplikací když ho dělá častěji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru