Těhotenství a omikron. Jak řešíte očkování a nemocenskou?
Ahoj holky,
Nenašla jsem toto téma v příspěvcích, tak jsem ji založila. Jsem na začátku těhot. 7+4. Jak řešíte/ neřešíte omikron, očkování? Jste někdo radši doma na NP?
Děkuji za názory.
@saraca
Neodpovedela jsi mi na otazku proc by sis mela brat PN na nemoc,kterou ani nemas?
Covid neni AIDS,vzhledem k tomu,ze se siri vzduchem tak prevence moc neni.
@zelenaesmolda omlouvám se ale na tuto konverzaci už opravdu nemám náladu.
@saraca
ono ani k zadne konverzaci nedoslo kdyz nejsi schopna odpovedet na jednoduchou otazku proc by nekdo mel byt na PN s nemoci,kterou ani nema.
@saraca
hele víš že Covid můžeš chytnout opravdu kdekoliv? A až porodíš tak co? Kontroly s novorozencem jsou nutné, nebo je budeš bojkotovat?
A co bych dělala? V březnu tu je Covid už 2roky, doposud jsme ho neměli, děti chodí do školky a do školy a normálně čelím i tomu, že si Covid odkudkoliv přinesu třeba jako bonus k nákupu, nebo od lékaře, nebo děti ze školky či školy, žijeme dal byť v uzavřených prostorech máme respirator s mužem...
Tato hysterie v těhotenství ti nijak neprospeje 😉
@veruuu_kubesovic a hlavne na tech kyclich kolik je vzdycky lidi,ze jo...
@marcicek84
a nedej boze kdyby na to vysetreni mela jet tramvaji nebo busem!
Mě už je to fuk..🤣
@marcicek84
V dnešní době už je "adrenalin" jen někde déle zakaslat 😂
@veruuu_kubesovic ale fakt tady se hysterci z bacilu a to,ze jsou ted vsude noroviry a rotaviry to nezajima nikoho,pritom to je o dost nebezpecnejsi napr. pro deti i pro tehotne nez covid,hlavne kvuli dehydratace...tak ja nevim uz,proste nemoci byly jsou a budou a nebude covid bude neco jineho...🤷🏻♀️
@marcicek84 Přesně tak. Holčička mojí kamarádky je teď hospitalizovaná v nemocnici (ne na klasické pediatrii, ale na specializované klinice pro děti) a tam chytila noroviry a dost si "užily"...
@marcicek84 já si matně pamatuju že byl virus Zika přenášeli ho komáři nebo tak něco když jsem byla poprvé těhotná...
@marcicek84 jinak ze zvracení celkově mám hrůzu, dcera diabetička když to nedáme doma musíme do nemocnice...
@veruuu_kubesovic přesně. Můj syn měl po poslední zvracecí viróze grand mal a dost ošklivej... Takže střevní chřipky jsou moje noční můra
@saraca Já jsem očkování v těhotenství řešit nemusela, ale nechala jsem se očkovat jako kojicí, protože mám dva starší kloučky, a ti v září šli do školy a školky. Šance, že se nakazíme byla velká, nakazili jsme se v listopadu. Já jsem zastáncem očkování, nemyslím si, že by nechránilo, ač se s novými variantami pravděpodobně nakazíš i s ním. Ono to ale není až tak o nakažení jako o průběhu a o síle přenosu. Tam má očkování význam. Otázkou v tuhle chvíli spíš je, zda se ti v tuhle chvíli, kdy je omikron rozjetý, po očkování vytvoří imunita dost rychle, aby to mělo význam. Nemám informace o tom, jak chrání první nebo druhá dávka. Na druhou stranu ale těhotných s komplikacemi přibývá a lepší nějaká prevence než žádná.
@lachipie Any měla tu střevní virozu rovnou 2x během 2tydnu...
Zeny já moc nechápu proč se do zakladatelky tak poustite. Jste vůbec ochotne pripustit že má někdo prostě strach? Tohle je šílený. Někdo covid totálně bagatelizuje a někdo z toho má respekt. Buďte trochu ohleduplne.
Ať se mimi narodí, může být situace zase jiná. A paní řeší strach teď aktualne. Takže je trošku mimo se jí ptát, co bude dělat až...
Zakladatelko, pokud se mezi lidmi necítís bezpečně, vem si PN. Budeš doma, v klidu. Pro mimi je to určitě lepší. A samozřejmě je menší šance že bys covid chytla. S postackou se asi moc nevybavujes ne 🙂
Dvě těhotenství a porody v covid době, když to tak nazvu. Omezila jsem styky s lidmi, co vím, že lezou, kdo ví kde, stýkají se s kde kým a s každým se otlapkávají. Nehodila po hromadných akcích a do nákupu. Víc jsem to neřešila. Očkovaná nejsem, ani jsem covid zatím neměla.
@novamamina to mě zajímá, jak funguje to “vezmi si PN”? K PN musí být splněno to, že pojištěnec není dočasně schopen vykonávat svou profesi a musí to odpovídat kódu z mezinárodní klasifikace nemocí (protože diagnóza se píše do e-neschopenky). A o PN rozhoduje lékař, to není jako na krámě “dvacet deka vlašáku a jednu PN ode dneška”… a to, že má někdo strach z covidu ani to, že je těhotný není diagnóza…
Tyjo. Já to sice nedocetla ...ale mám těžší formu covidu téměř rok za sebou. Na zprávy teď se*u, nečtu, nesleduju, neboť mám dost svých sragor už 2 měsíce a stačí k tomu pravděpodobně aktivní bolerioza a x dalších obtíží a nevím ani já a ani Dr co se mnou. Covid mě sice sešrotoval, 4 měsíce nasledky, ale to co jsem prožívala teď bych nepřála nejhoršímu nepříteli..... A že denně lítám po lékařích, všude plno lidí...mě ani nedochází že bych si domů měla dotáhnout omicron, protože prostě už nečtu, nesleduju. Ono stačí x jiných lahůdek, co tě můžou hodit offline a to doslova.
@drep ano, tak to má správně být. A teď mi řekni ty, opravdu to tak funguje? Nenalhavej si že to tak je. Když paní řekne že ji bolí břicho, záda, zvrací atd... Tak ji doktor pn napíše. Když můžou lékaři dávat dg po telefonu (myslím teď hlavně obvodaky, co spoustu pacientu nechtějí vidět a píši atb na dálku - ano, to se opravdu děje) proč by těhotné nenapsal pn...
Prvně bych řekla, že tady to nebude nejlepší dotaz, vzhledem k tomu, jak je to výbušné téma... ale zkusím dát můj pohled. Těhotná jsem byla od loňského prosince, takže můžu trochu hodnotit. Na PN jsem se doktora ani neptala. Už jen v rámci zachování duševního zdraví, neb doma bych se asi zbláznila. Práci jsem měla v tomto ohledu rizikovou, ale ne úplně extrémně. Dodržovala jsem, co bylo třeba, ale ani to nehrotila tak, že bych měsíce proseděla jen doma. Teď bych to dělala stejně.
@drep a divala jste se nekdy do MKN-10? Jsou tam vypsané všechny diagnózy včetně kódu. By jste se divila co vsechno se da brát za dg. Napr. I Bezdomovectví má svůj kod Z59.0. Takže když bude mit ochotného lékaře najde i dg pro ni. Myslíte ze politik Volný a Majerova Zahradníková řešili jestli existuje dg na to aby charakterizovala to, aby dostavali socku vypocitanou z politickych platů? Takže nejake klasifikováni diagnóz bych tady vůbec neřešila.

@zelenaesmolda bože prosím čtěte pořádně a přemýšlejte, já se ptám na vaše názory. Neberte dotaz zbytečně osobně a zkuste odpovídat nezaujatě. Nejspíš mne zajímá prevence. Potom už to asi řešit nemusím. Děkuji.