Těhotná ve zkušební době, první práce
Mám prosbu holky, jsem ve zkušební době a zjistila jsem, že jsem v 6, týdnu. Mám jít na vstupní kontrolu. Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tím, jak to chodí. Mužou mě hned vyhodit, když to zjistí?? Popřípadě, kdy to mám říct a jak řešit? Díky za rady a odpovědi.
hele, ja myslim, ze to u slecny nebyl zamer a proste se stane...zase by byla hloupa, kdyby to neudelala a nemela mateřskou.. byla by to pro ni skoda.. peníze se ji z materske na zacatku urcite hodi. zamestnavatel si to bude muset vyresit , nadseny nebude, ale nic jiného mu proste nezbyde.....ono se stim u mladych bezdetnych holek stejne musí pocitat...
ja třeba budu hledat praci po materske, po dvou detech.. a také asi nikdo nebude nadseny.. sice nejake hlidani snad nakonec budu mit, ale asi ne vždy ... budu to pak muset také resit.. tak nevim, jak zamestnavatel bude nadseny ze me....kazdopadne uživit se nejak musíme apraci proste vezmu jakoukoli, jen abych vyzvedla deti ze skolky a skoly.. nic jiného mi nezbyde...a jsme zvedava jak dlouho budu hledat...
Ona ta situace nikdy nebude idealni... ja jsem byla radeji preventivne vyhozena (vek 30,kratce po svatbe...), protoze je jasne co bude nasledovat. Tak jak to s temi podpasovkami je... nikdy nebude nic idealni a spravedlive.
No já jsem třeba přišla do mé první práce (po škole 24 let, bez praxe) a rovnou jsem řekla, že do 30 chci dvě děti a že jsem ochotná pracovat na částečný úvazek od roku dítěte. Neměli s tím problém a sama se biju do hlavy, že mě přetáhli do mé poslední práce, protože tam je to iné kafe, už jen v tom, že se tam práce bere jako výhra v loterii a rodinný život jde těžce stranou.
Mě vždy fascinuje, když jdu na kafe s kamarádem, který pracuje v německé firmě. Je vidět, že ti jsou někde jinde. Zásadně se povyšují muži, kteří jsou ženatí a když mají děti, mají obrovské výhody, to samé u žen, které mají děti, nejezdí na služební cesty, mají delší polední pauzy, aby mohly být se svými dětmi, přesčasy nemají, nebo jen dobrovolně. Kdy tohle dorazí do Čech, aby lidi pochopili, že takoví šťastní a spokojení lidé jsou výkonnější než zakomplexované matky, které lítají od nevidim do nevidim a mají za to jen střípky pokory od nadřízených? k zamyšlení...
mně se to kdysi stalo také. zkušebka a těhotenství. dokonce když matně vzpomínám, tak se mně při vstupní prohlídce lékař ptal, zda čekám menstruaci, protože jsem měla prý v moči krev. já řekla, že čekám. ale ona už nepřišla. (a to už jsem měla po nástupu do zaměstnání). takže to nebyla menstruace, ale nidační krvácení. já o tom nevěděla, ale močový test to odhalil. na prohlídce to ale nikdo víc nezkoumal, nikdo o tom nemluvil, neřešilo se to. lékař dělal jen svou práci, žádné neetické otázky ohledně těhotenství nepadly. nicméně v práci: asi uprostřed zkušební lhůty už jsem to tutově věděla, že jsem těh., a svěřila jsem se kolegyni v kanclu. ta to zatepla vykecala vedení, a to mě vyhodilo. bez udání důvodu. měla jsem co dělat, abych dostala mateřskou, pocity křivdy mě provázely velmi dlouho. naštěstí mně lékařka nechala hned po vyhazovu na nemocenské, tak jsem byla v klidu a ještě aspoň ne zcela bez prostředků. ten vyhazov byl nefér, protože tu práci bych zvládala, ale neměla jsem šanci proti tomu nic dělat. dobrá rada: nechat si tohle malé tajemství pouze pro sebe, dokud je to možné (pokud není nutné přeřazení na jinou činnost - to ostatně lze posoudit na gyn.).
@astyna uz takove jsou jen o tom nevite 🙂 napr.do urciteho veku ditete muze zamestnavatel poslat zam.na sluz.cestu jen s jeho souhlasem 🙂 je to na dlouho ale v zakoniku prace to je 🙂 jen lidi o tom nevi 🤰
@absintka19 casem to bude lepsi 🙂 hold nelze srovnavat EU je otevrena, nikoho tu clovek za nohu nedrzi ;)
Mám právní průpravu, ale už jsem zjistila, že paragrafy máme hezké, ale zkušenosti mám zcela odlišné.
@bethys Vlk v rouše beránčím? Já nevím, ale ta tvoje kolegyně udělala jen celkem logickou věc - tebe nezná (stejně jako ty jsi neznala jí) tak je jasné, že spíš bude v tomto případě hájit zájem zaměstnavatele než tvůj. Nechápu, co tě vedlo k tomu, že jsi někomu, koho jsi znala tak měsíc řekla takovou věc.
Chápu jí, kdybych někoho přijímala a on mi za měsíc řekl, že je těhotný, tak jde bohužel taky. Nebyl čas školit lidi, kteří se budou práci věnovat jen pár měsíců a to ještě kdo ví jestli. A kdyby můj zaměstnavatel někoho takového přijmul, ona byla těhotná a po měsíci mi to řekla, tak se zachovám stejně. Už jsem se odnaučila kopat za lidi, které dostatečně neznám :-/

@absintka19 JJ,díky, ted už to vím a mám to za sebou..