Tipy a rady pro první těhotenství. Co zařídit a koupit?
Ahoj, zajímaly by mě vaše jakékoliv rady, tipy, vychytávky co se těhotenství týče. Co je třeba zařídit x vyřídit, co koupit aby se to doopravdy využilo, a tak. Je to pro mě všechno nové. Když jsem šla poprvé k doktorce na potvrzení těhotenství , myslela jsem si, že ultrazvuk bude přes břicho. Paní doktorka se velmi zasmála. 😅
Tak jsem chtěla založit tuhle diskuzi pro všechny, pro které je těhotenství také nové. 🙂
Já využila kojící polštář, byl mi příjemný pod nohu při spaní na boku, pak pro miminko. Koupila jsem si těhotenské a kojící pyžamo, je volnější, moc příjemné a na prsou má takové "záclonky", mamka to tehdy komentovala jako "totální blbost", tak na kojení bylo dokonalé, žádná holá záda, se 3 dětma a několika lety těhotenství a kojení, mám a používám ho doposud, nejstaršímu bude 20🙂 Jinak pro mě ještě fajn bederní pás.
Děkuji vám holky. Intuici naslouchám docela dost, to jsem asi zase opak.😅 A klobouk dolu , že máte tři. Jsem teprve na začátku , ale dává mi to zabrat. Nevolnosti , zvracení , únava.. že si myslím, že jedno bohatě stačí. 😂
Tyjo, super tip na pyžamo, i ten kojící polštář. To určitě využiju. 🙂
3 veci co me zachranily byl vozik na koleckach pro mimino, prevazela jsem z bodu a do bodu B, zavinovaci pytel na spani a nositko. Nic vic jsem nemela, nepotrebovala a koupit nechtela. Dneska me prijde, ze trh je zahlcenej vecima, vymozenostma a selsky rozum mizi.🤷♀️
Za mě taky těhotenský polštář (spala jsem s ním tak od 12 týdne, kdy jsem břicho absolutně neměla, ale už mi bylo nepříjemný na něm spát), nosítko (kočár nebyl ani můj ani dcery kámoš) a kojící oblečení.
Jsem zdárně těhotná po 18ti letech. Těch novinek je pro mě spousta 😀 oceňuju ted těhotenský/kojící polštář do písmene C, pak z něho bude hnízdečko pro miminko a kojící mam my best friend. Ten do céčka mam na gauči a v posteli mam obří těhotenský jako podložku na nohy a plus mam dva takový válečky na spaní, dávám si pod břicho při spaní na boku.
Do auta mám těhotenský pas - doporučuju, jestli řídis nebo jsi spolujezdec.
No a oblečení. Narozdil od predtim v pravěku je teď cenově dostupný nový (Lidl, HM, Bonprix, Sinsay) a je toho hodně i na bazarech. Jsem teda uchyl na hadry, takže i ty těhotenské v tom množství, co mám, tak unosim.
Myslim, ze by byl pro tebe vhodny nejaky predporodni kurz. Ja jsem byla na kurzu poradanem primo porodni asistentkou a je to super zpusob jak ziskat prehled a zorientovat se, co cekat od tehotenstvi, porodu, pece o dite. Pokud te bude neco zajimat vic do hloubky tak si to vzdy muzes dohledat a pozjistovat, ale na takovy ten zakladni prehled a udelat si celkovy obrazek “o co jde” je to podle me super.
@mysh_me ten kurz souhlasím. I když už mam dite, tak jsem byla minulý týden na kurzu o kojení pořádaný porodnici s jejich PA a po takové době od posledního kojeni to pro mě bylo příjemné osvěžení. Na předporodní kurz půjdeme pro páry s mužem. Pro me to bude spíš připomenutí, ale pro něj to bude nové. Souhlasím s Tebou, ze pro prvorodiče je to fakt prima.
Moc děkuji za zkušenosti. Určitě jsem o nějakém kurzu přemýšlela. Kdy jste šli? Předpokládám , že asi někdy ve 3.trimestru?
No a z moji zkusenosti, zjisti si predem co nejvic informaci o kojeni. Ja jsem se pripravovala na tehotenstvi, na porod, na peci o miminko, ale na to kojeni se moc nepripravuje. Ze zkusenosti z rodiny jsem mela predstavu, ze miminko se proste nejak koji, a ze nekdy to nejde a tak se da umele mleko. Ale s novorozencem je zacatek kojeni nekdy trochu boj a nekdy docela prace, miminko i mama se to musi naucit a proste to stoji nejake usili a to me zastihlo dost nepripravenou. Pritom je to na zacatku uplne normalni a zazila to skoro kazda mama 🙂 a ta faze “proste vyndam prso a vsechno jde samo a vsechno je super” opravdu pozdeji prijde a trva vetsinu doby kojeni, ale druhy den po porodu to proste neni 😀 a kdyz je clovek pripraveny a vi co tak asi muze cekat, zvlada se to vsechno mnohem lip (to je podle me i duvod, proc to s dalsim ditetem pocitove byva jednodussi nez s prvnim).
@klarka3366 na kurz se doporucuje spis ve druhem trimestru, to byva nejvic energie a nejmin tehotenskych potizi 😀 ve 3. je clovek uz casto unaveny, telu to dava zabrat, hur se spi a tak…
Jo a ještě teda po porodu... šátek na nošení je za me fajn, ale musíš k tomu Ty mít vztah nebo jak to říct, jinak budeš nervózní a mimčo bude řvát. Ja oprasim ten po dceři. Nosila jsem ji hodne a často a přišlo mi, že byla vic klidu, jak mě měla dostatek 😃
Pak poporodní kruh. Ten mam vtipně už z loňska, kdyz jsem si natloukla kostrč a nemohla sedět na židli. Ten teda taky oprasim 😀 asi je jedno, jestli bude s kuličkami nebo nafukovací. Po spontánním porodu to bude kámoš 😃
A souhlasím, že pokud máš větší bydlení než garsonku, tak užiješ nějaký vozík (kolebka s kolečky napr) po byte/domě. Ja měla s dcerou kocar, který jsem měla v 80.letech ja jako mimino 😀 užily jsme to tak do 4 měsíce. To byl geniální nápad moji mamky 🙏🏻
Ten kojici polštář My best friend jsem zmiňovala. Vyzkoušela sem u kámošky a je to super, mám ho z druhé ruky za par stovek.
Taky je ted super věc... říkají tomu plenkovník. Me to přijde praktické, ze když někam jdeš, tak mas po ruce v jedné taštičce vše k prebaleni. Ocenis i cestovní přebalovací podložku.
Nevím, jaký vztah mas k plenam. Ja první tři měsíce kombinovala látkové a jednorázové a doma jsem nepouzivala vlhčené ubrousky, ale žínku a vodu. Přijde mi, že je ten dětský zadek pak míň opruzeny. A je lepší mimčo umýt pod teplou vodou, kdyz se ze*se*re až ke krku (a jako ze se Ti to stane a ne jednou), nez používat ubrousky - ty jsou v těchto případech spis k vzteku.
Urcite je toho víc, ale tohle se mi ted vybavilo.
A jak psala mysh_me o kurzu kojeni, tak se mrkni na stránky porodnic. Určitě je vypisuji. Ta moje porodnice ho vypisuje pravidelně a byl zdarma.
@klarka3366 my určitě půjdeme teď ve druhém. Myslim, ze v tom třetím od května do července toho budu mít plný kecky 😀
@klarka3366 tohle je velké téma a každá ti bude radit něco jiného. záleží na co jsi. máš ráda plno kravinek, potrpís si na oblečení nebo plno doplňků, nebo jsi laděná spíš na bio kosmetiku, eko pleny, minimalismus? od tebe se pak odvíjí všechno.
já sem četla knihu Hypnoporod, kterou bych že všech vybrala. na obyc kurz od porodnice bych nešla, protože by mě něčím určitě vyděsili a na kojení bych se nepripravovala, ať z toho nemám stres. nejvíc pro mě byla laktační poradkyně po porodu, která mi zachránila kojení. u věci je potřeba si uvědomit, že např. oblečení je z počátku tak na 3 měsíce, max. půl roku, miminko může nesnášet kočárek stejně jako může nesnášet nosítko. je důležité se pak zařídit dle situace. a hlavně všechno ale úplně všecko se dá pořídit prakticky hned. není třeba mít žádné zásoby ani věci předem. ani plenky nesedí všem stejný druh, ani kosmetika.
takže k těhotenství nepotřebuješ třeba nic a třeba úplně všechno. kojící polštář sem měla už v těhotenství a spala s ním. jinak snad jen mazání na břicho. hodne zen chvali anibal a to me treba prislo hrozne. nechtěj vědět vše hned, ono to samo vyplyne. a dělej jen to, na to se cítíš a co ti rezonuje a nepropadej panice, že musíš vědět vše a mít vše. nemusíš. porodis i když o tom nebudeš nic vědět 😊👍
Souhlas s tím kojením. Taky je dobrý znát stříbrné kloboučky Silverette. Jsou tedy dražší. Takže zatím nekupuj dopředu. Je to zázrak na ragady atd. Ale jak říkám nekupuj dopředu, jen to veď v patrnosti, že něco takoveho existuje. Když už je jednou koupíš jsou nesmrtelné já je používala při prvním kojení i teď pro druhém. A předám pak segre a možná i dalším příbuzným po segre.
Těhotenské oblečení bych nekupovala dopředu. U prvního těhotenství jsem ho vůbec nepotřebovala az ke konci a to pouze kalhoty. Jinak jsem si vystavila se svým.
Moc vám všem děkuji za odpovědi. Urcite si z každé neco vezmu. Třeba vozík X postýlka s koleckami po bytě je pro me úplná novinka. A samozřejmě vím, ze každá jsme jiná, každé miminko bude jiné a jinak reagovat. Jen jsem si tak chtěla otevřít diskuzi , a zeptat se zkušenějších na rady apod. Moc díky ! 🙂
@klarka3366 jeste doplnim. Necti vsechno jinak se zblaznis. Z kazdeho si vem neco, ale kazde mimino potrebuje neco jineho a treba zjistis, ze tve plany se minuly ucinkem.
@mysh_me Já ti nevím, jestli má symsl si toho nějak moc zjišťovat o kojení. U prvního jsem si myslela, že to asi půjde nějak samo. Sestřičky v nemocnic mi vše vysvětlily, stejně to moc nešlo, ale nakonec jsme odcházeli aspoň s kloboučky. Ty jsem v 8 měsících odbourala, zvládla zánět, několik náběhů na zánět, 3-týdenní pauzu kvůli hospitalizaci, kojila jsem 13 měsíců a myslela si, že u druhého mě nic nepřekvapí. Druhý byl maličký, slabý a nechytil se vůbec, první týdny jsem musela krmit odsátým mlékem stříkačkou přes prst, pak se chytil a kojila jsem 2 roky přesvědčená, že už znám vše. Třetí mělo zase úplně jiné potíže a opět mě překvapilo, že to zase může být jiné. Ale vždy mi sestřičky v porodnici radily, zkoušely a vše jsme zvládli. Přečetla bych si nějaké obecné zásady, ale nikdy se nepřipravíš na vše, ani u porodu. Důležité je snažit se být v klidu a řešit nastalé potíže racionálně.
@zuzkasim no, ale tak to není úplně cílem připravit se na vše. To ani nejde. Ale já taky zpětně vím, že bych si o kojení přečetla a zjistila více. Záleží na personálu, na který narazis. Mne třeba moc nepomohli. Kojení jsme si vydrela sama a vím, že kdybych věděla pár věcí předem nemuselo by to tak být. Zejména co se týče pomocí na nějaké potíže.
@klarka3366 ještě mě napadá kurz první pomoci. Třeba mklife (takhle je na instagramu, jmenuje se Michaela Knězková) má super online kurz, který zůstane napořád a člověk si ho může třeba každý rok zopakovat. Jsou tam základní věci (nemoci, dušení, popálení, úrazy, atd). Pojišťovny to proplácí v rámci preventivního programu 👍
@klarka3366 Zařídit - vdaná nic, ale pokud máš jen partnera a chceš ho zapsat, musíte na matriku, kde napíšete otce do RL + dáte přijmení (nedávejte jméno, to klidně až v porodnici, protože jakmile tam nahlásíš jméno, už nejde změnit).
Za mne v těhotenství kojící polštář, který jsem využila i na kojení.
Cca 2měsíce do TP jsem začala vše doma prát a žehlit. V den propuštění z nemocnice manžel propůjčil monitor dechu na půl roku. Alespoň jsme měli jistotu kalibrace a funkčnosti.
Pro mne nezbytnosti - deska na vanu, kde jsme položili vaničku. Velký přebalovací pult, kočárek s držákem na nápoje. Když jsem byla na opaeraci ruky, tak nosítko bylo kámoš č.1. Doma jsme jezdili přes den jen v koši a na noc postýlka. Kdybych kupovala znovu postýlku, svému já bych řekla se sesunovací stranou - bohužel jsem malá a když byl malý už v nejnižší poloze, špatně se mi s ním manipulivalo 😁. Za nás určitě top věc kamera - syn má 3 roky a máme ji dodnes. Nemuseli jsme k němu lozit (máme vrzající parkety v ložnici) a zároveň, když jsme ho učili spát v pokojíčku, měli jsme přehled. A máme na wifi, takže moji rodiče mohou koukat na malého kdykoliv, kdy je puštěná a lze u ní i mluvit do mikrofonu. Sterilizátor - původně jsme nechtěli kupovat, ale syn měl neustále moučnivku, ikdyž jsem vyvářela. Toto nám pomohlo. Jen nevýhoda, měli jsme nejlevnější na trhu a tudíž nebyla i s vysoušením. Na druhou stranu do 10minut vysterilizováno. Teploměr na jídlo - tím, že jsme nakonec skončili na UM, tak tohle byl super kup od manžela. Rychlý teploměr do zadečku - měli jsme původně starý, ale tomu to tevalo snad 30 vteřin a to bylo naprd. Tu máme za 5-10vteřin výsledek.
Pak bych doporučila světýlko na noční přebalování/kojení bez modré složky a zároveň velmi tlumené - my jsme tehdy měli mráček s ikey a museli jsme tam dát plenku, aby stínila. Kdybych dnes kupovala vajíčko, tak se základniu. Měli jsme klasické na přidělávání s pásy a jelikož jsme velmi cestovali, tak to byl pokaždé opruz - hlavně pro mě jako mrňavého člověka 🤣 Fusak do kočáru, ale i do vajíčka. Mít ve výbavě i obyč plenky - ať už pod hlavičku, nebo třeba na odříhání. A třeba já si nemohu vynachválit hnízdo - šila jsem si větší a syn v něm spal do roka. A pak spací pytle, když miminko povyroste 😊
Jo a nejlépe si sehnat kontakt na LP v okolí. Povětšinou v porodnicích to stojí zaprd a LPnpřijde domů, poradí s kojením, dá i různé tipy na nošení miminka, jak mu ulevit od prdíků apod....
A zbytečně nenakupovat tunu kosmetiky a plen - nikdy nevíš, co bude na prcka fungovat a s čím budete spokojení. To samé oblečení - někdo jede v zavinovacích body, nám třeba nevyhovovala (vadilo nám s manželem ty velké výstřihy), někdo dává ponožky, my upřednostňovali polodupky nebo rovnou dupačky. To samé overaly s capkama s tím, aby bylo rozepínání mezi nožkami a né jen k jedné nožičce. Spousta věcí je o tom, co bude vyhovovat vám.
Najít si respektující porodnici, ve kterou budeš mít důvěru. Dnes už by měla být spousta věcí běžných a ani bys neřekla, že je potřeba se ptát, ale bohužel nepříjemných zážitků je pořád spousta.
No jo no, tj tak sladké a kolik ti je? Vždycky se začíná vnitřním UZ a přes břicho až mnohem později. V diskuzi je už nespočet rad a doporučení... já ti poradím, kup si všechno o čem si myslíš, že to potřebuješ a udělá ti to radost... sama pak poznáš, co se ti bude hodit a co ne, vyzkoušíš si to a budeš mít svůj vlastní pohled na věc, protože každá z nás to vnímá jinak a každá využijeme úplně jiné věci. Proto my ti nemůžeme doporučovat svoje věci, měla by sis koupit ty svoje a sama poznat, jestli je využiješ 😉
@fioreta to už jsem také zjistila , jak to na těch kontrolách chodí. A je mi 25. Samozřejmě , že se budu řídit sama sebou, šlo mi spíš o vychytávky a rady zkušenějších . Třeba viz komentář s matrikou (asi bych na to dříve či později přišla sama, ale je to dobré vědět). Apod.
@klarka3366 vždyť jo rozhodně je to lepší, než vyhodit zbytečně peníze za věci a pak je ani nepoužívat. Neekologicky, neekonomický a neefektivní.
@alice180 jsem stejného názoru. Z komentáře paní cítím trochu ironii. Ale historku s ultrazvukem říkám všude pro zasmání. 😅
Jinak nevím jak to frčí teď, ale vždycky tady na MK byly termínové skupiny. A dříve se v nich postupně řešilo vše. Teď už na koník tolik budoucích maminek nechodí, ale tak píšu pro jistotu jako tip. Jinak souhlasím s ostatními, vyslechnout názory a pak si jít svou vlastní cestou, protože možností a zkušeností je nepřeberné množství.
Já si nemůžu vynachválit odsávačku mléka. Teda, už nevyužívám, malýmu bude za chvíli 6 let, ale byla mojí věrnou společnici a to jsem ji původně vůbec nechtěla, ale možná se oplatí pořídit, az bude třeba. Postýlka na kolečkách je dobrá věc, nám se osvědčil ještě i druhý kočárek, který byl určen jen na doma. Syn byl houpací dítě, někdy usnul jen v kočárku, nebo byl tam nejvíc klidný..ten druhý kočárek nám asi všem zachránil nervy
A třeba si najít, jak se píše výše respektující porodnici. Já to štěstí neměla, proto na svůj porod ukončeny akutní sekci vzpomínám jen nerada. A přitom stačí pacientům jen naslouchat.

@klarka3366 toho je tolik že to jeden příspěvek asi nepobere 😄 navíc co sedí jednomu nemusí druhému atd..
Ale kdybych měla vybrat jednu věc tak je to - nepodceňovat svou intuici nebo mateřsky instinkt. Jsem hodně racionální člověk, tak jsem těmto svým pocitům u prvního dítěte moc nevěřila, ale teď (děti už mám tři 😄) jsem si jistá, že na tom fakt něco je a vyplatí se tomu naslouchat.