Účinky hořčíku. Co si o tom myslíte?

aselluska
22. kvě 2022

Ahoj, v prvním těhotenství mi byl předepsán hořčík pro zmírnění tvrdnutí bříška. Tvrdlo mi třeba 15x denně, ale i vícekrát. Hořčík nic nezměnil, tvrdlo mi pořád a stejně. Lékař mi řekl, že mi nedá vyšší dávku (proč se ptal, jestli je to lepší?) Nechal mi ho až do porodu. Ve 36tt jsem ho přestala brát. Jednak je to doporučený a taky účinek žádný. Teď jsem byla v pátek znovu na kontrole a odmítl mi ho napsat, protože by později neměl účinek? Vždyť na tvrdnutí bříška neměl ani v prvním těhotenství. Pořád tvrdlo stejně tak i tak. To i přes to, že s tvrdnutím mám ms bolesti, jako poslíčky. Takže jsem si ho prostě vzala sama. Poslíčky od té doby nemám, tvrdnutí ano. Vzala jsem si 2x denně, ráno a večer. Moc nechápu logiku, proč mi minule byl ve stejném týdnu napsán a bez účinku a na poslíčky a tvrdnutí teď ne. To vypadá, jako by se jen jinak vyspal, nebo to tak připadá jen mě? Kámošky měly i vyšší dávky, takže jen pro srovnání.

tasimia
22. kvě 2022

@aselluska a v kterém si teď týdnu? On by se opravdu po 36tt brát neměl. Protože ovlivňuje pohyby, které pak budeš hodně potřebovat.
A hlavně by sis neměla ordinovat něco sama, bez konzultace.

aselluska
autor
22. kvě 2022

@tasimia 27tt. V prvním těhotenství jsem ho měla už ve 25tt, takže téměř stejný týden. Po 36tt jsem ho v prvním těhu vysadila i když mi řekla, že ho mám brát. Přes to, že neměl účinek a vím, že by se potom už neměl brát. Hlavně jsem byla celkově dost unavená a už po dni se cítím lépe. Zase jsem si nevzala něco tak strašnýho. I v letáku je napsaný, že se na toto dává a v lékárně mi řekli, ať si vezmu dávkování podle svého uvážení, jen ne víc.

tasimia
22. kvě 2022

@aselluska nevěděla jsem ve kterém si týdnu, z toho příspěvku to nelze moc pochopit, vyznívá to, že si ve vyšším. Pokud to máš z lékárny nevadí, není tak silný jak Magnosolv.
Ale i tak, v těhotenství by se to mělo konzultovat, aby si zase neměla hořčíku nadbytek i když jak píšeš, nic jim nezkazis ;).

lenerka1
22. kvě 2022

Není hořčík jako hořčík, záleží na formě, ve které je v daném produktu, některé formy se mohou užívat až do porodu a ničemu to neškodí. Pokud hořčík neúčinkuje, může to být i nedostatkem kofaktorů, které jej pomáhají vstřebat a dostat tam, kam je třeba, je to vcelku dost složité. Zkusila bych si bříško mazat hořčíkovým olejem, ten je bezpečný, člověk se jím nepředávkuje, nezatěžuje tím zažívací trakt.

aselluska
autor
22. kvě 2022

@lenerka1 koupila jsem si úplně stejný, jako mi psal doktor. Olej zkusím, dík za tip

levandule_k
22. kvě 2022

Proč tak reagoval tvůj doktor nevím. Hořčík má účinek, kdykoliv si ho bereš, ale je otázka, jak ho dokážeš využít z té formy, jak ho bereš.

Má to svůj význam, že se vysazuje. Ono je potřeba, aby i děloha trénovala na porod, je to sval. Viz. tady je nějaké i názor lékárnice, proč se vysazuje. Zajímavé mi přijde to, že uvádí, podávání hořčíku ve třetím trimestru gravidity může vyvolat snížení svalového tonu novorozence. https://www.drmax.cz/zeptejte-se-lekarnika/krec...

saraca
17. črc 2022

@aselluska ahoj, me rikali ze jeden sacek denne nebo obden se muze az do porodu. Aby to vadilo nebo uklidnovalo delozni stahy pri prorodu, musela bys vypit tak 2,3 sacky denne.

aselluska
autor
17. črc 2022

@saraca šlo o to, proč mi ho při stejných obtížích jednou napíše, podruhé ne. Po 36 týdnu už bych ho nebrala. Neberu ho ani teď. Není potřeba

saraca
18. črc 2022

@aselluska ja ho dostala na krece v nohou. Docela me uz rozciluje, ze jeden lekar ( gynekolog) rekne tohle a druhy to popre. To je se vsim. Jak si ma pak clovek v tom udelat jasno. Je mozne, ze lekar nema uz prehled. Me se to stava skoro pri kazde kontrole, kdy mi neco tvrdi a uplne zapomel mou diagnozu. Napr.: rikal, vsak vy jeste budete mit x deti- hmm… az na to ze uz nemam vejcovody a tak trochu zapomel ze asi jen tak to nebude. A to je furt neco. Uz ho beru s rezervou a vse si hlidam a on se strasne divi proc. 🤦‍♀️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru