icon

V kolikátém tt a na jaký popud jste šly na nemocenku?

motomischel
1. led 2015

Ahoj holky, potřebuju prosím radu. V kolikátém týdnu při jakém povolání jste šli na nemocenku? A poslal vás na ni doktor, nebo jste si ji nějak vyžádali? Jsem teď v 10tt a momentálně už týden marodím s chřipkou na antibiotikách a ještě tak týden budu. Když jsem v práci dávala neschopenku, tak mi vedoucí řekla, že ať už rovnou zůstanu doma na těhotenské neschopence, že mě stejně musí pořád pouštět z práce dřív, protože mi bývá zle přes celý den, točí se mi hlava a jsem pořád šíleně unavená. Což je pravda, pracuju v prodejně nábytku, kde se sice fyzicky nenadřu, ale celý den poletuju, ale už i tak jsem z toho unavená, až je mi z toho zle. A nevíc nám teď v práci začíná rekonstrukce, což si myslím, že není moc fajn tam v tomto stavu asistovat zedníkům. Akorát nevím, jestli když mě obvodní doktorka po chřipce uschopní, jestli mám řict rovnou jí, nebo rovnou zajít za gynekoložkou, jestli by mi už dala neschopenku. Těhotenství mám celkově v pořádku, akorát ty moje příznaky, tak nevím jestli to takhle jde, že mi na to doktorka v podstatě "na vyžádání" dá neschopenku? Jak jste to měly prosím vy? Díky za každou radu 😉

Strana
z3
xpila
1. led 2015

@mispula19 Pokud ti nic není a máš jen fyzicky náročnou práci, tak si máš zažádat o přeřazení na jinou pozici. Náročnou práci PN neřeší.

pjarm
1. led 2015

@motomischel S tím jak je to z přecházením z jedné nemocenské na druhou ti neporadím. Ale jen ti chci napsat, že já jsem na nemocenské od 7tt právě kvůli velkým nevolnostem. Nemocenskou mi nabídl sám doktor. Pracuji v kanceláři, ale máme tam celkem dost stresovou práci. Nevolnosti ustaly začátkem 4 měsíce a stejně mě doktor nechal zase doma, protože jsem se o miminko s manželem snažili 3 dlouhé roky a nakonec se nám to povedlo přirozenou cestou a doktor nechtěl nic zanedbat. Teď koncem 6 měsíce jsem měla zdravotní komplikace bolesti břicha, zkracující se děložní čípek a hrozba předčasného porodu a to jsem doma a opravdu se snažím odpočívat, nedovedu si představit kdybych chodila do práce.....takže pokud chceš jít na nemocenskou tak jdi...miminko a ty jsi teď nejdůležitější...a my co jsme tak dlouho čekaly, tak moc dobře víme o čem mluvíme a raději budu doma i když mi v "podstatě nic není a jsem jen těhotná", ale nic nezanedbám a dočkám se toho vysněného miminka. Na hloupé řeči se vykašli a mysli jen na sebe. Když se něco stane tak ti nikdo nic nedá a ty si to budeš vyčítat. 🙂

elennka
1. led 2015

Já jsem šla na PN v 5tt, z důvodu extremních nevolností a rizikové práce, občas tahám 100 Kg pacienty...
bohužel ani PN mě neochránila a mimčo to v 10tt vzdalo..
U nás třeba nejde přeřadit na jinou práci, mám kumulovanou funkci.. a je tam dost přímé péče a tahání se...

mispula19
1. led 2015

@xpila tohle jsem zde řešila už jednou. U mě ve fabrice není méně náročná práce a od pásu mě těžko někdo posadí k papírům do kanclu. Ano, také už mi bylo řečeno, že mě má tedy zaměstnavatel nechat doma za normální plat, sestřenice v Německu to tak má, v práci se mi s tím vysmějí. Takhle to zde funguje, má to zde tak hromada žen a já jsem na tohle malý pán.

kamino
1. led 2015

@xpila uz jsem to sem jednou psala..kamaradka prisla o mimco v praci,lekar ji nedal bohuzel neschopenku,kamaradka pracovala v baru,od 15 do pulnoci,kuracke prostredi a noseni bas piva tomu pravdepodobne pomohlo. Majitel pro ni opravdu jinou praci nemel,technicky to nebylo mozne a tak to tak dopadlo.. Jake je reseni pro tyto situace ?

xpila
1. led 2015

@kamino Pokud zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, tak to jsou tzv. překážky na straně zaměstnavatele - zaměstnankyně nechodí do práce, ale bere za to normální mzdu. Takto to je stanoveno přímo v zákoníku práce.

lenixka
1. led 2015

Měla jsem skvělou práci, sice psychicky náročnou, ale naplňovala mě. Navíc finančně dobře ohodnocenou. Plán byl - pracovat až do začátku mateřské. Výsledek - krvácení v 8tt, nástup na neschopenku. V 12tt jsem se u lékaře dožadovala uschopnění, že je mi dobře a ráda bych pracovala. Důrazně mě varoval a doporučil zůstat na PN. Zůstala jsem a v 13tt opět masivně krvácela. Dalšího uschopnění jsem se už raději nedožadovala a ani mi nebylo nabízeno. Každopádně doma to byla pakárna a kdyby nebyly problémy, tak bych nikdy doma nezůstala (a o penězích ani radši nemluvím).

kamino
1. led 2015

@xpila a zazila jsi v praxi,ze by toho nekdo dosahl? Ja se s tim jeste nesetkala,vzdy se to resi neschopenkou.

xpila
1. led 2015

@kamino Ano, setkala jsem se s tím. Bohužel ve většině případů o tom neví ani zaměstnankyně, ani zaměstnavatel, proto se to řeší PN.

1velrybka
1. led 2015

Šla jsem v 8. tt, jsem učitelka a měla jsem právě nastoupit v posledním srpnovém týdnu na přípravný týden. Měla jsem hematom, špinila jsem, ale asi i tak bych (právě kvůli častým chřipkám) asi o neschopence uvažovala.

honeypet
2. led 2015

Nastupovala jsem v 8tt kvůli dekompenzaci krevního tlaku, vyletěl mi hrozně vysoko. Původně jsem i kvůli penězům chtěla v práci zůstat co nejdéle, ale vzhledem k tomu tlaku a tomu, že se miminko povedlo po pěti letech díky IVF, tak jsem zůstala doma. Bylo to nuda a i přes to, že jsem byla doma v klidu a miminko bylo zdravé nic nezabránilo tomu, aby ve 34tt nezemřelo. Teď jsem opět na začátku těhotenství, a pokud nebudou nějaké komplikace chtěla bych být v práci co nejdéle. I když tuším, že mě neschopenka nemine. Pokud ji dr. doporučí, protestovat nebudu. Pro miminko udělám vše.

helcenka
2. led 2015

@pincola - já to naprosto chápu, obavy a strach, obavy, a vím o čem mluvím a ne jen z dálky. Jen já nad tím takhle prostě nepřemýšlím. Protože to bych se musela v těhu někam zavřít a nevycházet. Když se pak přihodí taková věc, že miminko není zdravé nebo o něj maminka přijde a ne vždy je jasná příčina, tak se pídí, co mohla udělat jinak a proč to vlastně takhle bylo... Ale nikdy nemůže s jistotou říct, že to bylo zrovna kvůli tomu, že chodila do práce nebo z jiného důvodu.
Takže záleží jen na každé z nás, jak se rozhodně, zda chodit do práce nebo ne (samozřejmě nemluvím tady o práci v laboratořích, práci na směny, v toxickém prostředí nebo když třeba musí tahat těžké věci), samozřejmě pokud nemá zdravotní problémy.
Já nikoho neodsuzuji, je mi jedno, jak si to kdo zařídí, jen píšu, jak jsem to měla já. Každému přeju zdravé a spokojené děti, ale bohužel ne vždy je to možné.

pincola
3. led 2015

@helcenka Mě třeba ta nemocnice přijde dost riziková, horší než třeba kancelář. Zakladatelka dělá v obchodě, ale zas jestli jí tam nervuje šéfka a dává jí najevo, že je na obtíž, tak to nestojí za to. teda pokud by jí to mělo trápit a nervovat. Taky všem přeju zdravé děti a vím, že i ty to ostatním přeješ. Podle mne myslíme v podstatě i to samé, je to podáváme jinými slovy🙂

ema_
3. led 2015

Myslím si, že je dost neobjektivní hodnotit cizí neschopenku. Každá práce není stejná a dokonce ani stejná pozice u více zaměstnavatelů nemusí probíhat stejně.
Stejně jako hpaja jsem dělala na call centru. Vycházelo mi to tak, že jsem byla 14 dní na školení, 1,5 měsíce na lince a pak další měsíc na školení. Na začátku toho druhého školení jsem zjistila, že jsem těhotná (tedy přesněji řečeno jsem měla pozitivní test), než jsem obchodila dva utz aby mi vůbec těhotenství potvrdili, tak byl konec školení, mi tím končila zkušební doba a šlo se do provozu. Když byl hned první den problém, že fakt potřebuji jít čůrat v době, kdy nemám pauzu (během směny 1x0,5 hodiny na oběd a 2x10 minut) po čemž následoval asi týden volna přes Vánoce, tak jsem se rozhodla, že takhle to teda nepůjde. Navíc mi to bylo řečeno takovým stylem, že to by jako teda rozhodně nešlo a ať si nezvykám. Týden jsem doma byla špatná, zvažovala všechny okolnosti - směny, dost psychicky náročná práce, stres, přesčasy, nepravidelné směny a rozhodla jsem se, že hned na další kontrole poprosím o neschopenku. Doma jsem si plánovala řeč, ve které dr. objasním své důvody, ale ta se mě vůbec na nic neptala, řekla, že to není problém a bylo. Na nemocenské jsem se nenudila, protože bydlím v domě se zahradou a tak je práce pořád dost.
A hloupé řeči o využívání dávek? Živíme sta tisíce Romů, kteří nikdy nepracovali a nikdy pracovat nebudou, hromady nenažraných politiků, obdarováváme církev a kdo ví co ještě. Útočit na pár desítek tisíc těhotných mi tak přijde dost zcestné. Chtěla bych vidět jak je každý zaměstnavatel, který se snaží v dnešní době uživit především sám sebe, svolný a bude dělat speciální podmínky a převádět na jiné typy práce, všechny zaměstnankyně, které oznámí, že jsou těhotné. Podle zákona musí, ale ono těch zákonů, které nařizují a přikazují je hodně a stejně se obcházejí. Skoro každý se dnes bojí o místo, takže tahat zaměstnavatele do Černých ovcí nebo rovnou k soudu asi není to pravé ořechové.
A že na nemocenské chybí peníze? To mi přijde taky trošku zcestné. Víte některá, která tento argument používáte, kolik je rodičovský příspěvek? Taková nemocenská je potom jenom trénink. Navíc, já osobně razím teorii, že pokud si nemohu dítě dovolit, nemám ho mít. Proto kdyby mě měla finančně skolit nějaká nemocenská, tak bych asi nebyla v takové situaci, abych si pořizovala dítě.

mispula19
3. led 2015

přesně tak, ale já s
@xpila už jdnou diskuzi na téma PN v těhotenství vedla, odpovídá pořád to stejné. Ono je to sice krásné, že tu nějaké takové zákony máme, ale my si ani práci ve svátek nemůžeme ve výkazu napsat do svátku a dostat ho tak řádně zaplacen, na čež existuje také zákon. V ČR jsou zákony bohužel většinou od toho, aby se porušovaly nebo obcházely. O tomhle zákonu vím, já zaměstnavatel a každý, koho jsem se na něj ptala, ale každému se, stejně jako mě zaměstnavatel vysmál. Nooo a co potom dělat tedy? 🙂

vanilkacka
3. led 2015

@motomischel Ahojky, ja odchazela na nemocenskou v cca 19. tydnu po odberu plodove vody, ale odchod v tomto terminu uz jsem i tak planovala dopredu. Pracovala jsem v kancelari a mam hodne stresujici zamestnani, pracovni doba kazdy den do 17 hod. nekdy i dele, dost casto jsem byla ve styku s nemocnymi lidmi, kdyz cerpali kolegove dovolenou a my tam zustali v mensim poctu, tak jsem domu chodila uplne vyrizena, sotva jsem stala na nohou. Mela jsem problemy s otehotnenim a kdyby se neco pokazilo, tak bych si to vycitala, protoze bych si porad kladla otazku, zda by se tak stalo, i kdybych byla doma v klidu. Myslim, ze 3 mesice, kdy je tehotna zena na neschopence, statni kasu rozhodne nezruinuji.

deathy
5. led 2015

Zdravím, i já jsem na neschopence... od prosince. To jsem byla cca v 8tt.
Nemám fyzicky náročnou práci. Jen psychicky a v dost blbě vymyšlených prostorách. Dělala jsem na velkém úřadě, kde mi denně prošlo kolem ksichtu stovky lidí. Seděli jsme v hale, žádný vytopený kanclíky, kde by se člověk mohl občas zavřít. To by se mi moc líbilo.
Průvan ze všech stran, zima, točitý dveře zavírali, až když venku fakt mrzlo. Že nám tam byla zima nikoho nezajímalo.
Najíst se, to byl občas nezvladatelný úkol... a když už si člověk tu chvilku urval, tak zákon "vložím do úst a přijde se mě někdo na něco ptát" fungoval 100%.
Myslela jsem si, že sedavá práce nebude tak strašná, ale těžce jsem se mýlila. Bylo mi denně tak zle, že představa židle mě zabíjela. A co teprve dojet domů 25km přes celou Prahu - sedět za volantem. Bolesti břicha byly fakt nesnesitelný.
Ale nějak extra jsem to neřešila, jak bych taky mohla...
No a prcek to v prosinci vyřešil za mě... jednou takhle večer po večeři ležíme s manžou u telky, já se zvedla na WC a zjistila jsem, že krvácím... a šup na pohotovost.
Druhý den jsem jela ke svému dr. a on mě nechal doma.
Výsledek? Vůbec mi to nevadí. Sice peněz bude míň, ale zase ušetřím za benzín...
Co se týče mě, je mi podstatně líp (když pominu momentální nachlazení) a mám víc času na dceru.
Neumím si představit jak dál chodím do práce. Prospím půl dne. Když je mi zle, tak si prostě lehnu...
Ráno odvedu pár metrů dceru do školky. Doma si udělám nejnutnější... a pro mě je momentálně nejdůležitější to, aby to těhotenství bylo co nejvíc ok. S manželem jsem se snažili poměrně dlouho, takže stres z práce a lidí mi fakt nechybí a nestojí za nic špatného.
Nuda doma možná bude, ale až bude třeba jaro a hezké počasí, tak vycházky uplatním daleko více než teď. A přeci jen, s šestiletým dítkem za krkem se člověk zase tak moc nudit nemůže...

lucisek01
10. črc 2015

Je tady naka tehulka co delala servirku? V kolikatem tydnu jste sli na nemocenskou? Delam 15-18h kratky dlouhy tyden, je toho na me trochu moc a uz jednou jsem potratila... chtela bych jit na nemocenskou v 10tt.

bartvebartve
30. dub 2016

Mě příjde, že někteří tady řeší jenom pracujte kvůli penězům... já budu mít raději méně peněz, ale když je mi zle celý den, únavou padám, tak i když pracuji v kanceláři, tak nevím proč bych se měla v ní trápit a stresovat, když si můžu odpočinout doma... To fakt všichni na úkor toho jak vám je řešíte peníze?

monulinecka
11. únor 2017

Holly spis zalezi jak se tehule citi, prvni slecnu jsem mela be 22letech delala jsem servirku a pohodicka delala jsem do konce Ted u druhe mi je 29 let a na neschopence od 12 tt fakt jsem to nedavala a zensky v praci me vlastne I dokopaly k tomu abych sla na neschopenku....pracovala jsem ve slevarne a ten hlinik no bylo mi tezko....vzdala jsem to. Aspon jsem mela cas na houby a boruvky s dceruskou kde jsem byly 3 x denne....az se baly se mnou chodit ze jim v lese porodim....tak ze muzu rict ze hnusne mi bylo na zacatku tehu a to festive....dokonce me boldly zuby v obdobi kdy mela byt mestruace a nebula.... Pak prekrasny obdobi

astyna
11. únor 2017

Moje mám zase vzpomíná, jak běhala v práci s kýblem u mašin, kde navlékala příze, až do 6.měsíce, kdy ještě zhubla. Přestala zvracet na začátku 7.měsíce, na mateřskou šla klasicky (tenkrát) měsíc před termínem. Tenkrát se neschopenka psala jen těm ženám, které byly hospitalizované.

tím nechci zlehčovat vaše příznaky, ale jak tu zaznělo, u druhého dítěte je to mnohdy horší a co pak? Mě je taky často šoufl, bleju nevyzpytatelně, motám se jak mucha (tlak 70na50) a přesto se musím postarat o domácnost a 15m syna.

karlajasmine
11. únor 2017

@ema_ já jsem taky dělala v kanceláři v call centru,takže tyhle interni pravidla znám, ale chodila jsem si na záchod jednou za hodinu a bylo mi jasný, že za tohle v těhotenství nikoho vyhodit nemůžou. "stres" tech hovoru neznám, když po mě každý druhý klient řval, tak jsem si držela telefon od ucha,pila si zazvorovou limonadu proti nevolnostem a pak klientovi slušně odpověděla. Stres je hodně o tom, jak si to člověk nastaví v hlavně.

karlajasmine
11. únor 2017

@astyna přesně tak.. Dneska jsem měla při vaření blici pauzu a beru to stylem "rande se zachodovou misou k těhotenství patří.."

astyna
11. únor 2017

@karlajasmine

😀 já jsem si třeba včera v obchodě sedla, prostě už jsem neměla sílu jít dál. Synátor vedle mě stál, pak si začal hrát s nákupem, lidi chodili kolem, nikdo ani popel. Tak jsem se pak zvedla a šla pomalu domů. Cestou jsem si koupila cocacolu, opírala se o kočár a nebylo mi zase tak špatně 🙂

karlajasmine
11. únor 2017

@mispula19 kdyby si každý stal za svým a trval na dodržování zákonů, tak by je zaměstnavatel nemohl obcházet, je to jednoduché.

monulinecka
11. únor 2017

Holky a na druhou stranu Ta nemocenska nebyla nejhorsi a vim ze jsem udelala dobre byla to pro me krasna dovolena s 16 tis. Nemocensky 😃 a po pravde bych sla na nemocenskou hned kdyby nahodou bylo jeste mimi. I kdyby mi nic nebylo....Odpocinula jsem SI.... Nikdy jsem nemarodila ani jeden den AZ na to tehu tak jsem rekla ze SI to uziju....kontrola ani jednou tak ze fakt bomba

monulinecka
11. únor 2017

Chapu ze se budete zlobit. Ale udelala bych to zas😂 cely roky mam mesicni odvody z vyplaty 7500 tak se na me nikdo nemuze zlobit .....

ema_
11. únor 2017

@monulinecka Ja to uplnr chapu. Mam uz teda po dvou materskych a pokud bych planovala dalsi dite, tak bych na nemocenskou sla taky. Matky maji desny zivot - vecny spech, 1000 povinnosti, ulevy pri nemoci nepadaji v uvahu a tak podobne. Odpocinout si alespon v tehotenstvi je prijemne.

monulinecka
11. únor 2017

Presne.... Ja to priznam....kdyz jsem se rozbedla s exmanzelem nemela jsem narok na Nic chodila jsem naprescasy jak p**a abych VSE utahla a stat to nezajima tak jsem se v tomhle spalila a kdyz muze platit na ty vydriduchy co nemakaj a maji narok na VSE tak jsem SI Tu placenou dovcu taky doprala....a opravdu bych to udelala znova a znova....

ka_cici
11. únor 2017

Ahoj, tak já nastoupila neschopenku v 19 tt kvůli slabému krvácení. To stejné se mi stalo i v 11 tt a dr. tenkrat řekl, že je vše ok a nejspíš praskla nějaká cévka, ale v tom 19 tt mě z důvodu dovolené ošetřoval jiný a ten říkal, že se mu to vůbec nelíbí, do papíru mi napsal diagnóza hrozící potrat a následně mě uklidňoval, že se to tak píše, že nevidí nic špatného na utz. Měla jsem být týden doma a pak jít na kontrolu ke svému dr. Ten mi po týdnu automaticky vypsal neschopenku, já se s ním nehádala. Navíc mě za ten tyden "zpracovalo" dost lidi včetně mamky a tchýně, ať neblbnu a neriskuju, tak jsem měla trochu strach.
Šéfové jsem tedy oznámila stav věcí, ona si za mě sehnala náhradu a i když jsem později trochu litovala, už jsem to nekomplikovala.
Zpětně mě trochu mrzí, že jsem se nechala "ukecat", páč jsem do poslední chvíle byla fit a neustále si vymýšlela program...
Doktoři napíšou neschopenku hned, kryjí se tím. Ale zároveň mi můj gynekolog, který mi neschopenku vypsal řekl, že pokud nejde vylozene o rizikové těhotenství, tak žena při přiměřené námaze může normálně pracovat...
Jestli můžu poradit, doma při řešení vycházek a bez mimina se můžeš dost nudit, tloustnout a hloupnout...😝
Užívej kontaktu s lidmi 😉

Strana
z3