Vyšší ranní glykémie, přesto OGTT. Zvláštní zkušenost.

vivien0607
10. čer 2020

Ahoj holky, mám za sebou skutočne zaujímavú skúsenosť a rada by som sa v tom nejak vyznala. Nemá niekto podobnú skúsenosť, respektíve ako by ste si toto vysvetlili?
21.5. som bola prvý krát na teste OGTT – hodnota na lačno mi vyšla 5,5 a test som nepodstúpila. Hneď v ten deň som volala do svojej gynekologickej poradni, kde mi sestrička povedala, že ma pošlú na test znova ale tentokrát do nemocnice, že tam mi ho urobia aj keď budem mať mierne zvýšenu tu rannú hodnotu. Zdalo sa mi to zvláštne ale s dôverou som to teda podstúpila. Bolo to 27.5. – Celý test – na rannú hodnotu sa ani nečakalo a hneď mi bola podaná glukóza. Na druhý deň po teste som si volala do gynekologickej poradne, kde mi sestrička povedala, že výsledky mám v poriadku a tehotenskú cukrovku nemám. Dnes som bola na pravidelnej tehotenskej prehliadke a mimo iné som sa ešte sestričky spýtala aj na presné výsledky cukrovky – Na lačno 5,5, po hodine 4,6, po dvoch hodinách 4,6. Vraj je to v poriadku. V ordinácii sa doktor pozrel na výsledky so slovami toto je v poriadku, cukrovku nemáte a odkladal to. Po mojom upozornení, že tá ranná hodnota bola ale2x vyššia a s otázkou či je takto v poriadku, pán doktor zrazu povedal, že teda sa ešte pozrie do protokolu ako sa to rieši s dvakrát vyššou lačnou a nakoniec ma poslal do Dia poradne…Rozumiem tomu tak, že je to hraničné a príde mu zbytočné to riešiť ale po mojom upozornení si na to chce dať pozor, ale zároveň si myslím, že keby to bolo predsa tak vážne, tak ma tam pošle tak či tak…Je teda možné že tehotenskú cukrovku mám, aj keď ďalšie dva výsledky sú úplne v poriadku a ranná len mierne zvýšená? Alebo sú tie ranné hodnoty skutočne zbytočne prísne...Som trochu zmatena z rozporu v tom postupe a ak ste zažila niektorá nieoč podobné, budem rada za zdieľanie

olga_
10. čer 2020

@vivien0607 Pěkně vysvětleno je to tady: https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-zjistu...
Těhotenskou cukrovku podle těchto kritérií máš.

mona91
10. čer 2020

@vivien0607 no tak vás pan doktor by si měl prostudovat nové postupy u GDM. Já měla hodnotu 5,3 před asi 7 rokama by to bylo hraniční ale v poradku, nicméně teď je lacna 5,1 hranice. Doma jsem se potom měřila kolem 20tt glukometrem a opakovane kolem 6 ráno takže rovnou ještě před dobou než jsem měla jít na ogtt jsem byla odeslána do dia poradny kde mi bylo řečeno ze se to mělo řešit už při tom prvotrimestralnim screeningu. GDM se zhoršuje se zvyšujícím se tehotenstvim, osobně jsem skončila na dvoutisicovce Stadamedu což je peroralni antidiabetikum a ranní glykemii 5,4, na přísně dietě 20g sacharidů za den a -20kg (z mě původní váhy to ani obezitolozce, gynekologovi, diabetologivi, endokrinologovi nevadilo). V dia poradně vám určitě o tom řeknou víc u apolinare mají vstupní sezení jako přednášku o tom co to je co způsobuje jak se chovat a naučí s glukometrem vysvětli měření, pak jsem pravidelně chodila 1x za měsíc na odběry včetně jaterních testu a krevního obrazu a 1x za měsíc na kontrolu.

katule1990
10. čer 2020

@vivien0607 Ano, 2x zvýšená lačná hodnota znamená cukrovku. Mně diagnostikovali cukrovku už v 11tt při odběrech, kdy jsem 2x měla na lačno 5,3. Od té doby jsem na dietě a měřím glukometrem. Hodnoty po jídle jsou v pořádku, bojuju taky jen s tou lačnou hodnotou. Někdy pomáhá druhá večeře cca v 21 h, podívej se na tehotenskacukrovka.cz, tam je vše popsané. Taky tam píšou, že v případě vyšší lačné hodnoty (nad 5,1) už se nesmí podávat sirup.

martiniquest
10. čer 2020

@vivien0607 5,5 neni nic mirne zvyseneho, je to gdm. Ja mela diagnostikovanou gdm na zaklade hodnot 2x 5,2. Ptala jsem se v olomoucke dia poradne, jak to je, co je horsi, zda zvysena lacna nebo po jidle. Nevi se to, a proto se to sleduje. Ja zjistila, ze jako posledni jidlo vecer nesmim mit zadny sacharid a pokud jsem se v noci probudila, musela jsem neco snist (opet bez sacharidu) - teprve pak jsem mela lacnou v norme.
Pokud je dlouhodobe lacna 5,6 a vic, je to na metformin nebo dokonce inzulin.

eithelwing
10. čer 2020

@vivien0607 Měla jsem lačnou hodnotu 5,1. Test jsem podstoupit neměla, ale nikdo se se mnou nebavil a glukozu jsem dostala. Hodnoty poté ok. I tak jsem dostala diagnozu diabetes a sla do dia poradny.
Tam mi kontrolovali dlouhodobý cukr - byl ok. Dali mi glukometr, doma jsem mohla sníst cokoliv, nikdy jsem nepřešvihla povolené hodnoty.
Jenže váhové odhady miminka rostly, gynekolog vyhrožoval vyvoláním, z čehož jsem měla hrůzu. Primář v porodnici to viděl jinak - mimčo je větší, ale jsem druhorodička, takže byl ochotný počkat. A já nakonec porodila sama od sebe v 41+0. A ano, drobek měl 4,2 kg, ale taky 55 cm a délka fakt z cukrovky není. 🙂 Kontrolovali mu cukr po porodu, měl ho trochu nižší, ale hned to dohnal díky kojení při bondingu.

Podle mě jsem možná cukrovku neměla, spíš mi vadí, že test nebyl proveden správně. Což vlastně ani u tebe ne. Má se jít podruhé a pokud znovu vyjde špatně ta lačná hodnota, je to vyhodnocené jako cukrovka.

Uvidíš, co dlouhodobý cukr a jak ti třeba budou vycházet hodnoty doma s glukometrem. Já se přiznávám, že jsem žádnou dietu nedržela, jedla jsem pravidelně a snažila se nepřejídat.

lolam10
10. čer 2020

Ogtt je smerodatnejsi nez glykemie na lacno.proto podle me tvrdi ze je to ok...

cilkat
10. čer 2020

Co si pamatuju ze svých cukrovek já: princip těhotenské spočívá v tom, že těhotenské hormony se mohou vázat na stejné místo v buňce jako inzulín, ale cukr nepřenáší. Tudíž místo zablokují a tělo se chová jako při nedostatku inzulínu, tj cukr z krve odchází pomalu a hromadí se tam - proto vylitavaji hodnoty po jídle. Dítě musí na výkyvy reagovat a silně tak zatěžuje svůj hormonální systém.
Zvýšenou lacnou nelže takhle snadno vysvětlit, zvlášť když stoupá s dobou lacneni. Může to být i způsobem stravování (kupodivu prý třeba low-carb), nebo metabolickými nároky. Nicméně vyšší hladina cukru způsobuje, že dítě si dělá víc inzulínu, který pak působí jako růstový hormon. Dlouhé působení přes noc tak zvyšuje toto riziko víc.
Za dvě těhotenství jsem měla oba typy: v prvním lačná ok, ale musela jsem hlídat jídlo. Dortík ke svace znamenal třeba 2 kg nahoru (otoky). Ve druhém neprošla lačná... Výkyvy váhy mnohem menší, za to lačná nešla srazit, držela se vysoko (5,5 -6) hrozně dlouho i po porodu a syn měl přes 4 kg (vyvolán 39+1).
Takže hlídat je určitě fajn obojí 😉 .

klea81
18. čer 2020

@eithelwing měla jsem 3x denně inzulín a dlouhodobý cukr jsem měla v pořádku vždy i na začátku diety😇

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru