Zakázané potraviny v těhotenství
Dobrý den, predem vsechny srdecne zdravim 🙂 Muj prvni prispevek=moje první panika. Včera jsem chytla nervy, protoze jsem /napůl omylem, napůl s vědomím, že to nemusí byt uplne kosher/ snědla u rodicu par kousků mořských plodů, o kterých jsem si myslela, že jsou vareny a pak jsme zjistili, že jsou asi jen nakládaný v oleji, takže syrový. A jak jsem lustrovala internet, tak jsem zjitila, že jsem za tehotenstvi snedla asi tisíc věci, ktere se nesmí-čorizo, neumyta šunka, cokoladova pena-obsahuje syrový vajíčka, tvaruzky a tvaruzkovou pomazánku, neuvařenou klobásu-jen asi 3 kolecka, rakvicku s nějakým zloutkovym kremem, chlebicek s vlasakem v nemocnici, asi stokrát jsem ochutnala syrove těsto, když jsem pekla a možná toho bude i víc... a to vse se nesmí kvůli listeriim. Hlídaly jste se nějak extremne v tomto? Já jsem chytla neskutečnou paniku, protoze jsem mela zafixovane, že se nesmí plísňovy sýry, sushi a syrove maso. Tak jsem je nejedla a bohužel ani neresila proc. Dnes 16. tt. :( Děkuji za každý příspěvek.
Nemyslím si, že je potřeba se nějak zásadně omezovat, já se úplně vyhýbám jen umělým sladidlům a glutamátu, výrobci to jsou schopní nacpat i tam, kde by to člověk moc nečekal - tuhle jsem ten glutamát objevila třeba v bylinkovém másle. Takže zkoumám složení potravin o něco víc než dřív. Ale fakt nemá cenu se stresovat tvůli tomu, že sis párkrát dala něco, co se v těhotenství nedoporučuje.
V prvnim tehotenstvi jsem to resila, v druhem vubec.
Pochybnym potravinam, ktere zavani problemama, se vyhybam i netehotna - kupovane vlasaky, chlebicky, apod. Radsi si udelam domaci. Hermelin jim na kila, tenkrat byly listerie hlavne v aspicich a salatech..
Nedala bych si syrove nebo nepropecene maso v pochybne restauraci..
Jsem počtvrté těhotná a jím vše na co mám chuť, jen všeho s mírou, ani panáček vaječňáku mě neni cizí...na co si opravdu dávám pozor jsou léky 🙂
@johnirvingfan Aha, no vida, díky za objasnění 😉 Ale myslim, že jednou za čas si ho stejně neodpustim 😄
Ahoj vsem, chci se zeptat jestli nejak resite zeleninu, treba oblohu k jidlu v restauraci? Dala jsem si v jednom hladovym oknu zapecenou syrovou bagetu a jednak tam byla rajcata a jednak nejaka tatarka nebo majoneza.. bylo to uz vecer a ja meka hroznej hlad 🙂 az po snezeni me napadlo, ze tam byly syry, rajcata, ktery nevim jestli byly umyte a jeste ta tatarka... Asi bych to mela hodit za hlavu, ale nejak mi to nejde ☹
@lenkalechnyrova83 Nejak nechapu, co v te bagete bylo spatne 😀 Rajcata a syry jim celou dobu, tatarku a majolku obcas take. Vyhybam se tatarce a podobnym potravinam i normalne. Dneska jsem mela tak strasnou chut na coca colu, ze jsem ji vypila asi litr a pred 2 dny jsem snedla asi 10dkg hermelinoveho salatu 😀
@lenka.han82 byl tam hermelin, niva a bud tatarka nebo majolka, tezko rict, bylo to oranzove a palilo to 🙂 colu si davam na nizky tlak 🙂 no rikaji, ze listerie se da chytnout i z nemyte zeleniny a ty rajcata nevim, kdyz si je dam jinde nez doma jestli je nekdo myje, ake je fakt, ze asi vysiluju zbytecne, to by clovek nemohl jist nic.
@lenkalechnyrova83 myslím, že sa zbytočne stresuješ, ja teda tatarku a majonézu nejem (nemám ich rada), ale v reštike si normálne dávam salát so syrom a nestresujem sa kvůli L. monocytogenes z neumytej zeleniny 🙂 zo začiatku som sa bránila pikantným jedlám a káve a hrozne ma to stresovalo, lebo som mala na to chuť, skúšala som to zajesť inými vecami a nepomáhalo, takže som si povedala, že namiesto toho, že budem tučná (lebo sa napchám kilom iných jedál), nespokojná a vystresovaná, si dám, na čo mám chuť (v rozumnej miere) a je to lepšie 🙂 (vyhýbam sa teda alkoholu a nedala by som si surové, alebo nedopečené maso)...
@lenkalechnyrova83 Ja to chapu, taky to obcas mivam a pak si uvedomim, ze je snad vse v poradku a cas uz nevratim. Ted uz na to nemysli a snaz se byt v klidu 😉 Priste si das neco zdravejsiho. Snad tam nebylo nic spatneho a miminku to neublizilo :-*
@johnirvingfan jedla jsem i sushi, lososový tatarák, plísňové sýry...vlastně kromě hovězího tataráku a nepropečených steaků jsem jedla úplně vše. Všechny tři děti žijí, těší se plnému zdraví. Já taky 👍🏼
@lenkalechnyrova83 člověk nesmí moc číst, čo všechno může chytit, pak zbytečně stresuje z prkotin 😉
@ojo jj, to mas pravdu, ten internet je na tohle hroznej ☹ uklidnuju se tim, ze je to dost vzacny a hodne nepravdepodobny a ze bude prcek urcite v pohode.
@lenka.han82 jj, dekuju za uklidneni, pro muj klid priste radeji rychle obcerstveni vynecham 🙂
@trilien alhohol take nepiju, mela jsem akorat dve deci bileho, kdyz jsme byli na dovolene u more a tatarak taky ne, jinak jsem jedla vsechno a neresila to az do doby, kdy moje nova kolegyne me nazvala nezodpovednou, i kdyz jsem se snazila to hodit ta hlavu, tak na to clovek mysli a pak se zabyva kravinama, ale dost jste me tu uklidnily, takze na to prdim 🙂
@lenkalechnyrova83 ak by sme riešili, čo škodlivé ktorá potravina obsahuje a aké sú potenciálne riziká, tak sa zbláznime, alebo zomrieme hladom. Uvedomujem si, že čím je človek viac informovaný, tým viac pri nákupe a pred konzumáciou akéhokoľvek jedla zvažuje riziká, ale vždy platí, že čokoľvek v rozumnej miere neublíži. Na margo kolegyne, můj zážitok, kt sa mi teraz vybavil: Mala som solubydlu na VŠ, ktorá mi ešte 2. roky po absolvovaní mikrobiológie pripomínala, že sa vystavujem riziku nákazy tým, že jem ovesné vločky a orechy (aflatoxíny) Našťastie študovala biológiu, nie výživu, ak by mala skúšky aj z toxikológie, alimentánych ochorení,atď. ... tak by mi zakazovala asi všetko 😀
@lenkalechnyrova83 Já jsem na tom uplne stejne. Po přečtení některých článku mam úplnou paniku :D
@johnirvingfan ja uz jsem se zarekla, ze nic cist nebudu, prestala jsem na to myslet a je to v pohode, holcicka se mi v brisku krasne vrti a nehodlam si to uz kazit 🙂
Prý se nesmí palivé, a ja do sebe cpala chilli a cesnek a cibuli, jak jsem měla chuť, a že jsem měla chuť 😀
Prý se ale v prvním trimestru nemá papkat moc oregána a skořice, ani zazvorovej caj, to je vhodný tak před porodem.. a pozor na některé bylinkové caje, tam fakt pozor. Naopak aby se ti mimi udrželo, je dobře papkat vitamín E, ja brala 400, je to sice podle doporučení asi 20násobek denní dávky, ale bůh vi, kdo to doporucoval😈
@veg tak ono vseobecne v prvnim trimestru je vice doporucovano si davat pozor na urcite potraviny, protoze se mimco vyviji, ale mam fakt pocit, ze se to celkove prehani. Nase maminy jedli vsechno, nebyl internet, aby si precetli co smi nebo nesmi a jsme na svete. Je pravda, ze kdyz to clocek nevi, ze je to lepsi, pak se akorat stresuje. A listerie tu byla vzdycky. S tema cajema nevim, ja piju jen ovocne, jine mi nechutnaji 🙂
Ty potraviny mě taky zajímají.. Zrovna se cítím být taková zarýmená a kašlající - pracuji v MŠ. Vždy jsem byla zvyklá na posílení imunity pít zázvorový čaj s citronem a dnes jsem byla vyvedená z omylu, že by se to taky nemělo.. Jinak jo, dávám si denně jednu kávu a občas uletím na malém pivu - nikdy jsem neholdovala alkoholu, nekouřím, ale mám prostě chutě i když vím, že bych neměla.. Ale i tak.. Není tu nějaká stránka, kde je výčet těchto "zakázaných" potravin? Už se po špatná zkušenosti vyhýbám sladkému a sýrům..
Tak já bych to asi tak přehnaně neřešila....jediné co by opravdu mohlo být z kraje těhu nebezpečné je TONIC...ano ten...obsahuje totiz chinin a ten může zpusobit potrat... a pak asi opatrně na ty hermeliny atd...ikdyz my hodně tenkrat.grilovali...jedla.jsem tazarak..klobasy at syrove ci osmahlé... nakládané hermelíny..zapíjeli jsme pivem...vínem i kolou..tonikem i vodkou s dzusem 🙂 a pak se mi tak nějak udělala ze vseho zle 🙂 nebylo to z.jidla.ale pak.jsen az zjistila ze jsem tehu no a byla jsem 6tt a syn to.kupodivu vše přežil a je zdráv 🙂
Tím chci říct že jíst a pít s rozumem...pokud něco vyloženě dr.nezakáže např.kvůli rizikovemu tehu... ŤEHOTENSTVÍ JE STAV....ne nemoc 🙂

Ten internet je někdy hoodně veliké zlo 😀 Já jím vše 🙂 Samozřejmě s rozumem - i když má tělesná schránka vypadá, jako bych žrala totálně bez rozumu 😀 😀 Ale nic jsem si v těhu striktně nezakázala...