Žehlení a výpary z textilií v těhotenství. Může to miminku ublížit?

18. čer 2021

Ahoj holky, omlouvám se za anonym. Jsem ve 12. týdnu těhotenství a chodím normálně do práce, kde musím mimo jiné 2x týdně vybalit všechno nové zboží (oblečení) a následně všechno vyžehlit profesionální žehličkou s velkou parní sílou.

Jde o to, že už před těhotenstvím jsem měla obavy o své zdraví, protože textilie čerstvě vybalené od dodavatele prostě smrdí nezdravými chemikáliemi, at už se jedná o značkové zboží nebo levné šunty z Číny. A já to musím i žehlit ihned po vybalení, kdy mi jde pára plná těch smradů přímo do obličeje.

A nejhorší je, že to všechno se odehrává v maličké místnosti BEZ OKEN či jakékoliv ventilace a klimatizace!

Myslíte, že to může miminku nějak ublížit?

zuzkasim
18. čer 2021

Já se zeptám na něco jiného, není pak v té místnosti trochu vlhko? Netvoří se tam plísně? Asi záleží na tom, kolik toho oblečení je, jak dlouho ho žehlíš, že?

autor
18. čer 2021

@zuzkasim představ si velkou místnost dlouhou asi 8xmetrů s venkovními dveřmi - a úplně na konci vzadu je malá místnost 2x2 metry - tak v té žehlím. Musím mít otevřeno do té větší místnosti, jinak se to fakt nedá. Ale i ta velká místnost má jen jedny vstupní dveře a žádná okna na větrání. Takže se tam vzduch vůbec nehýbe a nemění. Natož právě tam úplně vzadu.

Jinak záleží na množství zboží, je to různé, někdy vybaluju hodinu, jindy půl. A pak žehlím většinou 2-5 hodin. Záleží na množství zboží a složitosti střihu látky.

Jinak plísně se tam naštěstí netvoří, v té malé místnosti se žehlícím prknem je dokonce i stůl a počítač 🙈 takže žádné místo nazbyt… sotva se otočím…

hezz17
18. čer 2021

Pores to se zavodnim lekarem. Ten musi nejlip vedet.

autor
18. čer 2021

@hezz17 žádný závodní lékař u nás právě není. Je to maličký soukromý podnik. Tam právě na pravidla, bezpečnost, zákony a nařízení nijak moc nehledí…

drep
18. čer 2021

Závodní lékař musí být, pokud je to kategorie práce 2R a víc, což si ale neurčuje zaměstnavatel, ale hygiena, inspektorát bezpečnosti práce atd. Závodní lékař (správněji PLS) nesedí v podniku, je to obvykle praktik, který má svou ambulanci a poskytuje firmě služby pracovního lékařství. A má podklady, aby mohl rozhodnout, zda-li práce je nebo není vhodná pro těhotné.

autor
18. čer 2021

@drep díky, to jsem zase o něco chytřejší.

Každopádně mi nepřijde v pořádku (už před těhotenstvím), že se vybaluje a žehlí v malé místnosti bez možnosti přímého větrání a přísunu čerstvého vzduchu. Ty smrady z chemie z oblečení přímo z fabriky jsou hnus. A tím žehlením, kdy mi pára s výpary stoupá ve velkém množství přímo do obličeje…

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru