icon

Zkušenosti s odběrem plodové vody po špatných výsledcích klků?

27. pro 2024

Ahoj,
Už z nadpisu je Vám určitě jasné, oč se jedná. Volali mi z genetiky bohužel se špatnou zprávou.. pořád se to snažím v sobě nějak zpracovat. Nikdy bych neřekla, že se nás tohle bude někdy týkat. Sdělili nám, že základní výsledky pro tři základní VVV (21., 13. a 18.) jsou v pořádku, ale při delším zkoumání našli třetí, necelý, nadbytečný chromozom- následky stejné jako u 21. .. chtějí mě ještě poslat na odběr plodové vody. A proto bych se chtěla zeptat, jestli jste si některá neprošla bohužel stejnou zkušeností? Já myslela, že choriové klky jsou stejně přesné jako plodová voda…podstupovala jste některá také po klcích i plodovou vodu? Jaké jste měly výsledky? Je ještě nějaká malinká naděj, že by bylo miminko zdravé? Moc nechápu ten postup.. popřípadě, jak probíhal potrat a rekonvalescence po 15.TT? za jak dlouho jste nastoupily do práce a kdy jste se znovu začali snažit o druhé miminko?

sinorina
•
27. pro 2024

Je mi to moc líto.😥
Mám bohužel zkušenost teď z listopadu. Miminko mělo Downův syndrom. Než se vše vyřešilo byla jsem 17 tt. Ukončení těhotenství probíhá vyvoláním porodu. Ten mi vyvolávali 4 dny, nepodařilo se, 5.den mě vzali na sál a udělali mi kyretáž. Můj případ není ale klasický. Co jsem zde četla a bavila se s jinými, měli vyvolaný porod ještě ten den a druhý šli domů. Doma můžeš být jak potřebuješ. Já jsem ještě doma, chtěla jsem kvůli práci být doma minimálně celé šestinedělí. O další miminko se pokoušet nebudeme, tohle mělo být naše třetí dítě, je mi už 39 let.

autor
•
27. pro 2024

@sinorina teda.. také je mi to moc líto :(..drž se, je hrozné, čím vším si musíme procházet.. moc děkuji za sdílení zkušenosti♥️

ukki
•
27. pro 2024

Jen krátce doplním, že mezi metodami je rozdíl v tom co se hodnotí, u odběru choriovych klků nejde přímo o tkáň plodu a u odběru plodové vody jde skutečně o buňky plodu, je to poměrně vzácné, ale patologie může být zjištěna u choriovych klků, ale nemusí být zjištěna u plodu a obráceně, proto se tyto nálezy vždy potvrzují odběrem plodové vody, kde je jistota, že je patologie přítomna přímo u plodu

autor
•
27. pro 2024

@ukki aha! Děkuji za vysvětlení🍀🍀

rickym
•
29. pro 2024

Je mi to moc líto...
My si tím prošli 2019, 16tt a potvrzený Edwards syndrom. Jeden podvečer jsem nastoupila do porodnice, na noc mi dali čípek na roztažení děložního hrdla. A další den ráno vyvolávání. Kolem poledne jsem porodila, potom ještě kyretaz. Bylo to náročné hlavně po psychické stránce. Kdyby tě cokoliv zajímalo, klidně napiš soukromě. Pak mě i manželovi dělali genetické testy, zjistilo se že to byla náhoda. Snazit jsme se začali po cca po 5 měsících a otěhotněla jsem po 10 měsících od ukončení.
Držím pěsti..třeba budou ještě výsledky dobré..

autor
•
30. pro 2024

@rickym děkuji ti za popsání tvé zkušenosti a ochotu. Kdyby náhodou, tak bych určitě napsala. Trhá mi srdce, kolik lidí si tím muselo projít.. děkuji moc🍀

vlasta1981
•
5. led 2025

Ahoj . Nechala jsi si dělat cfdna?

autor
•
Autor odpověď smazal
•
autor
•
6. led 2025

@vlasta1981 ahoj, ne. Pokud se nepletu, tak to je NIPT? Chtěli jsme ho podstoupit, jen nám svázaly ruce svátky a rychlejší volba byly právě Choriové klky.. teď ještě čekáme na odběr plodové vody. Ono se to už asi ani nedělá po tom invazivním testování, ne?

vlasta1981
•
6. led 2025

Já nevím kam chodíte ale nám v genetu to nabídly před odběrem vody . Právě že je to dna dítěte separovaný a neinvazivní . Velmi spolehlivý test . Protože jsem u hodně starší rodička a odběr plodovky pro mne byl velmi riskantní

autor
•
6. led 2025

@vlasta1981 Aha, nám je nabízeli také. Jen to bylo opravdu den před štědrým dnem, takže všude měli zavřeno a na ty NIPT bychom čekali do ledna+ další 4 týdny cca na výsledky. Takže proto jsme podstupovali ty klky.. naštěstí mám jinak těhotenství bez rizik a proto i odběr klků byl bez jakýchkoli komplikací 🙂 …Abych aktualizovala údaje, tak nám našli velice raritní mikroduplikaci a nikdo nám přesně neumí říct, zda bude miminko zdravé, nebo ne.. tak proto ta plodová voda. Z těch neinvazivních testů by nám asi teď nic neřekli :(

vlasta1981
•
7. led 2025

Tak to chápu . Omlouvám se. Držím palce aby to vše dobře dopadlo. 🍀🍀🍀🍀

autor
•
7. led 2025

@vlasta1981 vůbec se neomlouvej 🙂 a děkuji🍀🍀

autor
•
17. led 2025

Dnes volali výsledky z plodové vody. Máme zdravé miminko!♥️ Já už v to ani nedoufala!

vlasta1981
•
17. led 2025

Úžasné ❤️❤️❤️já věděla že bude vše v pořádku ❤️❤️❤️ moc gratuluju 🍀

autor
•
17. led 2025

@vlasta1981 děkuji!🥹🍀