Zkušenosti s odběrem plodové vody po špatných výsledcích klků?
Ahoj,
Už z nadpisu je Vám určitě jasné, oč se jedná. Volali mi z genetiky bohužel se špatnou zprávou.. pořád se to snažím v sobě nějak zpracovat. Nikdy bych neřekla, že se nás tohle bude někdy týkat. Sdělili nám, že základní výsledky pro tři základní VVV (21., 13. a 18.) jsou v pořádku, ale při delším zkoumání našli třetí, necelý, nadbytečný chromozom- následky stejné jako u 21. .. chtějí mě ještě poslat na odběr plodové vody. A proto bych se chtěla zeptat, jestli jste si některá neprošla bohužel stejnou zkušeností? Já myslela, že choriové klky jsou stejně přesné jako plodová voda…podstupovala jste některá také po klcích i plodovou vodu? Jaké jste měly výsledky? Je ještě nějaká malinká naděj, že by bylo miminko zdravé? Moc nechápu ten postup.. popřípadě, jak probíhal potrat a rekonvalescence po 15.TT? za jak dlouho jste nastoupily do práce a kdy jste se znovu začali snažit o druhé miminko?
@sinorina teda.. také je mi to moc líto :(..drž se, je hrozné, čím vším si musíme procházet.. moc děkuji za sdílení zkušenosti♥️
Jen krátce doplním, že mezi metodami je rozdíl v tom co se hodnotí, u odběru choriovych klků nejde přímo o tkáň plodu a u odběru plodové vody jde skutečně o buňky plodu, je to poměrně vzácné, ale patologie může být zjištěna u choriovych klků, ale nemusí být zjištěna u plodu a obráceně, proto se tyto nálezy vždy potvrzují odběrem plodové vody, kde je jistota, že je patologie přítomna přímo u plodu
@ukki aha! Děkuji za vysvětlení🍀🍀
Je mi to moc líto...
My si tím prošli 2019, 16tt a potvrzený Edwards syndrom. Jeden podvečer jsem nastoupila do porodnice, na noc mi dali čípek na roztažení děložního hrdla. A další den ráno vyvolávání. Kolem poledne jsem porodila, potom ještě kyretaz. Bylo to náročné hlavně po psychické stránce. Kdyby tě cokoliv zajímalo, klidně napiš soukromě. Pak mě i manželovi dělali genetické testy, zjistilo se že to byla náhoda. Snazit jsme se začali po cca po 5 měsících a otěhotněla jsem po 10 měsících od ukončení.
Držím pěsti..třeba budou ještě výsledky dobré..
@rickym děkuji ti za popsání tvé zkušenosti a ochotu. Kdyby náhodou, tak bych určitě napsala. Trhá mi srdce, kolik lidí si tím muselo projít.. děkuji moc🍀
Ahoj . Nechala jsi si dělat cfdna?
@vlasta1981 ahoj, ne. Pokud se nepletu, tak to je NIPT? Chtěli jsme ho podstoupit, jen nám svázaly ruce svátky a rychlejší volba byly právě Choriové klky.. teď ještě čekáme na odběr plodové vody. Ono se to už asi ani nedělá po tom invazivním testování, ne?
Já nevím kam chodíte ale nám v genetu to nabídly před odběrem vody . Právě že je to dna dítěte separovaný a neinvazivní . Velmi spolehlivý test . Protože jsem u hodně starší rodička a odběr plodovky pro mne byl velmi riskantní
@vlasta1981 Aha, nám je nabízeli také. Jen to bylo opravdu den před štědrým dnem, takže všude měli zavřeno a na ty NIPT bychom čekali do ledna+ další 4 týdny cca na výsledky. Takže proto jsme podstupovali ty klky.. naštěstí mám jinak těhotenství bez rizik a proto i odběr klků byl bez jakýchkoli komplikací 🙂 …Abych aktualizovala údaje, tak nám našli velice raritní mikroduplikaci a nikdo nám přesně neumí říct, zda bude miminko zdravé, nebo ne.. tak proto ta plodová voda. Z těch neinvazivních testů by nám asi teď nic neřekli :(
Tak to chápu . Omlouvám se. Držím palce aby to vše dobře dopadlo. 🍀🍀🍀🍀
@vlasta1981 vůbec se neomlouvej 🙂 a děkuji🍀🍀
Dnes volali výsledky z plodové vody. Máme zdravé miminko!♥️ Já už v to ani nedoufala!
Úžasné ❤️❤️❤️já věděla že bude vše v pořádku ❤️❤️❤️ moc gratuluju 🍀
@vlasta1981 děkuji!🥹🍀

Je mi to moc líto.😥
Mám bohužel zkušenost teď z listopadu. Miminko mělo Downův syndrom. Než se vše vyřešilo byla jsem 17 tt. Ukončení těhotenství probíhá vyvoláním porodu. Ten mi vyvolávali 4 dny, nepodařilo se, 5.den mě vzali na sál a udělali mi kyretáž. Můj případ není ale klasický. Co jsem zde četla a bavila se s jinými, měli vyvolaný porod ještě ten den a druhý šli domů. Doma můžeš být jak potřebuješ. Já jsem ještě doma, chtěla jsem kvůli práci být doma minimálně celé šestinedělí. O další miminko se pokoušet nebudeme, tohle mělo být naše třetí dítě, je mi už 39 let.