icon

Doktorka řekla, že za dva roky nemusím mít dítě

dudlik226
17. led 2019

Ahoj. Lékařka mi řekla, že za dva roky může být pozdě a nemusím mít miminko, což je pro mě jako pro 22 letou holku šok (skoro 23). Je pravda, že mi to řekla kvůli rozhozenému cyklu. I když jsem vysadila antikoncepci skoro před rokem tak to pořád blbne a lékařce se to nelíbí a doporučila mi otěhotnět co nejdřív. Nevím, zda to půjde tak jednoduše, protože za prvé potřebuji doplatit nějaké věci, nastoupila jsem v prosinci do práce ale jen na dpp s tím, že mám dostat hpp do konce ledna, ale to není jisté, že to tak dopadne, protože šéf tam není a já potřebuji ještě něco odpracovat, abych dosáhla na mateřskou a taky našetřit něco na výbavičku. Dojíždím za 4 tisíce, každý měsíc. Další věc je ta, že máme s partnerem byt 2kk o velikosti 43m² což je pro 3 malé a v našem okrese nejsou levné byty. A další je to, že chce přítel, abych odpracovala rok v kuse (kvůli mateřské). Takže za naší situace si nedokážu představit, že bychom přivedli na svět toho malého človíčka. Počítám s tím, že s výbavičkou se vejdeme do 100 tisíc, ale museli bychom si najít větší byt, auto koupit a to nejsou položky za pár korun. Chci se zeptat, zda to nějaká neměla podobně. Myslím tím, že jste neměli s partnerem našetřeno a "museli" jste otěhotnět. Asi mi spousta ženských napíše, že je to prkotina, ale co si budeme povídat, každá ženská chce dítě, pokud není kariéristka. Já to dokonce i probrečela.

Strana
z4
misicka1988
17. led 2019

@dudlik226 S výbavičkou se vejdeš v pohodě do 10 tisíc, pokud nelpíš na novém a super moderním...

nita1984
17. led 2019

Já bych to tak dramaticky neviděla. My vyrostli 4 v 1+1 a žádnou újmu z toho nemám 😉 je dobré, že o tom přemýšlíš, ale určitě bych byla víc v klidu. Jinak pokud je nějaký problém, vyhledala bych CAR (centrum asistovane reprodukce), kde ti udělají všechna potřebná vyšetření a možná to nebude zas tak horké. Oni někdy ti "obyčejní " gynekologove ví prd. Pardon, bohužel osobní zkušenost

dudlik226
autor
17. led 2019

@misicka1988 tak partner chce vše nové.

nita1984
17. led 2019

@dudlik226 aby to pak měl pro koho pořizovat 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

nupta
17. led 2019

@dudlik226 43m2 je sice málo, ale v tom bych neviděla problém (také žijeme v malém a bude nás víc). A na mateřskou se nastupuje 6 až 8 týdnů před porodem, takže pokud bys nebyla na nemocenské, něco ještě odpracuješ.

dudlik226
autor
17. led 2019

@nupta nemocenská se počítá do odpracovaných dní to mi bylo řečeno na ossz. Ale děkuji 😉

lolam10
17. led 2019

@dudlik226 hlavne bych se nechala poradne vysetrit.na specializovanym pracovisti ivf.taky mi rikali ze nemusim mit deti a ze bych si mela nechat zmrazit vajicka ale prave na ivf.od gynekologa bych tomu neverila...jinak nakobec mam 2deti prirozene a na prvni pokus obe takze kdo vi ze😀

becicka
17. led 2019

Rozhozený cyklus neznamená neplodnost ne? Taky bych raději první podstoupila nějaké pořádné vyšetření.

normalnimatka
17. led 2019

já moc nechápu lpění na mateřský...chápu lpění na tom před dětma něco odpracovat, ale ne kvůli penězům. vždyť je to pár kaček navíc. rodičák máš tak jako tak, mateřská je jen na půl roku. kvůli penězům bych se takhle fakt nerozhodovala.
jinak teda představa, že se vejdete s výbavičkou do 100 000, mi přijde dost úsměvná..:D já si neumim představit mít věci na mimino za víc jak 30 000 včetně všeho. To už musí bejt opravdu rozhozování za hovnoviny s odpuštěním, abys musela utratit tolik. i s dražším kočárem se vejdete v pohodě do 30k. ale samozřejmě, jako všecko, za co utrácim, tak snad přemejšlim, jestli je to vůbec nutný a poměřuju kvalitu vs. cenu, rozvážně vybírám. nepotřebuješ všecko nový a drahý. funkční a dobrý věci jsou i ojetý a levný. a že chce partner všechno nový.... jako proč? a jestli nutí kvůli tomu tebe, abys ještě rok pracovala, to ať s tím jde k šípku s takovým přístupem;) tak mu prostě řekni, že tobě je to jedno, a ať je rád, že peníze ušetříte na něco podstatnějšího. bydlení je věc jiná. ale do začátku je i malý 2kk v pohodě. kdekdo žije i v 1+1 a musí to dát.

ale tak nějak mě ten příspěvek vlastně zaráží celkově. jako to, co tady zrovna prezentuješ jako problém. já čekala, že budeš v hlavě i tady řešit hlavně to, proč bys třeba za dva roky nemohla mít děti, a co s tím teda dělat, a jestli je FAKT nutný si to dítě teďka bezmyšlenkovitě nafrkat (s tím, že přemejšlíte akorát o prachách a bytu).
tak zaprvý, nevim, co to je za doktora. přeci rozhozenej cyklus vůbec neznamená neplodnost! a hlavně by to asi pani dr. měla řešit, ne? a ne ti říct, at si uděláš dítě, páč to pak nemusí jít..bože... toj e teda přístup. akorát strašení a nic konstruktivního. pak se třeba zaměř na to, aby ses dala hormonálně do rovnováhy. je tisíc a jeden způsob... hormonální jóga, bylinky, cvičení mojžíšový, srovnání bloklý pánve, řešení srůstů a já nevim čeho všeho... prostě bych se snažila to nepodcenit, a nějak dobře s tou informací naložit. včetně navštívení jinýho odborníka atd. ale jako udělat si teď na sílu dítě, to je trochu blbost myslim si.

a potom bych taky uvažovala, jestli je tohle chlap ten, se kterým chci strávit zbytek života a vychovávat s ním děti. kdyby mi partner řek, že chce "všechno nový", jo, zní to extrémisticky, ale v mým případě by to byla jasná červená blikající kontrolka, že tady se asi v něčem zásadním celoživotním úplně nesladíme🙂)))) i když asi trošku přehánim:D

blackhole
17. led 2019

@normalnimatka no... že je mateřská "pár kaček navíc", bych asi neřekla... jak pro koho ;)

hezz17
17. led 2019

@normalnimatka pro mě byla mateřská 6x 18tis, a to mi nepřijde málo.

lachtanice86
17. led 2019

Najdi si jinou doktorku. Rozloženy cyklus není důvod pro neplodnost. A výbava za 100tis? To bude ze zlata?

jenny91
17. led 2019

@dudlik226 Rozhozený cyklus znamená prostě nepravidelnost? Omluvám se předem, jestli napíšu nějakou hloupost, třeba mluvím o něčem jiném... Nicméně já jsem sice nikdy nebrala antikoncepci, ale cyklus jsem měla od dětství jak aprílové počasí - někdy po dvou týdnech, někdy po měsíci a půl... Otěhotněla jsem bez problému při druhém měsíci snažení (ve 26 letech), podruhé opět bez problému (ještě během kojení).
Na mateřskou jsem nedosáhla. Manžel by nás uživil oba, takže jsme se kvůli tomu nijak nestresovali. Každopádně jsme velice šetrní a souhlasím s výbavičkou se vejdete do 10 tisíc. Respektive já nepotřebovala ani půlku té částky. Je pravda, že nějaké věci jsme měli z chalupy staré ještě po nás atd., ale i bez toho bychom to v pohodě zvládli. Přivezli jsme si takhle třeba moji starou postýlku, koupili jsme do ní novou matraci, ale nevyužili jsme ji ani jednou, malý spí s námi. (Ano, ne každému by to vyhovovalo, ale my tu postýlku prostě nepotřebujeme.) Oblečky jsme měli taky staré, ale nakoupili jsme i nějaké nové kousky z Lidlu, kdybychom kupovali všechno, vešlo by se to do pár tisíc. Pořídili jsem si sadu látkových plenek a kalhotek z druhé ruky, takže plínky kompletně vyřešené za 600 Kč. Kočárek z druhé ruky za 500 Kč, nostíko taktéž z druhé ruky za 800 Kč. No a přiznám se, že doteď (za pár dní mu bude rok), jsem mu nekoupila jedinou hračku. Těmi nás zásobují příbuzní a kamarádi na návštěvách a bohatě nám to stačí 🙂

urtica
17. led 2019

Ahoj, než praktickou stránku věci bych předně změnila lékaře a nechala se pořádně vyšetřit. Podle slov Tvojí dr. bych měla být neplodná už mnoho let - usuzovat na neplodnost jen z důvodu problémů s cyklem po vysazení HA, je dle mě nesmysl. Několik let jsem po vysazení HA menstruovala i jen 3-4 krát do roka. Přesto jsem ovulovala. Po několika letech se mi povedlo cyklus jakž takž srovnat jen bylinnou léčbou, ale i tak mi chodí v rozmezí 25-40 dnů. Poprvé jsem otěhotněla po 4 měsících snažení a podruhé i potřetí okamžitě - ve 30, 31 a 34 letech...

jana31990
17. led 2019

Musim říci ze me taky muj doktor rikal uz od 20let že bych měla mít co nejdřív mimčo jelikož trpím na cysty takže prý bych taky nemusela otěhotnět. Ale nějak jsme to s manželem nehrotily. Nejdříve jsme chtěli něco málo nasetrit. A teď? Mám krásnou 9m holčičku je pravda trvalo nám to skoro přes půl roku ale podařilo se. A ta vybavicka do 100 000 mi přijde docela přehnaná. Já jsem ve finále použila polovinu z toho co jsme měli a dostali. Kočárek mám z druhé ruky v perfektním stavu trojkombinaci za 3000, postylku taky z druhé ruky za 800 plus matrace 1000 oblečení kupují v pepcu tam to stojí pár korun a stejně je to že začátku jen na chvilku takže absolutně nemá cenu kupovat značkové pro mě to jsou vyhozený peníze. No prostě celkem vybavicka ještě s nějakými drobnostmi nás vyšla max do 10 000

dudlik226
autor
17. led 2019

Takže parter mi řekl, že nechce žít jako s prominutím „socka“. Chce aby miminko mělo svůj pokojíček i když by tam mělo mít jen hračky a komodu s věcmi + třeba přebalovací pult. S tím že dokud by spinkalo první rok a půl s námi v ložnici, tak on tam bude mít částečně pracovnu. Auto chceme, abychom mohli jak k lékaři, tak i třeba na nějaký výlet a nechceme se vláčet vlakem nebo autobusem. Co se týče výbavičky chceme jí DO 100 tisíc ne za 100 tisíc. A máme tam kočárek trojkombinaci, „rostoucí“ postel, přebalovací pult, matraci, nějakou peřinku a polštářek, mantinely, hnízdečko, plíny, žínky, osušky, kosmetiku, papírové plínky, ubrousky, vaničku, oblečení, monitor dechu, chůvičky, dětské deky, zavinovačku, dudlíky, nějaké čtverečky, borovou vodu, čípky na horečku, prostěradla, povlečení, koš na pleny, podložku na přebalovací pult, hrací deku, hračky. Jinak všem co se podělili o své příběhy děkuji a také děkuji všem za podporu.

urtica
17. led 2019

@dudlik226 Tak to mezi socky patří asi 90% maminek - myslím, že opravdu jen málokdo pořizuje vše nové - zvlášť oblečení apod., protože dítko mění velikosti co tři měsíce a je mu jedno, zda má na sobě novou značkovou mikinu nebo zděděnou po dvou dětech. Je to samozřejmě Vaše věc - nicméně píšeš, co chce partner, ale už ne, zda s ním souhlasíš a zda se s jeho názorem ztotožňuješ. Jinak k těm sockám - měla jsem kamarádku , která pracovala jako sociální pracovnice a typický problém sociálně slabých rodin prý byl ten, že "chtějí dobře vypadat, kupují vše nové a značkové a pak jim nezbyde na jídlo..." - učila je hospodařit.

normalnimatka
17. led 2019

tak hlavně, že v tomhle máte jasno😅😔👏

normalnimatka
17. led 2019

@urtica asi tak, no. mám našetřeno prd, ale potřebuju nutně a samozřejmě nový hnízdečko, chůvičkY, osuškY (kristepane na co je jako dětská osuška? dospělácká osuška dítě neosuší?), dudlíkY, a dalších sto věcí, o kterejch ani dopředu nevim, jestli je budu potřebovat...

merope
17. led 2019

Pár poznámek k tomu:

- pozor na DPP - to je opravdu pro mateřskou velmi velmi ošemetný typ smlouvy a pokud můžeš aspoň trošku zabojovat o HPP, tak to chce (já dělám na DPP, mám ve škole maximální podporu a stejně jen doufám, že dostanu mateřskou - teď mi to překlopili na DPČ, z druhé školy ještě uvidím)
- odpracované dny jsou taky důležité, zjisti si na sociálce, zda si raději nemáš (a zda se ti to vůbec bude počítat!!!) nemocenskou sama
- mateřská se hodí, jsou to peníze navíc
- co se týče peněz, tak pokud už teď máš cyklus rozhozený, určitě bych se objednala do CAR a tam si nechala udělat veškerá vyšetření - to už bude stát nějaké ty peníze - a připravila se, že to možná přirozeně nepůjde ani tak (proč teď ještě ano a za 2 roky ne???) a tudíž, že klidně i přes 100 tisíc dáte za umělé oplodnění (já to "raději" nepočítám, ale myslím, že jsem "v tom" přes čtvrt milionu.... ale já přišla pozdě a byla jsem samoplátce)
- mimochodem - oblečků potřebuješ spoustu, ale dají se koupit krásné věci z druhé ruky a podle mě mít věci pro mimčo z druhé ruky neznamená, že jsi socka, ale naopak chtít mít vše nové znamená, že jsi totální snob
- na druhou stranu pokud tam počítáš i další věci, jak popisuješ, tak ono to možná do těch 100 tisíc bude - resp. záleží, na jak dlouhou dobu taky ty věci počítáš, ten první rok možná opravdu těch 100 tisíc padne
- s DPP stejně nezískáš hypotéku na nový byt, tak je to skoro jedno, jestli budeš žádat rovnou nebo prostě počkáš, až otěhotníš (ono to totiž podle toho popisu doktorky taky klidně může být za 2 roky - já 4 roky běhala jen po CAR)
- 2kk je pro rodinu malé, pro miminko tedy ještě ok, ale asi ti rozumím - pokud tam je ještě pracovna - my máme 2+1 s průchozím obývákem a partner pracuje z domu a taky jen doufám a uvidím, jak to půjde (zase bydlíme na Praze 7 a moc se mi přes zimu a školní rok nechce jinam, přes léto chci být na chalupě).

Držím pěsti - a partnera stejně přesvědč, že socka neznamená mít věci z druhé ruky, ale mít všechno z druhé ruky a nemoci si koupit, co se ti líbí. Inteligent naopak blbosti, které mimčo unosí 3 týdny spíše vezme z druhé ruky a je lepší mít toho víc, z druhé ruky, s tím, že to ani neunosíš a pak třeba zase prodáš - než utrácet zbytečně kupu peněz za nové a mít toho málo. Stačí ti třeba 10 bodýček, ale když jich máš 20, nemusíš tak hrotit, že musíš teď hned prát.

luciklim
17. led 2019

@dudlik226 ja naprosto chapu potrebu mit vse nove, mame to taky tak. Dokonce i obleceni 🙂 proste nechcem veci po nekom, my si taky nekoupime postel po nekom..ale zaplatpanbuh za bazarky, pokud na to rodice nemaji, mohou si diky bazarkum miminko poridit a pecovat o nej, ikdyz nemaj penez moc. My jsme proste bazarfobni 🙂 jak holky psaly, tez bych zasla na special.pracoviste..preji vam hodne stesti!

urtica
17. led 2019

@luciklim Ale ono to často není tím, že ty peníze nemáš, ale o tom, do čeho je investuješ. Mám jednu velice movitou kamarádku a stejně mají spoustu věcí z druhé ruky - protože jednak se snaží žít ekologicky a šetřit životní prostředí a za druhé to zkrátka považují za zbytečné..

luciklim
18. led 2019

@urtica jojo, to je pravda, ja i uznavam, ze nektere veci je zbytecne kupovat nove, vsechny kamaradky nakupuji bazarove a leckdy za par kacek🙂 nekdy si i rikame, ze jsme blby, ze to nekoupime na bazaru, aledoklad zkratka to nedokazem prekonat, ze nevime, jak ty lidi zijou, jestli jsou cistotny a tak..zminila jsem lidi co na to nemaji, ptz tam vidim nejvetsi vyhodu, vem si kolik rodim opravdu tak tak vyjde a moc si preji mit miminko, ale kdyby meli vse stale kupovat nove, tak to proste nedaj..

leilinka1234
18. led 2019

@normalnimatka mateřská je pár kaček navíc? Tak u mě to je navíc asi tak necelých 120 tisíc... Jsou to drobný, no :D

lv
18. led 2019

V 19 lázně pro budoucí plodnost, doporučení mít hned dítě, že to nemusí později jít- ve 30 + 35 snad na první pokus 🙂

ivular
18. led 2019

@dudlik226 Trochu offtopic, ale všimla sis, kolikrát jsi jen tady na té jedné straně napsala "partner chce"? Jestli budu v příštím životě chlap, tak už teď si tě rezervuju jako manželku. To si nechám líbit: já budu pískat a Ty budeš skákat.

ejmate
18. led 2019

Já bych šla ještě k jinému doktorovi, protože je blbost být neplodná kvůli rozhozenému cyklu. Zeptej se svojí dr. na důvod té neplodnosti a nech se vyšetřit ještě jinde a zjisti si možnosti.
To, že chceš mít mateřskou docela chápu, ale na druhou stranu, pokud by ti hrozila fakt neplodnost, tak to neřeším a šup na to, na mateřskou kašli, lepší žít z rodičáku a mít miminko než mít nárok na mateřskou bez mimča. Jinak 100 000 Kč je zbytečně hodně. My teď také pořizujeme výbavičku. Největší položka byl kočárek, ten jsme kupovali nový do terénu, takže se vším všudy nás stál asi 22 000,- Jinak mám x věcí poděděných, postýlku ještě po nás - na bazaru je x nabídek a vážně nemá cenu kupovat vše nové. Myslím, že do 50 000,- se dá vejít v pohodě 😉
A je fakt, jak tu už někdo psal, že bys neměla tak moc dávat na partnera, ale taky na to, co chceš ty. Pokojíček může mít miminko časem. Výletovat se dá i za pár korun. A pokud bydlíte ve městě nebo i na vesnici, kam vám jezdí bus, tak auto taky není momentální nutnost 😉 Vše se dá koupit časem. Držím palce ať jsi zdravá.

vendelinka08
18. led 2019

@dudlik226 rekla bych ze te doktorka trochu vyvedla z miry a rikat nekomu..ze nepujde otehotnet...to prece vubec nevi. Jsi mlada..tak chod normalne do prace...klidne i ten rok..udelejte si s partnerem zazemi a zkus si srovnat v klidu cyklus..treba hormonalni jogou. Ale nic nehrot. A pak tomu nechte volny prubeh a az nastane nejaky problem..tak ho reste. Delat takovou paniku predem neni fajn pro nikoho.

klea81
18. led 2019

@nupta žijeme 4 osoby a kočka na 55m2 a úplně v pohodě, do většího nechceme, děti mají ten největší pokoj 20m2 a my svou ložnici

lilienelli
18. led 2019

@dudlik226 to stejně co Tobě, ale naprosto totéž mi řekl gynekolog před devíti lety... budu mít problémy s otěhotněním.... a stejný důvod jako ty- cyklus... nevím proč tak straší !!! nenech se vystrašit... já otěhotněla normálně.

Strana
z4