Když odteče voda, musím do porodnice?

nugetka20
9. kvě 2016

Na předporodní přípravě nám řekli, že jakmile praskne voda, musí se hned jet do porodnice. Nebo když odejde zátka. Prostě jakmile jde z ženský voda, měla by všeho nechat a jet.

Asi jsem demagog, ale chci se zeptat PROČ? Když pak kontrakce přijdou třeba až za 2 hodiny, 1. doba porodní může trvat klidně 12 hodin. To mám jako celou tu dobu být ve špitále? Chlap vystresnutej, já v cizím prostředí taky vystresnutá ..... 😒 Navíc já nemocnice přímo nesnášim.

Tak nevím, čekáme první. Říkám si, že doma si budu moct zalézt třeba do vany a až budu mít kontrakce tak nějak třeba po 10 minutách, tak bych teprv vyrazila.

Nebo mi někdo logicky vysvětlí, proč tvrdnout třeba 2 dny v porodnici? Děkuju.

evulina77
9. kvě 2016

protože dítě může být ohroženo například infekcí a pokud se do 12-ti hodin po prasknutí nic neděje, dávají se antibiotika. A po odtoku plodové vody se mimčo víc kontroluje, protože delší doba bez vody není pro dítě moc dobré...

patrusa
9. kvě 2016

nam tedy riklali, ze pokud je voda cista, tak staci dorazit az tak 2 hodiny po odtoku.

zmrzlinka
9. kvě 2016

Kvůli riziku infekce a taky se sledují ozvy miminka .Skus zavolat do porodnice kde budeš rodit a domluv se tam kdy máš přijet.Podle mně jdou lepší dva dni v nemocnici navíc než ohrozit mimco.

odula
9. kvě 2016

No me zas říkali ze mam zavolat, pokud je voda čirá tak dojít na kontrolu do par hodin (praskla mi v noci, rekli ze mam dojít ráno), a dojit na prohlídku. Nakonec to dopadlo tak ze me po prohlídce poslali na procházku aby se rozjel porod 😀 a rozjel. Pokud se týče množství vody tak ta se obnovuje, takže mimi není úplně na suchu. Co mimco ohrožuje je ta potencionální infekce. K te by ale myslim doslo az později nez do pár hodin.

bartovka83
9. kvě 2016

Doporucuje se neotalet kvůli riziku infekce a kvůli vyhřeznutí pupecniku. Jeli ale plodova voda čirá, bez krve nebo nazelenani a nezapacha, nemáte žádné jiné obtíže, můžete se v klidu zabalit, osprchovat a vyrazit. Jinak jet okamžitě. Já měla vodu vždy čirou, ale přesto jsem pokaždé do hodiny vyrazila. Bála jsem se toho pupecniku. Lepší přijet zbytečně brzy, než pozdě.

verka4d
9. kvě 2016

Souhlasím s názory výše. Je to kvůli možné infekci a případnému podání antibiotik. Taky jsem to tak měla u čtvrtého porodu. Voda mi odtekla v neděli kolem půl sedmé ráno,v klidu jsem se sbalila,do hodiny jsme vyjeli i když jsem neměla žádné bolesti. Přijali mě úplně samozřejmě právě kvůli odtoku plodové vody. Pak se celou neděli nedělo nic,žádné bolesti,večer jsem dostala první kapák s antibiotiky,v noci druhý a v pondělí ráno jsem dostala vyvolávací tabletku. Za hoďku a půl byla malá na světě 🙂 Opravdu jet raději dřív a být v klidu,než něco zanedbat...

olga_
9. kvě 2016

@nugetka20 Já volala po odtoku vody své dule a dohodly jsme se, že jí brknknu znovu, až nastoupí kontrakce. Doma jsme se v klidu nasnídali, dobalili, počkali na pošťačku, naskenovali průkazku atd. Odjezd asi do čtyř hodin po odtoku vody. Po cestě se kontrakce ultumily. Před porodnicí už to pěkně fikalo a v porodnici mě i tak nechali před příjmem stepovat asi 30 minut, než mě vzali dovnitř. Syn se narodil nějaké dvě hodiny po příjmu.
Udělala bych to takto znovu. Jen pokud by kontrakce nepřicházely nějak výrazně dlouho, vyrazila bych.

helenkadol
9. kvě 2016

Souhlasim vyse. Plus si myslim, ze nijdy nevis kdy ti zacnou kontrakce. Muzou za dve hodiny, ale taky driv a nebo vubec. Me praskla voda, hned jsem se sbalila , oblikla, jeli jsme a uz v aute mi zacaly kontrakce po 2-3 min.
Je to individualni no

petane
9. kvě 2016

Mně praskla voda u obou těhotenství. Poprvé jsem jela hned a malý se narodil až po vyvolávačce za 17hodin. Podruhé jsem se v klidu osprchovala, dobalila, oholila, umyla si hlavu a malá se narodila až za 23hodin :-/ Úmorné čekání v porodnici, obzvlášť s dcerou v šílených vedrech...Potřetí už nebude, ale kdyby bylo, tak bych asi v případě čiré vody čekala doma déle...

skvisha
9. kvě 2016

@nugetka20 holky mají pravdu s tou možností infekce
ja bych ještě přidala, že dopředu proste nevíš, jak rychle porod bude probihat a jake kontrakce budou, kdyby mi nepraskla voda a manžel me neukecal na odjezd do porodnice, tak rodim někde cestou, ja srandistka sama sobe namerila po 15 min, ovšem v porodce to naměřili po 3, taky se malý na první porod narodil docela rychle a mně to celou dobu přišlo, že nic lehke boleni v zádech a najednou chtěl na svět a bylo to :D
priste teda jak praskne voda, jedu hned, tohle mimco už má cestu vyslapanou :D...ale každý porod je jiný, taky tam muzu strávit věčnost

mysonek
9. kvě 2016

@nugetka20 ahoj, doporučení jsou taková, že po odtoku plodové vody by jsi měla do dvou hodin dorazit do porodnice. A do 24 hodin by jsi měla porodit. U nás se po 12 hodinách po odtoku plodové vody dávají i v některých porodnicích ATB. Jako důvod se uvádí riziko infekce. Mě plodová voda odtékala po troškách, byla čirá, do porodnice jsem jela po asi 6 hodinách a nic neříkali, že jedu pozdě. Mám známou co rodila v Norsku a poté co jí odtekla plodová voda, tak volala do porodnice a tam jí řekli, že pokud nemá kontrakce ať přijede do 24 hodin. Takže to riziko infekce asi nebude příliš velké. S tou hlenovou zátkou je to nesmysl, ta může odcházet i několik dní před porodem, tam není důvod vyrážet hned.

mika251
9. kvě 2016

@nugetka20 moja dula nám nakurze hovorila, že dve hodiny sú zbytočné skoro, v zahraničí sa bežne čaká 10-12, niekde aj 24 hodín. Voda sa priebežne doplnuje, takze mimco na suchu nie je a infekcia sa tam zvykne zaniesť práve vaginálnym vysetrenim, takze keď ťa vyšetria, tak sa práve potom doktori istia podávaním antibiotík. Takze my sme dostali inštrukcie, pokial je voda číra sa v kľude vyspať, nabrať sily, hlavne keď voda praskla v noci, rano sa najest a tak za 6 max 10 hodín prísť do pôrodnice. Plus doma v pokojnom prostredí je vyššia šanca, že sa kontrakcie sami rozbehnú. Možno je tento názor pre niekoho príliš alternatívny, ale pridávam pre úplnosť.

majkoz
9. kvě 2016

@mika251 Já souhlasím a z vlastní zkušenosti, pokud by se tím někdo chtěl řídit, radím na příjmu v porodnici to zatlouct a říct, že odtéká teprve dvě hodiny 😀 Nebo Vás sepsou jak mě a dají Vám za trest penicilin, na který hlásíte, že jste alergické 😠

dixi86
9. kvě 2016

Ahoj, já rodila přesně před dvěma týdny a jsem prvorodička. O půlnoci mi odteklo malinko plodovky(poznala jsem to jen díky temešv.vodě) a díky tomu jsem to stihla do porodnice včas a neporodila cestou, protože hned na to kontrakce po 2 minutách a do 3 hodin byl malej na světe. a to jsem ještě před půlnocí s manželem mluvila po tel., že se nic neděje a vypadá to, jak budu přenášet(i podle kontroly to odpoledne). Rodila jsem nakonec o 9 dní dřív než byl TP. I kdyby porod nezačal okamžitě, ale jen tou plodovkou, jela bych hned z výše uvedených důvodů. Nikdy by mě nenapadlo, že to přijde tak rychle a z ničeho nic a jsem ráda, že je maličký nakonec v pořádku.

dzogobela
9. kvě 2016

Ja bych teda asi doma moc klidna nebyla po odtoku plodove vody 😀 ze bych se jako v klidu nasnidala, mrkla na serial a pak jela? Cekam prvni a tohle si zeda nedovedu predstavit 😀 myslim, ze radsi budu v nemocnici,kde budu vedet,ze kdyby neco,tak mi pomuzou... Ale chapu,ze je to vec nazoru

mika251
9. kvě 2016

@dzogobela žena má byť pri pôrode tam, kde sa cti bezpecne. Pokial sa v pôrodnici cítiš bezpečné tak je úplne v poriadku keď tam pôjdeš čo najskôr. Podstatne je aby si sa cítila dobre.

daniela1983
9. kvě 2016

@evulina77 dieta je ohrozene infekciou po oteceni plodovky ak sa doktori v zene hrabu a vysetruju...

teda myslim ze riesenim je odmietnut vnutorne vysetrenie aby sa znizila sanca infekcia

@nugetka20 infekcie by som sa nebala, doktorovi by som zakazala vnutorne vysetrenia aby som ju minimalizovala a do porodnice by som isla keby som citila ze je porod fakt rozbehnuty...

no a urcite by som d porodnice nesla s odidenou hlienovou zatkou to totiz moze byt aj tri tyzdne pred porodom

mika251
9. kvě 2016

@majkoz fakt si dostala penicilín i keď si hlásila alergiu? Nestras! Ja mám na neho tiež alergiu, ale fakt silnú. Tak to je teda mazec!

daniela1983
9. kvě 2016

@mika251 tak mozes predsa atb odmietnut nie?

mika251
9. kvě 2016

@daniela1983 jasne môžem, mňa len udivuje postup, že niekto nasadí medikamenty i napriek upozorneniu na alergiu, to je silne kafe 😣

daniela1983
9. kvě 2016

@mika251 ja som atb teda odmietla. ale nebolo to kvoli plodovke odtecenej ale chceli mi ich dat kvoli pozitivnemu streptokokovi

korin
9. kvě 2016

U prvního potomka začaly kontrakce hodinu po prasknutí vody, za další hodinku jsme jeli. Syn se narodil cca 7 h po prasknutí vody. Napodruhé se nic nedělo, vyrazili jsme tedy asi za 4 hodiny (tj. o půl 7 ráno). Bylo mi řečeno, že když neporodím do večera, dostanu atb a druhý den se příp. bude vyvolávat. Nebylo to třeba, dcera se narodila ještě odpoledne, zhruba 12 h po odtoku vody. Nikdo mi nespílal, že jedu pozdě, jen se mě v čekárně na příjmu ptali, jestli mám kontrakce po 8 minutách (nebyly žádné).

senta_sofia
9. kvě 2016

@nugetka20 ja som sla za dve hodiny cca, bolesti nastupili az po 10 hodinach, supli ma na rizikove,kde ma za raz za cely cas dali na CTG a odmerali mi tlak a vzali krv... Voda mi odtiekla doma, cira, nezapachajuca. Druhy krat by som nesla tak skoro. Dieta sa nakoniec narodilo akutnou sekciou, 19 hodin po odteceni vody, mala som horucku... Kazdy strasi infekciou, ja len tolko,ze ani v spitali to neovplyvnia.

skvisha
10. kvě 2016

Ještě bych dodala, i když si uvedomuju, že je to asi porodnice od porodnice a také doktor od doktora rozdilne, vse je o lidech. Ale aspoň kámoška to tak mela, odtekla ji voda, jela do porodky, tam vse zkontrolovali, zjistili, že se vůbec neotvira a bude to chvíli trvat, dali ji normalne vybrat, jestli chce ještě chvíli byt doma, nebo tam zůstat. Normalne se domluvili. Akorát je pravda, že to daleko neměla 🙂.

nugetka20
autor
10. kvě 2016

Děkuju dámy. Tak si říkám, ono to nějak dopadne .... a jak říká můj chlap, když ne dobře, tak špatně určitě :D

bonulinka
18. čer 2016

Mě asi malinko voda odtekla po půlnoci, nevěnovala jsem tomu pozornost a šla spát. Ráno v 6 h odteklo trochu víc, takže v 8 h jsme byli v porodnici, zkontrolovat, zda je to plodovka. Byla a už si mě tam nechali. O půlnoci jsem dostala ATB a pravidelné kontrakce začaly až v 10 h druhý den, ale nijak bolestivé, to až poslední půl hodina byla výživná a být doma, tak to do porodnice nestihnu. Porodila jsem ve 12:45 h. Taky jsem si říkala, že jsem tam zbytečně den trčela, ale všichni ke mně byli milí a doma bych asi byla nakonec víc nervózní.

alikam
18. čer 2016

Tak mě praskla voda- byla čirá, a za 3 hodiny jsem chovala miminko.. Když připočteš ještě cestu do porodnice... no ve zkratce, já nejsem teda pro nějaké zbytečné otálení 🙂 Takže asi proto, může trvat sice 12 hodin, ale může se taky jednat o překotný porod.. Proč riskovat..

zuzapra
18. čer 2016

Me u prvniho voda neodtekla a u druheho mimi ano, presne v 6,57 rano, kontrakce slabe, tak jsem si rikala, ze se v klidu osprchuji, obleknu, proste jsem si myslela pohodicka, jenze za 15 min tak silne kontrakce po ani ne dvou minutach, v porodnici jsme byli v 7,30 a v 7,49 se mala narodila. Vsechno je individualni.

bonulinka
18. čer 2016

Když jsem si četla různé příspěvky, ohledně odteklé vody, tak mi přijde, že buď se neděje dlouho nic, ale pak je to rychlé, anebo za chvíli začnou kontrakce a je to celkově rychlé. Každopádně mi z toho vychází, že jakmile začnou pravidelné otevírací kontrakce, tak to většinou už je fofr.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru