Může se vrátit diastáza po císaři? Nebo mě doktor jen straší?

krutak1fle
8. črc 2018

Ahoj, mam planovaneho cisare. Mimo jine jsem po operaci diastazy a abdominoplastice. Pri sepisovani porodopisu me doktor upozornoval na to, ze tim, jak rozriznou bricho a roztahnou ranu, aby dite proslo, ze tu diastazu opet obnovi. Je to opravdu pravidlem u kazdeho cisare ze se ta brisni stena rozdeli nebo me chtel jen odradit? Ze zacatku me zkousel presvedcit, ze by mohl jit i prirozeny porod.

guinea
8. črc 2018

@krutak1fle Já mám za sebou císaře a žádnou diastázu nemám. To mi potvrdila doktorka i fyzioterapeut. Rodila jsem ve 38 letech a žádný extra sportovec jsem nikdy nebyla 🙂 Nechceš zkusit se poradit i s jinými gynekology? Je otázka, jestli je tohle jen jeho dojem, že se to může stát, a nebo jestli už viděl x žen po císaři.. z čeho vychází.. I lékaři mají často rozdílné názory.

guinea
8. črc 2018

@krutak1fle A ještě proč si myslím, že se může stát, že i zkušený lékař dělá závěry ohledně věcí, o kterých nic neví... V minulém těhotenství jsem byla na NT screeningu u váženého pražského gynekologa, a ten byl skálopevně přesvědčený, že cvičení s anibalem je blbost a že to naopak škodí a způsobuje inkontinenci! Ptala jsem se, kolik žen s takovými problémy po cvičení s anibalem vyšetřil. Tak prý že žádnou, protože takovou blbinu jen tak někdo nepoužívá. Tak to byly jeho dojmy, a podívej se sem na koníka - jsou tu holky, co jsou x let po bezproblémovém porodu po cvičení s anibalem a žádnou inkontinencí ani ničím podobným netrpí...

krutak1fle
autor
8. črc 2018

@guinea no prave ze je to zkuseny lekar, krery provedl nespocet cisaru. Prekvapilo me, ze rikal, ze ranu roztahuje do strany a ne zhora dolu. Budu rodit v 36. Prvni jsem mela v 31 a nebyt toho, ze byl opravdu brutalni a s trvalymi nasledky (hemoroidy 3.stupne a nasledne 4 operace, pri prirozenem porodu hrozici vyhreznuti konecniku, a operace te diastazy, ktera byla podle operatera 8-10 cm), tak bych na cisari netrvala. Divim se, ze to slo vubec sesit a nedavali mi sitku. Uzila jsem si s tim svy a nerada bych to opakovala. Doktor mi tvrdil, ze tim cisarem se prave ta diastaza zase zhorsi a ze ty hemouse se daji casem zase operovat. To bych neprala ani nejhorsimu nepriteli (a ze bych mu prala hodne nehezkych veci).Tak jsem z toho dost vyjevena. Tak fakt doufam, ze to bricho mi opravdu neroztahne😣. Klidnej spanek z toho fakt nemam.

blahova_andrea
8. črc 2018

@krutak1fle diastáza nemusí být vůbec z porodu, ale už ze samotného těhotenství. to jestli ji budeš nebo nebudeš mít ti nezajistí ani přirozený porod ani císař ☹ diastázu mám, hemoroidy brutální taky, ale stejně jsem oba rodila přirozeně. císař je pro mě docela strašák. je fakt, že druhý porod i hojení bylo horší než první a třetí těhotenství je pro mě noční můra 😀

krutak1fle
autor
8. črc 2018

@blahova_andrea jj to vim. Vetsinou se udela jiz v tehotenstvi u vicecetneho tehotenstvi, velkeho mnozstvi plodovky atd. Proste u velikeho bricha. Ale ja jsem ji s nejvetsi pravdepodobnosti mela az z porodu. Jeste den pred porodem jsem byla cvicit a tam ji pokazde kontrolovali kvuli pripadnemu vynechani urcitych cviku. A porod zdlouhavy, nepostupujici, branka zavrena... nechali me tlacit snad tisickrat a nakonec na me nalehla PA a tlacila loktem. Snad na dvacaty ukrutny tlaceni mala venku. Zlomenou klicni kost, ja ty megahemouse, nastrih az do pr....., oci rudy jeste po sestinedeli, cely sestinedeli jsem neovladala sverac, opuchla a s obrovskou bolesti bricha. Ta trvala v podstate az do ty operace diastazy. Zopakovat si to nechci. A do tretiho nejdu😉. No tak doufam, ze pan doktor opravdu jen strasil.

soleilll
8. črc 2018

@krutak1fle Nějak mi to tvrzení nesedí. DIastáza je svislé odělení svalů, kdežto při sekci se řeže vodorovně a ránu určitě roztahují nahoru a dolů. Spíš se zeptej dobrého fyzioterapeuta. Mně fyz. řekla, že diastázu buď máš nebo ne, pochopila jsem, že od narození. Já ji třeba mám, břicho jsem měla přiměřené, ale bylo mi opravdu řečeno, že těhotenství za to nemůže, jen ji zvětšilo a zvýraznilo.

krutak1fle
autor
8. črc 2018

@soleilll no taky mi to prave neslo do hlavy, kdyz mi pred ocima sermoval rukama a demonstroval, jak ten pruchod roztahuje do stran... Jeste to zkusim nekde probrat.

mary.jane
8. črc 2018

@krutak1fle no a neni to tim, ze ten porodnik stoji pri operaci zboku pacientky, takze z jeho pohledu je to roztahovani do stran, i kdyz rodicce ten rez tahne nahoru a dolu z jejiho pohledu? Jsi ho asi jen blbe pochopila ne?

mary.jane
8. črc 2018

@krutak1fle anebo je moznost, ze z nejakeho duvodu ti nemuzou udelat ten vodorovny “bikini” rez, ale budou muset rezat svisle (to se nekdy deje) - to by pak to “rozchlipeni” primych brisnich svalu davalo smysl

werumka
8. črc 2018

Prime břišní svaly se roztahují do stran, kam jinam je roztahovat, pokud se chce lékař dostat pod ně a nechce řezat...

werumka
8. črc 2018

Ale jinak si myslím, ze diastaza spis vznikne samotným těhotenstvím... A ne jednorázovým roztažením při císaři.

krutak1fle
autor
9. črc 2018

@werumka tak ja mela predstavu, ze se vsechy vrstvy pretnou stejnym rezem... Je to tedy tak, ze rez kuzi je veden vodorovne a svaly oddeli svisle? Ted jsem do toho nejak zamotana...

blahova_andrea
9. črc 2018

@soleilll no někdo ji má už před dětmi, ale někomu se pak udělá v těhotenství a někomu až tím porodem.

pinkyy
9. črc 2018

Ty uz jsi teda diastazu mela a jsi po plastice? Myslela jsem, ze se po teto plastice nedoporucuje znova otehotnet, ze se ty prisite svaly znova odtrhnou a je to pak k nicemu? Ptam se, ptze rozestup mam, plastiku chci taky, ale cekam az po druhem diteti, i kdyz bych ji brala hned!

krutak1fle
autor
9. črc 2018

@pinkyy mela. Jsem po velke abdominoplastice (sesiti diastazy a odstraneni prebytecne kuze). Dalsi dite uz jsem neplanovala. No stalo se☺. Stena drzi. Jen asi kuze zase bude potrebovat korekci. I kdyz strie se mi zatim dikybohu neobjevily. A brisko mam mensi nez v predchozim tehu. Doufam, ze se tam chudak mimi moc netesni. Porad se modlim, aby mi to zase neruplo od stydky koyti az po hrudnik. Pokud si vzpomenu, hodim sem jak to dopadlo.

pinkyy
9. črc 2018

@krutak1fle koukam 8 dni do porodu, tak hodne stesti a ja se dyztak take pripomenu a zeptam se, jak to s briskem dopadlo.

krutak1fle
autor
9. črc 2018

@pinkyy Diky 😉

werumka
9. črc 2018

@krutak1fle Ony se svaly nijak nepretinaji. Pretne e kůže, podkoží, fascie... Ale svaly se jen odtáhnou. Tady je to dobre vidět 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=d-07tGuwBdk


Taky jsem se na to kdysi ptala 🙂

krutak1fle
autor
9. črc 2018

@werumka aha. Dekuju. Ale predpokladam, ze je sesiji, nebo to nechavaji byt?

werumka
9. črc 2018

@krutak1fle to úplně nevim, ty svaly nejsou porušené...Ten řez ma třeba v reálu jen 2-3 cm skrz vazivo. Když se to roztáhne, tak to vypadá děsivě, ale zase se to stáhne..

krutak1fle
autor
9. črc 2018

@werumka aha. To jsem netusila. Zatim jsem nemela odvahu kouknout na to video😁. Poslala jsem to mamce at koukne a pak mi rekne 😁Dekuju

werumka
9. črc 2018

@krutak1fle taky bych to tak udělala 😀 😀

guinea
10. črc 2018

@krutak1fle Tak po tvé zkušenosti s prvním porodem bych na tvém místě císaře chtěla taky ☹ Já jsem měla sekci po 3 dnech nepostupujícícho porodu, a to jen proto, že jsem na ní nakonec trvala. A to kvůli tomu, že mi bylo po 3 dnech jasné, že je něco špatně, že normálně to už nepůjde a nechtěla jsem skončit právě takhle brutálně, jak popisuješ, plus aby někdo tahal moje dítě ven takhle brutálně za hlavu. Za mě musím říct, že ten císař bylo vysvobození, a v porovnání s tím to tomu předcházelo sranda. Po 12 hodinách jsem byla už schopná se plně postarat o synáčka, od 14 dní po porodu o jizvě nevím. Přirozený porod je určitě nejlepší, když jde vše, jak má, ale když ne, tak je podle mě pro matku i dítě daleko šetrnější císař, než tyhle brutální praktiky s naskakováním na břicho, tlačení lokterm a rvaní dítěte ven vexem.

guinea
10. črc 2018

@krutak1fle A mimochodem, až po tom, co mě při té sekci otevřeli tak zjistili, že ven by malý přirozeně nešel - takže ano, kdybych netrvala na sekci, tak by to i u mně skončilo naskakováním na břicho, a bůhvíčím dalším...

krutak1fle
autor
10. črc 2018

@guinea no taky super zazitek. Jeste, ze zenska posloucha svy telo a nenecha se odbyt. Ja mela u porodu doktorku, co mela jeste teplej diplom v kapse. Na klidu to neprida... Tentokrat prave nechci nechat nic nahode. Diky za podporu😉

guinea
10. črc 2018

@krutak1fle ❤️❤️❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru