Zakalená plodová voda, čím se to způsobí?

luckasolarova
22. lis 2017

Ahoj nevíte někdo jak se může stát že se zakalí plodová voda,čím se to způsobí? Mě se to bohužel stalo. Malému přestalo bít srdíčko a přestal dýchat. A ještě mu byl zjištěn pneumotorax vpravo, jednorázově odsato 60ml vzduchu. To taky nechápu jak se mi tam dostal vzduchu. Nemáte někdo zkušenost ?

absintka19
22. lis 2017

Nasla jsem toto.
Plodová voda je obvykle bělavě jasná až lehce žlutě zakalená. Pokud je plodová voda zkalená nebo zabarvená, může to znamenat ohrožení zdraví plodu. Proto je důležité i správné načasování protrhnutí vaku blan.

Zkalená plodová voda je vždy varovným signálem a tudíž musíte okamžitě odjet do porodnice. Samotné zbarvení plodové vody nemusí být znamením ohrožením plodu, ale může znamenat, že něco není v pořádku.

Rodící žena se zkalenou vodou musí být více sledována. Dítě bývá okamžitě, a to až do konce porodu kontrolováno monitorovacím systémem. V případě zkalené plodové vody dochází častěji k operačnímu ukončení porodu.

Zabarvení plodové vody do zelena způsobuje stolice dítěte (smolka). Smolka zpravidla vyjde až po porodu s první stolicí, ale někdy se může stát, že je miminko v děloze ve stresu a jednoduše se do plodové vody pokaká. Stolice plodu se tak dostává do plodové vody a může způsobit infekci.

Tato situace nastává zejména v případech, kdy jde o porod po termínu a dítě bylo vystaveno, třeba jen na přechodnou dobu, nedostatečnému přívodu okysličené krve z placenty.

Zelená plodová voda může být známkou, že:

došlo k infekci - plodu, placenty, plodových blan
plod trpí nedostatkem kyslíku - což může vést až k trvalému poškození mozku.

janyshka
22. lis 2017

Když miminku chybí kyslík, tak dojde k odchodu smolky (obsah střev), to zkalí plodovou vodu - miminko se do plodové vykaká. Jinak ten pneumotorax byl velmi pravděpodobně následek resuscitace po porodu. Jak se miminku teď daří?

luckasolarova
autor
22. lis 2017

Děkuji za informace 🙂 Tet je mu 10 měsíců umí se akorát přetočit na bok jinak nic, neumí od narození sat tak bojujeme s jídlem, učím ho lžičkou ale je to boj😔

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru