Ambulantní porod 2015/2016

kittynka
3. čer 2016

Ahoj děvčata,jsme rozhodnuti naší třetí dítko porodit ambulantně(pokud nás zdravotní stav dovolí,odejdeme zhruba za 24hod),proto se snažím zjistit nejnovější info a hlavně zkušenosti těch z Vás,ktere ambulantně rodily v tomto či minulém roce. Zajímají mě Vaše poznatky,na co je lepší se připravit,jak komunikovat s personálem porodnice,pediatrou,jestli je nezbytně nutné mít soukromou PA atd. Vím,ze je na Facebooku skupinka,ze je i tady pár podobných diskuzí ale ráda bych "čerstvé info". Budu ráda za jakoukoliv reakci či poznatek. Moc předem děkuji😉😉😉

zuzana0809
3. čer 2016

Ahoj,já bych také ráda ambulantní porod, ale mam o tom asi tolik informací co ty.😃Snad napíše někdo kdo s tím má zkušenost.

kittynka
autor
3. čer 2016

@zuzana0809 já mam informací hodněale-nactenych ráda bych nějaké osobní zkušenosti. Tak uvidíme,snad nějaká dobrá duše napíše 😃😉😉

zuzana0809
3. čer 2016

@kittynka A pokouší se ti to někdo z rodiny rozmluvit?Mě všichni 😠.

snehurka25
3. čer 2016

Ahoj, já jsem nerodila vyloženě ambulantně, ale odcházela jsem po 24 hodinách. Byla jsem tak domluvená s naší dětskou lékařkou, napsala mi papír, že je ochotná převzít dítě do péče a domluvily jsme se, že v porodnici požádám o papírky na odběr z patičky. V nemocnici jsem to řekla při první vizitě po porodu, nikdo s tím neměl problém, akorát mi řekli, že budu muset podepsat revers, protože je to proti postupu doporučenému MZ (nicméně doktorka se tvářila, jako že jí to přijde naprosto ok). Podepisovala jsem teda revers i na sebe u gynekologů. Po příchodu domů jsem zavolala naší dětské lékařce, přišla k nám domů a díě prohlédla.

hadroslava
3. čer 2016

Odchazela jsem po 30h a pouceni- priste, jestli bude, budu vse popohanet driv. Uhnat doktory na vypsani papiru je nadlidsky ukol, pak se muze vyskytnout nekolik tezkych porodu a budes muset pockat nekolik dalsich hodin, protoze nebude kdo by se tebou zabyval. Zadny papirek od pediatry nechteli, co vim, ani na to pravo nemaji, jen si musis dohodnout napr.screening sluchu, odber z paticky. Na paticku jsem se druhy den vracela do porodnice, neb detska dr nemela jakysi ten papirek nebo karticku na odber nebo jak to napsat. Na screening jsem sla u nas na polikliniku. Pak je otazka pupik, strihat jsem nechtela, mozna by to ani tak brzo neslo, odpadl po 12dnech. Obecne je podle me lepsi se nejdriv zeptat, jestli je mimino a ty v poradku a pak teprv oznamit odchod domu. Ackoli by te nikdo zdrzovat schvalne nemel, nedelam si iluze, ambulantni porod stale nekteri berou pomalu za pokus o vrazdu.

snehurka25
3. čer 2016

Podle mě je základ vybrat si porodnici, která má s ambulantními porody zkušenosti (nestačí, že to píšou na svých stránkách), domluvit se s pediatrem (samozřejmě je pravda, že v porodnici nemůžou vyžadovat papír s razítkem, ale nechtěla bych být v situaci, kdy přijdu s dítětem hned po porodu domů a zjistím, že pediatr nechce přijmout dítě do péče, nemám zajištěné screeningy apod.), no a pak být připravena na to, že nemusí jít vše podle plánu a nemusí to vyjít z důvodů, které se nedají předvídat ani ovlivnit.

kittynka
autor
4. čer 2016

@zuzana0809 ne,nikdo krom mě a muže to neví a vědět nebude. Nebudu se rozčilovat ještě s rodinou. 😉😉😉

sylva76
6. čer 2016

minulý týden jsem byla na předporodním kurzu a PA říkala, že je možnost jít po 24 hodinách po podepsání reverzu (a miminko v pořádku) domů, ale že to zatím u nich /Benešov nikdo nevyužil. Tak je otázka, jestli vůbec maminky o to mají zájem- běžně pouštějí třetí den. Říkala jsem si taky, že pokud bude mrňous a já v pořádku, bych šla také dřív (čekáme třetí), uvidím podle situace - termín máme za 16 dní a zatím je KP.

kittynka
autor
6. čer 2016

@sylva76 tak to je super. Těch 24hod si myslí,ze je fajn. Třeba 4hodiny mi přijdou málo. Já dnes byla na porodnici na kontrole a malá se mi taky otočila a je KP,pri tom posledních pár týdnů už mela ustláno hlavou dolů. Ale my máme ještě spoustu času se otočit. Držím palečky a prosím napiš pak jak si dopadla. Děkuji😉😃😉

sylva76
28. čer 2016

@kittynka nakonec jsem zvolila císaře, malá (teď už to víme) se neotočila, narodila se 17.6. (3100 g, 49 cm)a byla jsem ráda, že ležím.Vstala jsem až druhý den odpoledne, motala se mi hlava a dělaly mžitky před očima. Haňuli mi vozily sestřičky pravidelně na kojení i v noci. Z nemocnice by mě pustili 5. den (včetně dne porodu), ale Hanička nebřibírala, tak jsme zůstaly ještě jeden den navíc. Maminky s normálním porodem pouštěli 4. den vč. dne porodu, tak se to dalo vydržet. Když to srovnám s předchozími porody, tak na hojení je lepší normální porod, akorát ten KP jsem si netroufla.

kittynka
autor
28. čer 2016

@sylva76 ta je nádherná! Moc gratuluji. Je fajn,ze to takhle vyšlo a jste obě v pořádku. Když si člověk není 100%jisty,je císař lepší.

sylva76
29. čer 2016

@kittynka díky, máme z ní radost. Přeji pohodové poslední týdny před dnem D. 🙂

kittynka
autor
29. čer 2016

@sylva76 taky děkuji už z toho mam vítr....

sabreen
19. únor 2018

Ahoj, rodila jsem ambulantně v srpnu 2016, ale píšu až teď, třeba to někomu pomůže se rozhodnout. Za mě super, pokud bych měla další dítě a všechno bylo v pořádku, šla bych do toho znovu. Zařídit potřebná vyšetření nebyl zas až takový problém, matrika se ozvala sama. Já jsem z těch, co si nejlíp odpočinou doma ve vlastní posteli bez otravných vizit, kdy mě vzbudí zrovna v momentě, kdy se mi konečně povede usnout, nikdo se nerozčiluje, že jsem včas nesnědla oběd a co oni teda mají dělat, když to nádobí musí nutně sesbírat zrovna teď. Sprcha je taky jednodušší, když mi mimčo hlídá manžel než bůhvíkdo náhodně přidělený na pokoj (kdo má dost starostí sám se sebou a svým mimčem) a nemusím čekat ve frontě. Odběr z patičky? První dítě mi sebrali, odtáhli ho bůhvíkam, mě bylo řečeno, že mi ho za chvíli vrátí. Odběr z patičky po ambulantním porodu? Kojila jsem dcerku, povídala si s porodní asistentkou, která mi jen tak mimochodem zkontrolovala techniku kojení. Všechno bylo prostě mnohem víc v klidu a v pohodě. Pediatra se mi pak přiznala, že to bylo první mimčo po ambulantním porodu, neměly s tím zkušenosti a jen byl trochu strach, že budu odmítat očkování (což není můj styl - nemocí, proti kterým se očkuje se furt bojím mnohem víc než toho, že zrovna na nás padne černý petr). Malou jsem porodila v noci a v poledne jsem byla doma. Šla bych i dřív, ale bylo mi jasné, že v noci to se mnou nikdo řešit nebude. "Zaútočila" jsem hned ráno, vyslechla řeči o ohrožení sebe i miminka, trvala na svém, podepsala papíry a pak už jsem jen odpočívala, vychutnávala si miminko, starší se s malou rychle sžil - nebyla pro něj vetřelec, kterýho si máma po týdnu přiveze domů z porodnice...Jo a nemůžu se furt zbavit dojmu, že v porodnici byli nakonec rádi, že jsem vypadla, měli zrovna dost narváno. Ale samo by to ani za nic nepřiznali... 😀 P.S.: V porodnici mi s kojením stejně nikdo nepomohl (pokud jsem vyvíjela snahu sama malýho přiložit, dostalo se mi tak nejvýš okřiknutí: nedávejte mi tam ty ruce), jen mě stresovaly, že pokud nezačne přibírat, tak nás nepustí (jasan, že autorka těch slov tam byla i při tom druhým porodu, ale naštěstí jsem jí včas zdrhla). Porodní asistentka u mě doma: chytni ho tak a tak a od tý doby všechno v pohodě 🙂

johankapi
7. bře 2018

Ahoj, pokud by to ještě někoho zajímalo, rodila jsem ambulantně v 5/2015.
Předem jsem se o ambulantním porodu nezmiňovala, jelikož jsem nechtěla předcházet události, člověk přeci jen nikdy neví, jak bude porod probíhat.
Také je určitě lepší nejdřív počkat na vyjádření pediatra, že je dítě v pořádku a teprve potom si vyžádat odchod. Podepsat revers není vaše povinnost, je to víceméně krytí pro nemocnici, takže pokud by vám ho nechtěli dát, je to jejich smůla a vy můžete odejít i bez toho. Samozřejmě i s dítětem.
Já s ambuporodem neměla nejmenší problém, v porodnici už s tím měli zkušenost a asi vzhledem k mému porodnímu plánu se nás po 2 hodinách, co jsme strávili bondingem sami na sále, přišli zeptat, zda nám mají chystat pokoj, nebo chceme jet domů 🙂 odcházeli jsme tedy 3 hodiny po porodu, já se cítila skvěle, hornony pracovali 🙂
V porodnici byli milí, dali mi informace a tel. číslo, kam bych mohla kdykoliv zavolat. Kromě toho náš pediatr mi dal i své soukromé číslo s tím, že v šestinedělí můžu volat kdykoliv ve dne v noci, kdybych cokoliv potřebovala.
Pokud budete shánět pediatra, který převezme dítě do péče po ambuporodu, doporučuji si vše nahrávat. Pediatr nemá právo vás odmítnout z důvodu ambulantního porodu. Jediný důvod je plná obsazenost. Takže doporučuji nahrávat a případně nahlásit na ČLK a také na pojišťovnu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru