Zkušenosti s ambulantním porodem

isabelafuentes
14. únor 2019

Prosim ty z vas, ktere zazily ambulantni porod, zda by se podelily o sve zkusenosti v teto diskuzi. Budu rada za kazdy postreh ci radu.
Sly byste do toho znovu?
Umoznila vam to porodnice bez problemu?

Moc diky...

pavca1982
14. únor 2019

@isabelafuentes Ano bez problémů a šla bych do toho znovu.Neni nad to😉

baruniceslepice
14. únor 2019

podepsala jsem reverz a tradaa domu. Nejlepsi rozhodnuti 🙂

sudylichozrout
14. únor 2019

@pavca1982 hoj, chapu dobre, ze AP znamena porodit v porodnici a jeste ten samy den jit domu? Diky.

pavca1982
14. únor 2019

@sudylichozrout No buď ten den, nebo já šla do 24hodin, ale z vlastní vůle, mohla jsem jít i dřív. Nikdo mě nenutil k ničemu.

sudylichozrout
14. únor 2019

@pavca1982 aha, to ja prave vubec nevim, ze jde. Ptam se jen ze zvedavosti, ja byla v porodnici rada za ty ctyri dny full service 🙂 S prvni dcerkou jsem to ocenila opravdu hodne, na Bulovce jsou fajn sestricky, ucily nas trpelive kojit, koupat, manipulovat s miminkem. Za rok a tri ctvrte se narodila druha a ja byla opravdu rada, ze ty ctyri dny mam jen pro sebe a miminko a nemusim vubec nic resit 🙂 Kojit uz jsem umela, koupat taky, tak jsem se jen povalovala s malou a prijimala navstevy 🙂
Ale naprosto rozumim tomu, ze chce nekdo co nejrychleji domu. Musi to jit pres reverz, nebo staci domluva?

pavca1982
14. únor 2019

@sudylichozrout Pro mě jako pro zdravotníka je pobyt v nemocnici za trest.Takže ja byla ráda, že můžu spát doma a nikdo mě neruší.😉Je to každého volba.

pavca1982
14. únor 2019

@sudylichozrout A u mě byla domluva dopředu a reverz jsem jim podepsala.

sudylichozrout
14. únor 2019

@pavca1982 No jasne, to je. To ja vubec nezpochybnuju a ani jsem to nemela v umyslu 🙂 Fakt jsem byla jen zvedava, jestli je to to, co si myslim. A chapu, ze pro lidi, kteri se ve zdravotnictvi pohybuji, je lezeni ve spitale ocistec... Jsem rada, ze AP lze a ze k tomu lekari nemaji namitek.

baruniceslepice
15. únor 2019

@sudylichozrout No, nemaji namitek... Ja rodila v Horovicich a jak detska,tak gyndarka na mě zkoušely, že miminko tam MUSI zustat 72hod... ja porodila v pul10 vecer a v 8 rano jsem je.poprosila o propousteci zpravu, ze jdu domu a sla jsem "az" v 16h. ... Pri porodu absolutne nerespektovaly moje prani a delaly ze me blbce, takze ja tam nechtela byt ani minutu.... Naopak jsem se tesila za 20m.kocickou domu. 🙂

kajalka
15. únor 2019

Rodila jsem tak a šla bych do toho znovu 🙂

syrinxka
15. únor 2019

Hodlám tak rodit teď v květnu, tak snad nebudou žádné komplikace a podaří se. Moje porodní asistentka se tváří, jako že je to běžná věc a dětská doktorka je s tím taky v pohodě. Tak ještě uvidíme co řeknou přímo v porodnici.

jenny91
15. únor 2019

@sudylichozrout Ahoj, můžu se zeptat, jak to malá (ta starší) zvládala bez tebe doma, když jsi byla v porodnici s tou mladší? Já budu mít mezi dětmi rok a půl, ten full service a čas jen na miminko bych si taky strašně ráda užila, ale myslím, že to kvůli malému nepřipadá v úvahu. (Asi bych kvůli němu měla i výčitky. Ale já ho pravděpoobně budu v té době stále kojit, takže mě asi reálně potřebovat bude...)

jenny91
15. únor 2019

Mohu prosím připojit do diskuze jeden dotaz? Zajímalo by mě, jak je to s poporodními vyšetřeními. AP jsem původně nechtěla, ptala jsem se spíš v porodnici, jestli by starší (tou dobou rok a půl) nemohl být se mnou na pokoji. To ale moc nadějeně nevypadá, ještě se uvidí. Spíš mi doporučovali AP, ale trochu mi to znělo, že těch prvních pár dní s novorozeným miminkem strávím obíháním doktorů kvůli povinným vyšetřením. (V porodnici mi poprvé fakt vyhovovalo, že jsem nic neřešila, akorát se vždycky zjevil nějaký doktor, řekl, co malému udělá, a po chvilce zmizel.) Kolik toho tak je a bývá problém sehnat lékaře, kteří ty konkrétní úkony provádějí? (Prý nějaký odběr z patičky může být problémový...)

puhelin
15. únor 2019

Mne se ta moznost libi (dcerka je stale kojena a na mne velmi zavisla), ale nas pediatr je proti tomu a bohuzel lepsiho v okoli nemame, spis jsou tu jeste horsi (dojizdime za nim 20 minut autem 3 mesta od nas).

baruniceslepice
15. únor 2019

@jenny91 Tak ja prijela domu, 2. den domu prijela por. asistentka, se kterou jsem se dohodla, udelala odber z paticky, ja to sama poslala na oddeleni doporucene. Pak jsem byla u detske doktorky, ta malou zvazila, pochvalila nas a tim to u nas haslo. Oci vysetrili v porodnici a na usni jsem nesla ani s jednim ditetem, protoze jsem proste videla, ze na me deti reaguji. Ve finale jsem nemusela mit ani tu por. asistentku domu, protoze odber z paticky dela i moje dr. (karticky jsem na to dostala v porodnici)

jenny91
15. únor 2019

@baruniceslepice Aha, takže kdyby naše doktorka dělala odběr z patičky (zatím jsem s ní o tom nemluvila), stačilo by k ní zajít jen na jednu návštěvu? A to vyšetření očí v porodnici se dělá kdy přibližně? Kdybych třeba odcházela už ty dvě hodiny po porodu, mohlo by to být taky hotové?

sudylichozrout
15. únor 2019

@jenny91 V den porodu byl manzel se mnou, dcera byla u nasich, vecer se tam vsichni sesli na zapiti. Muz pracuje z domova, takze byl normalne doma on, pak si ji vzali na dva dny zase nasi. Dcerka je hodne putovni a samostatna, rada jezdi po navstevach a na tatikovi doslova visi, je to jehonlaska, takze to bylo uplne bez problemu. On ji hlida casto, bere si ji i ven s sebou, kdyz dela neco venku, nebo ma konzultace. Je zvykla 🙂 Dvakrat vzal s sebou dcerku i do porodnice, takze jsme se videly. Ja jsem vubec neresila, vedela jsem, ze nestrada.

pavca1982
15. únor 2019

@jenny91tak jestli můžu tak v Rakovníku nám oči , uši udělali než jsme odešli.Krev z paty jsem si nabrala sama doma a na kyčle jsme zašli v místě bydliště.

baruniceslepice
15. únor 2019

@jenny91 ano. Pokud dela detska dr. odber, staci navstevovat pediatrii. 🙂 🙂 A oci male prosvitily, nez jsme sly domu. (se slovy- tak aspon ty oci, ne?) 😀

jenny91
15. únor 2019

@pavca1982 Takže krev případně stačí nabrat sama a odeslat? Není na to nějaký speciální přístroj nebo něco?

pavca1982
15. únor 2019

@jenny91 Není jen se dobře prohřeje patička píchne se jehličkou z lékárny a na dvě kartičky do koleček se nakape krev.

mialagia
15. únor 2019

Taky mě to zajímá.. Nemáte někdo prosím zkušenost z Prahy Podolí jak se tam k tomu staví? A když by byla maminka po císaři? Nemyslím jít domů 2 hodiny po😃, ale prostě dřív na reverz jestli by pustili třeba 2.nebo 3.den po císaři..

mafulin
16. únor 2019

Za nas mohu jen doporucit, priste to planuji stejne. Meli jsme vlastni PA, ta pak prijela k nam domu, poradila mi s kojenim, zkontrolovala jestli je novo zloutenka v normalu a provedla patickovy screening. Ale - doporucuji jen v pripade, ze chlap funguje, uvari, uklidi, prebali. Bez toho bych to aspon ja nedala. Prvni tyden jsem jen lezela, motala se mi hlava, mela jsem malo zeleza. Manzel se o vse staral.
Preji pohodovy porod a at Ti to vyjde jak si prejes

wosk
16. únor 2019

3 ambu porody za sebou a muzu rict, ze bych nemenila a za tech 5.5 roku se to v nemocnicich vyrazne zlepislo. Jak se chovaji, kdyz chces jit domu, nestrasi, poradi atp. Zpetne jedine co bych zmenila, tak bych u prvniho porodu necekala na papiry a odesla. Zdrzovali, strasili, byli neprijemni atp. A z vlastni zkusenosti, rekla jsem, ze jdu, az mi rekli ze ja a miminko jsme v poradku. Kdyby ses chtela cokoli zeptat, klidne napis 🙂

wosk
16. únor 2019

@mialagia myslim si, ze v podoli neprorazis. Tam uz pri registraci podepisujes informovany souhlas (aspon cca pred 2 roky to tak bylo), takze dopredu vedi, jak se k tomu stavis 🙂 prijde mi, ze prazskych to nepujde lehce a budes si to muset vybojovat. Tady hodne pomaha muz. Mozna ted jak otevreli to centrum na Bulovce, bude to tam lepsi, jednodussi.

pavca1982
16. únor 2019

Já si třeba vybrala porodnici kde ambu.porod umožňují.Cesta sice trvala skoro hodinu, ale stálo mi to za to.

standula002
16. únor 2019

@isabelafuentes Mám zkušenosti v Liberci - dělali s AP vždycky problémy. U prvního dítěte na mě koukali všichni jako na cvoka, takže jsem vydržela ty 4 dny a vrátila se domů úplně hotová, nevyspalá, vyřízená a s depkou. U dalších dvou jsem si chtěla za každou cenu vydupat odchod domů ještě tentýž den (oba se narodili ráno). Nejdřív jsem si vyslechla, jak chci mimino zabít předčasným odchodem. Nakonec přišla dětská doktorka a pokaždé "něco" našla. První syn měl podle ní moc velkou hlavu. Museli jsme čekat na speciální vyšetření a nic se nenašlo. Druhý den jsem na reverz odešla a náš pediatr naměřil synovi o 4 cm méně obvod hlavy! U druhého syna stejná doktorka jako jediná slyšela šelest na srdci. Opakoval se stejný scénář - nervy, stres, manžel odmítající na naléhání doktorů odvézt nás domů. Zase se nic nenašlo. Zase jsme odešli druhý den na reverz a náš pediatr žádný šelest nikdy neslyšel.... Chce to hlavně pevné nervy a trvat na svém. Jakékoliv vyšetření se dá domluvit jinde nebo odmítnout. Já osobně jsem i za ten 1 a půl dne byla na pokraji zhroucení, protože jsem od porodu do propuštění naspala třeba jen 4 hodiny po kouskách. A taky dělali problémy s krevní skupinou - jsem negativní a odmítali mi píchnout injekci bez zjištění krevní skupiny dítěte (přitom během těhotenství to píchají běžně a krevní skupina mimina je nezajímá).

mialagia
16. únor 2019

@standula002 tak to je hustý ale jako že až takhle..že se jsou schopný uchýlit až k nějaké falešné diagnóze dítěte a vystrašit totálně rodiče tak to je fakt moc😮

mialagia
16. únor 2019

@wosk hm to vidím dost skepticky, páč vím jak je člověk obvykle psychicky rozsekany po porodu, resp.ty hormony prostě..a do toho se ještě s někým dohadovat a čelit nátlaku fakt pochybuju, že bych ustála bohužel..chjo uvidím co mi řeknou na dřívější odchod aspoň, taky mě oddělení šestinedělí vyčerpalo s dcerou, vůbec nebyl klid, furt davy lidí na pokoji, přitom nepomohli vůbec, pamatuji si jak jsem si uvědomila až doma jak najednou jsem v klidu a jak to tam bylo hrozný..

huggieska
16. únor 2019

@isabelafuentes Ano, rodila jsem ambulatně v Rakovníku a bylo to nejlepší rozhodnutí. Po 12hod jsme odjížděli domů.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru