icon

Bylo na vás při porodu použito tlačení na břicho?

jezecka
4. čer 2015

Zažily jste skákání nebo tlačení na břicho při porodu (tzv. Kristellerova exprese)? A jakým způsobem to probíhalo? Tzv. tlak předloktím či jinak? Prosím uveďte celé své jméno, rok a porodnici, ve které se tak stalo. Data slouží v rámci kampaně proti KE k získání přehledu toho, jak moc se u nás tato již od roku 1952 zakázaná porodnická metoda používá. Do zdravotní dokumentace se totiž neuvádí. Lékaři ji nově nazývají také jako tzv. přidržení fundu, jakýkoliv tlak na dělohu je ale velmi riskantní a bohužel nejednou skončil i rupturou dělohy nebo trvalým poškozením dítěte. Za Vámi poskytnuté informace předem děkuji, slouží pro dobrou věc! (Pokud jste data již poskytli v rámci FB skupiny "Nechceme Kristellerovu expresi" či jinde, prosím již neuvádějte.)

Strana
z3
paracka
8. čer 2015

U prvního porodu ano, tlaceni lokty na břicho, u druhého porodu jen opravdu protlačeni fundu

elikup
8. čer 2015

Ne a nikdy bych to nedovolila, ani můj doprovod. Kleště i vex je bezpečnější. Ale kdo z porodníků ho umí používat.

Mamky, když jste těhotné, chráníte si bříško proti nárazu, aby vam děti neskončilý na břicho. Proč, když vam pak matrona skočí na pupek...

pigpeppa
8. čer 2015

To myslíte vážně? Problémový člověk? Proč? Protože mu někdo přizabije dceru a on hájí její práva? @pavlakosec

mcellinka
8. čer 2015

Eliška křižová , porod v České Budějovice rok 2012 první porod.
Bohužel jsem tuto metodu zažila vytlačení miminka i dělohy a musím přiznat že to bLo velmi bolestivé. Také jsem po tom hodně krvácela a museli mě hlídat.

lucie_sim
24. čer 2015

Jsem těsně před porodem a doufám, že nic takového nezažiju. Ale švagrová mi vyprávěla o svém porodu (rok 2008, nemocnice Cheb) a tam jí prý doktor tlačil tak na břicho, že pak malý rychle vylítl a celou jí potrhal. Nicméně - jí na tom nepřišlo nic divného 😖

suzix
3. črc 2015

Ano, byla na mně použita tato metoda - a skončila jsem s rupturou III.stupně, problémovým hojením atd. Ale toho "šlendrijánu" bylo před i při porodu více... žádná kontrola průtoků poslední měsíc před porodem - takže nezjistili, že malá není vyživovaná odhad váhy v 35tt byl 2890 a to se narodila v 39+4 s váhou 2880, stejně tak nezjistili šnůru kolem krku voda mi odtékala postupně - vyvolávali 3 dny a bez výsledku... po 52 hodinách mi opět dali vyvolávací tabletu i přesto když už jsem měla odsouhlasen císař a pak se to rozjelo... ALE zase moc rychle po těch 3 dnech jak překvapivé..... no a pak ta šňůra a klesající ozvy....

semili
14. zář 2015

Ano pouzili,bohuzel jako prvorodicka,unavena z vedeni celeho pirodu v leze mi pani doktorka hupsla na bricho..nasledna srazenina z tlaku,narkoza a nucene cisteni a vytlacovani srazene krve v oblasti od vaginy az ke konecniku,bych nikomu neprala.. Chodit jsem nemohla jeste mesic.. Nastesti syn byl a je v poradku.. Druhy porod na sebe nenecham sahnout !! S psych.pomoci meho 2 metroveho pritele 😀
Bylo to v roce 2005-ostrava vitkovice.

petulik81
14. zář 2015

Holky,já rodit doma,tak to neprezijeme ani jeden ☹,porod se rozbehl v poradku,jen se malý zasekl,ze sklonil hlavicku,na cisare bylo pozde,bohuzel,nebo bohudik to pouzili aby nam pomohli,byli skveli,sebehl se tam snad celý personal ....vy co rodite doma a mate nahodou bezproblémovy porod můžete byt jen radi a dekovat vsem svatym,ja bych do toho nešla....po tom mem porodu uz vubec,doba stredoveku je za nama ne?ale je to vaše věc,naše vec je,ze se nechame sverit do péči lékařů,můžete si planovat porod jak chcete,dopadne to jak dopadnout ma,ja se mozna vic na,další pripravim,posilovanim panevniho dna,ale to je vše co můžu udelat...ostatni prispevky jsem necetla

pethulemishule
14. zář 2015

Nevím, jak by to přesně mělo vypadat, ale myslím, že jsem to viděla u jednoho z těch porodů v pořadu 4 v tom...minimálně jsem se úplně hrozila co jí tam ta sestra dělá. Ale která série už či maminka nevím.

stepka732
24. lis 2015

Mě při porodu klečeli na břiše dvě 70kg ženský :-/ kdybych o tutom věděla nikdy bych to nedovolila!!! Dcera má z toho nejspíš následky ☹ měla krvácení do hlavičky! . Je jí 18měsíců nemluví a ani nechodí, jen válí sudy.... A dr nám tvrdí že to není s porodu ale diagnózu furt nemáme neví čím to je ale prý porodem ne :-/ bylo to ve FN LOCHOTÍN PLZEŇ

alicesky
1. pro 2015

Doporučuji nastudovat doporučení Světové zdravotnické organizace - třeba zde:

http://www.iham.cz/2012/03/3-pece-v-prvni-dobe-...
cituji:
"Ze tří pokusů, které poskytovaly údaje o délce porodu po oxytocinovém urychlení ve srovnání s kontrolní skupinou, prokázal pouze jeden kratší trvání porodu po aplikaci oxytocinu. V jednom pokuse byly ženy povzbuzovány k tomu, aby vstaly z postele a chodily, stály nebo seděly dle svého přání. V této kontrolní skupině bylo průměrné trvání porodu o něco kratší než ve skupině s urychleným porodem. Apgar skóre ani počet novorozenců umístěných na speciální jednotku se mezi skupinami s oxytocinovým urychlením a kontrolní skupinou nelišil (Hemminki a kol. 1985). "

k amniotomii (protržení vaku blan) cituji:
"amniotomie provedená na počátku porodu vede k průměrnému zkrácení trvání porodu o 60 až 120 minut, a nemá vliv na užití analgezie či na míru operativních zásahů. Pokusy neposkytují žádné důkazy o tom, že časná amniotomie má příznivé či nepříznivé účinky na stav novorozence (Frase a kol. 1991, 1993, Barrett a kol. 1992). Není možné tedy vyvodit závěr, že časná amniotomie je jasně výhodnější než vyčkávací přístup či naopak. Proto by při normálním porodu měl existovat opodstatněný důvod pro ovlivnění spontánního načasování protržení vaku blan" - tedy amniotomie nepřináší žádné prokazatelné výhody.

k poloze např:
"Několik výzkumných studií prokazuje, že během první doby porodní ovlivňuje poloha vleže na zádech průtok krve v děloze."

Mluvit k "tlaku na fundus" je asi zbytečné.

Vřele doporučuji nastudovat WHO popř Lamaze ( třeba k dohledání tady: http://www.podstrechou.com/clanky/zdarma-zaklad...) před odchodem do porodnice, sepsat do porodního plánu a pak mít u sebe někoho při smyslech (málokdy partner :P) kdo pomůže prosadit aby se neděly věci které jsou zjevně proti právům rodičky a v rozporu se světově uznávanými doporučeními. Tak to tedy plánuji já... 😕

Pro silnější povahy doporučuji diskuzi s Dr Svobodou (D Drtinová), kde říká - dost manipulativně - že my tomu přece vůbec nerozumíme a nemáme ho co poučovat. Zjevně tomu nerozumí ani světová odborná porodnická veřejnost, neb ta s těmito postupy prokazatelně nesouhlasí. "My víme co je pro vás nejlepší" - to už jsme zažili, že 🙂

Držím palce a přeji krásný porod všem 🙂

lenulinka90
14. pro 2015

dneska jsem o této metodě četla, tlačilya matce taky na břicho, prorvali jí dělohu a dcera zůstala postižená

hathor26
7. črc 2016

Ano tato metoda byla použita při mém prvním i druhém porodu. Ani jsem na to nebyla upozorněna,najednou na mě sestra skočila a já se tak lekla. Syn když byl venku,tak neplakal,až mi to přišlo zvláštní,zeptala jsem se doktora,proč nepláče,odpověděl,"To bude v pořádku". Pak už jsem syna slyšela. nic mi neřekli,při propouštění z nemocnice mi bylo zděleno,že musí brát "hysteps" ,měl třesy v končetinách a mozkovou dysfunkci. Já jsem po porodu byla potrhaná,když jsem ležela ještě na sále,ptal se mě doktor,zda je všechno v pořádku,ale cítila jsem nepříjemný tlak,řekla jsem to. Doktor provedl prohlídku a že je vše v pořádku,že mě nemá co tlačit. Vůbec jsem nebyla schopna močit,nešlo to. Do rána se mi udělal velký hematom,sestřička mi na to dávala led. Hned ráno sháněli anesteziologa,než přišel,tak mě doktor rozpáral a když mě uspali,tak znovu zašili.Kvůli tomu,že jsem nemohla močit,jsem byla týden v nemocnici,stále mne cévkovali. Bylo to v roce 1985 v Náchodě. druhý porod obdobný (opět skok na břicho),ale dítě šlo rychleji,dcera neměla problémy a já opět nemohla jít na malou stranu. Psal se rok 1987 Náchod. Jelikož jsem rodila ještě jednou,už jsem chtěla do jiné nemocnice,tam jsem opravdu rodila sama,bez toho aby ze mne někdo dítě vytlačil. A představte si,když za mnou přišla sestřička s mísou,ať se zkusím vymočit,tak jsem řekla,podle zkušeností ze dvou porodů,že mi to asi nepůjde,že mne museli vždy cévkovat. No to nevadí,řekla sestřička,tak to jen zkuste. No a ono to šlo,musím říct,že jsem z toho byla hodně překvapená,ani jsem tomu nechtěla uvěřit... 🙂 Stalo se v Pardubicích v roce 2000.

balet
7. črc 2016

Petra Lysenko-Chvílová, 2016, České Budějovice. Dvě sestry tlačily lokty a následně celou paží. Dcera měla velký hematom na hlavě, kvůli kterému jsme dlouho překonávaly novorozeneckou žloutenku. Já velká porodní poranění a hodně šití...

andysek2512
7. črc 2016

Já i malý jsme naštěstí byli v pořádku, ale PA mi hupsla tak na břicho že jsem bolestí zajecela ptz to bolelo víc jak celý porod..... Přítel si potom o tom něco četl a rikal že kdyby to věděl při tom porodu tak v tu chvíli PA prohodí oknem🙂:D rodila jsem v porodnici v Mladé Boleslavi....

kamaradicek
7. črc 2016

Apolinar 2 x - ne

neanone
17. kvě 2024

2021 České Budějovice
Na začátku porodu po ulehnuti na porodnicke lůžko: 2 porodni asistentky každá z jedné strany udeřily na výzvu dr do pravé a levé strany bricha
( prý abych se netrapila). Následovaly nevhodné komentáře, roztržení celé hráze, zasunutí vylitle hlavy dlaní dr. zpět dovnitř doprovozena vysoce bolestivou rotací telicka. Završeno neprijemnym dvojitým skubnutim za pupeční šňůru.
Způsobeno neodbornym vedením porodu mladou neatestovanou dr bez odborneho dohledu!!!
Výsledek nevratné organove zmeny se syndromem hypertonu panevniho dna. Miminko: propad ozev v II.d.p., modrá hlavička a zakrvacena belma po porodu + břišní kyla a rozevřeny hrudník.

mcellinka
30. srp 2024

@neanone Také České Budějovice r.2012 . Šílený

Strana
z3