icon

Co vše si sama zařídit před porodem?

charlota8
12. čer 2017

Ahojte, je mi 21 a jsem v 22 TT a chtěla jsem se zeptat zkušenějších a znalých rodiček, co vše je potřeba si sama zařídit před porodem, zda jsou nějaké věci, které Vám v porodnici nebo gynekolog neoznámí nebo se vším spoléhat na gynekologa jako na př. : kam mě pošle na vyš. , jestli mě včas pošle na registraci do porodnice a takové věci, porod mě netrápí tolik jako zařizování těchto věcí. ještě jsem se chtěla zeptat, když s přítelem nejsme zatím vzatí, zda aby mimi mělo jeho příjmení musím někde něco zařídit či vyplnit 🙂
Předem moc děkuji za odpovědi

Strana
z2
somalicats
16. čer 2017

@fire85 K zubari chodim pravidelne, tak nevidim duvod, proc bych tam mela extra chodit kvuli razitku. EKG vcelku nema smysl, pokud neni zenska kardiacka (a pokud je, tak si ji na kardio stejne hlidaji). Domluva s pediatrem je vec rodicu a toho pediatra. Nikdy jsem nemela jedine razitko v prukazce, neumrela jsem ja ani deti a nikdo me za to pochopitelne nebuzeroval.

alkuska
16. čer 2017

@somalicats vzhledem k tomu, že i mladí lidé mohou mít arytmii o které nevědí, chtějí v porodnici pro jistotu mít zprávu o EKG vyšetření kvůli možné anestezii při akutním císaři. Takže bych si zrovna na tohle vyšetření ve vlastním zájmu raději zašla.

somalicats
16. čer 2017

@alkuska Kdyz budes mit treba autonehodu a povezou te hmed na sal, tak Ti ekg taky nikdo natacet nebude. Pokud ma clovek arytmie natolik zavazne, ze by to mohl byt problem, tak na to staci poslech. A krome toho kdyz uz preventivne ekg, tak idealne co nejblize k terminu porodu, ekg rok stare je celkem k nicemu...

hrasek15
16. čer 2017

Pokud vím, tak k zubaři se​ má jít proto, aby zjistil a vyléčil případný zánět v dutině ústní, který by se mohl přenést do krve. Tak mi to řekl gynekolog. U obvodního lékaře jsem taky byla, ale akorát mi změřila tlak a zkontrolovala očkování. O EKG mi nikdo nic neřekl...

alkuska
16. čer 2017

@somalicats Tohle není žádný argument. Srovnávat porod, o kterém víš, že bude, s autonehodou, se kterou nikdo předem nepočítá, nejde. Nemluvě o tom, že dobrý obvoďák by každého člověka měl aspoň jednou za život na to EKG nahnat. Stávající porucha rytmu, která se nemusí klinicky projevit v běžném životě se může prohloubit vlivem léčiv podávaných v rámci anestezie, a klidně tam může být i ten rok předem a poslechem to nezjistíš. Jde o neinvazivní vyšetření při kterém se nepodávají žádné léky, tak fakt nevidím, kde je problém, když je to jen k dobru.

somalicats
16. čer 2017

@alkuska Principielne to srovnavat lze, porod je fyziologicka zalezitost a nikde neni receno, ze se nemuze zvrtnout, stejne tak kdyz sedas do auta, tak nemuzes vedet, jestli to do Tebe nekdo nenapere.
Jako doktorovi mi o arytmiich povidat nemusis. To ekg na prukazkach tam strasi uz hodne hodne dlouho, a faktem je, ze pokud pocitam s operaci, tak chci klasiku predoperacni vysetreni vcetne ekg pred zakrokem, abych mela aktualni data. Samotne ekg delane buhvikdy je k nicemu - onemocneni srdce se vyviji a nikde neni receno, ze kdyz je ekg delane pred rokem ok, ze bude stejne i za rok. A poslechem se da zjistit dost, minimalne by mel praktik poslat pacienta na kardio vzdy, kdyz poslechem neco zjisti.

charlota8
autor
16. čer 2017

Takže stačí jít za obvaďákem ukázat průkaz a požádat o prohlídku? Jinak pro sichr na to EKG mam pozadat gynekologa o zadanku? dekuji

alkuska
16. čer 2017

@somalicats no tak to je jasné, s tím souhlasím. Ale myslím si, že EKG udělané na přelomu druhého a třetího trimestru (takhle aspoň poslal gyndař mě) je lepší než žádné, a zas tak strašně zatěžující vyšetření to není, abychom řekli že to nestojí za to.

Strana
z2