Dělali Vám v den porodu kontrolní ultrazvuk?
Ahoj maminky, čekám druhé miminko a nedá mi neudělat špionáž, jak to chodí v jiné než Českolipské porodnici. Když jsem čekala syna, posl.UTZ proběhl ve 37tt, odhad 2900g.
Porod, spontání v 40+2tt, váha 4,4kg/54cm. Před porodem vyšetření jen pohmatem, vnitřní a monitor. Utz nikdo nedělal. Mám úzkou pánev, samotný porod byl zlý, malý šel špatně, po více jak hodině mě řádně střihli a vzali vex. Přesto jsem se vnitřně potrhala až na tl.střevo. Šili další hodinu, malý AP 8-9-10. Modrý, žloutenka, nechtěl pít, spavý. Po 3měsíci se zlepšil, ale je velmi dráždivý. Já měla místo 6nedělí půlroční hojení a rehabilitace. Problémy s vyprazdňováním a udržením moči dosud, lze řešit plastikou, nechávám po 2.porodu.
Říkám si, zda mohlo být vše jinak, kdyby ho přeměřili...
Bohužel nemám možnost rodit jinde.
Rodila jsem 2x ve Frýdku-Místku, utz dělali v obou případech při příjmu k porodu.
Jo a u prvního porodu dokonce kontrolovali utz polohu miminka těsně před tím, než jsem ji porodila... prý jestli je dobře dorotovaná.
Mně teda připadá zvláštní, že mezi 37.tt a 40.tt neproběhl žádný utz. Na gynekologické prohlídky se ke konci chodí snad každý týden.. V Jablonci n. N. mi při příjmu (praskla mi voda, bez kontrakcí) utz dělali i s odhadem, který byl 3,3 - 3,4 kg, realita 3,1 kg.
Mě už z taky nikdo nedělal. Od doby co jsem byla odeslána do porodnice az na kontrolu zda je prcek hlavičkou dolů nějak se tam točil. A odhad váhy mi přes utz neřekl nikdo. Jen dr na prvním screeningu se zmínil že bude prcek větší než prvorozeny.
@englerova14 osobne bych zvazovala zalobu...
Bohuzel sou i jine porodnice kde se v poradne a ani pred porodem UZ nedela - třeba Benesov
Ale me v Krci UZ delali v poradne a pak i v den prijeti
A upřímně k čemu je váhový odhad když je to stejně +- půl kg. To by uz odhad dle utz musel být 5 kg a pak by se případně zvažoval cs. Možná je to trochu jiné u úzké pánve, ale otázkou je zda to bylo viditelně zapsané v průkazce. Pokud jste tedy nechodila do porodnice od začátku.
V Brne v Bohunicich tiez na prijme utz nerobili, ale uz mesiac som tam chodila na monitor a za tu dobu mi robili utz asi 2x. Rodila som v 41.tt.
Rok 2015 Kladno - začala mi v termínu odtékat voda, bez kontrakcí, na příjmu UTZ i s odhadem hmotnosti 3300 g, narodil se s hmotností 3280 g, takže odhad přesný.
5 dní předem mi také dělali UTZ, protože se jim nezdáli v poradně ozvy na CTG.
Rodila jsem 2x v Hořovicích a ani jednou mi při příjmu k porodu UTZ nedělali. A poslední UTZ jsem také měla u svého gynekologa, v nemocnici nedělali ani jednou. Kontrolovali jen polohu pohmatem, měřili břicho a dělali monitor.
@englerova14 nedes, se taky chystám rodit v České Lípě, ale moje dr. dělá vše až do konce - má monitor a kvalitní ultrazvuk, tak budu mít odhat od ní, do porodnice půjdu až rodit. Kolegyně měla podobně komplikovaný porod v Liberci a druhý šel plánovaným císařem, tak se zeptej, jestli to nebude i tvůj případ.
Ultrazvuk nedělali, vyšetřovala mě PA pohmatem a i bez ultrazvuku poznala, že mimčo drobek nebude..
U nás je to spíše o doktorech v porodnici, co jsem se ptala, ale mě taky UTZ už nikdo nedělal. A to mě gynekolog strašil skoro 4 kilovým mimčem. Nakonec šla o 2-3 týdny dřív a měla 3.300g. Naštěstí. 😅
Jinak vás obdivuju, že po tom všem uvažujete o druhém dítěti. Aby ty následky pak nebyly trvalé. ☹ Mě už by normálně rodit nikdo nedonutil ani násilím. 😅 😀 A když by byla touha po dalším dítěti moc veliká, tak bych si pořešila císaře, kdybych se měla ohánět posudkem od psychiatra. 😀
@misha80 chodila jsem od toho 37-39tt co týden, pak ob den, ale utz už pak neproběhl, jen kontrola čípku, tlak, moč.
@marketaryzi tak to je ukázková péče
Já jsem rodila 2x v Benešově, u první dcery dělali UZ den před porodem, ale malá měla moc rozdivočené monitory, takže kontrolovali na UZ, co se tam děje. Váhový odhad měla ve 38+5 2800g, narodila se 38+6 3040g. Druhá dcera se narodila 39+4 a měla 3830g, poslední UZ nějak 3 týdny před porodem, odhad 3500g.
Druhá dcera se narodila s hematomem přes celou hlavu, nebyla přidušená, ale měla hematom prý od toho, že se zasekla v porodních cestách. Narodila se přirozeně bez použití vax nebo kleští. Naštěstí je v pořádku, jen po porodu byla celá fialová a měla odřeniny na obličeji. Taky mě napadlo, že to třeba mohlo být jinak, dalo se předpokládat, že bude na mě dost velká.
@alboo manžel zvažoval, ale doktoři se podrží a vy nic neuhádáte. V propouštěcí zprávě nebyla ani polovina úkonů co provedli a co vše mi pustili do žíly, manžela v půlce porodu vyhodili, já jsem pak už byla lehce mimo, takže pak už taky moc nevím, z malého si nic nepamatuju, pribrali mě až šití...
@blanciii já jsem přešla k jiné gyndr. Teď mám Véghovou. Předchozí mě v 35tt vyškrtla a předala do péče porodnice, že předporodní péči nedělá. Véghová ano, i rodí, prý pokud bude větší vyvolají v 38tt nebo sekce, což by mihl být problém, na narkózu už jsem špatnou reakci měla..
@prcekverunka nejhorší je, že člivěk je v té chvíli tak bez sebe strachy o miminko, bolestí, někdy oblbnutý léky, že i když hlava ví, že je něco špatně a chce to jinak, nedokáže se bránit. A pak si to ještě vyčítáme. Malý byl prý modrý a na hlavičce měl do 2měs. Prolis od vexu, prý do 3týdnů zmizí, nám nemizel a i dětská nad tím kroutila hlavou, jací to jsou řezníci:'(
@englerova14 Ono asi když je všechno v pořádku, tak ty utz jsou zbytečné (mně je nedělali, protože jsem rodila ve 38.tt, ale při příjmu v porodnici ano). U Tebe bych spíš viděla zásadní otázku v tom, jestli se někdo zabýval tím, že máš úzkou pánev, jestli to bylo bráno již dopředu jako určité "riziko" a tím pádem se to mělo více hlídat, tzn. dělat třeba i ty utz kvůli velikosti (vím, že odhady bývají někdy dost mimo, ale nic spolehlivějšího stejně neexistuje). Další otázkou je, zda byl průběh porodu a jeho následky způsoben opravdu úzkou pánví, nebo by se to stalo tak jak tak. Měla jsi někde zapsánu "diagnózu" úzká pánev? Protože si myslím, že to bývá důvodem k císaři.
@yagga v průkazu jsou dané rozměry pánve, měřili mi i teď v 10tt. Odhad váhy a velikosti se dělá právě kvůli možnému nepoměru plodu a pánve, může se tak předejít komplikacím u porodu, a velkým porod.poraněním, stresu pro dítě.
@misha80 diagnóza úzká pánev zapsána nebyla. Co mám teď zapsáno je 23/25/31/18. A to už jsem rodila, co jsem měla v průkazce u prvního nevím, ale tapsáno to tam bylo. Pozastavil se nad tím v porodnici jen jeden gyndr. Porodník to však nekomentoval. Rodila jsem dlouho s PA, přestala jsem cíti kontrakce, tlačila jsem už hodinu, pak začal najednou šrumec, manžela vyhodili, mě něco dali do žíli, stáli tam 2doktoři a další sestry, nástřih, znovu, PA na břiše a dál už vím jen šití. Co jsem hledala, rozměry pro porod jsou 26/28/31/20.
Poprve jsem rodila v Olomouci, posledni UTZ mi delal muj doktor v poradne, odhad vahy mi nedelali ani jednou. Syn se narodil bez problemu, 3790g, 51cm.
Podruhe jsem rodila v Motole. UTZ na odhad vahy mi delali v den terminu, doktorka v poradne kvuli "linemu" monitoru zvazovala vyvolani. Odhad vahy vysel asi 3900g, o par hodin pozdeji se po vyvolani narodila dcera - 3240g, 49cm.
Potreti jsem rodila u Apolinare. Posledni UTZ mi opet delal muj doktor nekdy ve 35.tydnu, aby se ujistil, ze je syn hlavickou dolu. Odhad vahy nedelal. V porodnici uz mi nikdo UTZ nedelal, syn se narodil bez problemu - 3790g, 50cm.
Vsechny deti mely vetsi hlavu, ale nastesti to nebyl problem. A ani mi snad nikdy nikdo nemeril panev, aspon o tom nevim a v prukazce to zapsane taky nebylo.
@englerova14 já od 38 Tt chodila do porodnice kde mi natáčelo monitor, tlak. Moc ... V den porodu ult taky nedělali, jen monitor a pohmatem jak jsem moc otevřená.... Naštěstí já měla porod naprosto pohodový. Ale taky jsem si říkala sakra jak poznají že to Mimi je pořad dobře natočený když nedělají ult....
@palomitacheca tak to jste měla štěstí na krásné hladké porody. Jsem zvědavá a bojím se, jak se to rozhodnou řešit tentokrát. Uvnitř jsrm hodně zjizvená, takže elasticita jaká je asi u více rodiček se skrz tvrdé jizvy taky konat nebude...
@englerova14 ahoj, měla jsem úzkou pánev, při prvním těhotenství dělala doktorka klasicky uz ve 37+4 odhad váhy 2830g a rozměry pánve 18/21/29/15 a řekla, že už je to hraniční. Ve 38+5 mě poslala do porodnice, odhad váhy 2980g a 38+6 vyvolávali porod. Porod dobrý, váha dcery 2950g. U druhého těhotenství mě zapomněli změřit pánev na začátku (byla jsem na IVF a pak měnila doktora) a měřil mě doktor ve 37+5 i s uz, odhad 3100g, pánev 26/27/35/22. Pak už jen monitory, porod ve 40+2, dcera 3800g, potrhala mě řádně, ale ne vevnitř. U třetího pánev 20/21/34/17, poslední odhad váhy ve 32tt 1981g, ale pak špatné monitory, takže ve 37+2 vyvolání, ale ne kvůli váze (špatná placenta), syn 3kg přesně.
Když není viditelný problém, tak už ty uz potom nedělají. Myslím, že po tvém prvním porodu budeš určitě hlídaná.
@plachetnicka děkuji za příspěvek. Snad si to opravdu pohlídají, jsem odhodlaná si ten utz tentokrát vydupat (nebo muž, když budu mimo). Ten strach o malého byl hrozný a já jsem pak taky moc nefungovala.
Ahoj, můžu se zeptat kde v průkazce jsou zapsány rozměry pánve? Já si totiž nejsem vědoma, ža by to muj doktor měřil. Nebo jestli to budou dělat až přejdu do nemocnice?
Panev mi nikdo nikdy neměřil,asi dr poznal od pohledu že nebude problém. Jsem malá,ale " mateřský" typ. Utz dělali u prvního určitě,pri příjmu na porodní oddělení s rozběhnutym porodem. Odhad byl 2900 a o 2,5 h později se narodil syn s 3220. U druhého si nejsem jistá zda dělali utz,myslim že po vnitřním vyšetření jsme spěchali na sál jinak bych jim porodila na vyšetřovne.
@eri399 já jsem to měla vždy v průkazce nahoře na stránce s tabulkou, kam se píší pravidelné kontroly (tt, otoky, moč, tlak, ozvy, atd.) Měla by jí změřit sestra do toho cca 12tt.

Rodila jsem dvakrát v Motole, plánované vyvolání porodu, kontrolní utz v den nástupu do porodnice, den před vyvoláním.