Doporučení k císaři kvůli oční vadě

teta_kiki
20. led 2015

Dobrý den, ženy
Vím, že už se to tu řešilo, ale příspěvky jsou už staršího data a jak se zdá, na poli očního lékařství se to od té doby změnilo...zrovna jdu od oční a jsem trochu rozčarovaná. Mám vysokou krátkozrakost -16 a -14 dioptrií a dvě operace (skleroplastika) a od dětství mi všichni doktoři tvrdí, že až jednou budu rodit, tak je jasnej císař. Taky jsem měla odjakživa omezení, jakože nesmím dělat stojky a kotrmelce a jakkoli se věšet hlavou dolu kvůli nitroočnímu tlaku. Tak jsem s tím byla tak nějak smířená a brala to jako hotovou věc. Když jsem to na začátku těhotenství řekla svý gyn. Tak že prej o tom rozhoduje jen a poze oční lékař, ať donesu jeho rozhodnutí. Když jsem volala očařce, tak mě tak nějak odbyla jen po telefonu, že krátkozrakost není kontraindikací k normálnímu porodu a ať se rozhodnu jak chci a pak se domluvím s prodníkem. Že to bejvávalo, ale dneska už se kvůli brejlím na císaře neposílá. Teďka jsem na začátku sedmýho měsíce a šla jsem k ní, aby mi milostivě udělala vyšetření sítnice, jak se mám asi rozhodnout jak chci, když neznám rizika? A ona zas zopakovala to co mi řekla do telefonu, udělala mi to vyšetření a řekla, že moje sítnice odpovídá mojí oční vadě a hotovo. Měla jsem se zeptat, co přesně to znamená, ale čekala jsem už dvě hodiny v čekárně kde bylo hrozný vedro a byla na pokraji sil, tak mě to v tu chvíli nějak nenapadlo. Řekla mi, že kdybych měla rodit 15 hodin, tak by byl lepší císař, ale kdyby to bylo rychlý, tak do těch 6 hodin, tak to neni nutný. Že se mám domluvit s tím porodníkem. A já na to: no jo, ale bude to respektovat? A ona, že prej domluva je víc než nějaká lékařská zpráva a napsala mi zprávu s diagnózou, na který není o porodu v jakýkoli podobě ani zmínka, žádný doporučení, nic. Tak nevím. Je možný to s tím porodníkem pak nějak řešit, máte s tím některá zkušenost? Jakože v půlce porodu řeknu, že už mi to přijde dlouhý, a už nehci dál riskovat, že se mi ta sítnice utrhne? Chystám se do Kladna....díky za reakce.

guinea
20. led 2015

@teta_kiki A co zkusit jinou očařku? Takhle mi podle tvého popisu nepřipadá moc pečlivá, spíš tě odbyla. Takového lékaře bych nechtěla.

kyia
20. led 2015

Já jsem měla -11 dioptrií, v dětství jsem byla na skleroplastice a v dospělosti pak na laseru, kde mi odstranili kompletně všechny dioptrie. Na oční klinice mi pak řekli, že budu muset v budoucnu rodit císařem, což jsem vůbec netušila. Potvrdila mi to pak i moje oční doktorka. Takže být tebou nic neriskuju! Císař je v pohodě, pro někoho dokonce lepší než klasický porod.

mala_vavrova
20. led 2015

Mě to teda moje oční lékařka normálně napsala . Napsala mi papír,že díky zhoršující se myopsii doporučuje císařský řez a v nemocnici to v pohodě vzali a rovnou mi naplánovali císaře. Nikdo tam na to neřekl ani popel. Celkem mě reakce tvé lékařky zaráží.....

eliska_z
20. led 2015

Já mám teda jen -9 a -8,5 a navíc bez operací či jiných zásahů. Šla jsem k oční, jestli jsou dioptrie problém, jestli musím na císaře. Říkala, že podle vyšetření. To mi udělala nejprve v 5 a pak znovu pro jistotu v 8 měsíci a podle něho mi řekla, že klidně mohu rodit normálně, pokud budu chtít. Nicméně kdybych chtěla, klidně mi prý napíše císaře.
Být tebou najdu si jiného doktora. Já vždy čekala maximálně 10 minut a po vyšetření mi dr. všechno vysvětlila, včetně možných komplikací, které by mohly přijít a nechala rozhodnutí, co chci napsat do zprávy na mě. Ale jak říkám, v mém případě byly výsledky příznivé. Musím říct, že porod mi paradoxně pomohl. Od něho se mi poprvé v životě za rok od poslední kontroly zrak nezhoršil ani o 0,25 🙂

simbelmine
20. led 2015

Doporučuju jiného doktora a od současné odejít...takové chování :-/.

Jinak když mi laserovali oční vadu, rovnou mi řekli, že v budoucnu to asi bude na císaře, ale na vyšetření jsem teď v těhotenství ještě nebyla. A to jsem měla míň dioptrii než ty. Sice se modlím, abych nakonec mohla rodit normálně, ale mít tak silnou krátkozrakost jako ty, tak asi jdu rovnou do císaře. I když ono by nemělo záviset na dioptriích, ale na stavu očního pozadí.

agne
20. led 2015

Mám necelých 9 dioptrií a hodně cilindrů. Normálně jsem si nechala od gynekologa napsat žádanku k očnímu, šla jsem cca ve 2/3 těhu (a to jen díky doporučení jinak bych čekala mnohem déle na objednání) a tam by ti měli změřit oční tlak (koukáš do přístroje a oni postupně 3x do každého oka fouknou a vyjedou jim v pc údaje) a pak jsem dostala papír o vyšetření, který jsem dávala v porodnici, ale pokud by jej dobrovolně nikdo nechtěl a měla to na hraně, tak jej asi neodevzdám a pokouším se rodit normálně 😕
Dle mého nejde až tak o počet dioptrií 😵 , ovšem pokud se k tomu přidávají ještě další vady tak to asi komplikací může být... 😎 .

janinek
20. led 2015

@teta_kiki Jineho ocare. Jinak jsem na tom stejne, teda mam hodne dioptrii (-13,-14) a od nejakych osmi let (jako PROC?!?!?!) mi rikali, jak musim rodit jedine cisarem. Ale nekdy v 25 se me ocar ptal, jak to planuji s rodinou a ze at pak tehotna prijdu, ze udelame vysetreni, ze driv se jelo jen cisar, cisar, ale ze to vubec neni nutne, kdyz je vse ok. Takze sitnice musi vypadat dobre a nesmi byt obava, ze by se nejak potrhala. Ty samotne dioptrie nejsou indikace k CR.

V UK tohle absolutne nikdo neresi, ale pri prvnim tehu jsem sla do optiky, kde teda shledali sitnici ok. Mam za sebou dva porody, pred druhym jsem ani to vysetreni nezvladla.

Na tvem msit ebych zkusial jineho dr, ktery ti udela vysetreni a vse ti vysvetli. Treba jsi ten pripad, co na cisare jit radeji ma. Treba ne, ale potrebujes byt hlane v klidu, porod je v hlave. Osobne jsem behem obou porodu vrestela, at mi udelaji toho cisare, jak slibovali, ze by kdyztak byl, kdyz to nepujde, ale zpetne jsem rada, ze me nevyslyseli.

Nicmene me teda dozralo, kdyz mi mamka rekla, ze jeji ocarka rika, jak musim rodit cisarem, ze mam hodne dioptrii. Vysetrovala me nekdy v peti letech naposledy.

ivi88
20. led 2015

Mám -11 dioptrií a v dětství jsem byla na skleroplastice.(už tehdy mi rekli, že budu rodit jedině cisarem, takze jsme na to byla psychicky připravena už "odjakživa") Moje oční dr. mi podrobne vysetrila zrak a do papiru mi jasne napsala indikace k císaři z hlediska vysoke myopie. Muj gynekolog by mi bez doporučení císaře nenaplanoval. Byt Tebou vyměním očního lékaře.

teta_kiki
autor
20. led 2015

Díky za odpovědi. Říkala jsem si, jestli nejsem spíš já nějaká "náročná" když uvažuju o změně očařky už podruhý během posledních pár let ( s tou minulou jsem se dost hrubě nepohodla 😖 ) ale když vidím že se tady na tom tolik lidí shodne, asi to není úplně v pořádku, že mě takhle odbyla. Vlastně jsem měla pocit, jako bych byla první, kdo po ní za celou její kariéru chce vyjádření pro porodnici. Což vzhledem k jejímu věku...no nebudu polemizovat a porozhlídnu se jinde. Taky se blíží moje návštěva v té Kladenské porodnici na předporodní kurz, tak uvidím, jak se bude komunikovat s nimi. Popravdě jsem měla nejdřív radost, že možnost normálního porodu přece jen existuje, ale jak se to pomalu blíží, jsem si čím dál nejistější, zda to chci riskovat. Zkrátka jsem asi čekala, že mi dá oční jasný sdělení, ANO vaše sítnice se neutrhne, nebo NE, hrozí utržení a proto doporučuji sekci.

teta_kiki
autor
20. led 2015

Ten tlak mi měřila, teda nitrooční a prý je v pořádku.

monihart
20. led 2015

Já jsem taky pro změnu doktorky. Já mám teda "jen" -7, ale zase hodně špatnou sítnici a rodila jsem císařem (úplná pohoda). Vím, že u porodu se může stát cokoliv, a opravdu chceš riskovat, že oslepneš? Kdo Ti pak pomůže? Stůj si za tím. V tomhle stavu už sítnice může reagovat různě - mám s tím bohužel zkušenosti... Nemusí se stát nic, ale co kdyby náhodou...

kattyd
20. led 2015

Mám -7 a zrovna tento týden jsem si volala na oční, zda je potřeba k porodu nějaké vyšetření. Sestra na očním velice ochotná, prý to běžně dělají, mám si u své gynekoložky nechat napsat žádanku, s žádankou přijít na oční a oni mi pak vystaví potvrzení k porodu. Tak jsem zvědavá co mi vyjde za výsledky...Na tvém místě bych určitě zkusila jinou oční.

talina
20. led 2015

Kvůli nitroočnímu tlaku ti císař nebudou dělat, pamatuju když my zkoušeli vyvolat ELišku tak doktorka chtěla aby mě druhý den po porodu dovezli na oční na kontrolu. Nakonec to skončilo císařem. Ale mám známou co byla na operaci kvůli dioptriím a měla od očního napsaný císaře. Takže taky doporučuju změnit očního, takové jednání.

atka1
20. led 2015

Já mám -14,5 a -15,5 dioptrií a za sebou taky skleroplastiku, operace šilhání a bohužel i operaci kvůli odchlípené sítnici (podchyceno v počátku). Myslím, že je to hlavně kvůli tomu odchlípení sítnice, že s doporučením na císaře nebudu mít u svého očního lékaře žádný problém (ještě to nemám na papíře, ale několikrát mi to říkal ještě před otěhotněním). Není to jen o dioptriích, jak už tady bylo řečeno, můžeš mít sítnici relativně ok. Ale jak řekla i tvoje očařka - stav sítnice odpovídá tvé oční vadě, která je už větší, čili úplně super to taky nebude. Já, jako většina tady, Ti taky doporučuji změnit lékaře! Její přístup mi přijde mimořádně laxní! Kdyby se něco stalo, tak ona to nebude, kdo ponese následky! U jiného očního alespoň získáš druhý názor a můžeš se pak rozhodnout sama. Já už teď vím, že riskovat nebudu, i když je mi líto, že nebudu mít přirozený porod. Ale co je jisté - nemůže po Tobě nikdo chtít, aby ses v průběhu porodu - kdyby tedy trval dlouho - handrkovala s personálem porodnice, jestli Ti udělají císařský řez, nebo ještě ne! To snad nemůže ta doktorka myslet vážně! (Až jsem se rozčílila...). 🙂

atka1
20. led 2015

A fakt si myslím, že pokud je císař potřeba, tak doporučení k němu (tedy lékařskou zprávu) v písemné podobě je nutné mít - v ČR by přece k císaři měla být zdravotní indikace, a jak bys ji jinak doložila, než lékařskou zprávou! Tvoje ústní tvrzení by podle mě vůbec nerespektovali...

tarra27
20. led 2015

@atka1 přesne

gabbika
20. led 2015

Ahoj, já mám dioptrie kolem 6, ale zase vyšší oční tlak, raději jsem si nechala oči před porodem vyšetřit a stejně jako ostatním holkám mi vyšetřili sítnici s tím, že když je to ok rodím normálně. Naštěstí bylo.

janinek
20. led 2015

@teta_kiki Hlavni je, abys doktorum verila, kdyz jim neveris, tak proste to nefunguje. Takze bych zkusila fakt jinou ocni. Uprimne, spis bych v CR cekala, ze te na cisare pozenou 'zbytecne', ze budou mit strach, nez ze te takhle nekdo odbyde.

@atka1 Nelituj, on ten prirozeny porod v CR tolik prirozeny neni, takze buhvi, jak by to bylo, nebyt tech oci. Ona nikde neni zaruka, ze ti nenajdou neco jineho. Ja zase oci ok, ale mela jsem jine problemy a oba porody vyvolavane. A asi bych nikomu vylozene me porody neprala.

lenicka07
20. led 2015

Já mám 11 dioptrií a oční lékařka mi doporučení bez problémů napsala.

sislik2010
21. led 2015

Já rodila císeřem dvakrát na doporučení očního. Dvakrát ve stejné nemocnice - fakultní nemocnice Obilný trh Brno s odstupem tří let a dvakrát chtěli vyšetření od očního z jejich fakultní nemocnice. Vyšetření od normálního očaře jim nestačiło😊. Mám -11 a -10 dioptrií.

soleilll
21. led 2015

@teta_kiki Promiň, ale tvoje očařka je totální kráva a být na tvém místě, ihned ji vyměním nebo jí kleknu na krk, dokud ti ten papír nenapíše! Divím se, že chce riskovat, že při 2. době porodní se může sítnice odchlípnout a můžeš si třeba i nenávratně poškodit zrak. Samozřejmě se dá porod řešit i vakuovým extraktorem, ale to je docela risk, že všechno proběhne bez následků, i když výborný porodník i tohle zvládne...
Měla jsem oproti tobě "pouhých" 9 dioptrií a je téměř jisté, že při takové vadě už změny na sítnici jsou. Bohužel nemůžeme chtít po gynekologovi, aby věděl, jak na tom jsou tvoje oči - stejně tak jako očař nepozná z ultrazvuku, v kolikátém týdnu těhotenství jsi. Od toho má přece každý z nich specializaci. Gynekolog sekci kvůli zraku nikdy sám nerozhodne, vždycky dá na odborný názor kolegy z daného oboru. Pokud tvoje očařka tvrdí opak, je hodně mimo. Držím palce, aby to u tebe dopadlo všechno, jak si přeješ a v pořádku... https://www.modrykonik.cz/blog/soleilll/message...

teta_kiki
autor
21. led 2015

Díky. Sehnala jsem kontakt na očařku která je přímo v kontaktu s mou vyhlídlou porodnicí, tak se nejspíš obrátím na ni. Vypadá to, že moje paní doktorka je asi nějak zaujatá proti CV, nebo co. Jasně, že bych ráda rodila normálně, ale riskovat poškození zraku asi vážně smysl nemá.

tarra27
21. led 2015

@teta_kiki přesně....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru