Jak se po druhém císaři dát co nejdříve dohromady?

alexovka
26. dub 2019

Ahoj maminky, za pár týdnů čekám druhého prcka. První syn se narodil akutní sekcí, teď je prcek v 35tt stále hlavou nahoru, takže pravděpodobně budu rodit znovu sekcí. Už jsem s tím smířená, jen mě napadlo, zda máte zkušenosti co vše udělat proto, abych byla co nejdříve fit. První císař mě dost zaskočil, vůbec jsem s tím nepočítala a rekonvalescence samozřejmě chvilku trval. Napadá vás co byste po císaři udělali jinak? Lépe? Jak se na to připravit? Předem děkuji za rady.

zmrzlinka
26. dub 2019

@alexovka u mne byl druhý císař rozhodně lepší než první.Chce to hodně odpočívat a do provozu domácnosti zapojit tatínka.

nabellucinka
26. dub 2019

@alexovka taky jsem po druhem cisari, vsechno bylo lepsi nez po prvnim cisari,ktery byl akutni. V nemocnici jsem zacala fungovat hned na druhy den,kdy mi donesly maleho a pak na nas zapomely a ja se sama o maleho starala. Byla jsem vice pohyblivejsi nez u prvniho,chce to hned jak se postavis zacit chodit a chodit pomalicku po pokoji. To mi hodne pomohlo a hlavne ta starost o maleho. Hodne si jizvu sprchovat. Sly jsme po trech dnech po cisari domu. A doma zapojit manzela o starost o domacnost a hodne odpocivat.

kittyy17
26. dub 2019

@alexovka taky mám dva císaře. Chce to hodně chodit, co nejdřív. Jezdila jsem v porodnici s vozickem s miminkem po chodbách. Vyhýbat se smíchu, kašli, dávat pozor kam si sedas ( aby ses zvládla zvednout, nesedat do nízkých kresilek, lepší je vyšší židle).
Nejhorší je prvních 14 dní, pak už to jde

kittyy17
26. dub 2019

@alexovka připrav si do mrazáku krabičky po jedné porci s obědy. Alespoň na tyden

soleilll
26. dub 2019

@alexovka Zkus si pročíst tuhle skupinu https://www.modrykonik.cz/group/4128/ Jinak za mě teda podruhé všechno lepší. Protože kvůli staršímu dítěti prostě musíš brzo fungovat. Do určité míry to bylo daný tím, že druhé těhotenství jsem prožívala daleko hůř, než první - bolesti všeho a tvrdnutí břicha od 2. trim, takže sekce byla vlastně vysvobozením a ohromně se mi ulevilo, že už je dítě venku. 🙂 Samozřejmě nepřipadá v úvahu, že bys během šestinedělí zvedala nebo nosila něco těžkého (tedy ani starší dítě), tak pozor na to! Je lepší, když už je sourozenec samostaný.

petaov
26. dub 2019

U mě byla taky rekonvalescence po druhém císaři lepší a rychlejší. Chodila jsem za malým na JIP do jiné budovy,takže jsem se prostě musela rozhýbat hned. I když ležíš v posteli a odpočíváš,tak protahuj, procvičuj nohy. Často si lehej přes postel na břicho. Sprchuj a větrej jizvu. Procházej se po chodbě. Hlavně si věř a nějaké komplikace si nepřipouštěj.

cizinkaa
26. dub 2019

Díky, čeká mě to v pár týdnech stejně jako zakladatelku diskuze také. První akutní, druhý plánovaný. Jsem ráda, že většina píšete, že druhý byl lepší. 🙂

alexovka
autor
26. dub 2019

Díky moc všem za rady. Pohyb a rozhýbat se je tedy základ všeho. Manžel se zapojí a pomůže, ale syn je dost mamánek, jak jsem po ruce, chce vše jen ode mě.

kittyy17
26. dub 2019

@alexovka já jsem si domluvila na první dva týdny domů tchyni, aby mi pomohla. Nakonec jsem všechno zvládla úplně sama, vůbec jsem ji nepotřebovala, akorát zabavila staršího...

2hanah
26. dub 2019

Kupodivu byl nejlepší a nejlíp jsem zvládla třetího císaře. Neumím si to vysvětlit, ale asi je fakt všechno v hlavě, zkrátka jsem to nějak neřešila, musela fungovat a šlo to. Prostě pozitivní naladění a radost z miminka.

luciiinka87
27. dub 2019

Taky se pridavam s tim, ze druhy cisar byl pro me jednodussi. Ale taky je fakt, ze prvni byl pod celkovou narkozou, druhy byl spinal. Takze bych i rekla, ze krom psychiky, kdy clovek nevedel, co a jak bude dal, v tom hrala roli prave i ta narkoza, ktera da telu poradnou tafku. U druheho CS uz clovek vi, jak vstavat, jak chodit. Vi, ze kazdy den bude chuze o neco lepsi a po vyndani stehu se i clovek narovna.
A jak se dat, co nejrychleji do kupy? To asi nejde ovlivnit. Vzdyt, holky, vemte si, ze po ne zrovna banalni operaci jsme druhy den na nohou, vstavame a starame se o miminko. A fungujeme ihned. Mit nejakou takovou operaci bez odmeny na konci - ditete - myslite, ze bychom taky uz druhy den skakaly jak lanky? Ja si myslim, ze ne. Ze bychom byly na par dnu uplne mimo.

patmouse
27. dub 2019

Taky mam za sebou dve sekce. Prvni uplne v klidu,skoro jsem ani nevedela,ze nejaky takovy zakrok mam za sebou a hned jsem normalne fungovala.

Druha sekce byla dva roky a mesic nato a to bylo “jiny kafe”. Zakrok byl planovany,ale dost komplikovany, mela jsem srusty a diru v deloze,takze se mnou meli dost prace a priznam se,ze prvni asi dva dny na sestinedeli jsem se ani neodvazila si prcka nechat u sebe,jen mi ho vozili. Byla jsem rada,ze se pohnu a muzu nejak “existovat”... mela jsem cevku ma moc,dren,kanylu... dost omezujici.

Ale behem tech 2 dnu jsem se toho zbavila a pak uz to bylo taky uplne v pohode a mohla jsem konecne fungovat “naplno”. Hodne mi pomohlo prave to,ze bez cevky a drenu jsem se mohla konecne zacit normalne hybat,protoze je pravda,ze pohyb je nejlepsi,clovek se rychle dostane do nejakeho “rezimu” a na jizvu si ani vezpomene .
Doma jsem se uz mohla venovat jak mimcu,tak te starsi. prvni dny jsem ji teda nezvedala,chovala jen vsede a pomahal mi manzel,ale pak uz jsem se otrkala,kdyz jsme doma pak zustali sami,stejne mi nic jineho nezbylo... a vsechno uplne v pohode.

Takze pro me byl sice druhy cisar vyrazne horsi,ale jwn co se tyce tech prvnich par dni po zakroku. Pak uz to bylo dobre.
Drzim palce at je vse ok. Treba na druhou sekci nakonec nedojde 😉

Jinak pripravit se na to asi nijak nejde. Ja prave “pocitala” s tim,ze to zas bude pohodicka a kdyz jsem se po 24 hod na JIP posadila,myslela jsem,ze to je muj konec. 🙈😉 Tak ty kdyz mas tu horsi zkusenost,zes po te prvni byla dost zaskocena, muze te druha sekce naopak mile prekvapit 😉

andrejka_o
27. dub 2019

Ahoj 🙂 taky mám za sebou dva císaře. Jeden akutní, druhý nepostupoval. Po prvním jsem byla fakt Mega neschopná, vše mě bolelo, nemohla jsem chodit a desila se, že bych toto měla zažít znovu. První jsem měla celkovou narkozu, druhý porod byl pod částečnou,kdyz už jsem nemohla rodit,, normálně " chtěla jsem malou vidět hned. Nevím, jestli to tedy bylo tímto, nebo prostě tím, že jsem musela fungovat kvůli druhymu prckovi doma... Bylo to pro mě o 180 stupnu jiný. Lepší. Vstával jsem dopoledne v 11 z lůžka, ve tři jsem se už procházela po chodbě s malou a nikdo nechápal

veru93
27. dub 2019

@alexovka připravit se na to asi úplně nejde. Mám za sebou 2 císaře, první akutní a druhy plánovaný. Deti mám od sebe 2 roky a 5 měsíců. Oba císaře jsem měla v částečné narkoze. První se narodil v 19 hodin a ráno v 8 jsem vstávala a v 15 hodin už chodila po chodbě s vozíčkem s malým. Domu jsem šla po 48 hodinách. Druhy se narodil v 12, druhy den kolem 9 jsem poprvé vstala a odpoledne jsem začala chodit. Domu jsme šli po 36 hodinách. Doma jsem asi po týdnu už občas někam zvedla staršího syna. 10 dnů po cisari jsem už fungovala s oběma dětmi i domácnosti. Držím palce ať jste vy i miminko v pořádku. Hlavu vzhůru jste máma a mate to v sobě zakořeněné, co a jak. 🍀

patmouse
27. dub 2019

@veru93 Muzu se zeptat v jake porodnici pousti domu po cisari tak brzy? Nebo jste sla na vlastni zadost?

emysicka
27. dub 2019

tak u mě druhý císař hrůza (dost těžký) ale hlavně tým, že malý byl špatně uloženy, dlouho trval a pak mi ho donesly až ráno, celou noc jsem nevěděla nic ... co se týče léčení, to bylo daleko lepší, už to tak nebolelo 🙂

frufrunka
27. dub 2019

Mám za sebou císaře čtyři a u každého byla rekonvalescence úplně jiná (a také jiné okolnosti). Takže se dopředu asi nedá moc odhadnout, ale nejlepší přípravou je nestresovat se tím. Já měla nejrychlejší rekonvalescenci po třetím císaři, při odchodu z nemocnice jsem fungovala už úplně normálně, na 100%, zvládala jsem okamžitě i dlouhé procházky. Dokonce i citlivost kůže kolem jizvy se vrátila hodně brzy. Podle mě je to hodně i o tom, kdo to břicho šije.

veru93
27. dub 2019

@patmouse UPMD Podolí, ani jednou jsem o to nežadala, ale 48 hodin je běžné a s druhým synem jsem byla 36 hodin po zákroku v naprostém pořádku a malý začal hezky nabírat a žádný další problém nebyl.

alcar
27. dub 2019

Ja mam za sebou teda jen jednoho cisare, ale podle me je zaklad se uz na JIPce hodne tocit na boky, kazdou hodinu vystridat jiny bok. Hned jak odezni spinal, tak proste nelezet v posteli jak placka, ale hybat se. Rano se bude rozhodne lepe vstavat, nez kdyz budes lezet celou noc kvuli bolesti bez hnuti. Drzim pesti, at je prubeh lepsi, nez u prvniho. Ja mela motivaci k rychle rekonvalescenci v tom, ze jsem mela dvojcata v kritickem stavu na neonatologii a musela jsem zacit hned druhy den fungovat, odstrikavat mliko, chodit za nimi... Domu me pustili treti den, doma starsi dcera a kazdy den jezdit za klukama. Ani nebyla moznost to nejak hure prozivat. 😁

anetamaj
29. dub 2019

V září 2018 mám za sebou první císařský porod, první klasický porod v roce 2010 skončil kleštěmi a trvalými následky pro moji slečnu. Druhá malá byla koncem pánevním celé těhotenství a její váhový odhad šel až ke 4,5 kila, takže císař byl naplánovaný týden do předu. Můžu ti říct, že až na ty bolesti (na JIPce), které se den co den zmenšovaly, jsem byla úplně v pohodě. Kamarádka mi říkala, že nejhorší je první den po operaci a ten opravdu nejhorší byl. Ale druhý den bylo líp a tak se to postupně zlepšuje. Je to hold operace, která prostě bolí, ale na druhý den jsem byla v pohodě, měla jsem celou dobu malou u sebe a žádné komplikace a nebo strašidelné story se nekonaly. Kdybych se ještě někdy rozhodla mít dítě, za mě jedině sekce...(ale toto už nikdy nenastane 😀)

lennus
29. dub 2019

Je to hodně o psychice a hlavně, když už máte jedno dítko doma, snažíte se co nejdřív fungovat. Měla jsem minisekci ve 23.t., což je samozřejmě rozdíl. Vidím ale u kamarádek, že pokud měly druhého císaře, tak už to bylo lepší. Velký rozdíl je určitě v tom, zda je akutní, to je pro psychiku a kor pro prvorodičku dost velký záhul. A pokud je plánovaný, přeci jen se na to líp připravíte a už s tím vlastně počítáte.
Já osobně bych se snažila zařídit si nadstandard a být hned s miminkem spolu, aby nedošlo k separaci, mít tam na ty první hodiny partnera, maminku, kamarádku, dulu, prostě než budu schopná fungovat, aby bylo miminko s námi. Držím moc palce!

sssssisina
29. dub 2019

@2hanah a treti cs a tehu v pohode? Aj dr nic nenamital? Já mam druhy cs ten byl fakt lepsi clovek uz vi do ceho jde....sice puvodne me nechali asi 4 dny at porodim sama, ale neni to mozne necitim kontrakce. Tak jsem pak souhlasila kdyz ani nepomohlo zas prasknuti vody s dalsim cs. Treti mi bylo receno, ze uz bude planovany. Třeti mimco by jsme radi, ale zas pokud to zdravi umozni.

2hanah
29. dub 2019

@sssssisina skoro už 30 let bojuju s cukrovkou, od dětství, takže to třetí zdravé mimčo je u mě trochu zázrak, nebýt té cukrovky, bylo by to v poho, takhle mi bylo víc zle, měsíc před porodem brutálně oteklé nohy a malý se narodil ve 35+5, ale neměnila bych, vše jsme zvládli skvěle navzdory mým zdrav. komplikacím a paní doktorka nám od začátku fandila, nezrazovala mě. Znám paní, co po dvou sekcích porodila spontánně a taky bych to asi zvládla, protože při příjezdu k akutní sekci jsem byla otevřená už na 4cm, ale nechtěla jsem ohrozit malého. Do plánované sekce jsme nevydrželi 😄

2hanah
29. dub 2019

@sssssisina pokud bude třetí, fandím Vám a přeju na závěr taky tak úžasný miminko jako se povedlo nám. A za mě můžu říct super, že je to náš benjamínek a ti dva první už jsou starší, dost pomáhají a taky už si ho umí užít 😍

krtecek123
30. dub 2019

Mám za sebou tři, můj doktor v pohodě, že by šel i 4. ale trochu se mi to komplikuje zdravotně, tak asi už ne. Jinak první dva akutní, třetí plánovaný a ten nejlepší. Jak se psalo, co nejdřív vstanout a pomalu rozhýbávat. 😉

sssssisina
30. dub 2019

@2hanah Mám dcera 3,5 a syna 1,5 a ted chceme postavit barak tak by to vyslo cca na do tri let maleho.Zas bych asi chtela nez Emi pujde do skoly, abych se ji pak mohla venovat.

2hanah
30. dub 2019

@sssssisina dcera šla akorát do první, když jsem otěhotněla a to bylo fajn, měla dost problémy a já jsem na ni měla čas, byla jsem na rizikovém.

lussinka88
30. dub 2019

@veru93 ty jo a bylo to opravdu 48hodin po CS? ja jsem v UMPD rodila dvakrat v poslednich necelych 2letech a prvni teda byl akutni pro preeeklampsii tam jsem byla 4dny (coz byl podle vsech extremne kratky pobyt - az skoro rizikovy)... druhy CS byl planovany a pousteli me 3. den po sekci v celkove a rikali ze to nedelaji radi... nejkratsi dobu pry berou ten 3.-4. den, ale vzhledem k tomu ze jsem druhy den litala mezi patry a nebyl zadny problem tak jsem pres znameho si domluvila ten 3. den... plus jsem jeste zdravotnik, takze jsem byla poucena ze kdyby neco tak se mam zas vratit....

veru93
1. kvě 2019

@lussinka88
@patmouse
Ženy promiňte bylo to ještě jinak. Já si to blbě spočitala, prohodili se mi porody a časy 😀. První syn se narodil v úterý v 19 hod. Šli jsme domu v sobotu ráno. Druhy syn se narodil v pátek ve 12 a šli jsme domu v pondělí ve 12. Omlouvám se za blbosti co jsem napsala. Řešila jsem tu u psaní manželovi směny, tak jsem se v tom zahrabala 😀😀😀😀

veru93
1. kvě 2019

@lussinka88
@patmouse řešila jsem manželovi 12 hodinové směny, tak mi pak už proste necvaklo, že den má 24 hodin a ne dvanáct. Z toho taky vyplývá ty 3 a 4 dny a mých 48(36hod), 72(48 hod), ještě jednou pardooon 🤯

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru