Hrozí preeklampsie u 2. těh., je šance na přiroz. porod?
Ahoj,
Před 6,5 lety, kdy jsem čekala syna, jsem začala mít problémy s vysokým tlakem. Přidala se k tomu bílkovina v moči,bolesti hlavy, otoky a 2x mě hospitalizovali, aby tlak dostali pod kontrolu. Podařilo se jen na chvíli, tlak bohužel opět vyletěl. Ve 39tt bylo těhotenství rychle ukončeno SC z důvodu akutní preeklampsie, tlak 185/115. Po porodu se tlak dostal opět do normálu, běžně je můj tlak v normě nebo spíše nízký. Nyní čekám 2. dítě, jsem ve 12tt a tlak už neúměrně opět stoupá nahoru. Nejvyšší hodnotu mi naměřili 150/100 a k tomu mám časté bolesti hlavy. Nemám nadváhu, žiju aktivně a jím zdravě a ani rodinné dispozice k vysokému tlaku nemám. Doktoři jsou přesvědčeni, že je můj vysoký tlak spojen s těhotenstvím. Byla jsem předána do péče rizikové poradny, v pondělí se dozvím, co bude dál. Zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo prošel podobnou situací a preeklampsie se u něj objevila znovu. Nejhorší je, že problémy začaly takto brzo, již v 1. trimestru. Mám vůbec šanci na přirozený porod? Porodil někdo s akutní preeklampsií přirozeně? Strašně moc bych chtěla rodit přirozenou cestou, ale samozřejmě jen v případě, že by to bylo bezpečné pro mě i pro dítě.
Děkuji všem za reakce.
@zrofka Ano, to jsem četla taky, ale ve spoustě článků taky píší, že záleží, jak daleko jsou od sebe jednotlivá těhotenství. Pokud je období krátké, tak riziko je nižší, s narůstajícími lety se zvyšuje. U mě už je to 7 let od prvního těhotenství. Ale myslím, že to je taky ovlivněno názory lékařů. Moje doktorka mi řekla, že v mém případě, kdy mi roste tlak už od 11tt, je to riziko dost vysoké, že se objeví znova a že by jsme to mohly zjistit přesněji díky krevním testům. Přeložila mě do rizikové poradny a tam mi řekli, že se na to nedá vůbec spoléhat, že se objevuje znovu v rozmezí 60%-70%, hlavně u atypických případů, jak jsem já. Takže ono nejde říct, že ji bude mít každá, která ji prodělala, ale je to podle rizikových faktorů v tom konkrétním těhotenství.
@zrofka Nevím, jak to probíhá v jiných městech, ale u nás ve Zlíně všechny těhotné, které mají větší komplikace v těhotenství, mají za sebou několik potratů nebo se jejich těhotenství nevyvíjí úplně standartně, posílají do péče rizikové poradny. Ta je u nás v nemocnici. Pracují tam lékaři, kteří pracují i na porodních sálech a v případě problémů můžou těhotnou okamžitě hospitalizovat nebo vézt rovnou na sál. Taky mají více zkušeností, protože se s komplikacemi setkávají často. Ale pokud se tvoje těhotenství bude vyvíjet v pořádku, budeš chodit normálně k svému gynekologovi 😉
@zrofka Nečetla jsem předchozí komentáře, tak nevím, zda to tady nepadlo. Měla jsem preeklampsii u prvního syna, nakonec jsem v 37+0 rodila SC.
U druhého těhotenství v roce 2015 mi gynekolog předepsal od 10tt vždy 1x denně Stacyl (acylpyrin, anopyrin - prostě lék na ředění krve). Podle nejnovějších studií prý v případě, že pacientka preventivně tento lék užívá, nemá případně opakovaná preeklampsie tak těžký průběh. Bohužel ale nelze preeklampsii užíváním acylpyrinu předejít. Alespoň takto to vysvětlil mě. Léky se berou do ukončeného 35tt. Já teda vysadila dřív, měla jsem z toho strašné motáky a po celé druhé těhotenství jsem měla tlak v hraniční normě 140/90.
@kathy_smilca ahojky,tak to je supr, já stále čekám na kontrolu u nové doktorky..a schválení těhotenství. 🙂 jsem zvědavá zároven se bojím 🙂

@xenona no a teď ať si člověk vybere, komu věřit. :-/