Jak poznám tvrdnutí břicha? A je to ve 14tt už možné?

vlnka09
27. led 2015

A ještě jedna otázečka holky 🙂 V prvním těhu jsem tohle taky neřešila,ale chci se zeptat,jak se pozná tvrdnutí břicha? A je to již ve 14tt možné? A bolí u toho nějak to břicho?Asi hloupý dotaz pro mnohé ale já jsem se s tím na vlastní kůži ještě nesetkala..jen te'd mám podezření 🙂 Díky 🙂

jitavrtule
27. led 2015

to poznáš, prostě ztvrdne ☹ mně tvrdne cca od 13-14tt, kdy jsem ještě pořádně ani žádný břicho neměla. dalo by se to popsat jako takový nával energie, tlak v podbřišku, který se stupňuje, břicho následně ztuhne jako kámen a za chvíli zas povolí. Jako kdyby se ti miminko uvnitř vší silou opřelo o břišní stěnu. Ze začátku mi nejvíc tuhlo ráno, když jsem ležela s nataženýma nohama na zádech, případně se mi ještě třeba chtělo čůrat. Sice se říká, že to nebolí, ale mně osobě je to teda dost nepříjemný. Beru magnézko, moc zásadně to ale nepomáhá. Prý do 20 epizod denně je to fyziologický projev těhotenství a netřeba se znervózňovat, pokud je všechno ostatní (čípek ok, žádné krvácení, žádná pravidelnost) v pohodě.

pisisvori
27. led 2015

bricho mi u prvniho tvrdlo od asi 21tt , u druheho tak od 13tt a vsechno bylo v poradku. v poradku, porody planovanym cisarem v 40tt a nic se na porod nechystalo. U prvniho jsem ani nebrala magnesium, u druheho jo,ale kvuli krecim nohou. je to takova krec v brise. jako tlak,jako bx se ti uvnitr nafoukl balonek. do 10-20 x za den bez velkych bolesti a zkracovani cipku atd je to jen fyziologicke trenovani delohy.

vlnka09
autor
27. led 2015

holky moc děkuju 🙂 budu se pozorovat 😀

metallico_mondo
27. led 2015

no nevím já u dcery žádný tvrdnutí nepozorovala (nevnímala?) až do porodu 😀

lucifereeek
27. led 2015

měla jsem takový pocit těžkého břicha a v tomto těhotenství to mám už od cca 15tt, v minulém to bylo kolem 21tt ale to už jsem měla velké trvdnutí že se mi stáhlo celé břicho a bylo jak kámen, prostě taková křeč.

lucifereeek
27. led 2015

@metallico_mondo tak ti asi břicho netvrdlo, tohle se nedá nevnímat 😀 😉

mandala
27. led 2015

Tak já myslím, že bys musela poznat, že je to ono, mě se břicho jakoby stáhlo a ztvrdlo takovým způsobem, že i když jsem předtím tvrdnutí nepoznala, věděla jsem hned, o co jde.

metallico_mondo
27. led 2015

@lucifereeek břicho jako šutr jsem měla furt takže asi tak 🙂

hanivasi
28. led 2015

@vlnka09 já to v tomto období měla taky, to tvrdnutí břicha, a to hodně. Při chůzi tě najednou začne strašně bolet břicho, že musíš i zastavit na pár sekund, než to přejde....a pak pokračuješ v cestě. Musela jsem na to brát vitamíny, protože jsem to měla fakt hodně. Ale po 20tt to ustoupilo.

jenny.kay
28. led 2015

@vlnka09 Možné to určitě je, u první dcery jsem měla už někdy od 13 tt, v 16 tt jsem už skončila i na kapačkách magnézia. Břicho mi tvrdlo celé těhotenství, ve 29 tt už to kreslilo čáry jako regulérní kontrakce, takže mi raději napíchali kortikoidy a dali kapačky na zastavení kontrakcí. Nakonec jsem rodila plánovaným císařem 38+5. Takže fakt sledovat. Do těch 20 ztvrdnutí za den je to snad OK, jak je to víc, řešit s lékařem.

petunie_2
30. led 2015

Aniž bych chtěla strašit, tak tvrdnutí břicha nepodceňovat, zvlášť u prvorodičky, která nemá zkušenost z předchozího těhotenství (ale koukám, že to není váš případ). Já jsem se také uklidňovala, že je to normální a děloha se roztahuje až to skončilo předčasným porodem. Rozhodně řešit s lékařem, u mě to začalo také velmi brzy, kolem 13tt, bez reakce na magnezium. Zdravím a pevně věřím, že patříte do skupiny, kde se o nic patologického nejedná.

vh1989
11. únor 2015

@vlnka09 , nic si z toho nedělej , že tvrdnutí nepoznáš...já při celé první těhu nevěla jak tvrdnutí poznat :D . Až asi v půlce porodu se mě primář zeptal, jestli mi tvrdne břicho, tak sem řekla , že nevím :D . No a zjistilo se, že jo. Nakonec sem si zpětně uvědomila, že mi tvrdlo zhruba od 15 tt. A já si vždy myslela, že se jen miminko nějak rozvaluje :D. A musím dodat, že sem měla krásné bezproblémové těhotenství 🙂 . Momentálně sem opět těhu 14tt a čekám, jestli tvrdnutí poznám 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru