Jak se připravit na druhý porod, aby byl lepší než první?
Ahojte, chcem sa spýtať ako ste sa pripravovali na pôrod a či to naozaj malo vplyv. Prvý porod som mala strašne dlhý, bolestivý, traumatický, urýchlovali mi ho, nezabral mi vôbec epidurál, spomínam nerada.. V listopadu ma čaká druhý porod a som vystresovaná a premýšlam čo spraviť inak a ako sa pripraviť, aby to nebola taká katastrofa 🙏.. Vopred ďakujem za rady, tipy, skúsenosti.
@mirabella111 Já jsem ještě nerodila, ale sbírám si zkušenosti z porodů a jejich přípravy jiných.
Dobré je, že každý porod může být úplně jiný, ale asi bych se nespoléhala na to, že mi to spadne do klína. Samozřejmě hlava je klíčová, chce si to zpracovat trauma z předchozího porodu. Ptát se sama sebe, co vlastně chci, co očekávám od svého porodu. Ten stres, trauma z předchozího porodu, pokud si ho nezpracuješ, může způsobit to, že budeš stažená, nebudeš uvolněná, budou se vylučovat stresové hormony, které zas ovlivňují vylučování hormonů, které mají vliv na porod. Tělo si umí vytvořit vlastní látky, kdy bolest zmírní.
Jsou i jiné možnosti tišení bolesti než je epidurál, ale chce to vědět o jejich nežádoucích účincích, jestli to budeš považovat za benefit.
Tím, že ti ten porod urychlovali, tak ty kontrakce byly intenzivnější, bolestivější. Epidurál ti mohli aplikovat pozdě, proto nezabral. Urychlování porodu pomocí oxytocinu, ale nemusí být vždy úplně špatně. Kamarádka dostala pidi dávku, protože jí začaly slábnout kontrakce. Hodnotí to pozitivně, že jí to pomohlo, ale když se ten porod vyvolává a urychluje hodně, tak pak může být ta bolest extrémní.
S bolestí se dá pracovat pomocí dechu, hluboké nádechy, výdechy. Kamarádka má mamku PA, dělala si před porodem nějaké meditace, afirmace, tak aby se naladila na svoje tělo. Nastavovala se tak, že bolesti se nemá bránit, ale přijmout ji. Řekla bych, že měla od ní takový soukromí kurz.
Někdo volí na uklidnění aromaoleje.
Jedna kamarádka cvičila hodně těhotenskou jógu a porodila rychle.
Moje sestra byla před porodem na kurzu Jemného zrození, na porod šla připravená, uvolněná a spíš zvědavá jaké to bude než se strachem. Během těhotneství chodila hodně pěšky. Jiná kamarádka rodila první dítě bez přípravy, hodnotí to jako náročné. U druhého porodu byla na tom samém kurzu a má lepší porodní zkušenost. Jiná kamarádka byla na kurzu od nemocnice a i druhý porod skončil císařem. Není to úplně průkazný statistický vzorek, jen zkušenost.
Důležité je poslouchat své tělo, dělat, co je příjemné tobě. Už jsem na diskuzi četla, bylo mi nejlíp v poloze na zádech a nutili mi jiné pozice, ale četla jsem, PA mi nenabídla jinou pozici. Hodně záleží jak ti sedne daná PA.
Zvážila bych vlastní PA, nebo dulu, která mě tím provede. Napsala si porodní přání.
Já Jsem četla knížku do M. Odenta Znovuzrozený porod, přišla mi inspirativní. Mám v plánu si přečíst Chcete porodit s respektem od Petry Langové a Blanky Holzäpfelové.
řekla jsem si, že to dám, bude to rychlejší a bylo. Ale daleko větší bolesti, než před prvním porodem. Nemám problém dítě vytlačit, pokaždé na první pokus, mám problém, že se neotevírám a bez toho to nejde.
Najhoršie je, že som išla k prvému porodu velmi kludná, pozitívne naladená, vôbec vystrašená a bola to nakoniec nočná mora. Psychiku nemám ok až teraz pred druhým porodom, keď už viem do čoho idem... Viem, že sa musím dať dokopy do porodu a nastaviť si to v hlave. Zaujíma ma skor, či tu niekto skúšal super prípravu, že aj maliník, aj lnene semienko, aj datle, aj nejaké cvičenia a naozaj sa efekt pozitívne prejavil..
Najhoršie je, že som išla k prvému porodu velmi kludná, pozitívne naladená, vôbec vystrašená a bola to nakoniec nočná mora. Psychiku nemám ok až teraz pred druhým porodom, keď už viem do čoho idem... Viem, že sa musím dať dokopy do porodu a nastaviť si to v hlave. Zaujíma ma skor, či tu niekto skúšal super prípravu, že aj maliník, aj lnene semienko, aj datle, aj nejaké cvičenia a naozaj sa efekt pozitívne prejavil..
@mirabella111 S tou psychikou je to komplikované... klidná, pozitivně naladěná asi úplně nestačí, i když výše píšu, že psychické nastavení dokáže usnadnit, nebo zkomplikovat porod, pořád to považuji za důležité. Na vysokohorskou turistiku také nestačí, že jdeš pozitivně naladěná. Někdo když cestuje, tak má zácpu ze stresu, i když se na dovolenou se těší, ale pro tělo je to změna - stres. I to, že dojedeš do nemocnice, je pro tělo změna a může tě to ovlivnit jak postupuje porod.
Moje sestra lněná semínka občas jedla, chodila dost pěšky, byla na předporodním kurzu - to jí pomohlo psychicky. První porod měla rychlý, od prasknutí vody necelé 4 hodiny, bez nástřihu, jen dva stehy...
Jiná kamarádka cvičila intenzivně těhotenskou jógu a také měla rychlý porod.
Kamarádka, co rodila císařem, byla od druhého trimestru doma, protože měla stresy z práce, tvrdlo jí břicho. (Dělala v kanceláři, tedy zas tak šíleně náročná práce to podle mě nebyla...) Doma se nudila, pohybu měla méně.
Porod je komplexní záležitost, hodně faktorů ho může ovlivnit. Ten pohyb určitě vliv má a za mě lněným semínkem, datlemi nic nepokazíš, ale ruku do ohně za to nedám, že ti to zaručí hladký porod.

@mirabella111 musíš si to nastavit v hlavě, že to vše zvládneš. Taky jsem měla strach a před porodem jsem si řekla, stejně tě to nemine a začala jsem to vnímat tak, že jsem silná, něco vydržím a zvládnu to. A tak to i bylo. Hlava je mocná čarodějka