Jak zlepšit průběh porodu?
Ahoj holky, prosím poraďte, co dělat aby šel porod lépe? Poradíte nejaké čaje, potraviny, cokoliv.. První porod šel hůře, tak se chci na to lépe připravit.. Jsem 28+2 tt.
Co vím od mojí sestry, která dělá dulu, tak hodně velkou roli hraje psychika, jestli jsi v pohodě, uvolněná, nebo vystresovaná, v tenzi.
Laicky napíšu jakou roli hraje oxytocin, řídí průběh porodu. Jeho produkci snižuješ ostrým světlem, zima, strach, pocit ohrožení. Jeho produkce se zvyšuje když je ti teplo, mazlíš se s milovanou osobou, dostane se ti masáže od osoby s kterou je ti příjemně, podpory od jiné osoby, prostředí je klidné, tiché.
Vygoogli si lněné semínko, čaj z maliníku. Odkdy se to pije.
Švagrové na nastartování porodu doporučili v porodnici bylinnou nápařku, tedy dá se pracovat s bylinkami, ale chce to někoho, kdo tomu rozumí.
Jedna známá šla před porodem se svou PA na dlouhou túru, porodila na druhý den.
Jiná kamarádka si pochvalovala, že rodila v noci, že měla větší pocit klidu.
Hledej, co ti pomůže být v pohodě. Je to nějaká aroma vůně, relaxační hudba? Je to manžel, který jde s tebou k porodu? Je to vlastní PA, nebo dula?
Za mě zpracovat si strach z bolesti, nebo toho čeho máš největší obavy. Na kurzu Jemného zrození říkají kontrakcím vlny, učí tě pracovat s dechem, jak je prodýchat, aby ses jim nevědomě nebránila a neblokovala se, ale brala to nějak přirozeně.
Já bych asi hledala příběhy, kdy ty ženy porodily bez poranění, hladce za nějakou "normální" dobu.
@anonym_autor U prvního porodu jsem rovnou preskocila první dobu porodni a bylo to za půl hodky. Šla jsem na predporodni kurz a na vše se jpripravila, jak budu lezet, ,dýchat, co delat, vybrala jsem si kde a na čem chci rodit, čeho se chytnu apod.
Určitě psychická příprava, mě pomohly knihy, hlavně Hypnoporod - skvělé popsáno, jak pracovat s dechem při kontrakcích, abych tělu pomáhala, jak dýchat a uvolnit svaly pro hladký průchod miminka (ověřeno na aniballu). Pak jsem pila maliník, jedla lněné semínko a hlavně minimálně 5 datlí denně. Napářka byla jen taková třešnička na dortu. Porody rychlé, a 2 ze tří téměř bezbolestné.
U první jsem se nepřipravovala vůbec a měla jsem smůlu na docela laxní přístup porodní asistetky. Podle mě by nějaká empatie být měla a měly by se rodičce trochu přizpůsobit.
U druhého porodu jsem věděla do čeho jdu, napsala si porodní plán a měla štěstí na super porodní asistentku, která mě porodem fakt hezky provázela.
Myslím, že když se narazí i n dulu, se kterou jsou vzájemné sympatie, tak to porod hodně usnadní.
@anonym_autor dle mého se na to nedá připravit... Mám za sebou dva porody, oba strašné... První porod 10h, druhý porod 14h , oba porody vyvolané. Druhý byl ještě horší (ale byl po 10 letech), měla jsem úžasnou PA a porodní tým... Ale prostě některé věci se naplánovat nedají. Vypadalo to, že to bude rychlý porod a nakonec to byl nejdelší a nejhorší 😅 ... Ale tím nechci strašit, každá žena je jiná, každý porod je jiný. 😁
@anonym_autor dle mého se na to nedá připravit... Mám za sebou dva porody, oba strašné... První porod 10h, druhý porod 14h , oba porody vyvolané. Druhý byl ještě horší (ale byl po 10 letech), měla jsem úžasnou PA a porodní tým... Ale prostě některé věci se naplánovat nedají. Vypadalo to, že to bude rychlý porod a nakonec to byl nejdelší a nejhorší 😅 ... Ale tím nechci strašit, každá žena je jiná, každý porod je jiný. 😁
@martivit92 to mě mrzí. Škoda že ten druhý nešel přirozeně ❤️
Já měla první vyvolávaný. Velké bolesti od první kontrakce a jen se zkracovaly intervaly a prodlužovala bolest. K tomu křížové bolesti.
Díky tomu jsem nepoznala druhý porod. Kdybych tenkrát nebyla u tchyně na sváteční oběd, je možné, že bysme nestihli do porodnice dojet.
Bylo to jen takové lehké ťukání, tchyně se švagrovou mě přemluvily ať jedeme. V půlce cesty to skoro přešlo, byla jsem přesvědčená, že nás pošlou domů. Syn byl na světě 2 a půl hodiny od první bolesti. Porod opravdu za odměnu 🍀
@martivit92 to mě mrzí. Škoda že ten druhý nešel přirozeně ❤️
Já měla první vyvolávaný. Velké bolesti od první kontrakce a jen se zkracovaly intervaly a prodlužovala bolest. K tomu křížové bolesti.
Díky tomu jsem nepoznala druhý porod. Kdybych tenkrát nebyla u tchyně na sváteční oběd, je možné, že bysme nestihli do porodnice dojet.
Bylo to jen takové lehké ťukání, tchyně se švagrovou mě přemluvily ať jedeme. V půlce cesty to skoro přešlo, byla jsem přesvědčená, že nás pošlou domů. Syn byl na světě 2 a půl hodiny od první bolesti. Porod opravdu za odměnu 🍀
@jancazao tak to jste měla super 😇. Mě brali u druhého porodu jako prvorodičku neboť to bylo 10 let od prvního... I když jsem porodila vaginálně, bez nástřihu a bez poranění (aspoň to 🙏🏼), tak to byl mordor, neskutečné bolesti. Byla jsem otevřena na 8cm a pak během ani ne hoďky stáhnuta na 4cm 🤦🏼♀️ ... No, hlavně že jsme zdraví ☺️ to je to nejdůležitější, už to mám za sebou a třetí už neplánují 🤭😁
Za mě cvičit s balonkem Anibal a maliník. Jinak o ničem.nevim.

První porod se vždy táhne, druhý je rychlejší, ale bolesti jsou daleko větší. Zkrátka si řekni, že tentokrát to bude v pohodě a porod za odměnu. Můžeš pít čaj z maliníku, ale je to jen podpůrný prostředek, zázraky nečekej. Nic 100% neexistuje.