Nástřih u 3. porodu, po předchozích dvou nastřizích. Máte zkušenost?

berculka
23. čer 2020

Hezky vecer.
Prvni porod skoncil pro komplikace klestemi, tudiz byl proveden veliky nastrih, aby miminko vyndali. Chapu.
U druheho porodu mi pak PA rikala, ze musi nastrih udelat znovu ikdyz jen maly, ze by ta jizva nemusela vydrzet a rupla by.
Mate nekdo podobnou zkusenost? Ze byste meli 2.nastrih udelany kvuli "strachu o jizvu" z prvniho nastrihu? Nebo co si o tom myslite?
Za 4 mesice mi ceka 3.porod..tak nad tim zacinam premyslet.. jestli cekat znova nastrih nebo ne.
Diky

madbetka
23. čer 2020

U prvního porodu nástřih, malá měla u hlavy ručičku a šňůru, tlačila jsem dlouho a nemohla vytlačit, tak střihli. U druhého porodu se doktor sekl s odhadem, čekal mnohem větší miminko, tak po domluvě udělal nástřih na stejném místě, měl strach o jizvu, no kývla jsem. Obě hojení naštěstí naprosto bezproblémová.
Potřetí jsem rodila před třemi měsíci a úplně bez poranění, bez jediného stehu. Hlavičku jsem rodila na boku a jsem si jistá, že je to tím, že to nebylo na zádech 🙂 Takže určitě potřetí nástřih být nemusí.

cuuza
23. čer 2020

@berculka To slyším prvně... Pokud by se ti extrémně špatně zhojila jizva po prvním a měla tím hráz tuhou a zjizvenou tak jo, ale to je fakt výjimečné.

U druhého mi nástřih nedělali a v pohodě, dva malé stehy protože šel rukou napřed jako Superman...

misicka1988
23. čer 2020

@berculka U prvního nástřih, u druhého nástřih, a u třetího už bez nástřihu. Ten první porod byl v roce 1999, a to to snad dělali automaticky. U druhého v roce 2005 se mě ptali na které straně jsem již nástřih měla, že to smiknou na stejném místě. Synek měl obmotanou šňůru jako kšandy, tak se strihalo asi proto. U treťátka v roce 2016 nechali v porodnici vše přirozeně, trhla jsem se jen trošku - pár kosmetických stehů.

farka
24. čer 2020

U prvního nástřih (vše dost napjaté), u druhého bez nástřihu, ale šla rukou napřed tak stejně pár stehů bylo. Třetí není aktuální, ale o jizvách vůbec nevím, ani bych je teď nenašla. Dalšího nástřihu bych se nebála.

kosi_cek
24. čer 2020

@berculka , já měla nástřih u prvního, jednak se dělal atomaticky, jednak šel malý ručkou. Zároveň jsem se i trochu vnitřně zranila. Rodila jsem připoutaná na lůžku, tlačení bylo řízené. Podruhé jsem nástřih odmítla, ale mám v papírech rupturu hráze, nevím jakého stupně, ruptura však vznikla opačným směrem než byl proveden nastřih. Šili mě docela dlouho, jedna sada jim rozhodně nestačila. Rodila jdem též řízeně na zádech.

Třetí a čtvrtý porod ale proběhl bez poranění. Zvolila jsem si vlastní porodní polohu a rodila jsem si podle sebe, nikdo mi hráz nechránil, ani jsem ji nijak nepřipravovala a jak píšou, že starší rodičky jsou na tom hůř (elasticita jde do háje a td.), tak 4.porod proběhl v mých 35ti letech a přesto v pohodě, z porodnice jsem odcházela zmasakrovaná, když mi zdaleka nebylo ani 30..Ta Jizva po nastřihu mě docela zlobila, ale obě jizvy to vydržely. Osobně bych se nebála ani případné ruptury, tu jsem totiž snášela o dost lépe a nedělalo mi problém po porodu hned sedět normálně a nedostavil se ani pocit, že by ze mě mělo spodem něco vypadnout, s tím vším jsem po nástřihu bojovala nejméně několik týdnů.

hankaros
24. čer 2020

U prvního střihli, nemohla jsem vytlačit a už byla v porodnici cestách dlouho, u druhého mi jizva trochu praskla, stehy byly kosmetické, upozorňovala jsem, že stříhat nechci a PA mi hráz masirovala. Za měsíc rodím potreti a taky nad tím přemýšlím. Ale automaticky to odmítnu, ten jeden nastrih mě bolel teda dost. Za mě.radsi když to.praskne než když to.strihnou. Poprvé jsem nemohla 3 týdny sedět, podruhé jsem byla hned fit, i přes pár stehů.

jsme
24. čer 2020

Chtěli mi udělat po druhé ná střih, ale nestihli páč byl porod velmi rychlý. Ale bylo to pro to že jsem byla potrhaná z prvního porodu kdy mě dr. zašila jak prase a jizva byla strašná. Chudák PA to při druhém porodu předělávala hodinu a půl aby to vypadalo nějak normálně. Byla bych radši kdyby to stihli šmiknout, takhle jsem byla zbytečně potrhaná úplně všude 🤦‍♀️

janablizka
25. čer 2020

Já jsem měla nástřih u všech tří dětí a v pohodě.

berculka
autor
25. čer 2020

Dekuji za reakce. Ja prave nevim, jak to brat, kdyz ctu o prirozenych porodech a zenskych, co nastrih nemely, jak hned sedely apod, a ze je to tak nejlepsi, tak jsem trochu zklamana z toho 2.nastrihu co jsem mela (ten u klesti byl samosebou nutny). Ale zas si rikam, ze ta PA urcite vyhodnotila situaci a jestli mela pocit, ze by to mohlo prasknout, tak asi lepsi ze zasahla takto. Byly to snad jen asi 3-4 stehy, presto jsem se sezenm mela potize. Tak nevim, jestli se stresovat, ze bude potencialne dalsi, nebo to nechat plynout.. celkem mi pak pomahaji ty nazory a zkusenosti, ze nekdo mel taky nastrih a neni z toho nejak "hotovy", protoze dneska je takovy tlak ze stran maminek na to aby to bylo uplne bez zasahu, ze pak si rikam, jestli nehledat uplne jinou porodnici, nebo jestli jsem mela pri porodu vic hlasit ze to urcite nechci a tak...

terla
11. črc 2020

Dva porody v jedné porodnici. U prvního malý nástřih v 36tt, kvůli hlavičce nedonošence. U druhého špatný odhad váhy miminka, tak doktorka čekala u druhorodičky hladký průběh. A nechtěla rutinněě nastřihnout. Bohužel to skončilo rupturou 3. Stupně až ke konečníku. Hojila jsem se dobře, ale sedět jsem nemohla dlouho. Byla bych ráda, za nástřih, dle mě se hojil mnohem lépe. Čeká mě třetí porod a dle doktora je jizva skvěle zahojená. Při větším miminku, bych ale jistě volila nástřih. Už kvůli tomu hojení.

nikola_kopecka
11. říj 2020

Určitě to není nutnost. Nástřih sám o sobě se ne příliš dobře hojí, dojde k porušení všech vrstev od kůže až po sval, takže srůstání může být komplikovanější a jizva poté bolestivější. Pro většinu žen je vhodnější počkat, kde dojde k přirozenému natržení. Bude to místo, kde je nejmenší odpor a také nemusí být tkáň porušena do takové hloubky. Natržení také většinou lépe srůstá a jizva nebývá tak “tuhá”. Určitě se o již vzniklou jizvu starejte, masírujte a rozvolňujte ji, aby byla elastičtější v době porodu, tím můžete snížit riziko poranění. Další informace o těhotenství, porodu a mateřství můžete načerpat na našem video kurzu https://online.pidilidikurzy.cz/produkt/predpor... 🙂

blondynka400
11. říj 2020

@berculka já mám za sebou dva nástřihy, první byl "nutný" po domluvě. Malá byla KP, tak aby bylo místo při případných komplikacích, kde každá vteřina může znamenat hodně a aby byl lepší přístup při vyndavacím hmatu. I přes velký nástřih jsem seděla hned po porodu, hojení úplně v pohodě bez jediného problému. U druhého jsme se domluvili, že uvidíme dle situace. Při tlačení jsem měla pořád pocit odporu, jako kdyby tomu něco bránilo, tak jsme se domluvili na malém nástřihu, malá na jedno zatlačení venku. Opět jsem seděla hned, hojení úplně bez problémů, dodnes vlastně nevím, kde jizvu mám, nepoznám to 😀 Za mne hodně záleží, kdo to šije a i kdo to střihá... Když to pižlají někde mimo kontrakci a pak to zašijí jako prase.....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru