První porod s nástřihem, druhý bez nástřihu - kdo to tak měl?

priefi
25. říj 2018

Ahoj holky, mely jste to tak, ze prvni porod nastrih a u druheho jiz nebylo treba? Delaly jste pro to neco, anebo proste nastrih neudelali? Pokud jste byly bez nastrihu, jak to bylo u vas s poporodnim poranenim?

betelgeuzz
25. říj 2018

Ano, měla jsem to tak. U druhého porodu jsem cvičila s epinem, ale hlavně jsem odmítla porod v leže, rodila jsem na stoličce, to je podle mě nejdůležitější, zvolit vhodnou polohu, kdy jsou cesty nejlépe otevřené. Po druhém porodu jsem měla malou ranku, která se ani nešila. Rekonvalescence byla neporovnatelná, hned po porodu jsem normálně seděla, žádné poposedávání na jedné půlce.

anguly
25. říj 2018

Já to tak měla. První syn nástřih 2700g. Druhý nee... ani jsem žádný poranění neměla. Ale narodil se trošku menší... 2400g. A nedělala jsem pro to vůbec nic, nástřih prostě nebyl třeba. A rekonvalescence je fakt milionkrát lepší, než s nástřihem... Ale pozor. Kamarádka taky při druhém porodu neměla nástřih a byla dost potrhaná a naštvaná, že jí nástřih neudělali, že to bylo strašný.

kosi_cek
25. říj 2018

Já první porod nástřih, druhý celkem velká ruptura (nástřih jsem v pp odmítla, taky s rupturou jsem neměla žádné problémy), oba porody na koze, řízené tlačení. Až 3. a 4.tý porod bez poranění, nic jsem pro to nedělala, jen jsem nerodila na koze, ale v poloze, kterou jsem si vybrala (na 4) a ne pod řízeným tlačením - tělo tlačilo samo..

jana1499
25. říj 2018

@priefi Ahoj u první dcery jsem mela nastrih ted u druhé nebyl a nebylo ani žádné poranění. Nic jsem pro to nedělala

monaluza
25. říj 2018

Prvni porod na koze s nastrihem, druhy vestoje s malym natrzenim.

snahnah
25. říj 2018

První nástřih, druhý bez a bez většího poranění, jen nějaký vnitřní steh. První dítě mělo ale 4,2 kg a obvod hlavy 36 cm, druhé 3,68 kg a obvod hlavy 33 cm.

pjtjv88
25. říj 2018

U prvního jsem měla nástřih u druhého ne,ani jsem pro to nic nedělala,šlo to dost hladce.U třetího jsem nástřih taky neměla ale za to rupturu 3-4stupně😞 ale malý měl 5kg a 56cm, (první dcera měla 3400g a druhý porod syn 3600g takže to byl celkem rozdíl)☺

konidana
25. říj 2018

poprvé nástřih, podruhé úplně v pohodě bez nástřihu a bez jakéhokoli poranění. Obě děti 3kg, jediný rozdíl byl, že napodruhé už jsem byla víc v pohodě a nejančila tolik.

pavca1982
25. říj 2018

První porod šílený nástřih, druhý porod taky nástřih automaticky.Třetí porod bez nástřihu(odmítla jsem)a bez poranění.Čtvrtý porod teprve bude, ale stříhat se nenechám, dám přednost raději přirozenému poranění.😉

muhehehe
25. říj 2018

@priefi Měla jsem to tak. Asi ani první porod by s nástřihem nutně být nemusel, ale skončila jsem nakonec v poloze na zádech abych si odfrkla (už jsem fakt neměla síly a v jiné bych se neudržela) a tam je šance že se bude stříhat přecejen o něco větší. U druhého porodu nástřih nebyl, neodmítla jsem ho, ale prostě nebyl třeba. Předem jsem pro to nedělala vůbec nic, ani masáže hráze olejíčkem. Byla jsem při druhém porodu na kolenou a rukama se držela toho porodnického lehátka (zvednutého opěradla). Porodní poranění v druhém případě prakticky nula, několik jednotlivých stehů (vnitřních, zvenku nic), od začátku jsem běhala do schodů ze schodů jak srnka, žádná bolest a žádný problém si sednout, což se po nástřihu říci opravdu nedalo, a to nebyl bůhvíjaký. První dítko 3,22 kg, druhé beznástřihové 3,7 kg.

andelka
26. říj 2018

Měla. U prvního malý nástřih,u druhého vůbec nic. Ani škrábnutí. U obou jsem měla Epino,ale u prvního jsem necvičila zdaleka tak poctivě. U druhého už jo. Teď ho plánuju zas. Nemít žádné poranění byl luxus.

priefi
autor
26. říj 2018

Holky, vsem moooc dekuji za prispevky, budu rada za kazdy dalsi. Muzu jeste poprosti Ty, u kterych byl druhy nebo dalsi porod ok a bez nastrihu, zda byste napsaly i pozici, ve ktere jste rodily. A Vy, ktere jste rodily na vsech 4, ve stoje, ve drepu a jine zajimave pozice, to byl Vas napad, anebo doporuceni PA? Ja prvni porod mela na levem boku, ale po skoro 30h a otvirani branky jsem uz nebyla schopna ustat ani na nohou, takze spesl polohy bych asi v ten moment nedala. U druheho bych se chtela nastrihu vyhnout, pokud to jen pujde.

anguly
26. říj 2018

Já při druhém porodu bez nástřihu rodila normálně v leže... Byla jsem po akutním zánětu slinivky, tudíž příšerně unavená... Ale rodila jsem mrňouska trošku předčasně, takže měl jen těch 2400g

konidana
26. říj 2018

Já jsem tak nějak intuitivně šla do pozice na všech 4, ale u obou porodů mne dostrkali na lehátko s kozou, na záda. Fakt blbá poloha pro rodičku, ale dala jsem to. Někdy v příštím životě bych chtěla rodit podle sebe. Tak, aby mě nikdo nikam netlačil 😉

betelgeuzz
26. říj 2018

@priefi já tehdy řekla, že na zádech rodit nebudu, což teda chtěli, abych si lehla. Takže nakonec donesli tu stoličku, i když vyloženě o stoličku mi nešlo.

natysnovec
26. říj 2018

Ja mela stejne...a bez jakeho koliv cviceni...

zuzik24
26. říj 2018

První porod jsem měla s nástřihem, malá měla 3330g a 50cm, obvod hlavičky 35cm. Druhý porod bez nástřihu, malý měl 3970g a 53cm, obvod hlavičky 36cm a při třetím porodu také bez nástřihu a to dcerka měla 4270g, 50cm a hlavu 37cm 😃 Nikdy jsem s ničím necvičila 🙂 Rodila jsem vždy na tom lehátku s nohama nahoře 🙂

veronicka89
26. říj 2018

Ja si myslim ze nastrih se vetsinou ( ne vzdy ) casto dela automaticky... Takze pokud bude porod proviha normalne ...nebude trba jej urychlovat a dite bude mit normalni vahu ...nastrih neni treba ...

ujka1
26. říj 2018

@priefi
prvni porod nástřih plus vnitřní šití, druhy porod bez nastřihu, ale i tak pár stehů - hojilo se rychle, temer jsem o šití nevěděla, oba dva porody klasika na zadech

beremeseanicka
26. říj 2018

Prvni nastrih, rodila jsem na koze, pak silene hojeni, snad horsi nez porod, druhy porod mega rychly, take na koze, bez nastrihu, bez jedineho poraneni...byla tam super PA a nez jsem tedy stihla rict, ze nastrih ne, byla mala na svete...

muhehehe
26. říj 2018

@priefi Poloha na boku mně osobně připadá úplně ujetá.. u prvního porodu jsem na doporučení PA zkusila.. a fakt ne-e. Nakonec jsem se svezla na záda protože jinak by se mi všechno podlomilo, poloha to není ideální, ale zas člověk nemusí držet balanc a celou váhu těla, když už fakt nemůže. Ale k tomu na co se ptáš- u druhého porodu jsem byla se silama naprosto ok, protože to byl vážně fofr.. na koze to probíhalo, což je myslím praktický pro asistentku, protože má dobrý přehled a přístup 🙂 , akorát jsem na té koze neležela, ale klečela a rukama jsem se držela opěradla.. na žádné doporučení to nebylo, bylo to naprosto instinktivní a v porodnici kde jsem rodila naštěstí nemaj ve zvyku do toho rodičkám kecat a někomu něco nutit. Prcek vykouknul hladce... a to půl hodiny poté, co jsem zazvonila u dvěří, že teda kontrakce ani nemám pravidelný, ale připadají mi dost silný, tak jsem raději dojela :D

lenka3p
26. říj 2018

Prvni porod (Podoli) rozjety skvele, malem se dcera narodila vestoje, hlavicka uz castecne venku, ale PA zjancila, polozila me a bez nastrihu se to nakonec neobeslo. A stve me to dodnes. Praskl mi steh a ja to porad vim, prestoze manzel rika, ze nic neresi. Druhy a treti porod (Melnik) sice taky na koze, ale bez nastrihu a problemu. U vsech trech jsem mela epino.

odula
27. říj 2018

taaak jo. první porod nastrih, poloha na zádech (dobrovolně) . druhý porod poloha vertikální la natržena na 2x. bolesti ještě po dvou letech. třetí porod cvičení s aniballem,poloha po domluvě na boku a řízené NE- tlačeni - natrzeni povrchové nula nula nic,pár hodin po porodu naprosto na pohodu . tak si vyber 😁 PS jinak fakt mi připadá že je to strašně individuální - porod od porodu. první porod na zádech naprostá úleva. druhý porod jsem na zádech nemohla vydržet a třetí porod byl na boku naprosto ideální. moje rada - poslouchej svoje tělo. a občas i porodní asistentky.... ale nejdřív svoje tělo 😆 ( a nejlíp ty asistentky co ti rádi ať poslouchás svoje tělo ;) )

priefi
autor
27. říj 2018

Vsem opet moooc dekuji za reakce 😊

@odula je mi jasne, ze to je individualni, je to spis takova moralni berlicka, ze opravdu podruhe nastrih nemusi byt a to, ze i v pozici, ktera je v leze 😊 osobne si sama sebe moc nedokazu predstavit v pozici na vsech 4 a dalsi, ktere se doporucuji. Ale urco dam na instinkt, taky zalezi od personalu, ktery zrovna budu mit a taky od prubehu. Doufam, ze druhatko bude mit rozum a pujde na svet raz dva a ne jako u syna 30h kontrakci. To uz jsem vazne byla rada, ze mi pomohli 😥 rodila jsem na boku, na zadech jsem nemohla uz vubec ulezet, prvne na pravem, to mi bylo neprijemne, pak na levem, ale pri tom se otvirala manualne branka a potom samotny porod uz jen na tom levem a na 3 zatlaceni. Nastrih, ktery delali na 2x, ze prvni strihnuti nestacilo. Pak jeste jako bonus poraneny cipek, ale nevim,.zda to poraneni bylo porodem, nebo manualnim otviranim. Kazdpopadne po 30h jsem byla stastna jako blecha, ze uz mam po. Doma jsem cvicila s aniballem, ale pozde jsem zacala az ve 38tt, takze jsem cvicila 2x denne a nacvicila jsem myslim jen 26cm (dr.mi dal zakaz a pak mi zase dovolil)

elwe
27. říj 2018

Ja nemam zkusenost, ale taky bych to tak chtela. Nastrih byl to nejhorsi na dobe po porodu, rodila jsem dobrovolne na zadech, zkousela jsem jit na ctyri, ale to bylo hrozny. Ale taky jsem dost flakala masaz hraze, priste si na to dam pozor a reknu ze nastrih nechci, a kdyz rupnu prirozene tak at.

normalnimatka
27. říj 2018

mně přijde, že by se mi nejlíp rodilo jakoby ve stoje přikrčená..ale na to PA a doktoři kašlou, aby kvůli tobě lezli na zem a chytali pod tebou dítě.... takže jako fakt nevim, co vymyslim na koze za jinou polohu. ono toje fyzicky náročný a prostě nějak nevim, aby mi tam různě neklouzaly nohy atd, abych prostě se udržela v pohodě a soustředila se na porod, a ne na to, abych se vůbec udržela na křesle.

jinak to, co píše
@anguly o tý kamarádce, je blbost. nástřih NENÍ prevence potrhání, dokonce je to naopak. při nástřihu víc hrozí vážnější ruptury, než bez. a sám nástřih o sobě je poranění druhýho stupně (kůže a svalů), takže když máš přirozený poranění, bejvá to třeba jen ta kůže, a to je teda o moc lepší. není třeba bát se pak inkontinence atd. a zpravidla daleko lepší hojení.

jo a nezáleží ani tak na váze dítěte, ale na velikosti hlavy. ale ta je velká prostě dycky, no. a taky záleží na nějaký elasticitě kůže celkově. jakože pokud máš sklon ke striím, k jizvám, který s epak špatně hojej atd....a taky o kolagenu v těle. to je podle mě všecko znak, že je tam mnohem větší pravděpodobnost, že to bude podle PA potřeba:( takže já sem třeba v prdeli:D

pavly
27. říj 2018

- první porod bez nástřihu (myslím, že ani ten by nepomohl s takovým přístupem), cvičení mi gynekolog vzhledem ke zkrácenému čípku nedoporučil a já poslechla, u porodu spěchali :-/, šílené vedení porodu, chtěli to mít do konce směny hotové ☹, malá mě potrhala komplet, šití hodina a půl, následky na rok s jednou přeoperací
- druhý porod poctivé cvičení (na rady lékařů jsem se vybodla), nástřih nestihli ( a já vysloveně žádala,aby nebyl), hlavička věděla co dělat, vyletěla ven v době, kdy chtěli,aby dítě dorotovalo 😀. Bez poranění- ani škrábaneček.
Děti jsem měla s naprosto shodnou váhu, druhé mělo hlavičku větší než první. U obou porodů jsem musela být v pololehu, podřep neprošel :-/

zizulka2008
27. říj 2018

Ja mam za sebou porody ctyri a nastrih jsem mela pouze u prvniho,u dalsich ne a dve posledni deti byly 4kilove a 53cm a sly lepe a rychleji nez ty predchozi. Myslim ze nezalezi na velikosti miminka,po me rodila maminka co mela miminko 2,5kg a mela nastrih. Take si myslim ze k tomu prispiva i pristup personalu...

dixi86
27. říj 2018

Já u prvního nástřih, šel rychle, ale hojení docela dobré a po týdnu bez bolesti. Po šestinedělí super, do 1/2 roka jako kdyby nic a teď u dcery bez nástřihu, ale vylítla, takže potrhaná od malé jako dost, hojení zdlouhavé a bolestivé jako prase ještě celé 6nedělí. Teď 4-5.m už dobrý. Takže za mě řezat, řezat 🙂 né, vtip. Děti +- 2,8 Kg, oba překotně, malá tedy hodně překotně.

martiniquest
27. říj 2018

Rodila jsem bez nastrihu a nalezite se na porod pripravovala - od 30tt mi manzel denne masiroval hraz a rozdil byl neskutecny. Rodila jsem na stolicce. Vleze je to naprosto nevhodne, tato poloha zuzuje porodni cesty.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru