Obavy z porodu císařským řezem
Ahoj holky.Dneska už přes dvě hodiny nemůžu spát. Mám termín na císaře 2.3. a i když jsem měla strach už dříve,dneska je to nějak o dost horší... Bojím se nejen samotného zákroku a zotavování se po něm,ale i toho,že nebudu schopná se o malou postarat přes pooperační bolesti. Je mi jasný,že v tomhle nejsem sama. Tak prosím o nějaké povzbuzení 🙂
@kafemaniak děkuji za odpověď. S tou bolestí souhlasím.
@soleilll slovo rekonvalescence mě zmátlo, děkuji 🙂 já jsem byla po celkové chvíli zmatená a ta bolest byla neskutečná, ale netrvalo to naštěstí dlouho.
@versatilka Osobně jsem absolvovala už dost operací a celkových anestezií (a obě sekce ve spinále), takže to fakt můžu porovnat. I když samozřejmě každý reaguje jinak. Je potřeba, aby si každá žena, co má rodit plánovanou sekcí zvážila, jestli psychicky zvládne ten pocit, že je při vědomí u rozřezanýho břicha nebo raději všechno prospí, ale pak může být fyzicky složitější probouzení.
@soleilll souhlasím, každá to máme jinak. U mě spinál v tom stresu nepřipadal v úvahu, to jsem radši zariskovala špatné buzení.
Uplne chapu obavy , ja na cs ani nepomyslela a pak jsem skoncila na akutni sekci, vse bylo rychle, narkoza poprve v zivote, absolutne nepripravena. kdyz to vezmu zpetne, jela jsem asi na autopilota, pece o malou naskocila normalne byt to nebylo uplne bez bolesti ale do 5 dnu uz bylo o dost lip i pres hematom na jizve.
jinak tak 14 dni oi porodu jsem nosila z patra i vajicko s malou, primar mi na kontrole rekl, ze sesity je to dobre, takze musim jen pomalu kdyby me treba neco tabolelo abych stihla malou polozit .
Já jen doplnim, že blbě může být i někomu naopak po spinálu..taky závratě nebo i dlouhodobé bolesti hlavy..mě bylo zase po celkové narkóze dobře..já bych právě spinál psychicky nedala, neumim si to představit..každopádně ať tak nebo tak, dá se to a člověk fakt aspoň ví, že mimi bude venku raz dva a v pořádku bez použití např. kleští atd.,čehož já bych se bála daleko víc při vaginalnim porodu, aby se dítě nějak nezašprajclo..🙂
Každý to má individuálně. Já bych psychicky spinal nedala. Po celkovéi zle nebylo, kamarádce po spinalu taky ne. Jiné to mají opačně. Začala jsem rodit přirozeně, víc než císaře bych se bála kleští při přirozeném. Jinak řečeno: Všecko preboli 😉
Ahoj, zadne strachy bych si nedelala 🙂 ja byla na planovanem CS ve spinalu, vpich nebolel vubec,miminko me ukazala hned a za chvilinkuz uz jsem byla zasita a jela na jip, tam jsem lezela 24hod, zadne bolesti, jen jsem sledovala hodiny kdy me prinesou miminko na kojeni a tesila se na nej,a samozdrejme jsem travila cas spanim a odepisovanim sms ke gratulacim 🙂 nejhorsi bylo prvni vstavani to ma clovek pocit ze snad nevstane ale dalsi dva dny meli sestrickx mimco jeste u sebe, navsteva si pro nej kdykoli mohla prijit nebo i ja ale jinak me ho vozili jen na krmeni, zadne bolesti jsem nemela, jen to vstavani a lehani bylo bolestive ale az uz je po vsem tak ta bolest uz je jina, jsi vic v pohode ze je vse za tebou a den odedne je to lepsi a lepsi, kdyz jsem prijela domu nic nebolelo a normalne jsme fungovali, tatinka jsme meli doma to hodne pomuze to je pravda kdyz potrebujes neco podat nebo s necim pomoct,za me cs urcite klidne znova, jedina vec co je na tom spatna je to ze pri klasickem porodu si to clovek asi vic uzije ze to zvladl sam a rozjedou se ti hormony lip, ale je jedno jak na svet prijde mimimko dulezite je ze budete oba zdravi a spolu po tom dlouhem cekani a teseni 🙂 niceho se neboj neni to nic ceho by ses mela obavat 😉 podle povidani od znamych jsem zjistila ze kontrakce jsou o hooodne horsi 😀 mysli jen na to ze to bude za tebou a budete spolu a opravdu zadne obavy ja mela cs skvely a miminko vsechno vynahradi.
Ahojky, já bych se císaře taky nebála. Já sice rodila normálně, ale po 12 hodinách, nepostupujícím porodu a padáním ozev miminka jsem šla na akutního císaře. Bohužel byl v celkové anestezii, takže malého jsem viděla až mi ho přivezl manžel - cca hodinu po porodu na JIP. Na JIP jsem prakticky byla jen asi 12 hodin, pak mě dali na normální pokoj. Ale miminko mě prvních 36 hodin vozili na kojení, pak už mi ho dali do péče. Jediný co je fakt špatný je první vstávání - to fakt bolelo a ten první den byl nic moc. Ale zase dávají Ti kapačky s antibiotikama a s nějakýma uklidňovákama, takže to moc nebolelo. Druhý den už to bylo dobrý a třetí už jsem normálně šupajdila po chodbě a nic mě nebolelo. Za mě císař klidně znovu - já neměla problém ani s rozběhnutím laktace ani s nástupem mateřských hormonů 🙂
Každý porod je jiný i ten císařem. Pokud ti to trochu ulehčí, tak my jsme císaře plánovaného neměli. Přesto nebyla nakonec jiná volba. Co se týče bolesti po císaře, tak jsem ji ani nijak zvlášť nevnímala. Jizva samozřejmě trochu bolela, tahala, ale na druhý den jsem normálně chodila a jediné, co jsem vnímala, tak byla ta moje malá překrásná holčička. Neboj, i kdyby tě jizvička bolela o něco víc, tak se pak stejně zahojí a bude vše ok.
Ahoj, ničeho se neboj. Já mam za sebou 2 císaře. První byl horší, protože byl neplánovaný v celkové anestezii, ale po týdnu jsem byla schopná se o malou postarat, i s krátkými vycházkami. Druhý byl plánovaný, a byla jsem v pohodě už druhý den (a to jsem na rozdíl od prvního neležela na JiP, protože měli plno). Dokonce jsem 14 dnů od sekce skákala na trampolíně, což jsem si uvědomila až po upozornění manžela, že bych to asi neměla. Úplně jsem na to zapomněla. Mně, osobně, to moc nebolelo, jen při smíchu a pšíkání, ale když se podrží břicho, tak pohoda. Hlavní je to rozchodit (co nejvíc ve vzpřímené poloze), nepodávat se tomu a užívat si mimča. A taky jsme dostali cviky,
@29sarinka žádný strach, já jsem neskutečný strašpytel, jehly jsou můj největší nepřítel a můj práh bolesti je tatam. Největším překvapením po probuzení bylo, že to skoro vůbec nebolelo. Nejhorší bylo poprvé vstát z postele, ale dalo se to vydržet v pohodě. Jediný problém jsem měla s bolestí hlavy po narkóze, dostala jsem na to prášek a bylo.
Takže není třeba dělat si vrásky, mysli na toho drobečka, jak ho konečně budeš moct mít v náručí ☺
Moc vam vsem dekuju 🙂 Ted uz se fakt malicky nemuzu dockat,jen ji konecne videt a mit 🙂
Ahoj. .pro me císař nejhorší. .bolest, ktera se nedala snést. ..Manžel musel byt tři dny i noci se mnou v porodnici. .přes bolest jsem nebyla schopna nic dělat. .natož se starat o mimi. Kakani čůrání. .Nejhorší. ..Měsíc jsem se zotavovala. ..2x jizva praskla. Hnisala. Šestinedělí nestačilo. ..krvácení trvalo pět týdnů. .Kazda sekce je jina. Každý to snasi Jinak. Za me už bych nikdy nešla. .a sám primář říkal, že po sekci to rika většina, že už by nešli znova. .držím palec. Jsem 4 měsíce po a mam stále trauma. .tu bolest bych v živote už zazit nechtěl a. .
@29sarinka ahoj, nečetla jsem všechny příspěvky, jen úvodní. Upozorňuji, že já jsem mega velký srab. Já zas měla největší hrůzu z toho, že budu několik dní v kontrakcích a pak mi udělají cs. Nakonec jsem rodila akutním cs kvůli vysokému tlaku. Dali mi na výběr, zda chci uspat celkově nebo lokálně. Nechala jsem se lokálně (toho jsem se víc bála),taky jsme se bála, jak mi napíchnou páteř, atd,atd... a páteř napíchli, vylítla mi noha a už jsme nic necítila. Mimi bylo venku do minuty. Pak řekli, že mě budou šít půl hodiny. Nakonec z toho byla skoro hodina, ale pustili za mnou manžela s miminkem, tak to uteklo rychle. Pak mě odvezli na dvě hodiny na dospávací pokoj. To musím říct, že bylo nekonečné (když člověk má celkovou anestezii,tak většinou prospí toto). A pak mě dali na "jipku". Tam mi dali do kapačky něco, co opravud ulevilo bolesti. Já jsem byla v euforii,že jsme to přežila, mimi, že je zdravé a že se to povedlo. Zvedli mě po 12ti hodinách, pak zase po dalších 6ti. Hlava se mi motala, ale sprchu jsem zvládla. No takže den po porodu to bylo všechno úplně v pohodě. Horší byl druhý den, to to celkem bolelo a sotva jsem se šourala. Vstávání přes bok bylo náročné, vstávala jsem třeba i 30minut. Ale další den jsem měla převoz na nadstandard, vyndali mi cévku a hned byl svět růžovější. Ještě jsem si v noci zvládla vyškubnout jeden drén. Druhý den vyndali i druhý a najednou břicho přestalo bolet. Každou hodinu jsem cítili nějaký pokrok. Už v porodnici jsem si říkala, že tohle je opravdu pohoda a že to není nic hrozného. Neboj se,
Nejhorší z celého porodu pro mě bylo vyndání drénů a pak zaražené prdy. Prdy prý k cs patří, znamená to, že střeva začaly fungovat. Mně bylo blbé prdět mezi holkama na pokoji. Velká chyba 🙂 t
Držím palce a fakt se neboj, pokroky jsou obrovské 🙂
@kikitt Mám dojem, že autorka v úvodním příspěvku prosila o povzbuzení, sekci má naplánovanou a tudíž asi nemá volbu, takže promiň, ale tvůj příspěvek mi přijde úplně zbytečný a mimo mísu. ...navíc tak krátce po porodu říká spousta žen, že už by do dalšího nešla, po klasice i sekci a nakonec to vše odezní a ve většině případů se vesele rodí dál 😉
Já jsem 2 roky po císaři a jediná špatná vzpomínka je neúčinná spínální anestezie. Nakonec jsem byla stejně v celkové anestezii... 12 hodin jsem se nepostarala ani sama o sebe, ale jinak vše o.k. Druhý den už jsem si malého po chvilkách nechávala u sebe. Léky na bolest jsem si nechala dát jen jednou první večer. Kdyby nebylo na světě nic bolestivějšího, jsem šťastnej člověk 😅
Dobrý den, psát, ať se ničeho nebojíte je asi blbost, každá strach máme, ale řekla bych, že ten strach je na tom to nejhorší. Jakmile už se jde na věc, strach ustoupí do pozadí, teda já to tak obvykle mívám - čekání na cokoliv je pro mě nejhorší. Mám za sebou 2 císaře, oba kvůli mým zdravotním problémům sice plánované, ale nakonec proběhly akutně (začaly mi kontrakce). U prvního se stihla spinální anestezie - nikdy nezapomenu na ten krásný okamžik, kdy jsem syna poprvé slyšela a viděla. Sice bylo nepříjemné cítit to tahání a škubání - furt jsem si v duchu říkala, jestli je to ještě normální🙂, ale je to chvilka a dá se to vydržet. U druhého císaře jsem byla v celkové anestezii, což mě mrzelo, protože jsem přišla o ty první okamžiky. Každopádně u obou rekonvalescence probíhala dobře - u druhého ač s komplikacemi (velký hematom před dělohou) ještě lépe - věděla jsem do čeho jdu, a to mi psychicky hodně pomohlo. Poprvé mě ta bolest trochu překvapila, nicméně i tak už jsem druhý den fungovala. Chce to opravdu co nejvíc chodit, jizvu co nejvíce sprchovat a větrat, ze začátku neodmítat nic proti bolesti, na WC chodit častěji - ne až s plným močovým měchýřem. A není ostuda, když si na celodenní péči o miminko troufnete až třeba třetí či čtvrtý den po porodu a do té doby si ho necháte jen nosit na kojení. Mimochodem s kojením jsem problém neměla. Moc držím palečky, ať Vám vše dobře dopadne a za pár dní se už budete těšit z miminka🙂
Ničeho se neboj. Já měla císaře 3r zpět plánovaně a nejvíc jsem se bála cévkovani. Po probuzení to bolí, co si budem povídat. Nejhorší pro mě bylo asi těch cca 15h po. Ale věř, ze hodinu od hodiny je to pak lepší a lepší. Nestyď se říct o čípky proti bolesti. Ty uleví hodně. Já si je brala první týden (i doma). A radost z mimča a hlavně starání se o něj tě taky dost rozhýbe ;) Já měsíc po císaři už chodila běhat a tyd.po císaři to už jen malinko pobolívalo-hlavně při vstávání z postele.
@kikitt Nevím, co s vámi v té nemocnici províděli, ale možná jste na bolest prostě jen abnormálně citlivá a těžko říct, jestli by vyginální porod pro vás nakonec nebyl ještě mnohem horší. A teda netuším, jakou má zkušenost pan primář, ale já třeba osobně den porodu císařem bych šla klidně druhý den rodit zas...
Ahoj,neboj vše bude ok ;)
Já mám za sebou už 2 císaře
U prvního jsem byla v úplne narkoze a zotavovaní šlo překvapivě dobře.Druhý den jsem už chodila.Sestřičky mi i vynadaly,že bych neměla sama odcházet ani.na wc. Ale proč bych jim to měla hlásit když to zvládám :D
U druhého jsem měla spinál.Strach jsem měla jen z injekce,ale ta byla k memu překvapení v pohodě! A už byl venku. Neskutečné!😍
Zotavování bylo taky dobré,jen kdyby tak nebolalo stahování dělohy! To bolelo asi ze všeho nejvíce. Ale jen 2 dny. Věř že to za ten malý uzlíček štěstí stojí.
Přeji ti ať ti to výjde jako mě 🙂
@dosjan
Děkuji🙂 Když si tady čtu některé příspěvky,je mi o dost líp a jiný mě zase o něco víc vyděsí. Hlavní je aby to dobře dopadlo. A jak píšete...to čekání se strachem na něco o čem nevím vůbec nic..jaký to bude...to je asi fakt nejblbější. Věřím,že bude vše bez komplikací a že to snad brzy rozchodím,abych mohla být s malou 🙂 Toho,že mi odteče plodová voda dřív..z toho mám taky strach.No,uvidíme:-)
@29sarinka Mě praskla voda ve 3 ráno a císaře mi dělali ve 4 odpo a v poho se stihl i spinal, takže neboj i kdyby ti praskla tak je ještě většinou fůra času 🙂 nikdy dopředu nevíme co bude, takže to zkus vypustit a jenom se těš na miminko 😉

@versatilka No, u mě třeba zásadní - po celkové bliju, hůř se probouzím atd. Myslím bezprostředně po operaci, ne dlouhodobou rekonvalescenci - to jsem nenapsala přesně.