Porod bez transfuze. Odmítl někdo?

levandulka00
19. pro 2021

Ahoj. Chci se zeptat, zda je tu někdo, kdo po porodu odmítl podání krevní transfuze, jak to probíhalo a jakou máte zkušenost s následnou lékařskou péčí.
Po porodu jsem měla nízkou hladinu hemoglobinu, kvůli čemuž mi byla transfuze nabízena. Nicméně jsem ji odmítla s negativním reverzem, protože jsem se necítila natolik špatně, abych musela tento zákrok podstupovat. I přes nízké hodnoty hemoglobinu jsem byla schopná vstát z postele, dojít si do koupelny, postarat se o mimčo. Myšlenka transfuze mi byla nepříjemná.Problém jsem se rozhodla řešit tabletami se železem. Od porodu jsem byla dvakrát u obvodního na kontrole krevního obrazu, po 6 týdnech jsem již měla hodnoty hemoglobinu v normálu. Od porodu mám tři měsíce, ale pořád mi to ale leží v hlavě, jestli jsem to s tím reverzem nepřehnala, jestli je vše ok. Obvoďák mě po porodu vůbec neviděl, vše řešila jen sestra, což mi přijde docela zvláštní nato, jaký humbuk s tím v porodnici dělali. Má někdo s tímto zkušenost?

neomenia
19. pro 2021

Pokud je to už v pořádku a hemoglobin se srovnal bez transfúze pomocí tablet, tak to je super, ne? Buď ráda, dopadlo to dobře, víc bych neřešila. Ona i transfúze má sva rizika .

veroniquecz
19. pro 2021

měla jsem velkou ztrátu, i jsem sebou sekla a nikdo se o transfuzi ani nezmínil.

levandulka00
autor
19. pro 2021

@neomenia ano, za to jsem moc ráda, že už mám krev v pohodě...akorat mi dr tehdy v porodnici řekla, že " jedna její pacientka také tranfuzi odmítla a potom měla problémy se srdcem...prý že mě ale nechce strašit "..furt se mi tyhle její slova vrací ☹ v tom reverzu to taky bylo napsaný, že hrozí arytmie, tachykardie atd. ... ale to bych asi poznala už třeba v šestinedělí, že by mi bylo nějak zle, ne? Ted na to furt myslím, dokonce mám i pocit, jako by mě bolelo na hrudi, ale nevím, jestli to není spíš jen síla myšlenky...

levandulka00
autor
19. pro 2021

@veroniquecz a krevní obraz ti kontrolovali? Mně kamarádka taky říkala, že měla velkou ztrátu krve, jednou takovou než já, ale transfuzi jí nenabídli.

neomenia
19. pro 2021

@levandulka00 to by byly právě komplikace tě akutní anémie, pro kterou ti chtěli dát tu transfúzi. Teď, když je krevní obraz už v pořádku, ti z výše uvedeného už nic nehrozí.

veroniquecz
19. pro 2021

@levandulka00 to bych musela pohledat, to nevím. Ale jsem navíc kardiak, takže si to určitě pohlidali 🤔

levandulka00
autor
19. pro 2021

@neomenia uff tak to jsi mě moc uklidnila, děkuju, já už začala přemýšlet, jestli se raději ještě neobjednám k dr na kontrolu ekg ... U dalšího těhotenství budu železo preventivně doplňovat, aby na tohle příště nemuselo dojít

levandulka00
autor
19. pro 2021

@veroniquecz zvláštní...a po návratu z porodnice se ti už špatně nedělalo? Taky jsi užívala železo?

neomenia
19. pro 2021

@levandulka00 to ale nesouvisí s železem jako takovým. Pokud bys měla zase krevní ztráty související s komplikovaným porodem, tak ti železo predem moc nepomůže. Spíš potom, pokud by to tedy byla stejná situace a nedostala jsi transfúzi.

danvitka
19. pro 2021

Taky jsem měla velikou ztrátu u císaře. Gynekoložka valila oči když jsem byla po šestinedělí na kontrole jaktože vůbec funguji 😬 ale nikdo se o transfuzi nezmiňoval. Ale dostávala jsem injekce železa, nebo něco co tu ztrátu doplnilo postupně.

properjoey
19. pro 2021

Taky jsem měla velkou ztrátu krve při porodu, napsáno mám odhadem 650ml. Transfúzi jsem odmítla, dali mi nějakou kapacku, nezlepšilo se to, stále jsem odmítala, ale nakonec to postavili tak, že mi nedají dítě, dokud mi nedají transfúzi. Jsem epileptik, nevím, jestli třeba kvůli tomu🤷 ale dcera se narodila ve 4rano, nemohla jsem ji ani udržet na rukách, v 15h za mnou přišel manžel, to jsem prvně od porodu viděla dceru, po hodině jsem ji musela vrátit (resp.on), pak mi ji přivezli, když dokázala transfuze po 22.h, jen mi ji přiložili a zase vzali.dostala jsem ji pak až ráno a upřímně mám z toho fakt trauma a nesnáším, když si ji kdokoliv chce nečekaně "vzít"

levandulka00
autor
19. pro 2021

@neomenia aha já myslela, že by to mohlo trochu preventivně podpořit lepší hodnoty krevního obrazu, kdyby byly zase ztráty krve

levandulka00
autor
19. pro 2021

@danvitka ty injekce zase nikdo nezmiňoval v mém případě, to bych brala radši než transfuzi

neomenia
19. pro 2021

@levandulka00 tto je pravda to určitě neuškodí, ale pokud bys pak ztratila treba 900 ml krve, tak je to pak hned pryč, no😕

levandulka00
autor
19. pro 2021

@neomenia rozumim...ted jsem mela prý 400 ml

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
loylii
21. pro 2021

@levandulka00 já dostala při CS 0,5l a nikdo mi to v průběhu neřekl, až druhy den. Pravděpodobně jsem to podepsala před CS. A ani to nevím. Asi kdyby to bylo zbytecne, krev mi nedají.

levandulka00
autor
1. led 2022

@ter děkuji za vysvětlení. Při kontrolách v těhotenství mi zjistili hraniční glykemii, tak i to byl možná jeden z rozhodujících faktorů. První den mi transfuzi nabízeli bez reverzu, to jsem se paradoxně cítila nejhůř, nemohla jsem sama vstát z postele, ale hemoglobin jsem měla na hodnotě 90. Druhý den však klesl na 74, ačkoli jsem se už mohla po pokoji pohybovat. Nicméně jsem věřila tomu, že jsem schopná to zvládnout sama, podepsala jsem tedy reverz s tím, že kdyby mi bylo hůř, o transfuzi stále mohu požádat. Pocitově mi hůř ale nebylo, řešilo se to tedy jen tabletami se železem. Co mě ale překvapilo, že při propuštění z porodnice třetí den se se mnou už žádný lékař nebavil, dostala jsem jen od sestřičky propouštěcí zprávu se slovy, ať si v lékárně koupím "nějaké" železo. Přitom jsem pak o tři dny později zjistila, že podle propouštěcí zprávy jsem měla dál užívat ty léky, co mi v porodnici dávali, byly na předpis, ale ten mi tam nikdo nedal :-/

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru