Porod chlapečka KP, místo CS mám rodit přirozeně
Ahoj, potřebuju asi psychickou podporu a poradit. Rozhodla jsem se rodit v Kyjově. Čekám chlapečka, termín porodu je 17.9.2014. Celou dobu mě můj gynekolog v Brně připravoval na to, že budu rodi CS. Byla jsem i ráda, načetla jsem hodně článků o tom, že přirozený porod u této polohy a u kluků je riskantní. Takže jsem v porodnici říkala, že chci rodit CS. Tuto středu mě přijali, že by se v pátek (tedy dneska) udělal císař. Jenže včera mě vyšetřil primář a řekl, že jednak má malý dozrát a že není důvod nerodit přirozeně. Že má jen 3300 g, a že já nejsem nijak malá, abych to nezvládla. Takže v pondělí mám zase nástup do porodnice s tím, že v úterý vyvolají porod. Jsem z toho rozhozená, nešťastná a nevím co mám dělat ☹ . Nepočítala jsem s tím. Primář o tom ale zřejmě nehodlá diskutovat.Mám strach, že to nezvládnu a že se stane nějaké neštěstí, nedej Bože, že malý bude postižený. To bych fakt nedala. Poradíte někdo co s tím? Děkuji.
@nerinek Snad se s tebou rozumě dohodnou - já mám sama holčičku KP a do přirozeného bych nešla - nejsem na to psychicky ani fyzicky připravená (necvičila jsem, nepila maliník, ani nic podobného) a jelikož moje mamka, když mě rodila, tak měla otřesný porod a to jsem šla hlavičkou napřed, tak nedokážu odhadnout, jak bych to měla já. Přirozený porod jsem chtěla, nebála jsem se ho - ale od 30tt co vím, že je malá KP, tak mám jasno - neotočí se půjdu na císaře a manžel s tím souhlasí, nechce ani on ani já nic riskovat. Věřím, že k tomu má miminko důvod, proč se neotočilo (krátká pupeční šňůra, zaklíněná nožička, úzká pánev,...). A teda koukám, jak se k tomu někde staví - že tě posadí před hotovou věc.
Držím pěsti a přeju hodně štěstí.
Jinak můj císařský řez je naplánovaný na 17.9 🙂 tak ať se nám narodí krásné a hlavně zdravé děti.
@pear Taky jsem si říkala, že má třeba miminko důvod proč se neotočilo, ale po porodu i lékaři zkonstatovali, že tam žádná objektivní překážka nebyla. Takže my s manželem si říkáme, že je to prostě lenoch po tatínkovi, tak dlouho s otočením otálel, až to nestihl🙂
To už máš za chvilku a budete mít malou u sebe🙂
@apacheee já právě taky, i když už to nějaký rok je... 😉 O KP vím snad úplně všechno, před těmi necelými 5 lety to byl ještě mnohem větší boj, když člověk cttěl rodit přirozeně. Teď přeci jenom už pár doktorů a porodnic dostalo rozum.. Jsem ráda, žeto dobře dopadlo, pamatuji si tě z nějaké diskuze o KP, když jsi byla ještě těhotná....
@kimby o obvodu hlavičky jsem u porodu KP tedy nikdy neslyšela jako o podmínce. Protože ona je při této poloze a na konci těhu blbě změřitená... Dcera tedy měla hlavu větší a dobrý 😉
Holky vezměme si to diplomaticky. Není špatné, že ani odborníci se neshodnou v situaci, která nemá jediné správné řešení. Stejně každá matka podvědomě inklinuje k císaři nebo k přirozenému. Pokud najde odborníka na svém místě a se stejným názorem, půl úspěchu je hotovo. Nejde o to vydupat si císař, nebo vydupat si přirozený porod. Když vám už v 6. porodnici řeknou, že jedině císař, jinak se stane neštěstí, asi na tom něco bude. Když vám 3 různí doktoři řeknou, že nevidí důvod, proč lpět na císaři a za každou cenu se chtít nechat operovat, tak asi taky nespadli všichni z Marsu. Když má každý odborník jiný názor, nezbývá, než si vybrat toho, s kým se nejlíp shodnete. Někdy lepší, aby šla matka na císař, když nevěří, že to zvládne. A ne, aby měsíc před porodem byla nervní jak myš v bubnu a naopak, aby matka, pro kterou je hodně důležité rodit přirozeně, byla všemožně dotlačená na císař a potom se ještě rok u psychologa vykecávala z toho, že je neschopná normálně porodit dítě a polykala antidepresiva. Ani jeden stav není výjimka.
@nerinek pokud víš, že císař CHCEŠ, najdeš určitě doktora, který s tebou bude za jedno.
Já měla také chlapečka KP, první dítě. Moje doktorka mi doporučila císaře s tím, že pokud s rozhodnu rodit přirozeně, můžu. Také mi říkala, že by do PP sama nešla. Podle mě je všeobecně problém, že není dost odborníků, kteří by mohli u porodu KP být, proto se více doporučuje sekce.
Já jí nakonec měla akutní 3 týdny před termínem, druhý den po císaři už jsem byla celkem fit, kojím, mimčo miluju, žádné depky z porodu nemám a jsem ráda, že je prcek v pořádku. Nejvíc mi vadilo, že jsem u sebe měla malého až druhý den.
@nerinek ahoj, myslím že porod KP je indikovaný k sekci. Jen pokud chce žena rodit přirozeně a jsou k tomu splněny určité podmínky (váha plodu, poloha přesně KP ....) tak jí to má být umožněno. Je nutno podepsat informovaný souhlas k přirozenému porodu KP, tudíž pokud nechceš rodit přirozeně máš právo si zvolit sekci. Měli by ti v porodnici vyjít vstříc. Pokud ne a ty nechceš rodit přirozeně tak si zvol jinou porodnici, případně se domluv s jiným lékařem ve vaší porodnici.
@blondynka400 ja jen psala,co mi bylo receno.Jsem rada,ze jsem nakonec rodila prirozene,hlavickou a sekci jsem unikla.Ono je tezke merit,stejne tak odhadovat vahu ke konci.A prave,ze ta hlavicka u KP jde jako posledni,muze jeji velikost hrat roli,nebot zadecek je mekky a neumi rozestoupit porodni cesty tak,jako tvrda hlava...Ale podle me je dulezite,na co se zena sama citi v tomto pripade,porod je hlavne o psychice-hlave zeny.Hlavne zdrava miminka a prijemny zazitek z porodu,at jdou ven jakkoliv
@mysonek
@apacheee já taky nic nepodepisovala a nějak ani nevidím důvod, proč něco podobného podepisovat....
@kimby s tím co píšeš souhlas, ale osobně si myslím, že jestli má hlavička 32 cm nebo 34 už je celkem jedno, nebo spíš to má stejnou váhu jako u porodu záhlavím. Ona i prý ta váha je přeceňovaná, ale to už je na jinou diskuzi..... Já třeba za sebe hlavičku skoro necítila, vyndal jí takovým tím kroutivým hmatem, jenže to je právě to, co málokterý doktor rodící KP umí ☹ Když to vemu oproti porodu záhlavím, jak mě tam ta hlava tlačila, zlaté KP 😀 100% souhlas ale s tím, že je to o hlavě, když jdeš do KP přirozeně, musíš jít do toho na plno a věřit si.....
@blondynka400
@apacheee tak asi ne v každé porodnici ty souhlasy hrotí (ale s KP by měl být). V té naší to hrotí zase až moc. Já podepisovala informovaný souhlas i s normálním porodem. Teda fakt by mě zajímalo co by dělali kdybych to nepodepsala 😀
@mysonek jako pro mne je porod KP a porodím záhlavím to samé. Obojí je fyziologická poloha, tak proč dělat rozdíly 😝 😀 Ale máš pravdu někde to hrotí a někde ne..... Taky by mne zajímalo co by dělali, kdyby člověk nepodepsal 😀
Po zkušenostech z rodiny bych šla rodit do větší porodnice, přece jen je to rizikovější porod... a o přirozený porod neusilovala 😢 .
@blondynka400 kdyz o tom clovek premysli,je to tak,cm sem cm tak,proste vedet hlavne co chci a jak to chci,verit lekarum,sobe i miminku,pak jde vsechno
@nerinek Ahoj, nečetla jsem všechny příspěvky. Napíšu svou zkušenost. Poprvé jsem otěhotněla ve 21 letech, dcera byla KP. Strašně moc jsem si nepřála sekci. Dělala jsem naprosto vše na otočení miminka ( kromě otočení, hmatem, to jsem neriskla).
Nakonec jsem na plánovaného císaře šla, s velkými výčitkami. Váhový odhad miminka, byl totiž necelá 3 kg v den porodu. Jen pro představu, u prvorodiček se vůbec nedoporučuje přirozený porod KP u miminka nad 3,5 kg. A já sama měřím 164 cm a v den porodu jsem vážila 56 kg ( přibrala jsem 8 v těhotenství).
Nu a dceři po narození navážili 3,55 Kg 😅 když jsem ji viděla, děkovala jsem Bohu, že jsem se rozhodla takto..........Na ultrazvukové odhady se prostě spolehnout nelze.
Podruhé jsem otěhotněla za 13 měsíců. Od začátku mě doktoři strašili druhým císařem, že po takto krátké době je riziko prasknutí jizvy atd..................Ale miminko bylo hlavičkou dolů a já bojovala za přirozený porod. Nakonec se náš syn narodil krásně přirozeně za hodinu a půl !!! po příjezdu do porodnice, bez nástřihu, bez šití, bez jakýkoliv utišujících prostředků a kupodivu takřka bez bolesti.
No a já děkovala Bohu za správnou intuici podruhé 😉
Proto moje rada zní, poslechni sebe, své tělo a svoje miminko. Sama uvnitř určitě cítíš, co je to správné právě PRO VÁS DVA!
Přeji krásný porod, ať už přirozený nebo SC!!!
Holky, děkuji vám všem za názory 😉 Osobně mě velmi mrzí přístup primáře v porodici. Chápu, že pro něj je to rutina, ale pro mě je to poprvé. A přirozeně mám strach a obavu hlavně o miminko. Sebe zas tak neřeším, věřím že to zvládnu. Ale dítě a jeho zdraví je pro mě teď nejdůležitější. Jedna doktorka mi tam řekla, že pan primář rodí KP pěkně. Mě to ale teda nepřesvědčilo. Takže teď se modlím, aby chlapeček vydržel do pondělka ☹ Cítím, že přirozený porod je pro mě nepřijatelný, něco mi říká, že by to nedopadlo dobře.
Říkali mi, že váhový odhad je +/- 500g. Takže je klidně možné, že po porodu může mít 3800g nebo jen 2800g....
Ale riskovat to nehodlám, Takže v pondělí to budu řešit, snad to dopadne podle mých představ 🙂
Ještě jednou díky vám všem za názory, podporu a přeju všem zdravé děti a bezproblémové porody 😉
Dopadla jsem tak, že jsem jela v pondělí ráno do porodnice v Břeclavě, tam mi natočili ozvy, vyšetřili mě, doktor se mě ptal, proč sem přišla. Tak sme se domluvili, že pokud je KP, tak je možnost rodit přirozeně nebo CS. Oni dávají vybrat a tak sem si vybrala s tím, že se to udělá v úterý. Dali mě na pokoj a ani sem se nevzpamatovala a doktor přišel s tím, že se jim uvolnilo místo a je možné porodit ten den. Chtěla sem to mít za sebou a kývla sem na to. Za 10 minut přišel anesteziolog, na jeho radu sem si nechala udělat jen lokální anestezii, v 10 sem byla na sále a v 10:10 byl chlapeček na světě 😀 Apgar skóre 10-10-10, váha 3480g, 49 cm 🙂 foto výsledku přikládám 😉
Péče byla dokonalá, porodnici opravdu všem doporučuju, byla sem nadmíru spokojená 🙂 Děkuji všem za rady a pomoc.
Malý je krásný 🙂 Moc mě tvůj příběh zaujal. Já jsem spíš pro přirozený porod. Ale na tvém místě bych se rozhodla stejně jako ty. Pokud se celé těhotenství přípravuješ na císaře, tak je nefér to na poslední chvíli změnit. Ať se vám oběma daří a jste zdraví 🙂

@nerinek Můžu doporučit knihu - Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu. Takhle vypadá. Kapitoly o KP se dají za den pročíst.
http://www.arara.cz/product/257120
Je to soubor kontrolovaných vědeckých studií, žádné články z časopisů pro holky. Je dost odborná, ale napsaná, aby ji chápal i laik. Hodně se těm KP věnuje. Není pro, ani vysloveně proti přirozeným porodům nebo CS. Spíš dává informace z obou stran. Člověk se dozví nejen A, ale i B. Že ani KP císařem není tak bezpečný, jak se tvrdí (myslím pro dítě, matku raději neřeším). Sama doufám, že tohle dilema mě jednou nečeká.
Ovšem dnes už ne každý porodník umí rodit KP (aby je pak matka nežalovala, raději ji ukecají na císař, bohužel dnes běžná praxe, že lékaři chrání především sebe). Navíc není KP jako KP, jde i o přesnou polohu (úplný KP řitní, naléhání koleny, nožkama atd.).
Hodně záleží i na konkrétní porodnici, většinou je všude něco "zvykem" a hotovo. Pak člověk koukne na dvě skoro stejné porodnice (stejně velké, obě bez dětské JIPky a na malém městě) a má jedna 9% císařů a jiná 18%.
Přeju ti, aby ses rozhodla správně. Nejsem 100% zastánce ani jedné varianty a znám hodně skvělých lékařů.
Jen chci taky trošku varovat před doktory, kteří by s chutí ženy zbavili svéprávnosti, nechali všechny raději rodit CS, a děti jim hned po porodu sebrali a dali vyšetřit na všechny choroby světa, jen tak pro jistotu. Člověk po pár minutách konzultace bohužel neví, kterou verzi má před sebou. 😅