Porod - dá se vydržet?
Je porod opravdu tak hrozný? Tak proč se rodilo i před staletími a doma?? Je u toho horečka či zvracení? Jako co to bolí?? A co porod usnadňuje? Jaký je epidurál ? A trvá to moc dlouho? Když vidím porod na videu, je mi z toho zle- nástřih hráze je zabijačka. Říkám si, že bych nikdy nechtěla mít děti, bála bych se že to nezvládnu. Hlavně mi nepiště děsivé odpovědi, ale ani lži.
Porod jako zlomená noha 😀 No, já mám dost. Prosímtě, co chceš slyšet?? Neexistuje žádná stupnice, která by ti vysvětlila, jak porod bolí. Někdo omdlévá bolestí, když si zlomí nehet, jiný si uřízne prst, šoupne ho do pytlíku s ledem a jde na pohotovost. Nikdo ti tady neřekne, jak porod bolí. Prostě každého jinak. Měření teploty si teda u porodu nepamatuju. A kdybych měla v tu chvili horečku, bylo by mi to u ... Jestli plánuješ otěhotnět, vykašli se na podobné dotazy, k ničemu ti nebudou. Jestlis měla v plánu nás zabavit, tak se ti to povedlo 😀
@marcicek84 mám stejnou zkušenost, vyvolávaný porod, kontrakce od sobotní noci až do neděle večer, pak stejně císař pro nepostupující porod - prostě jsem se přestala otvírat. Příště (pokud nějaké bude) rozhodně plánovaný císař, tohle už nikdy. Vlastně si už tu bolest ani nedokážu vybavit, ale bylo to šílený - hlavně teda tím, že to vlastně nikam nevedlo. Byla jsem totálně vyřízená, byla mi strašná zima. Když jsem ležela na operačním sále, chtěla jsem už jen ať mě uspí a necítím to. Na vyvolávaném porodu opravdu nic přirozeného není. Na někoho to asi zafunguje, ale co jsem slyšela, stejně většina vyvolávaných porodů končí sekcí...
@lekorka453 ja si az jako rarita nepripadam i kdyz pro ostatni jo ? 😉 kazdopadne ja mela bezbestne a rychle porody vsecny ctyri...ten treti trval 15min 😀
@zuzkamed já teda měla také vyvoláváný a táhlo se to odzacatku do konce 27 hodin, fičák to byl poslední 4 hodiny, to se rozjelo naštěstí poradně, ale taky mě už "hrozili" císařem. Můžu říct,že jsem strašně moc ráda, že se to nakonec zvládlo přirozeně, ikdyz přiznávám, že pak už v tom otupeni jsem po císaři volala.
Mohu doporučit tenhle článek : http://magdalenaezrova.cz/wp-content/uploads/20... Paní Ezrovou znám osobně, před druhým porodem jsem k ní chodila cvičit, a je skvělá.
Jinak podle mě se pokuste zbavit strachu, jak jen to jde, ze zkušenosti vím, že to mi první porod ztížilo velmi, navíc byl vyvolávaný. Druhý byl jen o něco kratší, oba bolely, jasně že ano, ale jakmile jsem se "psychicky uvolnila", najednou to šlo a ta bolest měla smysl. Držím palce!
no a k tomu přirovnání bolesti, porodní bolesti nejsou nic co doposud znáš, teprvě porod ti ukáže pravé bolesti, vyvolávaný rozhodně, od té doby mám posunutý práh bolesti o dost...ono jde o to, že když tě něco bolí, tak tě to bolí v místě zranění, tepe, bolí, ale porodní bolesti tě jakoby rvou a drtí zevnitř, třeba mi šly nejdřív hodně do kyčlí, jak by mi je někdo drtil svěrákem, v tu chvíli jsem si řekla, to je jako středověké mučení, pak z kyčlí šly do zad až začla pracovat děloha a břicho, tak tohle trochu povolilo a bylo to lepší, ale i tak šílené, tlak na konečník, jak by ti tam někdo chtěl prostrčit kůl, všechno zevnitř tvého těla, nedá se to srovnat asi s bolestmi zubů, trhali mi pak 8 po porodu, huba nateklá 14 dní, na brufenech, ale ani, když se to dostalo k sobě, tak se to porodním bolestem ani neblížilo...
Já sem asi to malé procento co ti napíše, že porod je naprosto dokonalý a nebolí 🙂 Opravdu mě porodní "bolesti" nebolely. Celé těhotenství sem se na porod těšila a stál za to. Rodila sem zhruba 6hodin a strašně ráda na to vzpomínám. V červenci mě porod čeká znovu - budu rodit doma a nemůžu se dočkat 🙂 Jediné co mě překvapilo je, jak se po porodu šíleně klepou nohy a tělo a pak to jak si nabuzená hormonama 😀 - porodila sem v sobotu ráno a poprvé sem spala v pondělí večer - spánek sem nepotřebovala a přišel mě zbytečný 😀 Ale já sem asi ta "divná ženská"....ale za mě porodu se neboj, možná tě to bude bolet, ale je to dokonalý zážitek a to mít vlastní dítě za to stojí 😉
@lekorka453 porovnáváte neporovnatelné. Skříplý nerv bolí pořád, porod se většinou odbyde do 12-24 hodin. Momentálně mám týden do termínu porodu, mám skříplý asi sedací nerv plus šílená bolest kyčlí, jak se rozvolňuje pánev. Dala bych teď nevím co, abych už začala rodit, protože se mi pak spraví aspoň ty záda. Porod je sice velká bolest, ale výsledkem je krásnè miminko. To přece nelze porovnávat s bolavým zubem nebo zlomenou nohou...
Ja mela variantu dva v jednom, tzn po dvou dnech bolesti akutni cisar. Celkova anestezie byla super, alespon jsem se poradne vyspala 😃 pak.me prcek nechal 14 dni lehce oddychnout, abych nabrala sily a jizva se zahojila a pak nastala tortura, proti.ktere par hodin bolesti byla brnkacka.. kolikou to zacalo, takze noseni, cviceni, porad kojeni a pak jeste odstrikavani, izolace, stereotyp, ztrata pratel, konicku.. sluzba 24/7. Sice jsem mela jistou predsavu, ale praxe byla mnohem horsi. Takze spis.nez videa o porodu se podivej na diskuze, jak se na materske.nezblaznit 😃 tedy pokud mas alespon obcasne hlidani, jsou to.body k dobru, ale bez nej je to ocistec. Samozrejme zalezi na diteti, jsou i spava a klidna.mimca, ale jsou i neklidna a vecne nespokojena 😃😃 drzim palce, at tve.dite spada do prvni kategorie 😃
@lekorka453 jo a moje sestra má ohledně porodu dobrou hlášku. Příroda to prý zařídila dobře, protože konec těhotenství je tak nepříjemný, že většina žen se na porod vysloveně těší. U mě to platilo\platí u obou těhotenství 🙂
Prvni.porod celkem ok.hrozna byla asi tak posledni hodina,jinak jsem mela jen obyc bolesti bricha asi jako.o hodne silnejsi menstruacni bolesti.hodne mi ulevovala tepla vana.po porodu ac jsem potrebovala kyslik jsem rikala ze jdu rodit klidne znova.u druheho uz to bylo.o hodne horsi rodila jsem se strevni chripkou kterou mrl.i manzel takze to byl.dost mazec.ta se me drzela jeste tyden po porodu.hnusne krizove bolesti ty budu.mit v pameti jeste hodne dlouho.nastrih i epidural jsem.nemela ani u.jednoho.u prvniho porodu jsem byla sita dost fakt mi delalo problem si sednout.u druheho uz v pohode sita.malinko a to mel.4,3 kg.za par mesicu si to dam jeste jednou.ale nijak strach nemam ten moment kdy ti daji dite na bricho je uzasnej.to za tu bolest stoji
Kdyby se vydžet nedal, neměl by ti tu kdo odpovědět. 😅
Chtěla jsi pravdu, takže rodila jsem dvacet hodin a nedovedla jsem si ani zdaleka představit jak strašné to bude...Tlačení bylo na celém porodu nejsnazší. Když už byla malá venku a já myslela že mám vyhráno, přišlo na řadu šití, bolest neskutečná. Bohužel epidural mi nezabral, pokoušeli se mi ho zavést hodinu, ale kvůli vadě páteře se nepodařilo.
Ale jinak - rodila jsem sedm hodin, bez tišících léků, kontrakce po 3 minutách, poslední dvě hodiny vkuse. Evokovaly ve mně dojem, že prodělávám velkou břišní operaci bez sedace. Nevím, jak to bolí, když ti někdo párá břicho a škube vnitřnosti z těla za živa, ale zhruba tak jsem si připadala... 😅
Co mě nejvíc překvapilo bylo, že tlačení naopak nebolí vůbec. Teda - mě nebolelo. Vždycky jsem si myslela, že nejvíc bolí to, jak otvorem pro citron tlačíš věc velikosti melounu, ale cítila jsem jen tlak, nikoliv bolest. Třikrát jsem zatlačila a bylo po. 🙂
Nástřih jsem cítila, štíplo to, ale nic, co by mi po těch sedmi hodinách kontrakcí nějak vadilo. 🙂
Šití bylo hodně nepříjemný, šili mě poměrně dlouho, ale s rozpáranou prdelí jsem chodit nechtěla, tak jsem to vydržela. 😀
Hlavně se toho neboj, přežiješ to jak nic, a až dostaneš do ruky tu fialovou zmuchlanou odměnu, tak bude všechno odpuštěno. 😉
@lekorka453 na tyhle otázky mi moje maka řekla: "Otevři okno, podívej se ven a všichni ti lidi se museli narodit a podívej se kolik jich je." Porod bolí, ale je to bolest na kterou se rychle zapomene. Bez porodních bolestí by jsi nemohla mít svoje dítě. A někdy je porod vysvobození z nekonečného těhotenství, který už může být k nevydržení...
Ha. Otazka pro me. Vydrzet se da, ono ti totiz nic jinyho nezbyde, neni cesty zpet. Ale ja i treba znam pani, co si behem porodu vyrvala sekci. Jinak je to asi hodne o psychice, ja sem cvok boli me vse, ale kupodivu sem do 5cm byla uplne v pohodě. Spis mi prislo hodne psychicky bolestivy to pred, prenasela sem, hrozilo vyvolavani atd. Co mi prislo nejhorší z celyho porodu bylo vaginalni vyšetřování, nic horsiho sem nezazila, i nejvetsi kontrakce byly lepsi. Mela sem dolsin a entonox, nastricj s opichem, siti s opichem a entonoxem... jinak sem zdravotnik a kdyby posledni misto ve zdravotnictvi bylo v porodnici, radsi bych sla balit mrtvoli, třídit odpad, cokoliv jinyho nez pracovat v porodnici. A jak nekdo pise, ze odmena nepopsatelna, tak me to bylo totalne jedno. Dite sem ani hned videt nechtela. Pokud nekdy druhy. Tak to manzels bude stat asi hodne. Takze za me takto 🙂
@duvi21 hezky napsáno ;)
hrozne jsem plasila.. ale moje mudr., kterou beru proste jako mudr. a s rezervou.. Mi dala skvelou radu.. Jdete si pro miminko, moc se na nej tesite, jste spolu 9 mesicu.. Nejedete na dovolenou.. Jasne, ze to neni zadny extra zazitek.. ale ten vysledek🙂 Vazne mi to pomohlo🙂
@alboo Já dítě vidět chtěla, ale stačily mi ty dvě hoďky na sále, pak jsem si myslela, že mě jí zbavěj sestry a já se konečně půjdu vyspat (tou dobou jsem nespala už 32 hodin). A prd, hned mí jí vrazily na pokoj. Já byla naštvaná, to ti povim... Dala bych cokoliv za to, abych měla ještě den klid. 😀
@alboo Jestliže jsi měla dolsin, tak se nedivím, že jsi ani miminko vidět nechtěla ☹ Zcela to rozhodí přirozené hormonální hladiny a pak už to není porod, ale lékařský zákrok. Mám pocit, že dolsin je už dokonce snad při porodu zakázán, minimálně nedoporučován.
Da se to vydrzet hlavne na nic nekoukat a tesit se. Porodni bolesti jak uz tu bylo zmineno pripominaj silne bolesti pri ms plus tlak do bricha. Nastrih neboli a tlaceni taky ne je to spis uleva. Pri siti mi dali injekci takze pohoda jen sem obcas citila skubnuti ale nebolelo to. Myslim ze to je i o psychice. Ja se fakt tesila a porod jsem mela rychlej a bezproblemovej. Jinac zadne oblbovaky jsem nemela krom injekce pri siti.
Jinak co se týče dotazu - pro mě byl porod nejkrásnějším zážitkem v životě. Bolesti byly, ale takové jiné, než když bolí zub nebo hlava, jsou to jediné bolesti, které mají nějaký smysl! A tak jsem je brala. Navíc hodně pomáhalo dýchání, volba polohy. Na porod jsem se těšila a užívala si ho a ráda na něj vzpomínám. Doufám, že ten zázrak zažiju ještě jednou.
@koordinatorka_odboje ehm necetla jsem to tu vše ale silné menstr.křeče bych neprirovnavala 😁😁 já teda mivam bolestivou a porod se nedal srovnávat 😁😁😁 menstr.procházka růžovou zahradou..ale je fakt, každá to má jinak...já si to vyzrala dost blbe a nerada na to vzpomínám a premyslim, jak to udělat s druhým... 😁😁😁
Jinak já porod vyvolaný, 17 hodin, šílené, zanedbání pozorování a nakonec dali na mou intuici že něco není OK a skončilo to císařem... Ale je to hodně individuální, takže good luck a hlavně kliiiiiid a nedivejte se na videa a nereste to moc 😁
@lekorka453 tak co by si vlastne chtěla slyšet? 😄 ne neda a proto lidstvo vymrelo 😉😉
Jo porod je hroznej, ale je to tak zařízený, že bolest si nepamatuješ a pamatujes si to pěkný. Nastrih ani prasknutí kůže jsem necítila, šití jsem citila, ale nebylo to nic hrozného. Jinak tlačení a samotný závěr porodu jsem necítila, ani jsem nepipla. Rvala jsem akorát po vyvolavacce. Při porodu jsem si opakovala, že to nechci zažít znova, no a hele za chvíli budu mít třetí dítko 🙂
Je to individuální. Mě to bolelo takovým způsobem ze jsem řvala ze nechci umřít, bolesti jsem omdlevala, nemohla jsem ležet, tak jsem stála 30hodin na nohou, držela se manžela, otevirala se tempem 1cm za tři hodiny.. Posledních 8h jsem měla kontrakce po minutě, takže epidural nebyl možný.. V duchu jsem si říkala ze už chápu jaky to je když někdo někoho mučí. Zato konec byl v pohodě, malej na tři zatlačení venku, žádný nastrih ani poraneni.. Bylo to jako jít na velkou a oproti kontrakcim to vůbec nebolelo. Ale ty kontrakce byly jako kdyby mi někdo kuchal bricho několika kuchyňskými noži zároveň. Ale stejně chci dvě děti, takže do toho půjdu znova. Ale ženským,který měly porod hotovy za dvě hodiny a říkají, jak je porod krásný, neskutečně závidím 😀
@brouzdalka chtela sem vsechnu aktualne moznou analgezii a anestezii. Ja opravdu nevidim nic krasnyho na tom, kdyz z nekoho totalne vyrizenyho a rozbolavenyho vyleze neco jeciciho... mozna kdyby to cely trvalo jen par minut, tak ještě. Sice sem to mela rychly, ale na me furt dlouhy

@lekorka453 Taky mi teplotu nikdo nemeril a rodila jsem relativně rychle, bez nastrihu a snesitelné to bylo taky (ted už vim,ze když se dostávám do fáze ' skoro nesnesitelné',tak je miminko za chvíli tady,což je taky dobra zkusenost,ze už mi to signalizuje brzký konec - 10min apod).