Porod s dulou. Kdo měl a jak jste byly spokojeny?

cherie24
6. zář 2021

Měla bych otázku na ty, kdo rodil s dulou, opravdu vám to pomohlo při porodu nebo to byly vyhozené peníze? Chtěla jsem rodit s vlastní PA. Bohužel ta, která dělá techniky, které bych si přála je na operaci a po návratu má nátřesk, takže spíš nebude možné se s ní domluvit. Uvažuji nad hypnoporodem a zcela jistě bych chtěla zkusit porod s vázáním a úlevou s šátkem rebozo. Je to ale docela dost peněz za tu dulu a porodit se dá i bez toho, že... Nicméně první porod byl fakt propadák, snad nic nebylo podle mého přání, porodní asistentka mi jen občas přišla říct ať dýchám a nakonec jsem skončila pod kudlou a psychicky na dně z toho, že kde jaká divná existence porodí i na záchodě a já nejsem schopná porodit vlastní dítě. Myslím, že jak se bude porod blížit, budu z toho na nervy a ač je to můj druhý porod a předporodní kurzy mám docela v živé paměti, vlastně ani nevím, co mám u toho porodu dělat a jak se na to lépe připravit. 🙈

konidana
7. zář 2021

@cherie24 ja dulu sice nemela, ale zpetne jsem si vyhodnotila, ze zejmena u prvniho porodu by se mi sakra hodila. Nemela jsem z prubehu pobytu v nemocnici dobre pocity, protoze jsem nevedela co bude kdy bude a nikdo si mne nevsimal.... u druheho jsem si to uz vyhodnotila a byla si sama se sebou jistejsi tak to bylo lepsi. Ale jestli mas blbe pocity, jsi nejista apod. Tak podle mne ti dula nebo vlastni pa muze pomoc. Ale musite si navzajem sednout. Zkus to.

andelka
7. zář 2021

Já jsem měla dílů domluvenou k druhému porodu. Taky z toho důvodu,že zpětně by se hodila k prvnímu, taky nebyl podle představ ( i když jsem porodila normálně, ale s nástřihem, blbě jsem tlačila, malého jsem vůbec neměla na sobě, pak ani moc u sebe, neměli jsme podporu, báli jsme se ho vyndat z postýlky,a na pokoj mi ho přivezli až po 5 hodinách). No nakonec dula porod nestihla a zvládla jsem to sama a myslím,že se mi povedlo ohlídat to základní,co jsem chtěla.

cherie24
autor
7. zář 2021

@andelka já si právě myslím, že jsem celkově vůbec nezvládala ty bolesti. I doktor říkal, že se při kontrakcích stahuju a že to má být naopak. Vlastně jsem fakt nevěděla, co mám dělat, jak si od bolesti ulevit, jak se uvolnit, dýchat. Byla jsem v křeči, pak jsem se nechala navést do nějakých oblbováků do žíly, po kterých mi bylo 10x hůř než před tím a celkově jsem z toho měla pocit, že jsem to vůbec nezvládla. Nakonec tam byl pak i jiný problém, kvůli kterému teda porod skončil císařem. Teď si představím, že mám jít k porodu a vlastně stále nemám vůbec tušení, co tam mám dělat. Ale ač bych si teda prý mohla zvolit císaře, tak do toho jít nechci. Mám doma malé dítko a už kvůli době v porodnici a zotavování doma bych ráda porodila normálně... Jen si právě říkám, že nikoho neznám, kdo by rodil s dulou a všichni to nějak zvládli i bez ní, což mi vlastně řekl i partner, když jsem na něho vybalila cenu. Ale když na tom budu trvat, tak s tím problém mít nebude si myslím.

cherie24
autor
7. zář 2021

@konidana no vždyť k nám přišla porodní asistentka jednou za hodinu jen na monitoru a zkontrolovat jak to dole vypadá 🙄 prý dělá hodně dýchání a hlava. A já čím víc se kontrakce stupňovaly, tak tím víc jsem šla do křeče, stahy jsem neprodýchávala, nevěděla jsem jak a celkově jsem neměla ani tucha jak se s bolestí vypořádat. Tak si říkám, jestli je to opravdu možné, že mě někdo navede a nebude to tak hrozné

konidana
7. zář 2021

@cherie24 podle mně to je hodně o psychické přípravě před porodem, právě asi s tou dulou nebo vlastní PA. a pak samozřejmě její podpora i při porodu.
Já na poprvé byla strašně vynervovaná a ve stresu, že jsem nevěděla co a jak bude, co se děje, vlastně už z domova od prvních kontrakcí večer (jsou to kontrakce? za jak dlouho porodim?) prudila jsem manžela celou noc, a ráno v 6 jsme jeli, ... no a v porodnici dalších 5-6 hodin nejistoty a chaosu v mý hlavě.... strašný to bylo, i když zpětně jsem to nějak pobrala...

Během let jsem zjistila, že investice do vlastního psychického zdraví se opravdu vyplatí a není to škoda peněz.

andelka
7. zář 2021

@cherie24 no já jsem sice chodila poctivě na cvičení, plavání celé těhotenství,s PA, a ta s námi průběžně všechno probrala, připravená jsem byla,v klidu taky, věřila jsem si..ale pak jsme si úplně nesedly s PA v nemocnici, nechápala jsem ji, byla cizí..Byla jsem na porodním asi jen 2h,ale kdyby byla se mnou dula,která mě zná, tak by to bylo lepší. Proto jsem ji k druhému chtěla. Naštěstí to bylo rychlé, bezproblémové a PA taky lepší, měla jsem porodní plán,takže jsem to zvládla krásně sama si všechno ohlídat. Super bylo,že jsem jí mohla aspoň zavolat, ujistit se, jestli už jet, dodala mi odvahu.. ( bohužel jsem rodila zrovna v jediném víkendu, který byl kvůli školení 300km daleko vyjmut z pohotovosti, navíc pár dní předem na kontrole Dr tvrdil,že rodit hned tak nebudu, takže dula odjela) Moje kamarádka rodila pak později s tou mojí dulou a byla moc spokojená.

andelka
7. zář 2021

@cherie24 mně kontrakce nedělaly problém, prodychavat jsem je uměla už před prvním porodem, PA to s námi trénovala při cvičení pravidelně. U mě fungovalo představit si křivku,a když jde nahoru,dýchat pomalu,z hluboka, plynule, když je na vrcholu ( vrchol kontrakce) tak rychle, mělce,a když už odeznívá tak zase pomalu. A mezi kontrakcemi normálně, volně. Vždycky mě chválili jak krásně dýchám. Ale lip mi to šlo u druhého a třetího. U prvního jsem měla i kyslík na chvíli.

felixfelicis
7. zář 2021

Jestli ti dula dodá jistotu, že tam je někdo pro tebe, kdo se o tebe postará, a nepůjde do neznámého prostředí jako jedna z xxx dalších rodiček ten den, tak to nikdy nebudou vyhozené peníze, i kdyby nakonec jenom sedela a koukala a nic nedělala. Někdo si psychiku poladi sám, někomu stačí partner, za mě je dobre mít někoho pouceneho, kdo ví, co se s tebou během porodu děje🙂 (tím nechci snižovat úlohu partnerů, ale...🙂 )

gone_with_the_wind
7. zář 2021

Ahoj, dula u porodu pro mě byla před rokem velké téma. Od začátku jsem ji chtěla. Vybrala jsem si jednu na doporučení od dvou kamarádek, které s ní byly maximálně spokojené. Chodila jsem k ní na kurzy, tam jsem začala mít trochu pochybnosti, jestli je to pro mě ten pravý člověk, kterého tam chci. Nakonec to pro mě bylo velké rozhodování, jestli se s ní domluvit či ne. Chtěla celkem dost peněz (myslím, že to bylo 9 tisíc a byly tam i nějaké další poplatky nemocnici, za to, že bych dulu u porodu měla). Ne, že bych to za to nebyla ochotná dát, spíš jsem měla pochybností o tom, jak bychom spolu fungovaly. Nakonec to nedopadlo, vyřešil to za mě covid. Nemocnice, kterou jsem si vybrala, duly nepovolovala. Tím, že jsem si hodně věcí zjistila dopředu, věděla jsem, že chci jet do nemocnice jen "odrodit", tedy ne tam být x hodin dopředu. Tak to pak i proběhlo, od příjezdu a narození dcery uběhly dvě hodiny. Personál se mi zdál fajn, byl tam, jen když to bylo nutný (asi 10 minut, kdy šlo dítě ven). Vyhovovalo mi, že u tak intimní chvíle mám jen partnera, který část kurzů prošel se mnou, takže nebyl úplně neznalý situace. Ve výsledku jsem ráda, že to proběhlo, jak to proběhlo a i když je to trochu hloupý, protože dula u porodu se mi zdá pořád jako fajn věc, jsem na sebe pyšná, že jsem to zvládla v podstatě celé sama. Pokud ale máš tendenci panikařit a myslíš, že ti dula pomůže, aby tě zklidnila, určitě do toho jdi. Na peníze bych nehleděla, kolikrát za život máš v plánu rodit 🙂.

andelka
7. zář 2021

Já jsem teda otce u porodu vždycky měla,ale v podstatě jen na začátku jako doprovod a podrž tašky a po porodu na ty emoční chvíle vítání miminka a seznamování s ním. Vyloženě během porodu jsem chlapa vůbec nevnímala, jen sebe a miminko ( zvlášť u druhého a třetího, u toho prvního jsem od něj asi čekala víc, ale to mi nemohl dát,to mohla právě dula,nebo PA kdyby byla ale jiná)

cherie24
autor
7. zář 2021

@felixfelicis
@andelka partner u porodu chce být a tvrdí, že mě tam podpoří, ale když ho vidím někdy, jak třeba i reaguje na moje nebo dceřiny emoce, tak s ním moc nepočítám jako s podporou. On to třeba ani nemyslí zle, ale prostě jako chlap vůbec nechápe ženské emoce. Ta dula přeci jen jako žena, která si sama porodem prošla a ne jednou, se do té situace podle mě vcítí mnohem víc a ví, co se u toho porodu děje s tělem i psychikou.

konidana
8. zář 2021

@cherie24 ted si to presne vystihla. U porodu te proste nejlip pochopi a podpori zena.

andelka
8. zář 2021

@cherie24 taky to tak beru. Já měla štěstí,že jsem měla krátké porody. Kdybych musela trávit v nemocnici x hodin s tím,že se na mě přijde PA jednou za hodinu podívat,tak být jen s chlapem..nevím nevím. Vím,že i oni toho mají psychicky dost, je to náročná situace, kterou neznají a co víc,nejsou přímými účastníky. Neví jak přesně ti je,kde a jak tě co bolí, můžou to jen sledovat a modlit se,ať je to brzy šťastně za vámi.

odula
8. zář 2021

Jsem četla "porod s odulou"... :D

netopejr
8. zář 2021

@odula 😆👍

netopejr
8. zář 2021

Mela jsem teda PA, a naprosto nejlepsi investice. Ušetříš, porodit se da, i bez toho, ale pak zas vetsinou utratis za medikamenty, pomůcky, nebo taky plastiku psychologa. Zachovat si zdravi a predchazet potizim je dle me lepsi investice. Neni to jen pro Tebe, ale ještě vic pro to dite. Snazsi prood v ramci moznosfi,.po porodu funkcni matka,.zadna separace, zadna JIP nikdo... Fakt moc doporucuju.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru